ŠTÍTEK: Trinidad

Nicki Minaj
Raperka Nicki Minaj byla v sobotu zadržena na letišti v nizozemské metropoli Amsterodamu, když u ní policisté našli v zavazadle marihuanu. Policie zpěvačce udělila pokutu a propustila ji. Nicki Minaj kvůli incidentu zrušila koncert plánovaný na sobotní večer v anglickém Manchesteru, informovala agentura AFP.

Policie zadržela v Amsterodamu raperku Nicki Minaj kvůli marihuaně

Státy EU
Oskar Stöhr a Jack Yufe se narodili coby identická dvojčata v roce 1933 a záhy po narození byli rozděleni. Oskar byl vychováván jako nacista a stal se členem Hitlerovy mládeže (Hitlerjugend, viz ilustrační foto), Jack jako ortodoxní žid.
V lednu 1933 se na jihoamerickém ostrově Trinidad narodili v rodině německé katoličky a místního ortodoxního žida dva bratři - jednovaječná dvojčata. O šest měsíců později, v červnu 1933, byli rozděleni, protože se jejich rodiče rozvedli. Matka se s jedním ze synů vrátila do Německa a vychovávala ho jako nacistu. Druhý syn zůstal s otcem v Trinidadu a stal se ortodoxním židem. Sešli se až po válce. 
6 fotografií

Bizarní příběh dvou bratrů: Jeden byl vychováván jako nacista, druhý jako žid

Svět
Národní muzeum hostí celosvětově jedinou letošní filatelistickou výstavu. K vidění jsou známky v hodnotě čtvrt miliardy korun.
Národní muzeum vůbec poprvé v dějinách představí filatelistickou výstavu soukromých sběratelů. Unikátní výstava s názvem Poklady světové filatelie se koná do 3. ledna 2021. Národní muzeum a Prestige Philately Club Prague pořádá výstavu ve spolupráci s nejstarším filatelistickým klubem – rakouskou Vindobonou. Raritní známky představí i nejprestižnější filatelistický klub světa Club de Monte Carlo. Bude se jednat o celosvětově jedinou filatelistickou výstavu letošního roku.

V Národním muzeu jsou vystaveny unikátní známky

Volný čas
Plavec PK Slavia VŠ Plzeň Jan Šefl získal na domácím mistrovství České republiky v krátkém bazénu šest zlatých medailí v individuálních startech.
Windsor (Kanada) - Motýlkář Jan Šefl se několik minut radoval z postupu z posledního šestnáctého místa do semifinále na mistrovství světa v krátkém bazénu v kanadském Windsoru, ale nakonec mu zbyly oči pro pláč. V závodu na 100 metrů totiž jednoho ze soupeřů rozhodčí po revizi vrátili do výsledků. Ani ostatním českým plavcům se do dalších bojů projít nepodařilo.

Z rozplaveb na MS nikdo z Čechů nepostoupil, Šefl se radoval jen chvíli

Ostatní sporty
Vítězslav Veselý
Rio de Janeiro, Brno - Hodonínský oštěpař Vítězslav Veselý by měl dodatečně získat bronzovou medaili z olympijských her v Londýně, kde v roce 2012 skončil čtvrtý. Původně druhý Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja byl diskvalifikován za doping.Mezinárodní olympijský výbor oznámil, že zpětné testování vzorků z her v Pekingu a Londýně odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol. Disciplinární komise MOV jednatřicetiletému oštěpaři nařídila vrátit stříbrnou medaili, která by měla připadnout původně bronzovému Finovi Anttimu Ruuskanenovi.

Veselý získá dodatečně bronz z Londýna. Ukrajinec dopoval

Ostatní sporty
Středisko rozvojové spolupráce loni umožnilo zhruba 800 dětem učit se v důstojnějším prostředí.
Plzeň – Jak pomoci trpícím dětem z druhého konce světa? Třeba prostřednictvím humanitárních projektů Diecézní charity Plzeň. Například Středisko rozvojové spolupráce vloni umožnilo asi 800 paraguayským dětem učit se 
v lepším školním zázemí. Také letos chystá charita další podporu, peníze chce získat i díky benefičnímu plesu, který se uskuteční v sobotu.

Osm set dětí z Paraguaye se učí v lepším školním zázemí

Plzeňsko
Ilustrační foto.
San Borja (Bolívie) - Více než třetinu cesty mají za sebou bolivijští indiáni, kteří se před dvěma týdny vydali na protestní pochod, jehož cílem je sídelní město La Paz. Indiáni protestují proti vládnímu projektu stavby silnice, jenž ohrožuje národní park a tím i domovský prostor jeho domorodých obyvatel.

Účastníci pochodu proti stavbě silnice jsou ve třetině

Svět
Ilustrační foto.
Georgetown – Letoun se 163 lidmi na palubě v sobotu při přistání v guyanské metropoli Georgetownu přejel dráhu a rozlomil se. Nehoda si vyžádala několik raněných ale žádnou oběť na životě.

V Guyaně se při přistání rozlomil letoun

Svět
Martin Kolaja měl červenou kšiltovku, byl tedy považován za příznivce Hugo Chavése a místní mu poradili, kde sehnat dobrou loďku
Venezuela - Při své cestě jsme se ocitli v deltě řeky zvané Orinoko. Je to jedna z největších delt na světě. Její rozloha činí pětadvacet kilometrů čtverečních. Je složena ze 36 velkých řek a přes 300 různých kanálů a mnoho spojů mezi nimi. Je to unikátní biologický systém, kde se vyskytuje velké množství různých druhů zvířat a rostlin.
14 fotografií

Jsme prý gringos, imperialisté ze západu

Plzeňsko
Cestovatel a sportovec Zdeněk Novák.
Kubánské hlavní město Havana, městečko Trinidad, zařazené do seznamu památek UNESCO, poloostrov Zapata, oblíbená destinace Varadero nebo kovadlinová hora, kterou objevil Kryštof Kolumbus.

Novák: Chci projít prales na Kubě

Blanensko
Luboš Šuda
Lovosice - Sportovec i úředník. V civilu je zaměstnancem Městského úřadu v Kralupech nad Vltavou. Dělá správce tělocvičny a sedí v zastupitelstvu. Lovosický Boxer Luboš Šuda. V sobotu se představil v Sazka Areně.

Bitkař z Lovosic udolal hvězdu K1

Litoměřicko
Na některých místech amerického kontinetu si děvčata  svoji sestavu také zatančila. Jedním z nich bylo známé Death Valley ( na snímku) – druhé nejteplejší místo na naší planetě.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - „Když jsme s kolegyní začátkem roku připravovali harmonogram a rozpisy jednotlivých vystoupení a soutěží na rok 2006 a 2007 a já tam psal datum mistrovství Evropy v chorvatské Rijece, tak se všechny holky smály."

Hip hopovými královnami jsou Jihočešky

Volný čas