ŠTÍTEK: Trinidad a Tobago

Dráhový cyklista brněnské Dukly Martin Čechman při Nations Cupu v Hongkongu.
Ráno před závodem mu nebylo dobře po těle, rozhodně si nepřipadal, že by mohl konkurovat nejlepším světovým závodníkům. Dráhový cyklista brněnské Dukly Martin Čechman ovšem i v takovém rozpoložení zajel nejlepší výsledek kariéry. Při Nations Cupu v Hongkongu, což je obdoba světového poháru, obsadil čtvrtou příčku v keirinu. „Výsledku si nehorázně vážím. Kdyby někdo řekl dopředu, že to dotáhnu tak daleko, nevěřím mu. Konkurence byla neskutečná, všichni jsou před olympiádou maximálně vyladění, mají nejlepší formu. Vůbec nikdo nechyběl,“ radoval se.
7 fotografií

Dráhař Čechman se ráno cítil hrozně. Pak v Hongkongu zajel životní keirin

Ostatní sporty
FC Vysočina Jihlava vstoupí do jarní části druhé ligy bez trojice potrestaných hráčů.
Budou oslabeni. Úvodní zápas druhé části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je sice na programu až první březnový víkend, jihlavští fotbalisté ale už teď mají pro něj jednu jistotu. K jarní premiéře vyběhnou bez tří potrestaných hráčů. Završil se tak červený podzim, během kterého čelil FC Vysočina šesti vyloučením. V článku nabízíme i jiné podzimní statistiky týmu.

Milosrdný verdikt. Podruhé červený Araujo-Wilson dostal stop jen na jeden zápas

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Jihlavští fotbalisté (ve žlutém) si na závěr podzimu rozdělili body s Líšní za remízu 1:1.
Chvíli to vypadalo, že bude největším hrdinou pátečního utkání mezi Jihlavou a Líšní. Útočník Vysočiny Justin Araujo-Wilson v úvodu druhé půle rozjásal gólem domácí příznivce, jenže jen o pár minut později svůj hvězdný moment zahodil. Po dvou zbytečných žlutých kartách totiž musel předčasně do sprch, hosté následně zápas málem otočili. Nakonec se však oba celky rozešly s remízou 1:1.
11 fotografií

FOTO: „Nechutnou“ Líšeň v Jihlavě zachránil zkrat, přesilovku využila jen napůl

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Vlašim v generálce na jarní část sezony remizovala s Jihlavou
Hodně trpké loučení se sezonou zažila fotbalová Vlašim. V posledním kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY utrpěla debakl 0:5 na půdě zachraňující se Jihlavy a odsoudila tím pád slávistisckého béčka do ČFL. Celek z Vysočiny totiž po nejvyšší výhře sezony utekl  na poslední chvíli ze zóny sestupu, když poskočil z patnácté příčky na čtrnáctou. Svěřenci trenéra Martina Hyského skončili jedenáctí.

Výprask na závěr sezony. Vlašim se rozloučila v Jihlavě vysokým debaklem

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Padesátiletý František Šturma v letošní sezoně vede divizní tým Dvora Králové nad Labem a před jarní částí sezony mužstvu v tabulce patří 14. místo.
Trenér divizních fotbalistů Dvora Králové nad Labem František Šturma odpovídal na otázky Krkonošského deníku. Mluvil o hráčském kádru, o přínosu fotbalistů z Afriky i o přístupu k fotbalu ze strany tuzemských hráčů. Klidným jej nenechává zázemí, jakého se fotbalu ve městě dostává. „Je neuvěřitelně zastaralé, divím se, že to vedení města nevadí,“ říká padesátiletý zkušený kouč.
76 fotografií

Podmínky pro fotbal jsou ve Dvoře špatné, přesto ale věřím, že divizi zachráníme

Fortuna divize
Trutnovský fotograf Miloš Šálek procestoval v lednu ostrovní stát v Karibském moři Trinidad a Tobago.
/FOTOGALERIE/ Jakmile nastane leden, profesionální fotograf a kameraman Miloš Šálek z Trutnova pravidelně balí batoh a vyráží prozkoumat exotické země. Cestovatelské zážitky si neodepřel ani v době globální koronavirové pandemie. Letos zamířil na ostrovní stát Trinidad a Tobago v Karibském moři. Strávil tam dva týdny. Poznal, jak tam fungují proticovidová opatření a jak poctivě k nim přistupují domorodci. Pořádné dobrodružství zažil v džungli, kde s tříčlenným českým dámským doprovodem narazil na hroznýše.
40 fotografií

Miloš Šálek poznal Karibik v době covidové. Roušky, mýdlo, zavíračka na plážích

Krkonoše
Bratři Kosinovi z Nové Paky nabízejí pálivé produkty pro gurmány z vlastních vypěstovaných paprik. Expedují chilli semena, sazenice, ale i nekonečnou řadu zajímavých produktů, jejichž základem jsou regionální zdroje.
Bratři Kosinovi začínali své podnikání nabídkou chilli semínek. Dnes pěstují v Nové Pace papriky, z nichž vyrábí široký sortiment pálivých produktů od omáček, past, čokolád po hořčice nebo utopence. Oba mají silné pouto k regionu, kde žijí. Proto převážná část vstupních produktů pro výrobu pochází ze zdejšího kraje. Jejich podnikání odpovídá novodobým trendům, kdy se vracíme k přírodě. Obecně se zaměřili na gurmány, kteří milují pálivé. Od Kosinů ale víte, co jíte.
19 fotografií

FOTO: Chilli ráj v Nové Pace, který nepálí, ale hřeje

Jičínsko
Venezuelu zasáhlo silné zemětřesení.
Severovýchodní pobřeží Venezuely a část Karibiku zasáhlo v úterý silné zemětřesení. Podle americké geologické služby USGS mělo sílu 7,3 stupně Richterovy škály, což je nejvíce od roku 1900. Venezuelští seismologové naměřili 6,3 stupně. Ohnisko zemětřesení se však nacházelo v hloubce asi 123 kilometrů pod povrchem. Informace o případných škodách či zraněných zatím k dispozici nejsou. Informovala o tom agentura AP.
5 fotografií

Venezuelu postihlo zemětřesení o síle 7,3 stupně. Otřesy byly cítit i v Kolumbii

Svět
Exotický duel. Znojmo (ve žlutém) vyzve tým z Karibiku. Ilustrační foto
Znojmo - Fotbalisté Znojma v polovině června zahájili letní přípravu na nový ročník druhé ligy. Ve středu si ji zpestří utkáním s týmem Caribbean All Stars, složeným z hráčů Haiti, Jamajky či Trinidadu a Tobaga.

Exotický duel. Znojmo vyzve tým z Karibiku

Fotbal
Michal Sobota.
Znojmo – Zažil největší úspěchy klubu a po necelých čtyřech letech se vrátil. Bývalý znojemský fotbalista, trenér i sportovní manažer Michal Sobota se před startem jarní části druhé ligy stal sekretářem klubu. „Spolupráce vznikla ze dne na den. Zavolal mi ředitel klubu Jiří Tunka, zda mu pomůžu. Jelikož je znojemský fotbal moje dítě, které jsme s ostatními piplali od divize až do první ligy, mám radost, že jsem se mohl vrátit,“ povídá Sobota.

Navrátilec Sobota: V Nigérii jsou dobří hráči, málokterý se ale v Evropě prosadí

Fotbal
Dráhař brněnské Dukly Jiří Fanta si z běloruského Minsku přivezl odřeniny na většině levé části těla.
Brno – Z premiéry ve Světovém poháru v dráhové cyklistice Jiří Fanta stále nemůže usnout. Ovšem ani ne tak z dojmů, jaké si závodník brněnské Dukly z běloruského Minsku přivezl, jako s odřenin na většině levé části těla. „Pár dní spím jen na pravé straně a nemůžu změnit polohy, jsem z toho dost nešťastný. Když spím na zádech, budí mě přítelkyně, že chrápu,“ usmívá se Fanta.

Krušné noci dráhaře Fanty: spí jen na pravém boku nebo budí přítelkyni

Ostatní sporty
Fotbal - ilustrační snímek
Kingston - Fotbalisté USA se vysokou výhrou 6:0 nad Svatým Vincencem a Grenadinami přiblížili postupu do finální fáze kvalifikace o postup na mistrovství světa v zóně CONCACAF. Jistotu ale ještě nemají, protože Guatemala, která výběru Jürgena Klinsmanna v březnu senzační výhrou 2:0 zkomplikovala situaci, zůstala před úterním posledním kolem v tříbodovém dosahu a teoreticky ještě může Američany z druhé postupové pozice ve skupině C sesadit.

Fotbalisté USA si zastříleli, jistý postup do finále kvalifikace ale nemají

Fotbal
Oštěpař Jakub Vadlejch
Rio de Janeiro - Kompletní trojice českých oštěpařů postoupila do finále olympijských her v Riu. Nejlepší z nich byl trochu nečekaně Petr Frydrych, který splnil limit výkonem 83,60 metru z poslední série a obsadil v kvalifikaci páté místo. Jakub Vadlejch byl sedmý za 83,27 metru rovněž z poslední série. Vítězslav Veselý postoupil do dvanáctky jako desátý díky výkonu 82,85, který hodil také až nakonec. Tři čeští oštěpaři jsou ve finále OH poprvé v historii.

Všichni tři čeští oštěpaři postoupili do finále OH v Riu

Atletika
Světový den mládeže slavili společně s papežem Františkem v Polsku věřící z celého světa. Nechyběl mezi nimi ani Jan Kreutzer z Valtic, který je varhaníkem v tamním kostele.
Valtice – Lidé z Trinidadu a Tobaga, Nigérie či Jižní Koreje se sešli v polském Krakově, aby společně s papežem Františkem oslavili Světový den mládeže. Nechyběl mezi nimi ani Jan Kreutzer z Valtic. Hlavu katolické církve viděl ze vzdálenosti dvě stě metrů. „To je ale pořád dobré, protože na místě bylo přes víkend asi dva a půl milionů lidí a dav byl i kilometry široký," tvrdí Kreutzer.

V Polsku viděl papeže. Měli nás za Španěly, říká Valtičan Kreutzer

Břeclavsko
Jakub Vadlejch.
Londýn - Oštěpař Jakub Vadlejch potvrdil před olympijskými hrami v Riu formu a poprvé v kariéře vyhrál mítink Diamantové ligy. V Londýně to v pátek dokázal výkonem 85,72 metru z druhé série. O více než dva metry porazil úřadujícího olympijského vítěze Keshorna Walcotta z Trinidadu a Tobaga.

Oštěpař Vadlejch slavil v Londýně, Harrisonová má světový rekord

Atletika
Fotbalisté Mexika slaví vítězství nad Kanadou
Columbus - Fotbalisté Spojených států amerických nedopustili další senzaci v souboji s Guatemalou a po výhře 4:0 se vrátili do boje o účast na mistrovství světa 2018 v Rusku. V pátek svěřenci kouče Jürgena Klinsmanna v Guatemale šokovali porážkou 0:2, v úterní odvetě v Columbusu v pozměněné sestavě už nedali outsiderovi šanci.

Mexiko slaví postup, Američané napravili debakl s Guatemalou

Fotbal
FOTBAL - ilustrační foto.
Bern - Někdejší kapitán fotbalové reprezentace Trinidadu a Tobaga David Nakhid se odvolal k mezinárodní arbitráži CAS proti svému vyřazení z voleb nového předsedy mezinárodní federace FIFA. Volební komise FIFA jeho přihlášku nepřijala, protože podle ní nesplnil požadovanou podmínku pěti nominací od národních federací.

Nakhid se chce u arbitráže domoci zařazení do voleb předsedy FIFA

Fotbal
Michel Platini, šéf UEFA
Curych - Je to oficiální. Sedm mužů chce kandidovat na předsedu Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Voleb se nakonec nezúčastní bývalý reprezentant Trinidadu a Tobaga David Nakhid, který se rovněž hodlal o funkci ucházet, ale jeho jméno na dnes zveřejněném seznamu volební komise FIFA chybí.

Sedm mužů chce vládnout světovému fotbalu. Platini má "podmínku"

Fotbal
Tokyo Sexwale
Johannesburg – Mezi kandidáty na post prezidenta mezinárodní fotbalové federace FIFA se zařadil Tokyo Sexwale. Jihoafrický obchodník a bývalý politický vězeň z dob apartheidu se do boje o vrcholnou funkci přihlásil dva dny před pondělní uzávěrkou. Médiím to potvrdil jeho mluvčí.

Další kandidát. Prezidentem FIFA chce být i Jihoafričan Sexwale

Fotbal
Jérome Champagne
Curych - Bývalý generální sekretář FIFA Francouz Jérome Champagne se bude znovu ucházet o funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace. Do květnových voleb nakonec nezasáhl, neboť nezískal potřebnou podporu, kterou podle svých slov nyní má. Nástupce Seppa Blattera se bude volit 26. února.

O post šéfa FIFA je zájem. Je tu nový kandidát

Fotbal
Alí bin Husajn
Curych - Mimořádné volby nového předsedy Mezinárodní fotbalové federace se uskuteční podle plánu 26. února příštího roku. Na dnešním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor FIFA. Termín tak neposunul ani verdikt etické komise, která na začátku října dosluhujícímu šéfovi Seppu Blatterovi i předsedovi UEFA a jednomu z adeptů na nového předsedu FIFA Michelu Platinimu pozastavila na 90 dní výkon funkcí.

Volby nového šéfa FIFA proběhnou podle plánu 26. února

Fotbal
FOTBAL - ilustrační foto.
Bern - Někdejší kapitán fotbalové reprezentace Trinidadu a Tobaga David Nakhid je údajně dalším oficiálním uchazečem o místo předsedy mezinárodní federace FIFA. Podle jeho volebního týmu už jednapadesátiletý bývalý záložník podal kandidaturu do únorových mimořádných voleb. Zástupci FIFA ale zatím její doručení nepotvrdili.

O místo předsedy FIFA se bude ucházet i bývalý kapitán Trinidadu Nakhid

Fotbal