ŠTÍTEK: TV Prima

Martin Dejdar jako moderátor zábavné soutěže Kdo se ptá?
Kdo se ptá? je název zábavné soutěže televize Prima podle světové licence Who Is Asking?, jejímž průvodcem je herec a moderátor Martin Dejdar. Známé osobnosti v ní odpovídají na otázky, které jim posílají běžní lidé, a výhru pak věnují na charitativní účely. „Byl to jeden z momentů, kdy jsem si řekl, že do moderace tohoto pořadu jdu,“ říká Dejdar.

Martin Dejdar: I lidé, kteří mají encyklopedické znalosti, mohou selhat

Film a televize
Noah Lyles v seriálu Sprint, který nabízí Netflix.
O tom, co všechno musí sportovec obětovat, aby na vrcholné akci vyhrál závod v běhu na 100 metrů, vypovídají ti, co už to dokázali, v dokumentu Sprint na Netflixu. Herecké umění nedávno šedesátiletého Ivana Trojana si můžete vychutnat ve snímku Šarlatán v iVysílání České televize. Titul Ve službě: Za mřížemi na platformě Prima+ nabízí příběhy vězeňských dozorců, do kterých patří drogy, rvačky i opakující se přesčasy. K vidění je i návrat Eddieho Murphyho coby policajta v Beverly Hills nebo nervy drásající seriál Bargain. Jsou tu pravidelné tipy Deníku na to nejlepší ze streamů.

Tipy ze streamů: Zákulisí sprintu, šedesátník Trojan i návrat policajta Murphyho

Film a televize
Soutěž Kdo se ptá? moderuje Martin Dejdar (uprostřed).
Seriál s příznačným názvem Gangy Galicie, ve kterém hraje důležitou roli obchod s drogami i zakázaná láska, nabízí Netflix. Už ve čtvrté sezoně titulu Banda na Prime Video řádí superhrdinové, již mají daleko k vzorům počestnosti. Startuje i komediální podívaná Země žen (Apple TV+) s Evou Longoriou a v novém zábavném pořadu Kdo se ptá? (Prima+) Martin Dejdar uvádí soutěžící z řad celebrit. Deník přináší pravidelný přehled novinek ze streamů.

Tipy ze streamů: Diváky pobaví Země žen i nová soutěž Kdo se ptá?

Film a televize
Radek Skalický (30) s kamarádkou Nikolou Lašákovou (19) soutěží v novém pořadu TV Prima Česko na grilu.
Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.
12 fotografií

Česko na grilu. Radek a Nikola ze Šumavy to rozpálili v televizní show

Regiony
Radek Skalický (30) s kamarádkou Nikolou Lašákovou (19) soutěží v novém pořadu TV Prima Česko na grilu.
/ROZHOVOR/ Dva sympatičtí mladí Jihočeši se stali účastníky nové soutěže dvojic televize Prima s názvem Česko na grilu. Třicetiletý stavební rozpočtář Radek Skalický a devatenáctiletá baristka Nikola Lašáková z vesničky Svatá Maří na Prachaticku v ní bojují o přízeň porotců Martina Svatka (50) a Zdeňka Pohlreicha (66). V televizní show zaměřené na letní gastronomii se v sobotu 30. března objeví už podruhé.
12 fotografií

Česko na grilu. Radek a Nikola ze Šumavy to rozpálili v televizní show

Prachaticko
Natáčení v kynšperské věznici.
Režisérka Martina Eretová zpovídala ve své dokumentární sérii s názvem Bez lítosti doživotně odsouzené vrahy. Při svých návštěvách v českých věznicích se přitom rozhodla, že nahlédne pod pokličku i dozorcům. A to jak v profesním tak soukromém životě. Jejich práci označila jako odpovědnou a nedoceněnou. Jedním z míst, kde režisérka natáčela, byla i kynšperská věznice.
10 fotografií

Režisérka Martina Eretová odkrývá život dozorců v kynšperské věznici

Sokolovsko
Zalez do spacáku
Milovníky válečných dramat potěší seriál Vládcové nebes na Apple TV+, za kterým stojí Tom Hanks či Steven Spielberg. Tomáš Klus bude v roli Ivana čelit svým exmanželkám v novince Zalez do spacáku (Prima+) a ve třetí sérii se uzavřou osudy zaměstnanců obchodního domu Zlatá labuť (Voyo). Deník vám přináší i další tipy na skvělou podívanou ze streamů.

Tipy ze streamů: Vládcové nebes válčí s nacisty, Tomáš Klus s exmaželkami

Film a televize
Z natáčení nového pořadu televize Prima Hubne celá vesnice.
/FOTOGALERIE/ Nová Ves pod Pleší, kde žije zhruba patnáct set obyvatel, se nachází nedaleko Dobříše na Příbramsku. Kytín s asi šesti sty obyvateli leží na Praze-západ, pár kilometrů od Mníšku pod Brdy. Obě sousední vesnice bude brzy znát celé Česko. Tamní dobrovolní hasiči budou totiž soupeřit v novém zábavném pořadu televize Prima Hubne celá vesnice.
6 fotografií

Hubnutí před kamerami. Hasiči ze dvou vesnic soupeří v novém televizním pořadu

Příbramsko
Ústečan Jarda Hercík (na snímku) doprovázel běžce a ještě stihl napsat knihu.
Po televizních zprávách chtěl svou akci zrušit. Kamarádi ho přemluvili. Ve čtvrtek 21. prosince na Klíši v areálu UJEP křtil v kavárně Kampuska svou první knihu Jaroslav Hercík. Sportovec, podnikatel, organizátor různých akcí, časoměřič, spisovatel. Znají ho běžci nejen z Ústí nad Labem pod značkou Prima běhy. Nafukovací reklamní oblouk s tímto označením je vidět z dálky, doplňuje jej spleť kabelů, ozvučení, světelná a hlavně čipová časomíra. Někdy je čip na startovním čísle, jindy červený čtvereček zdobí kotník sportovce.
20 fotografií

FOTO: Ústečan Jarda Hercík doprovázel běžce a ještě stihl napsat knihu

Čtenář reportér
POHO Pavilon Zvon v Karviné.
Na karvinských Lodičkách, tedy v Parku Boženy Němcové, byl slavnostně pokřtěn nový POHO Pavilon, který má symbolizovat vznik nové éry pro pohornickou krajinu. Moderní design pavilonu, který je vyrobený ze dřeva a recyklovaného betonu, zároveň představuje závazek inovativního a udržitelného rozvoje. Jmenuje se Zvon.

Karvinský POHO Pavilon Zvon nabízí místo pro odpočinek i zábavu

Karvinsko
Budova hasičské zbrojnice SDH Strakonice.
Strakoničtí radní rozhodli o dodavateli stavebních prací na nové hasičské zbrojnici. Deníku to potvrdila mluvčí města Markéta Bučoková s tím, že vedení radnice nyní musí vyčkat vypršení lhůty na odvolání zbylých účastníků výběrového řízení. „Pokud se nikdo neodvolá, bude možné v průběhu prosince podepsat smlouvu o dílo s vítěznou společností,“ uvedla.

Strakoničtí hasiči se těší na zbrojnici, bude zhruba za rok

Strakonicko
Střekovská kamera 2023.
Podobných akcí je v republice víc, před týdnem to byl filmový Rychnov, za týden amatérský Náchod. Díky několika ústeckým nadšencům oslavila Střekovská kamera 56. ročník. Založil ji Ivo de la Renotiére a pomyslnou štafetu po něm převzala neúnavná Alena Krejčová. Letošní porota ve složení Silvie Dymáková (novinářka, TV Prima), Petr Bělík (kameraman, pedagog), Jan Beneš ( hudební skladatel) vybrala z 63 amatérských filmů z celé republiky napříč všemi kategoriemi 44 soutěžních snímků.
10 fotografií

FOTO: Střekovská kamera zná své amatérské hrdiny, zaslouží si potlesk

Čtenář reportér
Skanzen v Kouřimi v době natáčení nových dílů seriálu o císařovně Sisi.
Kouřimský skanzen ožil od 17. do 20. září úplně jinak, než tomu bývá například při národopisných pořadech. V areálu uzavřeném pro veřejnost filmaři pracovali na dalších dílech seriálu o císařovně Sisi. V plánu je také natáčení pokračování seriálu Eliška a Damián, ovšem pokud produkce televize Prima od záměru kvůli nízké sledovanosti nakonec neupustí.
20 fotografií

Foto: Filmaři si kvůli císařovně Sisi pronajali na čtyři dny kouřimský skanzen

Čtenář reportér
Film, jehož předlohou je knižní bestseller Muž jménem Ove, vypráví příběh mrzouta Otta Andresona, který po ztrátě manželky ztratí i smysl života. Když je připraven všechno ukončit, naruší mu plány mladá rodina v sousedním domě
Muž jménem Otto. Tak se jmenuje film, ve kterém Tom Hanks v roli mrzouta zjistí, že nemá proč žít. Podívat se na něj můžete na HBO Max. K vidění jsou i letošní české novinky Přání k narozeninám (Voyo) a Děti Nagana (Prima+). Mladí piráti z populární mangy hledají poklad v seriálu One Piece na Netflixu a americkým lesem se toulá zfetovaný medvěd v titulu Cocaine Bear (SkyShowtime). Jako každý týden pro vás Deník má i další tipy ze streamů.

Tipy ze streamů: Tom Hanks hledá smysl, piráti poklad a medvěd našel kokain

Film a televize
Emma Smetana a Robert Urban. Představitelé seriálu Eliška a Damián
Eliška žije v současnosti, Damián pochází z roku 1758. Díky elixíru, jehož prostřednictvím lze cestovat časem, se tito dva lidé potkají. Jsou si sympatičtí, ale jak už to v pohádkách bývá, jejich cesta k lásce nebude jednoduchá. Taková je výchozí situace nového seriálu Eliška a Damián, který televize Prima nasadí do vysílání v sobotu 2. září. Elišce propůjčí tvář herečka a muzikantka Emma Smetana.

Emma Smetana: Elišku z nového seriálu jsem si koncipovala po disneyovsku

Film a televize
Pozor na třídu kaktusů a sukulentů - je to speciální skupina pro substráty.
Přesazování vašich pokojových rostlinek je záležitostí převážně jarního a letního období. Pokud tedy vlastníte rostlinu, která už po dlouhé zimě doslova volá o pomoc (a o větší květináč), je právě ten správný čas! Je to proces, ze kterého nemusíte mít vůbec žádný strach, ačkoli někdy vypadá jako jedna velká věda. Když dodržíte ta správná pravidla, pak se kvůli přesazování ani křehké květině nemůže nic stát.
5 fotografií

Jak na přesazování pokojovek? Tipy, jak na to jednoduše, správně a rychle

Domácnost
Kocour v botách: Poslední přání
Školní prázdniny si můžete zpříjemnit velkolepými kousky Kocoura v botách, zpěvem krokodýlího šoumena, zbrusu novou Futuramou nebo francouzskou komedií Rodinu si nevybereš. Dobrodružství zažijete s Hardyho chlapci, třetí řadou Supermana a Lois i při poznávání lidského těla se seriálem Byl jednou jeden život. Tipy ze streamů jsou tentokrát zaměřené na děti školou povinné a podívanou pro celou rodinu.

Prázdninové streamy: Superman, obutý kocour, zpívající krokodýl i hodné krvinky

Film a televize
Pokud jste ještě v kině neviděli poslední film ze série Indiana Jones, můžete se na něj naladit při sledování staršího snímku Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy na Primě. Romantická komedie Láska Nebeská (Nova Cinema) potěší nejen o Vánocích, stejně jako Barbra Streisandová v roli Dolly Leviové na ČT Art. Máme pro vás i další televizní tipy.

Víkendové TV tipy: Indiana Jones, Lawrence z Arábie i Láska nebeská

Film a televize
V seriálu Bez lítosti vystupuje i nejznámější jihočeský vězeň, trojnásobný vrah Miloslav Širůček z Tučap na Táborsku, rád by se dočkal propuštění a chtěl by se stát kamioňákem.
Televize Prima od soboty 1. července spustila nový dokumentární seriál Bez lítosti. Reportéři se v něm věnují českým doživotním vězňům. Mezi nimi je také tučapský Miloslav Širůček, který v jihočeské obci na Táborsku vyvraždil celou svou rodinu. Z případu, který se stal před 19 lety, jde i dnes lidem mráz po zádech. Jak po letech o událostech mluví jediný přeživší a jaké má plány? To se diváci dozví ve 4. dílu.
23 fotografií

V seriálu Bez lítosti vystupuje i trojnásobný vrah Miloslav Širůček z Tučap

Táborsko
Seriál OKTOPUS se na obrazovkách objeví už na podzim
Napětí, lásku, humor, dobrodružství, pohodu na chatě, výlet do historických kulis, příběhy jedné rozvětvené rodiny či krimi z Chorvatska nabídnou divákům nové seriály, které jsou právě ve výrobě. A že jich je. Televize budou některé z nich zařazovat do programu už s nástupem podzimu, jiné až v příštím roce. Deník přináší jejich přehled.

Nové televizní seriály zavedou diváky do Chorvatska i mezi české chataře

Film a televize
Jaroslav Stodola, vrah sedmi seniorů
Nová dokumentární minisérie televize Prima nazvaná Bez lítosti je ojedinělou sondou do existence vrahů odsouzených na doživotí. Divákům přinese výpovědi nejen osmi nejhorších zločinců, jejichž činy se dostaly do popředí zájmu médií, ale i kriminalistů. První díl, který si bere na paškál sedminásobného vraha Jaroslava Stodolu, mohou diváci sledovat 1. července, další pak na prima+.

Bez lítosti. Česká dokumentární série ukáže život vrahů, jak ho neznáte

Film a televize
Markéta Fialová.
Původně chtěla být píšící novinářkou. Osud tomu ale chtěl jinak, a tak Markétu Fialovou můžeme vídat už tři desítky let v televizi. Aktuálně na CNN Prima NEWS, kde moderuje každý den Zprávy z regionů. Stýská se Markétě Fialové po bývalém parťákovi Karlu Voříškovi? Jaké má moderátorka koníčky? A co rodina? Přečtěte si působivý rozhovor s Markétou Fialovou, ve kterém odkrývá řadu rolí ve svém životě.
5 fotografií

Moderátorka zpráv Markéta Fialová: Umím se vytočit, ale nestává se mi to často

Společnost
Novým generálním ředitelem České televize bude Jan Souček
Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S 11 získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba ze sedmimiliardovým rozpočtem.

Novým generálním ředitelem ČT bude Souček. Dvořáka porazil ve třetím kole

Česko
Rodiče mohou měsíčně pobírat příspěvek až do výše 70 procent základu výdělku. Čím vyšší je měsíční částka, tím rychleji se suma vybere. Ilustrační snímek
Rodičovský příspěvek by bylo možné čerpat rychleji, shodli se v neděli ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU-ČSL) s poslancem z opozičního hnutí ANO Alešem Juchelkou. Uvedli to v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. ANO chce ale úpravu příspěvku o 50 tisíc korun vyšší, než zamýšlí vládní strany, tedy na 400 tisíc korun.
14 fotografií

Rodičovský příspěvek může být čerpán rychleji, shodli se Jurečka a Juchelka

Ekonomika