ŠTÍTEK: týden

Pozvánka na akci
Sobotní akce Rozběhněme pěstounství je součástí Týdne (pro) pěstounství, který již tradičně pořádá Pardubický kraj ve spolupráci s neziskovými organizacemi a s obecními úřady ve dnech 13. 9. až 19. 9. 2021. Po celý týden se v Pardubickém kraji konají akce s tématikou pěstounství. Cílem je šířit povědomí o pěstounství, protože každé dítě potřebuje vyrůstat v rodině. Týden vyvrcholí sobotní akcí ve Střeleckém parku v Chrudimi, kde si příchozí mohou vybrat některý z devíti běhů. 
5 fotografií

Rozběhněme pěstounství, aneb poběžíme spolu. Přijďte v sobotu do "Střeláku"

Chrudimsko
levandule
Fialová, voňavá a navíc léčivá, taková je levandule. Pokud jste si tuto úžasnou bylinku oblíbili nebo ji dokonce pěstujete na svých zahrádkách pak si nenechte od pátku ujít Týden s vůní levandule, který pořádá Zahradní centrum pod kloboukem ve Valašském Meziříčí.

Týden ve fialovém aneb Týden s vůní levandule

Volný čas
Jedinečná příležitost se otevírá pro všechny děti, které si chtějí vyzkoušet, jaké to je být hokejistou. Hokejový klub v Kralupech nad Vltavou totiž ve spolupráci s Českým hokejem pořádá na svém zimním stadionu náborovou akci v rámci Týdne s hokejem.
/FOTOGALERIE/ Děti mají nyní šanci vyzkoušet si, jaké to je být hokejistou. Hokejový klub v Kralupech nad Vltavou totiž ve spolupráci s Českým hokejem uspořádá na svém zimním stadionu náborovou akci v rámci Týdne s hokejem. Akce připadne na středu 25. září. Začne v 16 hodin a kromě zážitku v podobě prvních krůčků na ledě si navíc každé dítě odnese domů hokejový dárek.
5 fotografií

Děti mohou udělat své první hokejové krůčky

Hokej
Ilustrační foto
Vysočina – Na sezonní maximum vzrostl v uplynulém třetím kalendářním týdnu počet akutních respiračních onemocnění na Vysočině. Po mezitýdenním nárůstu nemocnosti o devět procent je v kraji 1136 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Dosavadní sezonní maximum z 51. týdne loňského roku mělo hodnotu 1106 případů onemocnění.

Nemocných přibývá, na Žďársku je první závažný případ chřipky

Z okolí
Nové nastudování státní hymny
/ANKETA/ Podoba české hymny by se podle politiků neměla měnit, jak navrhuje Český olympijský výbor (ČOV). Prezident Miloš Zeman prohlásil, že státní symboly nejsou módní doplňky. Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd dokonce označil novou verzi hymny představenou ČOV za kýč. Podle ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO) je síla české hymny v její prostotě. ČOV dnes sdělil, že chtěl hlavně vyvolat diskusi o podobě hymny.
3 fotografie

Česká hymna by se podle politiků měnit neměla. Je to kýč, řekl ministr kultury

Česko
Ilustrační foto.
Vysočina – Chřipková epidemie na Vysočině konečně odeznívá. V jedenáctém kalendářním týdnu výrazně ubylo všech akutních respiračních onemocnění, po sedmnáctiprocentním poklesu je nyní v kraji 1359 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Chřipková epidemie slábne, nemocných významně ubylo

Žďársko
Ilustrační foto.
Vysočina – Ve čtvrtém kalendářním týdnu se na Vysočinu přiblížila chřipková epidemie. Nemocnost v kraji se sice nadále drží pod prahem epidemie a zůstává pod republikovým průměrem. Na druhé straně právě v minulém týdnu vystoupal počet akutních respiračních onemocnění na sezonní maximum, když na Vysočině a přibylo potvrzených případů pravé chřipky.

Respirační onemocnění jsou na sezonním maximu, v kraji je chřipka typu B

Pelhřimovsko
Lékař. Ilustrační foto.
Vysočina – Po prudkém poklesu počtu akutních respiračních onemocnění v závěru roku 2017 v prvním týdnu roku 2018 případů onemocnění opět výrazně přibylo. Zatímco ale statistika vykazuje za poslední tři týdny významné změny, z hlediska samotné nemocnosti zůstává situace na Vysočině nadále příznivě klidná.

Nemocnost je dál klidná, o vzrušení se stará jen statistika

Pelhřimovsko
Ilustrační foto.
Vysočina – Lidé na Vysočině by měli prožít letošní Vánoce bez chřipek. V uplynulém 50. kalendářním týdnu sice v rámci celé Vysočiny akutně respiračních onemocnění o devět procent přibylo a nemocnost vyjádřená 1085 nemocnými v přepočtu na sto tisíc obyvatel vystoupala na sezonní maximum, ale nadále v populaci viry pravé chřipky zaznamenány nebyly.

Chřipka zatím nepřichází, do Vánoc by to mohlo vydržet

Pelhřimovsko
Střet prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě
Prezident Miloš Zeman dnes označil končící vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jako vládu "promarněné příležitosti". Podle něj kabinet neprovedl žádné reformy a vláda, která neprovádí reformy, je podle prezidenta špatná. Prezident to dnes řekl v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.
9 fotografií

Zeman kritizoval Sobotkovu vládu, že nedělala reformy

Česko
Ivana Trumpová
Český prezident Miloš Zeman prý zuřil, když mu bývalá manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa a rodačka ze Zlína Ivana Trumpová při setkání na Pražském hradě řekla, že odmítla funkci velvyslankyně USA v České republice. Odůvodnila to tím, že by to bylo moc pracovně náročné, řekl Zeman v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Diplomatický post podle Zemana nabídl Trumpové americký prezident poté, co o místo v Praze matka jeho tří dětí sama veřejně projevila zájem.
7 fotografií

Prezident zuřil, když Trumpová odmítla místo velvyslankyně v Česku

Česko
Prohlédnout si surrealistické obrazy i absolventské práce, a to třeba za melodie linoucí se ze saxofonu. Nejen tato možnost se od pondělí náskýtá všem, kteří zavítají do prostor Základní umělecké školy v Letovicích.
Letovice - Prohlédnout si surrealistické obrazy i absolventské práce, a to třeba za melodie linoucí se ze saxofonu. Nejen tato možnost se od pondělí náskýtá všem, kteří zavítají do prostor Základní umělecké školy v Letovicích. "V přízemí jsme vystavili práce žáků z Kunštátu, kteří se učili vytvořit surrealistické koláže a výtvarně řešit proporčnosti. Před hlavním sálem je pak umístěna fotodokumentace výtvarného projektu s názvem Velké maličkosti, a to na téma písmo. Po schodech nahoru pak lidé zhlédnou výtvarnou řadu Bod, skvrna a struktura žáků z Letovic," popsala učitelka výtvarného oddělení Jana Podškopková.
13 fotografií

OBRAZEM: Tvorba žáků prozářila chodby letovické umělecké školy

Volný čas
Ilustrační foto
Orlickoústecko - Týden s prarodiči na školní zahradě je celostátní akce, jež má za cíl umožnit prarodičům a rodičům sdílet svoje zahradnické zkušenosti a dovednosti s žáky.

Školy se zapojí do Týdne s prarodiči

Orlicko
Kniha speleologa Petra Zajíčka získala ocenění.
Vavřinec – Dva roky pátrání v archivech a v pozůstalostech krasových badatelů. Práce přímo v terénu. To vše stálo za knihou Jeskyně České republiky na historických mapách. Publikace speleologa Petra Zajíčka z Vavřince na Blanensku získala nedávno prestižní ocenění. Cenu poroty nakladatelství Academia. To mimo jiné vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců. „Z ocenění poroty, v níž seděla řada odborníků, mám ohromnou radost. A je to pro mě motivace do další práce," řekl Zajíček, který pro blanenský Týden u nás píše seriál Tajemné podzemí Moravského krasu.

Kniha speleologa Zajíčka získala ocenění. Pracuje na další

Blanensko
Jan Chvojka a Jiří Dienstbier.
Projekt HateFree Culture, který bojoval proti projevům rasové i jiné nesnášenlivosti ve společnosti, v dubnu skončí. Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) rozhodl, že neprodlouží fungování této iniciativy. Dnes o tom informoval časopis Týden. Chvojkův předchůdce Jiří Dienstbier (ČSSD) na twitteru uvedl, že rušení projektu nepovažuje za rozumné.

Projekt HateFree bojující proti nesnášenlivosti končí

Česko
Logo HC Domažlice.
Domažlice – Hokejový klub HC Domažlice zve ve středu 25. ledna všechny děti na zimní stadion v Domažlicích. Ve spolupráci s Českým svazem ledního hokeje se tam uskuteční jedna z prezentačních a náborových akcí pořádaná v rámci Týdne s hokejem.

Hokejový klub zve děti na zimní stadion

Hokej
Premiér Bohuslav Sobotka
Praha - Rozdělení funkce předsedy ČSSD a premiéra, které v rozhovoru pro časopis Týden navrhl jihočeský hejtmana Jiří Zimola, je podle předsedy vlády a sociálních demokratů Bohuslava Sobotky nesmysl. Vedlo by k oslabení ČSSD a nahrálo hnutí ANO, uvedl v prohlášení zaslaném ČTK. Pro diskusi, jak má být strana vedena, bude podle něj prostor na březnovém sjezdu.

Návrh rozdělit funkce premiéra a šéfa ČSSD má Sobotka za nesmysl

Česko
Teplým nápojem si připilo před libereckou radnicí 144 lidí.
Liberec - Rekord padl. Na náměstí Edvarda Beneše si včera odpoledne připilo teplým nápojem 144 lidí. „Rekord byl ustanoven, takže vlastně padl," sdělila potěšená Zora Machartová z pořádajícího Sdružení TULIPAN, jež zaměstnává lidi se zdravotním znevýhodněním.

Před libereckou radnicí padl unikátní rekord

Liberecko
Ostrovská porodnice si získává uznání.
Ostrov - Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Ostrov patří mezi nejlepší pracoviště nejen v kraji, ale renomé oddělení jeho hranice i překročilo. Potvrdil to výsledek v anketě vyhlášené časopisem Týden, kde vyšlo toto oddělení jako nejlepší.

Ostrovská porodnice patří mezi ty nejlepší u nás

Z okolí
Týden v teniskách, školympiáda mateřinek
Sokolov - Včera začalo sportovat celé město Sokolov. Tradiční akci s názvem Týden v teniskách odstartovaly děti ze zdejších mateřinek školympiádou v domě dětí a mládeže. Na ojedinělé akci si však zasportují i senioři, školáci, volejbalisté a široká veřejnost.
8 fotografií

Sokolováci stráví týden v teniskách

Z okolí