ŠTÍTEK: University of British Columbia

Umírající člověk se před smrtí obrací do sebe a přemítá o smyslu svého života.
Umírání je proces, kterým v poslední fázi života projde každý. Blížící smrt se pozná především určitými tělesnými změnami, ale i tím, jak člověk interaguje s okolním světem. Jak se cítí ten, kdo ví, že mu zbývají poslední dny či hodiny života? Je dobré vědět, jak poznat, že člověk umírá, jak se s umírajícím rozloučit a co mu naopak nikdy neříkat.

Poslední okamžiky před smrtí. Co prožívá umírající člověk v konečné fázi života

Zdraví
Čokoláda. Ilustrační foto.
Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí, kterou milují mladí a staří. Mnozí si na ní dokonce dokážou vypěstovat závislost. Náš vztah čokoládě však možná začal mnohem dříve, než jsme předpokládali. Nové důkazy, se kterými přišli vědci z kanadské Univerzity Britské Kolumbie, naznačují, že domestikace kakaovníku začala o více než 1500 let dříve - před přibližně 5400 lety v Jižní Americe.
5 fotografií

Posedlost čokoládou může být starší, než se myslelo. Pochází z Amazonie

Svět
O Oněgina z Kanady se 'popraly' tři Taťány. Zleva: Katrin Targo, Ivana Veberová, Sheldon Baxter a Eliška Gattringerová.
Plzeň - Čajkovského Evžen Oněgin patří k nejslavnějším operám romantismu. Libreto, vycházející z kultovního románu A. S. Puškina, líčí velkolepý příběh plný emocí a životních zvratů. Nová inscenace Divadla J. K. Tyla (DJKT) v Plzni, která bude v premiéře uvedena 15. října ve Velkém divadle, je obsazena vycházejícími hvězdami světové operní scény.

Oněgin je o nás, říká před plzeňskou premiérou mladý Kanaďan

Volný čas
KOUZELNÁ FLÉTNA MÁ ZÍTRA V TEPLICKÉM DIVADLE PREMIÉRU
Teplicko - Již v pátek v 19 hodin se velkým sálem Krušnohorského divadla v Teplicích rozezní jásavé tóny Mozartovy opery Kouzelná flétna. Inscenace, zařazená do programu jubilejního 10. ročníku Evropské hudební akademie, vznikla ve spolupráci s Komorní operou Praha. Pod hudebním a režijním vedením profesionálních umělců ji v němčině nastudovali mladí pěvci, posluchači operních studií Univerzity Britské Kolumbie a Severní Floridy.
22 fotografií

V Teplicích se rozezní jásavé tóny Mozartovy opery Kouzelná flétna

Teplicko
Krušnohorské divadlo v Teplicích
Teplice - Když šéfdirigent orchestru opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni a pedagog Norbert Baxa v roce 2007 poprvé pořádal v Teplicích Evropskou hudební akademii, (oficiálně European Music Academy in Teplice dále jen EHA), pustil se do neověřeného a troufám si tvrdit, na zdejší poměry i riskantního podniku.

Evropská hudební akademie v Teplicích opět na scéně

Teplicko
Lesní požár v provincii Alberta zachvátil území velké jako dvě Prahy. Meteorologové zatím předpovídají jen mírné oslabení větru.
Přestože obří lesní požár v okolí jejich domova včera pohltil už 850 kilometrů čtverečních a rychle se šířil dál, pro rodinu hasiče Cranleyho Ryana to není ta největší tragédie, kterou oheň způsobil. Jejich patnáctiletá dcera Emily totiž zahynula při hektické evakuaci 90 tisíc lidí z oblasti kanadského města Fort McMurray, když se auto její příbuzné srazilo s jiným vozem.

Jako plivat 
do táboráku. 
Kanadští 
hasiči
se modlí za déšť

Svět
S profesorkou Nancy Hermiston a jejími svěřenci jsme si povídali v Divadle J. K. Tyla.
Plzeň – Do západočeské metropole přijeli před týdnem mladí operní sólisté z Kanady. „Navštívili jsme plzeňskou věž, podzemí, viděli jsme synagogu nebo Nové divadlo, vlastně celé centrum," vyjmenovala profesorka Univerzity Britské Kolumbie ve Vancouveru Nancy Hermiston.

Operní sólisté z Kanady si v Plzni zamilovali divadlo

Plzeňsko
Léto ve znamení Evropské hudební akademie
Teplice - Již devátým rokem se začátkem léta sjíždějí do Teplic mladí talentovaní operní pěvci a dirigenti z celého světa, aby tu pod vedením zahraničních i domácích lektorů připravili a uvedli operní inscenace a koncerty. Na téměř dva měsíce se stávají účastníky Evropské hudební akademie (European Music Academy in Teplice), kterou v roce 2007 uvedl v život dirigent opery v Ústí nad Labem a pedagog Norbert Baxa.
31 fotografií

Léto ve znamení Evropské hudební akademie

Teplicko
Jaroslav Kubera
Teplice – Jako principál vstupuje do děje Prodané nevěsty teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera. Inscenaci klasické opery Bedřicha Smetany připravují v Krušnohorském divadle při teplické Evropské hudební akademii, což je operní workshop. Premiéru bude představení mít ve čtvrtek.

Senátor Kubera vystoupí jako principál v Prodané nevěstě

Česko
Operní představení Kouzelná flétna.
Teplice – Evropská hudební akademie už čtvrtým rokem představuje vrchol letní společenské sezony v Teplicích. Letos odstartovala 22. června, slavnostní zakončení posledním koncertem dirigentských kurzů je plánováno na 14. srpna.

Norbert Baxa je na roztrhání

Volný čas
Dirigent
Teplice - Poslední reprízou své slavné opery Don Giovanni se ve středu s Teplicemi rozloučí Wolfgang Amadeus Mozart. I když socha skladatele v obří velikosti zdobí park před Ptačími schody, kde je hudební génius v průběhu každoročního zahajování lázeňské sezóny donucen poslouchat naprosto odlišnou hudbu, než jaká kdysi lahodila jeho uším, ve skutečnosti naše město nikdy nenavštívil.

Don Giovanni naposled

Volný čas