ŠTÍTEK: uprchlický tábor

Následky izraelských útoků v Pásmu Gazy
Při dnešním izraelském vzdušném úderu proti šéfovi vojenského křídla teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy přišlo podle místních úřadů o život nejméně 71 Palestinců a dalších 289 bylo zraněno. Izraelská armáda potvrdila, že terčem útoku v oblasti Mavásí, kterou dříve označila za bezpečnou humanitární zónu pro palestinské uprchlíky, byl vojenský lídr Hamásu Muhammad Díf, a prohlásila, že většinu obětí představují členové tohoto hnutí. Hamás tvrzení armády popřel. Při izraelském úderu na modlitebnu v uprchlickém táboře Šatí na pobřeží Gazy zemřelo nejméně 17 Palestinců.

Izraelský úder v Pásmu Gazy: Útok v humanitární zóně si vyžádal desítky mrtvých

Svět
Andrea Krchová, ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR
Migrační konsorcium zastřešuje patnáct nevládních organizací zabývajících se migrací a integrací cizinců. Snaží se podporovat otevřenou a tolerantní společnost založenou na respektu k odlišnostem. Práce teď mají víc než dost, k ukrajinským uprchlíkům přibyla i nová vlna syrských běženců. „Syřané většinou nechtějí zůstat v Česku. Chtějí do Německa, kde mají příbuzné,“ přibližuje ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR Andrea Krchová. 
8 fotografií

Uprchlíky můžeme naučit naše pravidla, říká ředitelka Migračního konsorcia

Česko
Christina cvičí jogu
Celý život cestovala. Narodila se v Československu, vyrůstala v Řecku a v Kanadě. Studium domorodých a politických studií ji přivedlo do Thajska, kde pracovala v mužských uprchlických táborech jako dobrovolník. Tam objevila svou touhu po učení – chtěla předávat znalosti a zkušenosti. Učení anglického jazyka a literatury vyměnila po dvanácti letech za jógu, kterou pětačtyřicetiletá Christina Smutný vyučuje v Brně dodnes.

Utekla před režimem. Do Brna se vrátila učit jógu

Zprávy z Česka
Ilustrační foto.
V multifunkčním prostoru pasáže u Sýkorova mostu v Moravské Ostravě, sdílené Knihovnou města Ostravy a Komorní scénou Aréna, se v úterý 18. února 2020 od 16.30 hodin budou vyprávět příběhy a promítat fotky českých dobrovolníků Báry Čempelové z Ostravy a Jiřího Linky ze Zlína. Naposledy byli s humanitární pomocí z Česka v uprchlických táborech na konci roku 2019 a v únoru 2020.

Peklo na zemi? Beseda s dobrovolníky přiblíží život v uprchlických táborech

Volný čas
Tomáš Petříček.
Dobrovolné přijetí dětí z uprchlických táborů v Řecku by nepoškodilo českou odmítavou pozici ohledně povinných kvót na rozdělování migrantů mezi země Evropské unie. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Konečné rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí dětí by měla učinit vláda, uvedl. Nyní je podle Petříčka nutné počkat na kroky řecké strany, kterou ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) požádal o informace, jaké konkrétní děti by Česko mělo přijmout.
18 fotografií

Petříček: Přijetí dětí by neohrozilo odmítání kvót na migranty

Česko
Turista u památek severojordánském městě Džaraš (na archivním snímku)
U památek v severojordánském městě Džaraš dnes útočník pobodal osm lidí. Jordánský ministr zdravotnictví oznámil, že čtyři z nich byli cizinci - tři z Mexika a jeden ze Švýcarska. Ostatní byli Jordánci. Původní zprávy hovořily o pěti zraněných a mezi nimi třech zahraničních turistech. Na místě byli španělsky hovořící lidé a první informace uváděly, že zraněny jsou tři Španělky, ale španělské úřady to později popřely. Web jordánské armády Halá Achbár označil útočníka za obyvatele nedaleko palestinského uprchlického tábora.

Útočník s nožem v Jordánsku zranil osm lidí. Byli mezi nimi i zahraniční turisté

Svět
Britka Shamima Begumová, která v roce 2015 přeběhla k Islámskému státu
Velká Británie rozhodla o odebrání občanství devatenáctileté Shamimě Begumové, která před čtyřmi lety uprchla do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu. Ministerstvo vnitra o tom v dopise informovalo její rodiče. Dívka, která na počátku týdne v uprchlickém táboře na severovýchodě Sýrie porodila syna, minulý týden požádala o možnost vrátit se domů.
5 fotografií

Británie má jasno. Mladá dívka, která přeběhla k IS, ztratí občanství

Svět
Zvláštní vyslankyně OSN Angelina Jolie navštívila uprchlický tábor pro myanmarské Rohingy v Bangladéši
Zvláštní vyslankyně Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a slavná hollywoodská herečka Angelina Jolie v úterý navštívila uprchlické tábory v Bangladéši, kde nalezli dočasné útočiště příslušníci myanmarské muslimské menšiny Rohingů. Situaci zhruba 730 tisíc lidí, kteří museli kvůli vojenskému útlaku opustit své domovy, označila za „ostudu nás všech“ a vyzvala k ukončení násilí.
8 fotografií

Angelina Jolie navštívila uprchlický tábor pro Rohingy. Žádá ukončení násilí

Svět
Europoslankyně Michaela Šojdrová přichází na schůzku s premiérem Andrejem Babišem ohledně přijetí syrských sirotků.
Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) vyzvala dnes otevřeným dopisem premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby učinili vše potřebné k dohodě s řeckou vládou o přijetí první menší skupiny syrských dětí či rodin z uprchlických táborů v Řecku. Babiš dává dlouhodobě přednost pomoci syrským uprchlíkům v zemi jejich původu. Šojdrové iniciativu označil naposled před týdnem za nesmysl.
5 fotografií

Šojdrová chce, aby vláda jednala s Řeky o přijetí syrských dětí

Česko
Člun s uprchlíky. Ilustrační snímek
Tábor – Návštěvníci Jednoty Kafe & Knihy se ve čtvrtek 29. listopadu od 18 hodin zaposlouchají do vyprávění dobrovolnice Lenky Pittnerové Honnerové o tom, jak to vypadá mezi lidmi na útěku v uprchlických táborech na Lesbu a v Bosně a co zmůže naše pomoc.

Uprchlické tábory v Bosně

Táborsko
Europoslankyně Michaela Šojdrová přichází na schůzku s premiérem Andrejem Babišem ohledně přijetí syrských sirotků.
/ANKETA/ Zástupci neziskových organizací spolu s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) dostali na dnešní schůzce od premiéra Andreje Babiše (ANO) za úkol vybrat syrské sirotky, kteří by mohli být z uprchlických táborů přesunuti do Česka. Stát prostřednictvím ministerstva vnitra poskytne součinnost, následně by je byl ochoten přijmout. Po setkání s premiérem to řekla Šojdrová. Přesto Babiš nadále trvá na tom, že dětem je třeba pomoci mimo Česko.
6 fotografií

Šojdrová má najít syrské sirotky. Babiš jim chce ale dál pomoci mimo Česko

Česko
Ilustrační foto
Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) chce kvůli možnému přijetí několika desítek sirotků z uprchlických táborů oslovit manželky premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Česká republika by měla projevit více lidskosti, bylo by možné převzít některé sirotky z uprchlických táborů v Řecku, řekla Šojdrová serveru lidovky.cz. 
6 fotografií

Europoslankyně Šojdrová hledá podporu pro přijetí sirotků. Babiš trvá na svém

Česko
Cizinci nacházejí dočasný azyl ve středisku v Havířově-Dolní Suché.
Uprchlíci, uprchlické kvóty, nesouhlas vedení státu s jejich přijímáním a hrozby sankcí ze strany Evropské unie. Jak to vidí politici z radnic Karvinska?

Kvóty a uprchlíky ne

Karvinsko
Tibetská lékařka v Luhačovicích
Staletími prověřené účinky Tibetské medicíny přijela do Luhačovic představit tibetská lékařka Dr. Bhuti Losang. Kouzelné bylinky doporučovala zájemcům v Boutique hotelu RADUN, v příjemném hotelovém pokojíku s balkonkem a výhledem do daleka.
3 fotografie

Na tibetské lékaře vyplázněte jazyk!

Zlínsko
Ilustrační foto.
Česko letos pošle do zahraničí na pomoc uprchlíkům a státům čelícím migračním tlakům 150 milionů korun. Ministerstvo vnitro v tiskové zprávě uvedlo, že částku v rámci jeho koncepce pro asistenci uprchlíkům na dnešním jednání schválila vláda. Prvních 40 milionů korun z této částky by mělo jít na obnovu uprchlického tábora Azrak v Jordánsku.
43 fotografií

150 milionů korun. Tolik pošle Česko na pomoc s migrací

Česko
Ilustrační foto
Šestileté děti, které kvůli odkladu nezamíří do první třídy, mohou místo dalšího roku ve školce navštěvovat přípravné třídy. Ty bývají součástí některých základních škol a říká se jim nulté ročníky. Jaké jsou s nimi zkušenosti z praxe?
5 fotografií

Nulté ročníky budí vášně

Boleslavsko
Ilustrační foto
Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brněnsko
Ilustrační foto
Abuja - Nigerijská armáda minulý týden omylem zabila 236 uprchlíků a humanitárních pracovníků, nikoliv 90, jak se původně předpokládalo. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC s odkazem na oficiální odhady záchranných služeb.

Nigerijská armáda omylem zabila 236 uprchlíků

Svět
Ozbrojenci z islamistického hnutí Boko Haram. Ilustrační foto.
Nejméně 46 vážně zraněných osob je stále v uprchlickém táboře, který v úterý omylem bombardovala nigerijská armáda. Podle OSN je incident velmi vážný a musí se důkladně vyšetřit. Nigerijská armáda uvedla, že tábor na severovýchodě země zasáhla omylem, jejím cílem bylo udeřit na pozice islamistické teroristické skupiny Boko Haram. Bombardování si vyžádalo životy 70 uprchlíků a nejméně šesti humanitárních pracovníků.

Po bombardování uprchlického tábora v Nigérii zůstává zraněno 46 lidí

Svět
Ilustrační foto.
Maiduguri (Nigérie) - Nigerijská armáda dnes omylem místo pozic radikálních islamistů z hnutí Boko Haram bombardovala uprchlický tábor. Při útoku zahynulo více než 100 uprchlíků, zraněni byli i humanitární pracovníci. S odvoláním na nigerijské úřady o tom informovala agentura AP, podle níž jde patrně o první případ, kdy armáda přiznala takovou chybu.

Nigerijská armáda omylem místo islamistů zabila 100 uprchlíků

Svět
Ilustrační foto.
Řím - V uprchlickém táboře nedaleko severoitalských Benátek v noci na dnešek zasahovala policie kvůli nepokojům, které vyvolala smrt mladé ženy z Pobřeží slonoviny. Pětadvacet zaměstnanců azylového zařízení se muselo zabarikádovat v kancelářích a několik hodin čekat na pomoc, uvedl tamní list La Repubblica.

V uprchlickém táboře v Itálii vypukly po smrti migrantky nepokoje

Svět