ŠTÍTEK: uprchlík

Bělověžský prales
/REPORTÁŽ/ Jeden z posledních a zároveň nejznámějších panenských evropských pralesů se potýká s razantním úbytkem turistů. Může za to panika z dopadů migrační krize, která se odehrává na polsko-běloruských hranicích. Lidé podnikající v cestovním ruchu si na to stěžují, úřady jim přislíbily finanční kompenzaci.

Bez turistů. Bělověžský prales v Polsku zeje prázdnotou. Kvůli panice

Státy EU
Následky izraelských útoků v Pásmu Gazy
Při dnešním izraelském vzdušném úderu proti šéfovi vojenského křídla teroristického hnutí Hamás v Pásmu Gazy přišlo podle místních úřadů o život nejméně 71 Palestinců a dalších 289 bylo zraněno. Izraelská armáda potvrdila, že terčem útoku v oblasti Mavásí, kterou dříve označila za bezpečnou humanitární zónu pro palestinské uprchlíky, byl vojenský lídr Hamásu Muhammad Díf, a prohlásila, že většinu obětí představují členové tohoto hnutí. Hamás tvrzení armády popřel. Při izraelském úderu na modlitebnu v uprchlickém táboře Šatí na pobřeží Gazy zemřelo nejméně 17 Palestinců.

Izraelský úder v Pásmu Gazy: Útok v humanitární zóně si vyžádal desítky mrtvých

Svět
Švédský hokejista Dmytro Timashov, který se narodil na Ukrajině, bude hrát ruskou KHL
Hokejový klub HK Soči z KHL představil jako novou posilu týmu švédského útočníka Dmytro Timashova. Jeho příchod do Ruska mnohé zaskočil. Sedmadvacetiletý křídelník se totiž narodil v ukrajinském městě Kropyvnyckyj a před dvěma lety po začátku války na Ukrajině vyprávěl v rozhovoru pro švédský Aftonbladet o tom, jak pomáhá uprchlíkům z konfliktem zasažené země.

Pochází z Ukrajiny a pomáhal uprchlíkům. Teď švédský hokejista podepsal v Rusku

Hokej
Loď MS St. Louis ve svém domovském přístavu v Hamburku
Byl začátek června 1939. Zaoceánský parník St. Louis s více než 900 židovskými uprchlíky na palubě plul u pobřeží Miami. Jeho cestující měli na dohled zářící světla města. Pak přišlo pondělí 5. června a s ním i verdikt imigračních úřadů: vstup na území Spojených států se nepovoluje. Pro téměř třetinu cestujících znamenalo toto rozhodnutí rozsudek smrti.
7 fotografií

Azyl byl za oknem, pak je vrátili zpět. Židům z lodě St. Louis to přineslo smrt

Historie
Uprchlíci v bosenském Sarajevu - Ilustrační foto
Nahrazení původního obyvatelstva migranty z Afriky a Blízkého východu, řízená islamizace Evropy, plíživé nastolení nového světového řádu skrze bruselské elity. Kolem migrace a migrační politiky Evropské unie panuje více než desítku let velká spousta dezinformací i úplných nesmyslů. Pravdou ale zůstává, že pohyb na migračních trasách nejen z Afriky neustává a řada míst na mapě Evropy, třeba Itálie nebo Kanárské ostrovy, hlásí pod náporem uprchlíků migrační krizi. Jaké má Česká republika povinnosti, proč a jak s nimi zamíchalo přijetí migračního paktu, vysvětluje přehled Deníku.

Mýty a fakta o Evropské unii: Nutí nás přijímat uprchlíky?

Česko a EU
Ilustrační snímek
Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informovaly deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Izraelská armáda později potvrdila, že začala vyzývat k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu v rámci operace „omezeného rozsahu“, jejímž cílem je rozbít palestinské radikální hnutí Hamás. Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že 600 tisícům dětem v Rafáhu hrozí katastrofa.
43 fotografií

Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu. Hamás příměří odmítá

Svět
Budova Evropské unie v Bruselu.
Europoslanci ve středu schválili celý migrační balíček, který tvoří deset legislativních návrhů. Hlasování bylo dramatem do poslední chvíle, neboť podpora pro všech deset předpisů měnících unijní migrační a azylová pravidla nebyla vůbec jistá a jednotlivé frakce počítaly každý hlas. Jednání na krátkou chvíli skandováním přerušili demonstranti, kteří byli v sále na galerii pro veřejnost. Demonstrace se konala i před budovou Evropského parlamentu.

Europoslanci schválili finální migrační balíček. Jednání přerušili demonstranti

Česko a EU
Vojtěch Klimt s Karlem Krylem v roce 1991.
Spisovatel a fotograf Vojtěch Klimt patří k největším znalcům života a díla kultovního písničkáře Karla Kryla. Je také autorem dvou publikací na toto téma. První z nich se jmenuje Akorát že mi zabili tátu: Příběh Karla Kryla. Druhá nese název Poddat se nemíním: Příběh knihtiskařů Krylových. Počínaje rokem 1991 zastával Klimt dlouhých třicet let funkci předsedy Klubu Karla Kryla. O důvod víc, abychom seriál Deníku k písničkářovu výročí doplnili právě rozhovorem s ním.
4 fotografie

Karel Kryl nehodlal mlčet u ničeho, co bylo špatně, říká Vojtěch Klimt

Hudba
Jablonecké centrum pro uprchlíky z Ukrajiny Krajanka vyučuje češtinu, matematiku, pomáhá v sociální oblasti i při hledání zaměstnání a středních škol. Veronika Iblová.
Jablonecké centrum pro uprchlíky z Ukrajiny Krajanka funguje již od začátku vpádu ruské armády na území Ukrajiny. Nejprve působilo v suterénu jablonecké sokolovny, nyní se adaptuje v prostorách domu v ulici Generála Mrázka, tedy v samém centru Jablonce nad Nisou. Teď se sem přijel podívat a natočit dokument štáb z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).
19 fotografií

Jablonecké centrum Krajanka pomáhá uprchlíkům najít práci

Jablonecko
Lodní kontejnery, o kterých je v článku řeč.
Deník před časem uveřejnil článek s titulkem Lodní kontejnery poslouží ke glampingu, městečko pro uprchlíky u lázní to nebude. Tehdy leckoho na sociální síti zaskočila původní informace, že ve Velké Hleďsebi v blízkosti lázeňského města vyroste osmnáct kontejnerů, kde by měli být ubytováni uprchlíci. Majitelka pozemku tehdy Deníku řekla, že záměr má jiný. Dnes přinášíme reakci čtenářky, která má dům postavený naproti pozemku. „…nevěřím svým očím, co čtu v tomto článku,“ uvedla ve svém vyjádření.

Kontejnery ve Veliké Hleďsebi k rekreaci? Ne, míní čtenářka a reaguje na článek

Čtenář reportér
Ukrajinští vojáci během ruské invaze na Ukrajinu
Více než dvě třetiny Čechů by podpořily rychlé ukončení války na Ukrajině i za cenu, že Rusko by získalo část ukrajinských území. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury STEM. Podíl lidí podporujících rychlé ukončení války oproti loňsku mírně vzrostl. Většina lidí v Česku ale nadále označuje Rusko za jednoznačného viníka vzniku války a schvaluje pobyt ukrajinských uprchlíků v Česku.
14 fotografií

Většina Čechů podporuje rychlý konec války na Ukrajině. I za cenu ztrát území

Česko
Ilustrační foto.
Skoro 18 tisíc uprchlíků našlo za poslední dva roky práci v Libereckém kraji. Pracují nejčastěji jako montážní dělníci, obsluha strojů a pomocní pracovníci. V získání kvalifikovanější práce jim chybí hlavně znalost češtiny. „Překážkou jsou také chybějící pracovní návyky u žen, které byly na Ukrajině v domácnosti," řekla ředitelka Úřadu práce Liberec Kateřina Sadílková.

Téměř 18 tisíc uprchlíků našlo práci v Libereckém kraji, často jako dělníci

Liberecko
Policie zadržela v Mikulášovicích dodávku přepravující migranty.
/FOTO, VIDEO/ Více než čtyři desítky běženců dokázali převaděči nacpat do polské dodávky, kterou ve středu 25. října odpoledne policisté kontrolovali v Mikulášovicích. Většina uprchlíků ze Sýrie dokázala utéct do Německa, kde je zajistili němečtí policisté. Ti čeští pak zadrželi čtyři převaděče, kteří nyní čekají v cele na další vyšetřování.
16 fotografií

Bilance zátahu z Mikulášovic: Chytili 42 prchajících migrantů a čtyři převaděče

Zločiny a soudy
Zadržení migranti na jižní Moravě. Ilustrační foto.
Dmytro Bets převážel v devítimístném autě sedmnáct uprchlíků ze Sýrie a Turecka. Za jejich zářijový převoz z Maďarska do Drážďan měl dostat zaplaceno dohromady asi dvě stě tisíc korun. Okresní soud v Břeclavi mu za trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice uložil sedmiměsíční trest ve věznici s ostrahou. Bets se odvolal a požadoval zkrácení trestu. Krajský soud v Brně ale v úterý ráno délku trestu potvrdil.

Jižní Moravou převážel sedmnáct uprchlíků, dostal sedm měsíců. Žalobce žádal víc

Zločiny a soudy
U Kafky si chci odpočinout, Hranice byla nápor, říká režisérka Agnieszka Holland.
Hranice. Zatím asi nejsyrovější film polské režisérky Agnieszky Holland o soumraku Evropy a lidství vstoupí 17. října do kin. Není snadné se na něj dívat. Ale rozhodně je to žádoucí. Na dálku mezi Bretaní a Prahou jsme si povídaly o tom, co ji k němu vedlo, proč jsme zlí a kde se naopak v lidech bere dobro. I o tom, že se těší na další film o Franzi Kafkovi, protože po Hranici to bude - ač se to nezdá - úplná selanka.
6 fotografií

Dobro v lidech? To je pro mě velké tajemství, říká režisérka Agnieszka Holland

Film a televize
Dočasné kontroly na hranici s Německem. Ilustrační foto.
Německo ještě více utahuje šrouby na hranicích s Českem. Poté, co kvůli pašerákům lidí nedávno zintenzivnilo kontroly podél hranic, nyní obnovuje stacionární kontroly. Platí na deset dní počínaje pondělkem. O záměru spolkového ministerstva vnitra informovala v pondělí agentura DPA a deník Welt. Informaci odpoledne potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra.

Německo obnovilo stálé kontroly na hranicích s Českem. Týkat se budou i dálnic

Česko
Dne 3. listopadu 1948 poslala Berta Grynszpanová svému bratru dopis, v němž mu popisovala uvíznutí rodiny v bídných podmínkách mezi hraničními přechody dvou zemí, Německa a Polska, jež nechtěly Židy přijmout. O čtyři dny později začal mladík střílet
Psalo se datum 7. listopadu 1938, když se německým velvyslanectvím v Paříži rozlehly výstřely z pistole. Německý legační sekretář Ernst vom Rath se zhroutil k zemi, zasažený dvakrát do břicha. O dva dny později zemřel. Pachatelem atentátu byl sedmnáctiletý polsko-německý Žid Herschel Feibel Grynszpan. Aniž to tušil, právě spáchal čin, který poslouží nacistům k rozpoutání rozsáhlého protižidovského pogromu.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Zabiják u zrodu křišťálové noci

Tajemné dějiny
Česká policie zahájila kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes ČR přecházejí do Německa a Rakouska, 29. září 2022, Mosty u Jablunkova.
Současnou uprchlickou krizi ve střední Evropě vyvolalo Maďarsko. Neplní povinnosti hraniční země schengenského prostoru. Paradoxně je společně s Polskem proti migrační reformě, která by zemím na okraji Schengenu měla pomoci situaci lépe zvládat. Proč se tak děje? Přinášíme odpovědi na důležité otázky.

Hranice ve střední Evropě se zavírají kvůli chybám Maďarů

Státy EU
Migranti v táboře ve slovenských Kútech, nedaleko českých hranic. Je pro běžence zastávkou na cestě do Německa.
Česká republika je připravena se podílet na ochraně vnějších hranic Evropské unie. Dál odmítá přerozdělování uprchlíků. Po dnešní půlhodinové schůzce s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou při její návštěvě Prahy to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Šéfka unijní exekutivy pak ocenila českou pomoc Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům. Uvedla, že pomáhající země by mohly získat díky revizi unijního financování na zvládnutí přílivu běženců víc peněz. Věří tomu, že ČR přesuny peněz podpoří.

Česko dál odmítá přerozdělování uprchlíků. Je připraveno bránit hranice EU

Česko a EU
Dezinformátoři své lhaní stále častěji zaměřují na ukrajinské uprchlíky, kteří v Česku hledají bezpečí - Na ilustračním snímku pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny v Ústí nad Labem na počátku války
Bývalý policista Petr Bílý se zařadil mezi šiřitele nové dezinformace o ukrajinských uprchlících přebývajících v České republice. Zavádějící tvrzení, že ukrajinští občané získali naše rodná čísla, která prý zneužívají k vybírání podpory od českých pracovních úřadů, sdílel na Facebooku současně se zveřejněním čísla svého účtu a žádostí o podporu.

Ukrajinci dostali naše rodná čísla a zneužívají je. Tuto lež šíří i expolicista

Česko