ŠTÍTEK: Úřad pro kontrolu potravin a léčiv

Při používání jantarových korálků hrozí dětem uškrcení, zadušení, ale také poranění úst nebo infekce.
Jantarové korálky pro děti jsou prezentovány jako alternativa k tišení bolesti z prořezávajících se zoubků. A nejen to. Podle výrobců fungují nejen na zuby. Mají tišit bolest krku a hlavy a dokonce snižovat horečku. Lékaři ovšem varují před nebezpečím uškrcení nebo vdechnutí korálku. Před časem se na jantarových korálcích uškrtil 18 měsíční chlapec. 

Na bolesti zubů jantarové korálky? Nejde o dobrý nápad, ale hazard se životem

Rodina
Čip v mozku? Donedávna jen sci-fi, firma Neuralink Elona Muska však představu změnila v realitu.
Společnost Neuralink miliardáře Elona Muska v neděli prvnímu člověku implantovala mozkový čip. Musk to v pondělí oznámil na své sociální síti X. Doplnil, že pacientovi se daří dobře a počáteční výsledky jsou slibné. Neuralink, který vyvíjí mozkové čipy, dostal loni od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) souhlas k první klinické studii na lidech. Čipy mají umožnit postiženým pacientům znovu se pohybovat a komunikovat.

Sci-fi se stává realitou. Muskův Neuralink implantoval člověku první mozkový čip

Věda
Organizovaná domácnost nabízí mnohem více úložného prostoru. Vyhoďte vše, co nepotřebujete.
Začátek roku je ideálním obdobím, kdy se rozloučit s věcmi, které už v životě nepotřebujeme, neslouží nám a jen zaplavují naše domovy. Už tak trávíme úklidem velké množství času, tak proč to doma trochu neprobrat a neulehčit si práci. Téměř v každé domácnosti se najde několik věcí, které nejsou nic jiného než dobře uklizený odpad. Kterých věcí se můžete s klidem zbavit?
4 fotografie

Těchto 5 věcí se prý doma hromadí všem. Zbavte se jich za pár minut

Domácnost
Prime Energy
Energetický Prime drink je pro české děti trendem, který odráží oblibu sociálních sítí a influencerského světa. Rodiče a odborníky ale děsí svým složením, především kvůli extra vysoké dávce kofeinu a také ceně, kterou jsou jejich potomci za nápoj ochotní dát. V Česku se zatím jedná o novinku. Na zahraničních trzích je ale k mání nápoj už déle. V řadě zemí se proti němu zvedl odpor a zavedla řada omezení.

Prime hýbe světem: U Němců je akčním zbožím, v Americe mu úřady vyhlásily válku

Svět
Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?
Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.
5 fotografií

Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Zdraví
Americký multimiliardář Elon Musk a robot společnosti Neuralink pro implementaci mozkového čipu
Multimiliardář a technologický vizionář Elon Musk uvedl, že jeho společnost Neuralink usiluje o vládní povolení k testování svých mozkových čipů na lidech. Předpověděl, že by se tak mohlo stát do šesti měsíců. Americký podnikatel si sám hodlá jeden čip pořídit. Zařízení má primárně pomoci ochrnutým a slepým lidem.

Elon Musk chce začít testovat mozkové čipy na lidech. Sám si jeden pořídí

Věda
Jak často si mýt vlasy? Podle odborníků záleží na mnoha faktorech. Důležitá je však i následná péče.
Nedávno publikovaná studie o tom, že se v některých suchých šamponech nachází rakovinotvorná chemická látka, způsobila velký poprask. A mnoho lidí pravděpodobně donutila přehodnotit svou rutinní péči o vlasy. Odborníci však žádný jasný návod nedávají a tvrdí, že univerzální odpověď na to, jak často by si člověk měl mýt vlasy, neexistuje.

Jak často si mýt vlasy? Odborníci přišli s důležitými závěry i varováním

Zdraví
Spinální svalová atrofie (SMA) způsobuje svalovou slabost, postupně může stále více ovlivňovat pohyb, až nakonec zasáhne i schopnost dýchat.
Trpěla spinální svalovou atrofií, přesto se dokázala stát hvězdou indických sociálních médií. V pondělí ovšem šestnáctiletá Indka Afra Rafeeqová zemřela. Ještě před tím, než odešla, dokázala pomocí virálního videa vybrat miliony rupií na drahou léčbu svého malého bratra, který trpí stejným onemocněním.

Indická teenagerka vybrala miliony rupií na léčbu bratra, pak sama zemřela

Svět
Ilustrační foto.
Steffanie Strathdeeovou lékaři v roce 2016 postavili před srdcervoucí fakt. Její manžel Tom Patterson umíral kvůli útoku smrtící superbakterie, na kterou současné lékařství nemá antibiotika. Žena, povoláním epidemioložka, se ale rozhodla bojovat. Její výzkum vedl k tomu, že po pouhých třech týdnech se manželův stav zásadně zlepšil. Nyní o studii promluvila na konferenci Life Itself v San Diegu.

Superbakterie jí zabíjela muže. Vědkyně pro něj našla léčbu za tři týdny

Svět
Počítač může být pro děti s ADHD prospěšný, tvrdí američtí vědci.
Kelsey Sihanourathová už byla s rozumem v koncích. Její třináctiletý syn Owain od školky bojuje s poruchou pozornosti s hyperaktivitou známou jako ADHD, a pohled na to, jak se trápí, jí lámal srdce. Pomoc ale přišla v podobě, jakou ani zdaleka nečekala. Doktor totiž chlapci předepsal hraní počítačové hry EndeavorRx. Jedná se o první videohru, kterou schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). 

Videohra jako lék. Američtí vědci ji předepisují dětem s ADHD

Věda
Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi
Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
3 fotografie

Děti, které jsou během těhotenství vystavené THC, mohou být obézní, tvrdí studie

Zdraví
Omikron začíná převládat ve většině zemí.
Pokročilá mutace koronaviru, která méně než její předchůdkyně napadá plíce a více se drží v horních dýchacích cestách. To je varianta omikron, která podle pondělních dat Státního zdravotního ústavu definitivně „ovládla“ statistiku nákaz v České republice. Omikron byl minulý týden prokázán u 80 procent PCR testů v tuzemsku. Mezi odborníky se však vede debata, zda kvůli odlišnému chování viru stačí na prokázání nákazy současné antigenní testy.
42 fotografií

Izrael kvůli omikronu zavádí dvojitý výtěr při antigenu. I Česko zpřísnilo

Zdraví
Využití vakcíny Pfizer pro děti do 11 let schválily jako první Spojené státy americké.
Spojené státy jako první na světě schválily očkovací látku pro děti ve věku od pěti do 11 let. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) udělilo v tomto týdnu definitivní souhlas pro užití vakcíny vyrobené společností Pfizer/BioNTech. Agentura AP pro všechny americké zájemce o očkování dětí sestavila seznam otázek a odpovědí. Stejné otázky ale budou s vysokou pravděpodobností již brzy platné i v Evropské unii. Vakcína pro děti od Pfizeru je v Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) právě ve schvalovacím procesu.
4 fotografie

PŘEHLEDNĚ: Očkování proti covidu u dětí. Vše, co byste měli vědět

Zdraví
Očkovací vakcína proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech. Ilustrační snímek
Zhruba 28 milionů dětí ve věku od pěti do 11 let má nyní ve Spojených státech nárok na vakcínu proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech. Zelenou dala očkovací látce pro tuto věkovou skupinu ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská jen pár hodin poté, co ji doporučila poradní komise orgánu, napsala dnes agentura AP. Podle amerického prezidenta Joea Bidena jde "rozhodující okamžik" v boji s epidemií.
9 fotografií

Proti covidu mohou být očkované děti starší 5 let, rozhodl americký úřad

Zdraví
Lidský mozek - ilustrační foto.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) poprvé po téměř 20 letech schválil nový lék proti Alzheimerově chorobě. Podle amerických médií se však jedná o kontroverzní rozhodnutí, jelikož mu nedal zelenou nezávislý panel expertů přidružených k FDA. Někteří odborníci tvrdí, že neexistuje dostatek důkazů o tom, že by přípravek nemocným skutečně pomáhal. Očekává se však, že schválení léku v USA urychlí snahy o jeho nasazení i v dalších zemích.
11 fotografií

USA schválily nový lék proti Alzheimerově chorobě. I přes pochyby expertů

Zdraví
Zahájení očkování vakcínou Moderna v pondělí 1. března 2021 v Praze.
Lidem, kteří prodělali covid-19, by pro ochranu před další nákazou stačila jedna dávka vakcíny namísto dvou. Vyplývá to ze studie, na níž pracovali vědci z Icahn at Mount Sinai, což je lékařská škola v New Yorku. Podle této malé studie se u lidí s prodělaným covidem po první dávce vakcín Pfizer nebo Moderna vyvinulo až 45krát více protilátek než u těch, kteří si nemocí neprošli.
12 fotografií

Měli jste covid? Pak vám stačí jedna dávka vakcíny, tvrdí studie

Zdraví
Péče o pacienta s koronavirem v Essenu
Německo jako první země v Evropské unii nasadí k léčbě nemoci covid-19 léky na bázi monoklonálních protilátek. Experimentální léčbu přípravkem tohoto typu od firmy Regeneron loni na podzim podstoupil i tehdejší americký prezident Donald Trump. Německo nakoupilo 200 tisíc dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (téměř 10,5 miliardy Kč), řekl německý ministr zdravotnictví Jens Spahn nedělníku Bild am Sonntag.
34 fotografií

Německo nasadí protilátkové léky proti covidu. Jako první unijní země

Státy EU
Americký prezident Donald Trump
Nebude to ani tak Joe Biden, jako koronavirus, který zřejmě zabrání tomu, aby Donald Trump pokračoval jako prezident USA další čtyři roky. „Čínský virus“, jak Trump nazývá covid-19, zničil většinu pozitiv jeho čtyřletého vládnutí, a to i pokud jde o ekonomiku.
30 fotografií

Čínský virus dostal Trumpa na kolena

Svět
Dobrovolníci dezinfikují chudinskou oblast Rio de Janeira, aby zabrálnili šíření koronaviru
Indie se stala třetí nejvíce zasaženou zemí novým typem koronaviru, s téměř 700 tisíci potvrzenými případy nákazy tak předstihla Rusko. V celém světě se už nový koronavirus prokázal zhruba u 11,5 milionu lidí a v souvislosti s ním zemřelo na 535 tisíc lidí. V řadě zemí šíření nákazy stále nezpomaluje a některé státy se potýkají se situací, kterou někteří označují za druhou vlnu. Například v Izraeli kvůli tomu dnes vláda schválila nová omezení pro shromažďování lidí na veřejnosti.
24 fotografií

Koronavirus ve světě: Nemocí covid-19 se nakazilo přes 11,5 milionu lidí

Svět
Pacienti v nemocnici v Riu de Janeiro
Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) v neděli večer evidovala 104 356 úmrtí způsobených koronavirem ve Spojených státech, což je o 598 více než o den dříve. V Brazílii za poslední den narostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem o 16 409 na celkových 514 849, zatímco počet úmrtí připisovaných nemoci covid-19 stoupl na 29.314 po nahlášení dalších 480 obětí. V Rusku v neděli opět přibylo přes 9000 nakažených, úmrtí 162.   
24 fotografií

Koronavirus ve světě: Brazílie hlásí přes půl milionu nakažených

Svět
Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead
Lék remdesivir podávaný deset dní intravenózně uspíšil vyléčení pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19 o čtyři dny. Pacienti, kteří ho dostávali, se vyléčili za 11 dní, zatímco ti, kterým bylo podáváno placebo, tedy neúčinná látka, za 15. dní. Vyplývá to ze studie, která potvrzuje předchozí výroky ředitele amerického Národního ústavu pro alergii a infekční nemoci (NIAID) Anthonyho Fauciho.  
15 fotografií

Remdesivir zkracuje léčbu koronaviru. Účinnější je u pacientů bez ventilátorů

Zdraví
Muž s dítětem v rouškách procházejí 12. dubna 2020 kolem povzbuzující zprávy „Chicago zůstaň silné“, kterou napsal křídou na zeď u chicagské hospody Roscoe Village umělec Heather Gentile Collins
Ve Spojených státech na nákazu koronavirem za uplynulých 24 hodin zemřelo 1920 lidí, což představuje mírný pokles proti předchozímu dni. Uvedla to americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie monitoruje celosvětově. Celkový počet obětí nemoci covid-19 v zemi podle JHU činí 20.608, počet případů nákazy pak přesáhl 530.000, čímž jsou USA nejpostiženější zemí světa. Stát New York dnes oznámil 758 obětí za posledních 24 hodin. O den dříve to bylo 783.
24 fotografií

Koronaviru v USA podlehlo dalších 1920 lidí. Nakažených je 530 tisíc

Svět
Dohlížejte na své dítě, aby bylo v zdravé a v bezpečí.
Médii proběhly informace o tom, že rodiče dítěte se spinální svalovou atrofií (SMA) pořádají sbírky na genetickou léčbu, která u nás dosud není schválena, ani hrazena. „V současnosti ovšem máme dostupnou léčbu se stejnými výsledky pro všechny děti s touto nemocí,“ zdůrazňuje MUDr. Jana Haberlová, PhD., lékařka na Klinice dětské neurologie Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Sbírky na děti s SMA: žádná léčba bohužel nedokáže zázraky

Zdraví