ŠTÍTEK: Václav Klaus

Zemřel ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let a pozdější stálý představitel ČR při OECD Karel Dyba (na snímku z 20. října 2010).
Ve věku 83 let zemřel ekonom a ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let, pozdější stálý představitel České republiku při OECD Karel Dyba. Informaci, kterou měla ČTK z více zdrojů, potvrdil ekonom Dušan Tříska. Profesor pro hospodářskou politiku na Vysoké škole ekonomické v Praze zemřel v pondělí. Politici včetně premiéra Petra Fialy (ODS) na Dybu vzpomínají jako na akademika a politika, který stál u ekonomické transformace země, ale také jako na vášnivého tenistu.

Ve věku 83 letech zemřel ekonom a exministr hospodářství Karel Dyba

Česko
Petr Macinka na snímku s Robertem Šlachtou.
Předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka se především v posledních dnech hojně vyjadřuje nejen k víkendovému úspěchu koalice jeho strany a Přísahy v eurovolbách, ale také ke kontroverzím, spojených s lídrem kanditátky Filipem Turkem. Mnohým je znám i z minulých let, kdy pracoval jako tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause či jako kytarista břeclavské kapely Hraczki.

Z pódia do politiky: Kdo je lídr Motoristů Petr Macinka, rodák z Břeclavi?

Břeclavsko
Prezidentský pár ochutnal v Žatci tamní pivo.
Po publikaci Korunované hlavy v Žatci (2019) představujeme tentokrát Prezidentské návštěvy v Žatci. Doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě v Regionálním muzeu K. A. Polánka vám přiblíží atmosféru návštěv hlav našeho státu ve městě chmele.

Nová publikace Prezidentské návštěvy v Žatci

Čtenář reportér
Prezident Petr Pavel na motorce
Nejen jízda na motorce, při níž se lehce zranil, ale i další adrenalinové aktivity patří mezi záliby prezidenta Petra Pavla. Lékaři ho v pátek po čtvrtečním úrazu propustili z pražské Ústřední vojenské nemocnice do domácího léčení. Podle experta na zvládání extrémních situací Amara Ibrahima má Pavel kondici a náročnější činnosti pro něj nejsou nebezpečné. Politolog Lukáš Valeš má za to, že jimi osloví spíš mladší než starší generaci.

Petr Pavel je po nehodě na motorce doma. Adrenalin má rád, riskoval už víckrát

Česko
Soudní dvůr Evropské unie (EU) v Lucemburku
Z názvů vynechat označení máslo a rum. České výrobky se musely přejmenovat na tradiční pomazánkové či tuzemský. Kvůli pravidlům Evropské unie. Další díl seriálu Deníku popisujícího změny, které Unie do života Čechů přinesla, přibližuje právě změny názvů potravin. Podle průzkumu Deníku původní pojmenování výrobků chybí spíš starším lidem a pamětníkům.

Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum

Česko a EU
Vlajky České republiky a Evropské unie
1. května roku 2004 vstoupila země do Evropské unie. Propukly mohutné oslavy. Rok předtím se v referendu vyslovilo pro vstup 77 procent voličů. Postupně ale nadšení ochladlo. Přibývalo lidí, kteří jsou s Unií nespokojeni. Vyčítají jí zejména byrokracii, nezvládnutou vlnu migrace z Asie a Afriky a přehnaně zelenou politiku. Je tomu tak přesto, že příjmy z Unie výrazně přesahují výdaje, které do Bruselu Česko posílá. Členství vděčí náš stát i za rozvoj trhu či právního systému.

Mělo by Česko setrvat v Evropské unii? Hlasujte

Černá a bílá
Miroslav Macek
Ve věku 79 let zemřel 1. května jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. ČTK to sdělila společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001, poté byl externím poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V posledních letech se věnoval publicistice, napsal například pokračování románu Saturnin spisovatele Zdeňka Jirotky.

Zemřel někdejší výrazný politik ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

Česko
Sňatek homosexuálního páru. Ilustrační snímek
Dvojice mužů či žen, které žijí v oficiálním svazku, by od příštího roku mohly mít většinu práv manželů. Omezení se týkají adopcí dětí. Stejnopohlavní páry by mohly uzavírat partnerství bez přívlastku „registrované“, ale ne manželství. Přijetí úprav umožnil ve středu Senát, když se rozhodl sněmovní verzi novely občanského zákoníku bez projednání poslat k podpisu prezidentovi. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové či iniciativy Jsme fér úprava pravidel zlepší situaci dvojic gayů a leseb a takzvaných duhových rodin s dětmi, rovnoprávnost jim ale nezajistí. 

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

Česko
Lubomír Zaorálek měl údajně prohlásit, že Rusko se nedá porazit a my patříme do jeho sféry. Jde ale o výmysl
Není to pravda, ale mohla by být. Tuto výmluvu používají často uživatelé sociálních sítí přistižení při tom, že šíří nějaký prokazatelně falešný výrok vložený do úst někomu, kdo nikdy nic takového neřekl. Podlehnout pokušení sdílet chytlavou hlášku slibující hodně reakcí, aniž by si předem ověřil její pravdivost, přitom může každý. Uvážíme-li současné rozdělení české společnosti, lze říci, že tuto náchylnost projevují obě strany.

Jsme ve sféře Rusů, řekl prý Zaorálek. Sociálními sítěmi opět letí lživé výroky

Česko
Ukázky z díla Oldřicha Kulhánka.
/POZVÁNKA NA VÝSTAVU/ Akademický malíř a grafik Oldřich Kulhánek (1940 až 2013) se řadil k našim předním grafikům a ilustrátorům. Pražský rodák, absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v našem hlavním městě, kde studoval speciální ateliér grafiky a knižní ilustrace u profesora Karla Svolinského, vtiskl českým bankovkám skvostnou podobu, která svým výtvarným pojetím esteticky daleko předčí třeba eura. Ostravská výstava díla Oldřicha Kulhánka bude od 7. března k vidění ve Výtvarném centru Chagall.  
15 fotografií

Oldřich Kulhánek: autor skvostných návrhů českých bankovek v Ostravě

Ostravsko
Dva osamělé bruslaře o víkendu zachytila webkamera.
Pravou Ladovskou zimu se závějemi sněhu nemáme, ale zato stále mrzne, a tak se na obecní rybníky a louže vydávají bruslaři. Některé plochy jsou díky více než deseticentimetrové vrstvě ledu bezpečné, ale třeba na Sečské přehradě je tloušťka poloviční, tedy kolem pěti centimetrů. To je velmi málo, a tak vodní záchranáři i hasiči bruslaře varují před probořením do ledové vody. Sportovní zážitek tak může skončit velkou tragédií.
6 fotografií

Bruslí se na každé louži. Sečská přehrada je ale nebezpečná, varují záchranáři

Chrudimsko
Dříve bezejmenná ulice v Brně dostala před deseti lety nový název. Dnes je známá jako Ulička Václava Havla.
/VIDEO, ANKETA/ Nenápadná úzká ulička v centru Brna, pod katedrálou svatého Petra a Pavla v blízkosti divadla Husa na provázku. Ještě před deseti lety byli Brňané zvyklí, že tato ulice jednoduše nemá pojmenování. V pondělí však uplynula dekáda od chvíle, kdy se místo jmenuje Ulička Václava Havla. Řada lidí nicméně dodnes netuší, že taková ulice v Brně vůbec existuje.
16 fotografií

Deset let Uličky Václava Havla v Brně: neshody u vzniku a různé výsledky anket

Brněnsko
Prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala 2. května 2023 na tiskové konferenci po setkání na Pražském hradě. Ilustrační snímek
Premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou Janou na Pražském hradě poobědvali s prezidentem Petrem Pavlem a jeho chotí Evou. Hlavním chodem tradičního novoročního oběda byla kančí kýta na smetaně s brusinkami a variací knedlíků, sdělil ČTK ředitel odboru komunikace Hradu Vít Kolář. Fiala po setkání na sociální síti X uvedl, že potvrdilo, že oba politici mají podobný pohled na společenskou i mezinárodní situaci.
17 fotografií

Fiala s chotí poobědvali na Hradě s prezidentem. Hlavním chodem byla kančí kýta

Česko
Některé výmysly jsou až úsměvné. Například ten o Svazu sběračů lesních plodů, který prý od začátku příštího roku začne rozdávat povolenky na sběr hub. Opět jde o šířenou lež dezinformátorů.
Mezi ty bizarnější nesmysly konce letošního roku určitě patří fáma o připravovaném novém sdružení nazvaném údajně Svaz sběračů lesních plodů (SSLP), který prý začne od začátku sezony sběru hub 2024 prodávat regionální či celostátní povolenky na houby. Je to lež a aktualizovaná verze vylhané zprávy, jež se objevovala už v roce 2011.

Povolenky na sběr hub? Svaz navázaný na EU je vydávat nebude, je to další lež

Česko
Focení je velké hobby Martina Vodňanského z Ústí nad Labem.
/FOTO/ Jeho fotky občas připomínají koláže. Svého času totiž amatérský fotograf Martin Vodňanský fotografoval nejraději ústecké dominanty, jak se zrcadlí ve vodě. Především té, která se dá najít na ulici po dešti. Podle toho také svým fotografiím říkal, totiž „loužovky“, protože prostě fotografoval obrazy, odrážející se na hladině kaluží. Od té doby velmi pokročil. Založil na Facebooku skupinu Ústecké fotografie, která nasbírala na ústecké poměry docela dost členů, něco přes 3,5 tisíce.
38 fotografií

VIDEO: Kostel v louži i Klaus na Míráku. Snímky ústeckého fotografa lidi baví

Ústecko
Vánoční trhy nabízejí mnohé pochutiny. Někdy ovšem nejde o levnou záležitost. Ilustrační foto
Řada politiků sahá ve snaze o co nejjednodušší zaujetí pozornosti voličů po různých fotografiích a sděleních masově šířených po internetu, a snaží se je komentovat. Ne vždy jsou ale tito politici schopni rozeznat, kdy jde o skutečný snímek a reálný popis nějaké situace, kdy o manipulaci nebo dezinformaci a kdy o internetovou satiru. Něco takového se nyní stalo slovenskému poslanci Karolu Farkašovskému, který naletěl vtípku o slovenských vánočních trzích.

Veganský chlebík za dvě stovky? Vtipálci bavili Slováky, poslanec to vzal vážně

Státy EU