ŠTÍTEK: Valdice

Okresní přebor - 16. kolo: Žlunice - Milíčeves 3:3.
Dobojováno! Okresní fotbalové soutěže mužů na Jičínsku dopsaly poslední kapitolu. V přeboru slaví historicky nejúspěšnější sezonu Žlunice. V posledním kole sice remizovaly s Milíčevsí 3:3, ale v zápase už o nic nešlo, protože si prvenství zajistily s předstihem, a to ve středeční dohrávce v Miletíně. V nejnižší III. třídě konkurenci převálcovaly Chomutice. Náskok na druhé béčko Hořic? Dvanáct bodů.
31 fotografií

OKRESNÍ FOTBAL: Tituly do Žlunic a Chomutic. Lužanský Topič odehrál poslední mač

Okresy
Okresní přebor - 13. kolo: Žlunice - Lužany (v zeleném) 3:2.
/OKRESNÍ FOTBAL/ Žlunice i nadále vládnou okresnímu přeboru na Jičínsku. O uplynulém víkendu musely ve druhém poločase otáčet výsledek proti Lužanům. To se povedlo, když nakonec vítěznou branku zaznamenal Jan Calta a domácí se radovali z výhry 3:2. Hostům na výhru nestačily ani dva proměněné pokutové kopy. Na utkání nechyběl ani fotograf Roman Vlačiha, na jeho snímky se můžete podívat v galerii.
36 fotografií

PODÍVEJTE SE: Calta dvěma góly rozhodl o výhře Žlunic nad Lužany

Okresy
Ilustrační foto.
/VIDEO/ Železnici a Valdicím se několik let příprav vyplatilo. Už příští léto by tak mohli cyklisti alespoň část cesty mezi nimi jet v bezpečí cyklostezky. Podařilo se totiž získat stavební povolení na první etapu cyklostezky, která propojí kruhový objezd u Valdic se zastávkou na Těšíně. "Nyní šlo hlavně o to, abychom překonali ten nejnebezpečnější úsek, kde auta jezdí devadesátkou," uvedla starostka Železnice Dana Kracíková. Na projekt, který se plánuje už sedm let, se město pokusí získat dotaci na 95 procent ceny.
3 fotografie

Z Valdic do Železnice už brzy po cyklostezce! Budou i švestičky, hlásí starostka

Jičínsko
Ilustrační fotografie.
Ve dnech 5. března a 6. března, konkrétně od 21:00 do 7:00 provede Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín v souladu se zákonem č. 274/2001 Sb. přerušení dodávky pitné vody pro Jičín a Valdice.

V Jičíně a Valdicích nepoteče voda

Jičínsko
Věznici ve Valdicách chybí na 53 dozorců a 15 pracovníků. Noví lidé se ale i přes velkou náborovou kampaň nehrnou.
Nejstřeženější věznice v Česku se dlouhodobě potýká s nedostatkem dozorců i odborného personálu. Podle ředitele Jiřího Macha měla věznice na začátku roku 53 neobsazených míst pro příslušníky a 15 pro pracovníky v civilu. Nalákat lidi na práci ve věznici nepomohla ani rozsáhlá náborová kampaň, náborový příspěvek 150 tisíc korun a benefty v podobě posilovny, sauny, tělocvičny a kardiozóny, judosálu, závodního stravování a možnost ubytování.
7 fotografií

Valdicím chybí dozorci. Vadí psychotesty i zákaz mobilů ve službě, říká ředitel

Jičínsko
Od středečního rána má Jičín konečně také vánoční strom na Valdštejnově náměstí.
Je tak košatý, že sotva projel Panskou ulicí. Letošní vánoční stromek se nakonec naštěstí podařilo na Valdštejnovo náměstí dovézt a přípravy na Vánoce tak mohou začít. Dvanáctimetrový stříbrný smrk přijel do Jičína až z Valdic. Pracovníci Technických služeb jej na tradičním místě zasadili do země ve středu 22. listopadu okolo 9. hodiny ranní.

VIDEO: Jak se staví strom. Letošní jičínský vánoční smrk vyrostl ve Valdicích

Jičínsko
Pavel Zvolánek nyní zakotvil v Písku.
/ROZHOVOR/ Novým farářem Církve adventistů sedmého dne na Písecku je od léta vězeňský kaplan a kazatel Pavel Zvolánek z Prahy. Do letoška byl předsedou Vězeňské duchovenské péče, spolku, který sdružuje dobrovolníky a kaplany ze třinácti církví docházející za odsouzenými do vězení. Kromě toho je zástupcem hlavního kaplana Vězeňské služby České republiky, kam byl jmenován na pět let v roce 2021, a také kaplanem ve věznici Valdice. V jižních Čechách má na starosti oblasti Písecko, Táborsko, Strakonicko a Protivínsko. 

Jsou to příběhy, které nechcete slyšet, vypráví vězeňský kaplan Pavel Zvolánek

Písecko
Jedna z obětí proticírkevního tažení, rektor Svaté Hory Josef Hynek (snímek z roku 1947). V roce 1951 byl odsouzen za údajnou velezradu na 12 let vězení
Mužský římskokatolický řeholní řád Tovaryšstva Ježíšova, známí jezuité, si jak u německých nacistů, tak i u komunistů vysloužil pověst „papežových špionů“ či „agentů Vatikánu“. Nedá se říci, že by jimi opravdu byli, mnozí z nich se ale postavili oběma totalitám na odpor a snažili se za všech okolností bránit svobodu a demokracii. Patřil k nim i kněz a jezuita Antonín Zgarbík, od jehož narození uplynulo 110 let.
7 fotografií

Terezín přežil, Valdice už ne. Jezuita Antonín Zgarbík vzdoroval zlu všech tváří

Česko
Žeretice – Jičíněves 3:3 (1:3), na penalty 13:12.
Dalšími zápasy pokračovaly o prvním červnovém víkendu mistrovské soutěže dospělých Okresního fotbalového svazu Jičín ročníku 2022/2023. O titulu je kolo před koncem rozhodnuto, přeborníky jsou Robousy, které po bezbrankové remíze vyhrály v Miletíně na penalty a mohly propuknout velkolepé oslavy. Ve III. třídě slaví Jičíněves.

Robousy jsou okresními přeborníky! Ve III. třídě slaví postup Jičíněves

Okresy
Věznice na Borech. Ilustrační snímek
Počet vězňů za mřížemi v Česku nadále stoupá, zatímco Vězeňské službě stále chybí zaměstnanci. Za loňský rok přibylo zhruba 400 vězňů, od začátku letošního roku vzrostl jejich počet o dalších téměř 640 lidí. Šéf Vězeňské služby Simon Michailidis v pátek na setkání s novináři řekl, že ve věznicích jsou v poslední době mnohem častější případy agresivity vězňů vůči dozorcům. Bezpečnostní sbor hledá nové členy, Michailidis o tom jednal i s Českou poštou, která chystá propouštění.
8 fotografií

Počet vězňů nadále stoupá. Vězeňské službě chybí téměř 800 zaměstnanců

Krimi
Spisovatel Josef Formánek
Kdo ještě neviděl dramatizaci Formánkova románu Mluviti pravdu, má šanci v sobotu 25. února od 19 hodin v Činoherním studiu (ČS) v Ústí nad Labem. Těšte se na pouť mexického českého německého Rakušana z Vídně přes Třebíč, Mauthausen, Znojmo, Valdice, Hamburk, Venezuelu do Ústí nad Labem a téměř zpět. Epopej dvacátého století o hodnotě lidského života.
47 fotografií

Činoherní studio láká na Mluviti pravdu, ve hře se představí i Formánek

Čtenář reportér
Masopust ve valdické mateřské škole.
V naší školce máme rádi tradice a staročeské zvyky, a tak jsme se pečlivě připravovali na masopust. Vyráběli jsme masopustní pohoštění, jitrnice, koláče, stačily nám k tomu různobarevné papíry, silonové punčochy, vata, špejle, lepidlo, nůžky a dobrot byly hnedle plné talíře. Školku dokonce provoněly i masopustní koblihy – ty byly poctivé z mouky, smažené a cukrem sypané. 
4 fotografie

FOTO: Školka ve Valdicích slavila masopust. Pestrý průvod zpíval a veselil se

Čtenář reportér
Jezevčice Betynka Aleny Kaňkové z Valdic.
Ve středu začátkem února mě zaujal pěkný článek v Krkonošském deníku o umělecké slévárně HVH v Horní Kalné, kam hned po jejím vzniku v 90. letech létala odlévat své sochy také kanadská sochařka Lea Vivot. U článku byl i krásný snímek Dívky s motýlem, právě od této umělkyně. Předlohou k psíkovi byla tehdy naše jezevčice Betynka.
5 fotografií

Reakce na článek o umělecké slévárně. Lea Vivot tvořila i podle naší Betynky

Čtenář reportér
Benefiční Královský bál v Kulturním domě ve Valdicích.
Návrat na taneční parket zažili v sobotu 19. listopadu v Kulturním domě Valdice návštěvníci benefičního Královského bálu, na kterém se po dvouleté pauze opět tančilo a pomáhalo. Šlo již o desátý ročník charitativní akce, kterou pořádá Římskokatolická farnost Jičín. Během slavnostního večera byl předán šek v hodnotě 110 000 korun Domácímu hospici Duha v Hořicích, kterému za celou svou historii ples přispěl již více než tři čtvrtě milionem korun.
20 fotografií

FOTO: Královský bál oslavil narozeniny. Tančilo a pomáhalo se po desáté

Čtenář reportér