ŠTÍTEK: Valle di Ledro

Park u Čekalíkovského rybníka byl otevřen za účasti zástupců italského města Valle di Ledro.
/FOTOGALERIE/ Park Valle di Ledro u Čekalákovského rybníka v Příbrami byl otevřen v sobotu 27. května. U slavnostní příležitosti nechyběli ani zástupci italského města Valle di Ledro, po kterém je park pojmenován. Jedná se o partnerské město Příbrami se společnou historii z doby první světové války. V parku jsou kromě herních prvků a laviček osazeny také informační tabule a socha, jež nechali vytvořit italští partneři.
31 fotografií

Podívejte se: U Čekalíkovského rybníka slavnostně otevřeli odpočinkovou zónu

Příbramsko
Výstava betlémů a výtvarná soutěž jsou součástí projektu  betlémářů měst Příbram a Valle di Ledro.
/FOTOGALERIE/ Tradice adventu, Vánoc v Čechách a Ledru již 4. rokem přibližuje projekt spolupráce betlémářů Příbram a Valle di Ledro. Frontová linie vyhnala obyvatele za 1. světové války z údolí Valle di Ledro do Příbrami a dalších měst v tehdejším Rakousku-Uhersku. Region Valle di Ledro nepojí s Příbramí pouze osud vyhnanců za 1. světové války, ale i tradice betlémářství. V letošním roce jsou představeny betlémy nejen z Čech a Itálie, ale také děti měly možnost se zapojit do výtvarné soutěže.
10 fotografií

Výstavu betlémů rozšířili letos o výtvarnou soutěž

Čtenář reportér
Do výroby ochranných štítů se zapojilo i Gymnázium, Cowárna nebo průmyslovka.
/FOTOGALERIE/ Kromě roušek se v Příbrami vyrábí i ochranné štíty za pomoci 3D tiskáren. Do jejich výroby se zapojilo i gymnázium, Cowárna nebo průmyslovka. „Vyrobit se dá za den společně s průmyslovkou a gymnáziem okolo čtyřiceti kusů. Cenově za materiál to není nákladné, spíš časově. Snažíme se, aby naše tiskárny jely prakticky nonstop,“ řekl Aleš Barášek z příbramské Cowárny.
9 fotografií

Dvě střední školy a Cowárna v Příbrami tisknou ochranné štíty

Příbramsko
Kácení stromů okolo Čekalíkovského rybníka.
Okolí Příbramského potoka by se postupem času mělo změnit na takzvanou zelenou páteř města. Kromě cyklostezky, která by téměř po celé její délce měla vést se počítá i s nejrůznějšími odpočinkovými zónami. Jednou z nových má být i okolí Čekalíkovského rybníku známého též jak Malá Kaňka.

Začaly práce na obnově Čekalíkovkého rybníka

Příbramsko
Z výstavy betlémů a prací výtvarné soutěže 'Vánoce v Čechách a Ledru' na Svaté Hoře v Příbrami.
/FOTOGALERIE/ Vánoce v Čechách a italském Ledru již třetím rokem přibližuje projekt spolupráce betlémářů Příbram a Valle di Ledro. První světová válka nepřinesla jen nesmírné utrpení lidí z údolí Valle di Ledro, ale také možnost poznat tradice obou zemí. Regiony Valle di Ledro a Středočeský kraj nepojí pouze osud vyhnanců za první světové války, ale i tradice betlémářství. V letošním roce byly představeny betlémy nejen z Čech a Itálie, ale pro děti byla uspořádána také výtvarná soutěž.
11 fotografií

Na Svatou Horu přišlo přes 140 obrázků pro Ježíška, k vidění jsou do Hromnic

Čtenář reportér
Svatá Hora v Příbrami.
Jsou věci, bez kterých si někteří neumí vánoční čas představit. Jednou z těchto nezbytností je pro mnohé Betlémské světlo. Dnes v 17 hodin na Svatou Horu dorazí Betlémské světlo, které do Čech tradičně přivezli skauti.

Betlémské světlo na Svaté Hoře

Volný čas
Úprava Čekalíkovského rybníku a jeho okolí bude dalším z projektů Zelené páteře města Příbram.
Město Příbram se chystá pokračovat v projektu Zelené páteře, který by se po dokončení měl táhnout od Junioru klubu až k Hořejší Oboře. Nejnověji by se mělo v jeho budování v oblasti Čekalíkovského rybníka a jeho okolí, který někteří lidé v Příbrami možná spíš znají pod jeho nepřesným názvem „Malá Kaňka.“ K realizaci by mělo podle radnice dojít nejdéle v letech 2021 až 2022.

Příbram bude pokračovat v Zelené páteři města

Příbramsko
CHKO Brdy
Příbram – V rámci oslav k 800. výročí Příbrami navštívila město delegace z partnerského Valle di Ledro. Hosté z Itálie se zúčastnili městských slavností v čele s Giulianem Pellegrinim, předsedou Kulturního spolku přátel Čech a Moravy (Associazione culturale amici della Boemia e della Moravia), Renatem Girardim, starostou obce Ledro (Comune di Ledro), Luisou Boccagni, předsedkyní Výboru pro zahraniční spolupráci mezi partnerskými městy (Comitato Gemellaggi di Ledro).

Hosty příbramských oslav z italského Valle di Ledro uchvátily Brdy

Příbramsko
Potomci italských vysídlenců z Valle di Ledra na Příbramsku.
Příbramsko - Obyvatelé italského údolí Valle di Ledro v uplynulých dnech zavítali do středních Čech, aby si připomněli 100. výročí stěhování jejich předků k nám. V roce 1915 museli obyvatelé ledrenského údolí opustit své domovy téměř na čtyři roky. V obcích a městech našli nejen azyl, ale i přátele často na celý další život.
7 fotografií

Potomci italských vysídlenců zavítali na Příbramsko

Příbramsko