ŠTÍTEK: Vancouver

Kino Hvězda.
Do kina Hvězda v Uherském Hradišti se vrací projekční pásmo krátkometrážních filmů studentů a studentek ateliéru Audiovizuální tvorby z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně s názvem U TeBe v kině. Ve středu 27. března od 18.30 nabídne čtyři úspěšné snímky, které zaujaly diváky v České republice, ale také v Kanadě nebo v Polsku.

Hradišťské kino Hvězda uvede úspěšné studentské filmy ze Zlína

Volný čas
Pavel Kolář
Patří mezi naše nejuznávanější fyzioterapeuty a jeho metody rehabilitace a pohybu se používají i v desítkách dalších zemí. Zakladatel Centra pohybové medicíny a přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství Pavel Kolář je ale plodný nejenom v oblasti medicíny, v posledních letech se jeho jméno objevuje čím dál víc i v literatuře. Jeho doménou jsou odborné lékařské publikace, nyní ale vydává i svůj první román. Jmenuje se Řeka pod hladinou a zavádí čtenáře do nemocnice St. Paul ve Vancouveru.
8 fotografií

Profesor Pavel Kolář: Někdy lamentujeme víc, než je třeba. Žijeme v dobré době

Společnost
Výběr světa, vítězný tým letošního ročníku Laver Cupu
Tenisté výběru světa úspěšně obhájili loňské vítězství v tradičním Laver Cupu. V kanadském Vancouveru si s oslabeným týmem Evropy poradili v exhibičním turnaji jednoznačně 13:2 na body. Definitivní tečku za vítězstvím týmu kapitána Johna McEnroea udělali v nedělní čtyřhře Američané Ben Shelton a Frances Tiafoe. Na triumfu se podíleli rovněž Taylor Fritz, Félix Auger-Aliassime, Francisco Cerúndolo a Tommy Paul.      

Ostuda týmu Evropy. Laver Cup ve Vancouveru jasně ovládl výběr světa

Tenis
Lesní požár v kanadské provincii Britská Kolumbie
Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav. Ve městě West Kelowna, které leží zhruba 300 kilometrů severovýchodně od Vancouveru, plameny zničily řadu domů a kolem 15 tisíc lidí se muselo evakuovat, informují zpravodajský server televize CBC a agentura Reuters. Z města Yellowknife v odlehlých Severozápadních teritoriích se mezitím kvůli blížícím se plamenům evakuovalo 19 ze stálých 20 tisíc obyvatel.

Požáry v Kanadě vyhnaly z domů tisíce lidí. Britská Kolumbie hlásí stav nouze

Svět
Zpěvačka Madonna
Americká zpěvačka Madonna byla propuštěna z nemocnice, informoval erver CNN s odkazem na své zdroje. Čtyřiašedesátiletá královna popu byla s těžkou bakteriální infekcí na jednotce intenzivní péče a musela kvůli tomu odložit sedmiměsíční turné, které měla zahájit v následujících týdnech.

Madonnu propustili z nemocnice. Léčila se v ní z těžké infekce

Hudba
Rychlobruslařka Martina Sáblíková neustává v rozšiřování své medailové pokladnice. Na MS v Heerenveenu do ní přidala další dvě bronzové medaile
Nepřestává překvapovat. Rychlobruslařka Martina Sáblíková neustále potvrzuje svoji příslušnost k absolutní světové špičce. Pětatřicetiletá sedminásobná olympijská medailistka na v neděli skončeném mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu vybojovala další dvě bronzové medaile. Ze světových šampionátů to byly zisky číslo 31 a 32. Celkem posbírala během své kariéry již jedenapadesát cenných kovů.

Neuvěřitelná Sáblíková. Na ledových oválech vybojovala již přes padesát medailí

Zimní sporty
Rychlobruslařka Martina Sáblíková neustává v rozšiřování své medailové pokladnice. Na MS v Heerenveenu do ní přidala další dvě bronzové medaile.
Nepřestává překvapovat. Rychlobruslařka Martina Sáblíková neustále potvrzuje svoji příslušnost k absolutní světové špičce. Pětatřicetiletá sedminásobná olympijská medailistka na v neděli skončeném mistrovství světa v nizozemském Heerenveenu vybojovala další dvě bronzové medaile. Ze světových šampionátů to byly zisky číslo 31 a 32. Celkem posbírala během své kariéry již jedenapadesát cenných kovů.

Neuvěřitelná Sáblíková. Na ledových oválech vybojovala již přes padesát medailí

Ostatní sporty
Další životní etapa Evy Vrabcové Nývltové bude spojena se společností RunCzech
Když něco končí, obvykle také něco začíná. Platí to i v případě Evy Vrabcové Nývltové, dnes už bývalé elitní běžkyni na lyžích a maratonkyni. Pestrou kariéru uzavřela česká reprezentantka v sedmatřiceti letech. V další životní etapě ale bez sportu nezůstane. V rámci projektu Czech RunCzech Racing team se bude závodníkům pomáhat s tréninkem.
4 fotografie

Vrabcová Nývltová doběhala. Třeba najdu nového Zátopka, říká o nové spolupráci

Ostatní sporty
MS juniorů a do 23 let v kanadském Whistleru
Běžci na lyžích ve své mládežnické kariéře nezažijí větší akci než je mistrovství světa. Letošní edici hostil kanadský Whistler, kde se během závodního týdne proháněli po olympijských tratích běžci na lyžích v kategoriích juniorů a do 23 let. Velké světové akce se zúčastnili i příslušníci klubu TJ Dukla Liberec. Jmenovitě junioři Jiří Tuž, Matyáš Pávek a jejich starší kolegové Barbora Antošová a Tomáš Dufek, pro které to byl poslední šampionát v této kategorii.
8 fotografií

MS juniorů je minulostí, Duklu Liberec reprezentovala čtyřka zástupců

Ostatní sporty
Chobotnice. Ilustrační snímek
Potápění v chladných vodách Pacifiku může být dost děsivé pro ty, kdo na něj nejsou zvyklí. Končetiny bez správného vybavení rychle ztrácejí cit a na rozdíl od jiskřivé modré v tropech má voda pochmurný, nazelenalý odstín. Ale i tady na potápěče čekají netušené zážitky, jak může potvrdit kanadská potápěčka, kterou u východního pobřeží ostrova Vancouver přišla obejmout velká chobotnice.
7 fotografií

Děsivé i fascinující. Potápěčku přišla obejmout zvědavá chobotnice

Zvířecí deník a chovatelství
Překladatelka a spisovatelka Markéta Goetz-Stankiewiczová přebírá na archivním snímku z 28. října 2000 ve Vladislavském sále Pražského hradu medaili Za zásluhy z rukou prezidenta Václava Havla
Ve věku 95 let zemřela v neděli ve Vancouveru překladatelka a spisovatelka Markéta Goetz-Stankiewiczová, která byla za komunistické totality spojením disidentů v Československu se Západem. ČTK to dnes večer sdělila Kristýna Bardová z organizace Post Bellum, provozující archiv vzpomínek pamětníků Paměť národa. Goetz-Stankiewiczová se jako emigrantka vracela pravidelně do Československa a setkávala se s disidenty, včetně pozdějšího prezidenta Václava Havla. Od něj v roce 2000 obdržela státní vyznamenání.

Zemřela spisovatelka Goetz-Stankiewiczová. V Kanadě překládala tvorbu disidentů

Svět
Americký sériový vrah Westley Allan Dodd byl odsouzen k trestu smrti a 5. ledna 1993 byl oběšen.
Pamatujete si 20 let starou mysteriózní detektivku Insomnie? Detektiv v podání Ala Pacina objasňuje s kolegyní ztvárněnou Hillary Swankovou vraždu na Aljašce a vypráví jí o zabijákovi dětí Waynu Dobbsovi, jenž se mu stal noční můrou, protože ho nedokázal usvědčit. Tajemný vrah, jehož tvář ve filmu neuvidíme, nevznikl jen z fantazie tvůrců. Inspirací mu byl Westley Allan Dodd. Sériový vrah, jenž byl v roce 1993 oběšen.

Samotář s hrůzným apetitem. Vrah dětí Dodd dostal trest smrti, zvolil šibenici

Svět
Píseň Killing in the Name od skupiny Rage Against the Machine hraje kanadské rádio ve smyčce již víc než 24 hodin. O důvodech, proč tomu tak je, se spekuluje.
Ve středu brzy ráno místního času začal někdo na popové a softrockové stanici v kanadském Vancouveru hrát píseň Killing in the Name od skupiny Rage Against the Machine a ještě nepřestal. Do pravého poledne zazněla píseň na rádiu Kiss 104,9 FM celkem stokrát, což vyvolalo na internetu spekulace, že je tato smyčka protestem proti propouštění zaměstnanců.

Internet řeší záhadu: V kanadském rozhlase hraje bez přestání jedna píseň dokola

Svět
Z vernisáže výstavy fotografky Jolany Havelkové v Galerii města Kolína.
Jednu z největších návštěv své historie zaznamenala v úterý 19. dubna Galerie města Kolína, nacházející se v podkroví městského divadla. Průřez svojí tvorbou s názvem Možnosti paměti tam totiž vystavuje místní fotografka Jolana Havelková. „Jde o výběr z obsáhlého souboru jejich prací z let 1996 až 2022,“ zmínil v úvodu vernisáže kurátor Aleš Rezler.
39 fotografií

FOTO: Výstavní síň praskala ve švech. Fotografka v ní prezentuje Možnosti paměti

Volný čas
Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na medailovém ceremoniálu.
Rychlobruslařka Martina Sáblíková bude vlajkonoškou české výpravy při nedělním slavnostním zakončení zimních olympijských her v Pekingu. Sedminásobná olympijská medailistka, jež v Číně získala bronz v závodu na 5000 metrů, plnila stejnou roli už na zahájení her v Turíně 2006 a na zakončení olympiády o čtyři roky později ve Vancouveru, kde získala dvě zlaté medaile a jednu bronzovou.
6 fotografií

Olympiáda končí. Sáblíková bude vlajkonoškou při zakončení. Je to pocta, řekla

Český tým
Na své majitele čeká v Pekingu už jen posledních dvanáct sad olympijských medailí.
Na své majitele čeká v Pekingu už jen posledních dvanáct sad olympijských medailí. Program završí lyžařské maratony, finále hokejového turnaje mužů a curlingu. Z české výpravy se jako poslední dočkají olympijského startu dva členové posádky čtyřbobu. V neděli ve 13:00 SEČ začne slavnostní zakončení her, při němž českou vlajku ponese rychlobruslařka Martina Sáblíková, stejně jako ve Vancouveru před dvanácti lety.

Víkendový program v Pekingu: Na závěr her se představí český čtyřbob i lyžaři

Peking 2022
Norští lyžaři Johannes Hösflot Klaebo (vpravo) a Erik Valnes vyhráli 16. února 2022 na olympiádě v Pekingue sprint dvojic.
Nor Johannes Hösflot Klaebo obhájil olympijské zlato ve sprintu dvojic. Zatímco před čtyřmi lety v Pchjongčchangu triumfoval v závodě volnou technikou s Martinem Johnsrudem Sundbym, tentokrát vyhrál klasickým během s Erikem Valnesem. Mezi ženami překvapivě triumfovaly Němky Katharina Hennigová a Victoria Carlová. Česko ve finále zastoupení nemělo. Luděk Šeller s Michalem Novákem ani Kateřina Janatová s Petrou Hynčicovou mezi deset nejlepších párů nepostoupili.

Fenomenální Klaebo obhájil zlato ve sprintu dvojic. Češi se do finále nedostali

Český tým
Český reprezentant Roman Červenka
Poprvé si jej do svého týmu vybral kouč Vladimír Růžička. Psal se rok 2010 a Roman Červenka odcestoval na olympiádu do Vancouveru po boku hvězd NHL jako mladý benjamínek a příslib do budoucna. Nechyběl ani o čtyři roky později v Soči, služby přislíbil i na hrách v Koreji. Nyní odlétá do Pekingu již za svou čtvrtou šancí, ve velké formě a s možná největším očekáváním.
13 fotografií

Z benjamínka je klíčový veterán. Navrátilce Červenku čeká čtvrtá olympiáda

Český tým
Česká snowboardistka Šárka Pančochová.
Na olympiádách toho zažila dost. Poprvé se snowboardistka Šárka Pančochová objevila pod pěti kruhy ve Vancouveru v roce 2010. Teď ale bude poprvé startovat ve všech freestylových disciplínách – kvalifikovala se ve slopestylu a Big Airu, ale i na U-rampě.Co jí čeká v Pekingu? „První cíl je tam odletět,“ přála si rodačka z Uherského Brodu, která ponejvíce žije a závodí v USA. To se ale úplně nepovedlo. Kvůli pozitivnímu testu totiž nemohl odcestovat její trenér Přemysl Vida. Odletět by ale měl později.
4 fotografie

Vancouver? Bydleli jsme s hokejisty a viděli Jágra. Bylo to wow! líčí Pančochová

Český tým