ŠTÍTEK: veřejné osvětlení

Řidič dostal smyk a přejel do protisměru.
Ve čtvrtek večer došlo v Masarykově ulici k dramatické dopravní nehodě, při níž 20letý řidič nezvládl svůj vůz na mokré silnici. Automobil značky Škoda Fabia se dostal do smyku, přejel do protisměru a narazil do kovového oplocení a následně do sloupu veřejného osvětlení. Naštěstí nebyl nikdo zraněn, ale škody na majetku dosáhly desítek tisíc korun.

Mladík v Liberci nezvládl mokrou vozovku. Autem naboural plot i lampu

Krimi
Výměny osvětlení se dočká i Kozlovská ulice v Přerově.
Až čtyři sta venkovních svítidel v ulicích Přerova projde kompletní obměnou, kterou plánují radní. Město hodlá vyměnit ve druhé polovině letošního roku části světelných bodů veřejného osvětlení za nová LED světla. Ta by měla přinést především energetickou úsporu a snížit světelný smog. Výměna přijde na 13,5 milionu korun včetně DPH – výrazně pomoci by ale mohla dotace. V budoucnu by měla přijít na řadu další zastaralá osvětlení.

Přerov čeká výměna veřejného osvětlení. Zastaralých je šest tisíc svítidel

Přerovsko
Na novém skateboardovém hřišti v Rakovníku řádil na začátku března neznámý vandal.
/VIDEO/ Ještě se ani neuskutečnilo slavnostní otevření nového skateboardového hřiště v Trávnické ulici v Rakovníku, a už na něm stačil řádit neznámý vandal. Objevily se zde nápisy "RA" a "cripple" a obrázek pentagramu. V době vzniku nápisů navíc nefungovalo veřejné osvětlení, a tak nelze z kamerového záznamu zjistit, kdo to udělal. 

Hloupý nápad: skatepark v Rakovníku posprejoval vandal ještě před jeho otevřením

Krimi
Srovnání zdroje vyzařujícího světlo s vyšší (poutač) a nižší (lampa) teplotou chromatičnosti.
V roce 2018 se Josefu Doležalovi z Kutné Hory začalo špatně spát. Problémy s usínáním i nočním buzením prý přišly poté, co se v ulicích sídliště Šipší vyměnily původní lampy veřejného osvětlení za moderní LED svítidla. Oranžovou barvu původních sodíkových výbojek vystřídala intenzivní bílá a světlo začalo nepříjemně pronikat do bytu.
6 fotografií

Proti světelnému smogu: Josef Doležal z Kutné Hory jednal i s projektanty Lidlu

Kutnohorsko
Úpravy osvětlení ulice, ilustrační foto.
Desítky milionů korun plánují investovat města na Děčínsku do nových lamp veřejného osvětlení. Ty stávající svítí mnohdy i desítky let a města jejich nákladný provoz stojí nemalé peníze. Od moderních LED svítidel si slibují úspory v desítkách procent, což jsou v menších městech stovky tisíc, ve větších miliony korun. Motivací jsou také dotace, které stát na ekologičtější lampy poskytuje. Postupně tak z ulic Děčínska zmizí tisíce lamp z charakteristickým oranžovým svitem.

Místo oranžových výbojek ledky, na velkou výměnu se chystá Jiříkov i Děčín

Děčínsko
Rudská ulice není hotová ani několik let po nové zástavbě. Nefunguje zde ani veřejné osvětlení.
/FOTOGALERIE/ Štěrkové cesty místo silnic, večer tma. V části nové zástavby na kraji Nového Strašecí trápí rodiny, které se tam nastěhovaly, nedokončené práce. Například v Sadové, Křivoklátské a Rudské ulici chybí asfaltový povrch a veřejné osvětlení nesvítí. Tomu by měl předejít nový vzor plánovací smlouvy mezi městem a developery, který zastupitelé schválili na svém posledním zasedání.
10 fotografií

Nedokončeným developerským projektům má zabránit nový vzor plánovací smlouvy

Rakovnicko
Ilustrační obrázek.
Města se vzhledem k vzrůstajícím cenám energií snaží šetřit, a jednou z možností je výměna svítidel za úsporné. Rakovničtí požádali o poskytnutí dotace na výměnu 396 starých svítidel převážně podél páteřních silnic ve městě, a to v Pražské, Plzeňské, Lišanské ulici či v ulici Dukelských hrdinů za modernější a úspornější, které mají mít nastavitelný stupeň svítivosti v závislosti na večerní a noční hodinu. O možnosti obnovy veřejného osvětlení a následných úsporách jednají také v Jesenici. V Pecínově, tedy místní části Nového Strašecí, se začne měnit veřejné osvětlení v nejbližších dnech.

Města se snaží šestřit. V Rakovníku vymění stovky starých svítilen za úspornější

Rakovnicko
Lampy veřejného osvětlení. Ilustrační foto.
Zhasínání veřejného osvětlení v Moravské Třebové je stále ožehavé téma. Radnice chce šetřit, lidé si stěžují na vykradené sklepy a opozice brojí už týdny proti zhasínání lamp v nočních hodinách. Neosvícené hlavní tahy se nelíbily ani policii. Petici za svícení v ulicích podepsaly stovky obyvatel města. Starosta Pavel Charvát vzkazuje: v červnu skončí modernizace osvětlení a zase budeme svítit celou noc.

Nejdřív masová petice, pak zasáhla policie. Část Moravské Třebové už zase svítí

Svitavsko