ŠTÍTEK: Vídeňská univerzita

Asterismus Letní trojúhelník. Hvězda Deneb je na snímku uprostřed.
Letní podvečery nebo večery, vzhledem k teplému počasí, lákají k romantickým vycházkám, v řadě případů spojených s pozorováním oblohy. Za dobré viditelnosti je na ní vidět celá řada zajímavých věcí. Jednou z nich je určitě Letní trojúhelník. Letní trojúhelník je za dobré viditelnosti možné pozorovat v létě celou noc. Tvoří ho hvězdy Deneb, Vega a Altair. To jsou nejjasnější hvězdy souhvězdí Labuť, Lyra a Orel.
8 fotografií

Co je to romantický Letní trojúhelník? Teď je správný čas hledat ho na obloze

Vesmír
Zdravotní klauni se ve spolupráci s oddělením dětské rehabilitace ve FNMotol v Praze věnují zábavné formě cvičení s dětskými pacienty
Už víc než dvě dekády přinášejí radost a smích tam, kde se ho obvykle nedostává. Primárně dětem v nemocnicích, popřípadě lidem v domovech seniorů a hospicích napříč všemi regiony České republiky. Zdravotní klauni však nově pomáhají zlepšovat kromě psychického stavu pacientů i ten fyzický. Ve spolupráci s oddělením dětské rehabilitace ve Fakultní nemocnici Motol v Praze se věnují zábavné formě cvičení s dětskými pacienty. 
4 fotografie

Tajemství úspěšné rehabilitace? Dětem v Motole pomáhá žonglování

Čtenář reportér
Jedním z nejslavnějších pravěkých nálezů je soška Willendorfské venuše. Plastika ženského těla měří jedenáct centimetrů, objevena byla v Rakousku.
Patří mezi nejslavnější pravěké sošky světa, odborníci ji zkoumali už mnohokrát, přesto si stále nese svá tajemství. Nyní se vědci podívali na složení takzvané Willendorfské venuše, nejstaršího archeologického nálezu na území Rakouska. A zůstali zaskočeni. Materiál, ze kterého je artefakt vyroben, totiž naznačuje, že jeho tvůrci po Evropě putovali víc, než se myslelo.
6 fotografií

Záhadná Willendorfská venuše procestovala celou Evropu, tvrdí vědci

Věda a technika
Profesor na Univerzitě Karlově v Praze, biolog a filozof Stanislav Komárek.
/ROZHOVOR/ Biolog a filozof Stanislav Komárek před několika týdny v odpovědi na anketu k 17. listopadu důrazně odsoudil tlak na celoplošné očkování proti covidu. „Společenská křeč spojená s covidem“ podle něj útočí na základ západních společenství – svobodu individua. Profesor Univerzity Karlovy položil paralelu mezi přístup k neočkovaným a pozici například protestantů v době rekatolizace nebo chartistů v komunistickém Československu.

Biolog a filozof Stanislav Komárek: Je absurdní hledat viníka za covid

Praha
Takhle mohla vypadat mladá denisovanka, která žila před 50 tisíci let v oblasti dnešní Sibiře. Její tvář byla zrekonstruována pomocí palety vzorků starověké DNA
Záhadná linie vyhynulých lidských předků, známých jako denisované, poodkryla vědcům své další tajemství. Zjistili totiž, že některé z kostí těchto pradávných tvorů, ukrývajících se v sibiřské jeskyni, pocházejí již z doby před 200 tisíci let. Jsou to dosud nejstarší fosilie tohoto druhu, jaké byly zaznamenány. A poprvé se u nich našly také kamenné předměty, které se pojí s jejich existencí. 
7 fotografií

Záhadní předci. Vědci objevili nejstarší fosilie denisovanů, poprvé i s nástroji

Věda a technika
Autorka Jana Hrdličková z katedry germanistiky FF UJEP.
Inter arma silent Musae, ve válce Múzy mlčí – anebo právě naopak? Habilitační práce Jany Hrdličkové Zweiter Weltkrieg und Shoah in der deutschsprachigen hermetischen Lyrik nach 1945 dokazuje, že skutečně právě naopak. A to se zabývá jen jedním lyrickým žánrem, tak zvanou hermetickou poezií. Poezií, která dodnes vyvolává negativní emoce, předsudky, ba opovržení.

O druhé světové a ŠOA v lyrice. Nová monografie Jany Hrdličkové

Čtenář reportér
Ilustrační snímek.
Novou knihovnu Karla Vocelky otevře ve čtvrtek pro studenty, pedagogy i veřejnost Univerzita Pardubice. Významný rakouský historik z Vídeňské univerzity loni daroval Ústavu historických věd Fakulty filozofické rozsáhlou sbírku čtyř tisíc knih a časopisů. Fakulta filozofická novou knihovnu otvírá v roce, kdy si připomíná 20 let od svého vzniku.

Univerzita Pardubice otevře novou knihovnu

Pardubicko
Ilustrační foto.
Havlíčkův Brod – Spolupráci s klinikou Orthopadisches Spital Speising Wien Austria v oblasti ošetřovatelské péče navázala nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Jde o specializovanou ortopedickou kliniku s mezinárodně uznávanými certifikáty,“ zdůraznila mluvčí nemocnice Petra Černo. Vrchní sestry všech oddělení nemocnice se již dočkaly odborného semináře na téma rozdíly rakouského a českého ošetřovatelství a možností spolupráce.

Brodská ortopedie spolupracuje se známou klinikou ve Vídni

Havlíčkobrodsko
Tomáš Halík.
Katolická církev se podle kněze a teologa Tomáše Halíka nachází v kritickém okamžiku svých dějin a potřebuje dalekosáhlou reformu. Halík před svým odletem do Brazílie vyzval latinskoamerickou církev k obraně papeže Františka a jeho reformních snah. Český teolog, který je nositelem prestižní Templetonovy ceny, o tom dnes informoval v souvislosti se svým zářijovým přednáškovým turné po Brazílii.
14 fotografií

Halík vyzval latinskoamerickou církev k obraně papeže Františka

Česko
Ilustrační foto.
Linec – Deník Volksblatt se rozepsal o původně orientální „květomluvě“, která se od konce 18. století masově rozšířila i v Evropě a mnohé její „pojmy“ jsou užívány dodnes. Jako že astra znamená „Ty mi nejsi věrný“ nebo že červený tulipán ohlašuje věčnou lásku.

Jak sousedé rozumějí květomluvě

Z okolí
Georg Fraberger.
Třebíč – Georg Fraberger se narodil bez rukou a bez nohou. Dnes působí jako psycholog Vídeňské městské nemocnice a motivační řečník, se svou manželkou má čtyři děti. Ojedinělá příležitost setkat se s ním v Česku se naskytne účastníkům besedy, která se koná ve čtvrtek 15. března v 17 hodin ve Velkém sále Národního domu v Třebíči.

Lze být šťastný i bez rukou a nohou, přednáší rakouský psycholog

Třebíčsko
Významného rakouského vědce Norberta Müllera (vpředu vlevo) ocenila tento týden Jihočeská univerzita (JU). Rektor JU Tomáš Machula (vpravo) mu na slavnostním zasedání v obřadní síni českobudějovické radnice předal čestný doktorát.
České Budějovice - Významného rakouského vědce Norberta Müllera ocenila tento týden Jihočeská univerzita (JU). Rektor JU Tomáš Machula mu na slavnostním zasedání v obřadní síni českobudějovické radnice předal čestný doktorát. Profesor Norbert Müller patří k mezinárodně respektovaným odborníkům v oblasti fyzikální organické chemie a bioorganické chemie.

Univerzita udělila čestný doktorát věhlasnému chemikovi

Českobudějovicko
Centrum islámské obce v Linci.
Linec - V linecké Lunzer Strasse loni spolek "Austria Linz Islamische Förderung" (ALIF, přes 8500 členů) zakoupil za 600 000 eur bývalou firemní budovu. Má v ní být mj. centrála ALIF.

Islámský učitelský ústav u sousedů?

Z okolí
Ilustrační foto
Vídeň - Pravidelné provádění porodů císařským řezem má podle vědců dopad na lidskou evoluci. Větší počet matek nyní kvůli úzké pánvi potřebuje operaci, aby mohly porodit, zjistila nová studie. Vědci podle ní odhadují, že se počet případů, kdy se dítě nedokáže protáhnout porodními cestami, zvýšil z 30 na každých 1000 porodů v 60. letech na současných 36 na každých 1000 porodů. Historicky by se tyto geny úzkého pánevního hrdla z matky na dítě nepřenesly, protože by oba zemřeli při porodu.

Porody císařským řezem podle vědců ovlivňují evoluci

Svět
Výstava věnovaná rakouské šlechtičně a význačné německy píšící spisovatelce přelomu devatenáctého a dvacátého století Marii von Ebner-Eschenbach.
Lysice /FOTOGALERIE/ – Na lysickém zámku v pátek slavnostně představili novou expozici věnovanou významné rakouské spisovatelce Marii von Ebner-Eschenbach, jejíž život byl s tímto šlechtickým sídlem úzce spjatý. O její mimořádnosti svědčí například to, že získala čestný kříž za umění a literaturu, což znamenalo nejvyšší ocenění rakouského civilního úřadu. Jako první žena byla promována čestnou doktorkou Vídeňské univerzity. Vrchol přišel v podobě nominace na Nobelovu cenu za literaturu.
13 fotografií

Na lysickém zámku otevřeli novou expozici. Věnovanou Marii Ebner-Eschenbachové

Blanensko
Sigmund_Freud
Freud zavedl pojmy jako nevědomí, ego či Oidipovský komplex. Jako první zdůraznil význam snů a objevil zásadní vliv sexuality na lidský život. Světlo světa spatřila i jeho slavná psychoanalytická pohovka. Rakouský psycholog a psychiatr Freud, který se narodil v moravském Příboru před 160 lety, 6. května 1856, mínil, že člověku nevládne rozum, ale nevědomé pudy. A nejsilnějším pudem je pud sexuální, který ovládá člověka už od kolébky.

Před 160 lety se v Příboru narodil zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud

Ostatní
 Hrobka slavné rakouské spisovatelky Marie Von Ebnerové- Eschenbachové chátrala. Nyní ji převzala kroměřížská obecně prospěšná organizace, která přislíbila snahu o její obnovu.
Kroměříž, Zdislavice, Lysice – 12. března letošního roku uplynulo sto let od jejího úmrtí: po celý rok si proto českou-rakouskou spisovatelku Marii Ebner von Eschenbach připomínají jak v její rodné obci Zdislavice, tak na dalších místech. Na autorku nezapomíná ani kroměřížské pracoviště Národního památkového ústavu.

Slavná spisovatelka ze Zdislavic bude 
mít i svou stálou expozici

Volný čas
Rýmařov. Ilustrační foto.
Hold významnému rodáku vzdají v Rýmařově. Otto Marburga, významného neurologa a objevitele akutní formy roztroušené sklerózy, bude připomínat pamětní deska na jeho rodném domě na náměstí Míru.

Pocta rodáku z Rýmařova

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - V důsledku činnosti člověka zdomácnělo mimo oblast svého původního výskytu více než 13 tisíc rostlinných druhů, tedy téměř čtyři procenta světové flóry. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu, na kterém se podíleli i Češi. Nejvíce takových druhů nalezlo domov v Severní Americe, téměř 6000, v Evropě pak přes 4000. Informovala o tom Miroslava Kaňková z Akademie věd ČR.

V důsledku lidské činnosti zdomácnělo 13 tisíc druhů rostlin

Česko
Napít se vody ze sklenky, uchopit do ruky vidličku: taková prostá gesta dnes může vykonávat Martynas díky bionické protéze.
Mociskai (Litva) - Napít se vody ze sklenky, uchopit do ruky vidličku: taková prostá gesta dnes může vykonávat Martynas díky bionické protéze, píše agentura AFP. Jednadvacetiletý Litevec se narodil s vrozenou vadou, která mu znemožňovala používat ruce. Podle jeho rakouského chirurga je prvním člověkem na světě, který má bionickou ruku ovládanou mozkem.

Litevec ovládá svou bionickou ruku mozkem

Svět
Karlův most v Praze. Ilustrační foto
Praha – Tři pětiny Slováků a jen čtvrtina Čechů si podle průzkumu agentury Median myslí, že z rozdělení Československa v roce 1993 více profitovala ČR. Zhruba pětina obyvatel obou zemí má za to, že víc z rozpadu federace vytěžilo Slovensko. Téměř polovina Čechů, ale jen desetina Slováků se domnívá, že obě země vydělaly stejně. Dnes zveřejněný průzkum provedla agentura pro Českou televizi a Rozhlas a televizi Slovenska.

Na rozdělení federace víc získalo Česko, míní většina Slováků

Česko