ŠTÍTEK: Vít Bárta

Pozměnění registrační značky.
O ne zcela běžném přestupku, kterého se dopustil blíže neupřesněný řidič ze středních Čech, informovala v úterý 10. ledna mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. A byť dotyčný vlastně nikoho v provozu neohrozil, ve správním řízení může počítat s finanční sankcí od pěti do deseti tisíc korun. Doplněnou zákazem řízení, který by mohl trvat půl roku, ale i rok. „Přestupek nelze řešit v příkazním řízení na místě,“ připomněla mluvčí.

Za nahrazení ztracené značky vlastní tvorbou hrozí řidiči zákaz řízení

Zločiny a soudy
Vít Bárta.
Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je pravomocné. Potvrdil to pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".
5 fotografií

Kauza odposlechů BIS: Soud potvrdil osvobození exministra Bárty

Krimi
Vít Bárta.
Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je pravomocné. Ve čtvrtek to potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".
5 fotografií

Kauza odposlechů Béma s Janouškem: Soud potvrdil osvobození exministra Bárty

Zločiny a soudy
Stisky rukou, debata s občany, ale i koblihy. To vše provázelo návštěvu tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty v Chrudimi před dvanácti lety, v roce 2010.
/ARCHIVNÍ FOTOGALERIE/ Pamatujete se na demonstrace, které podporovaly výstavbu chrudimského obchvatu? Psaly se roky 2009 a 2010 a tehdejším ministrem dopravy byl Vít Bárta. „Obchvaty měst mají nyní, kdy musíme obracet každou korunu, v každém případě přednost před stavbou dlouhých úseků dálnic,“ řekl tehdy Bárta. Konkrétní termíny ale odmítl upřesnit.  
25 fotografií

Chceme slibovaný obchvat! Tak Chrudimáci protestovali v roce 2009. Poznáte se?

Chrudimsko
Roman Janoušek a Pavel Bém.
Někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) vzkázal soudu, že v médiích zveřejněné odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou falzifikát a vznikly s cílem ho poškodit. Bém měl dnes svědčit v kauze vynesení těchto odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS), omluvil se ale kvůli zahraničnímu pracovnímu jednání. Obžalobě čelí bývalý zpravodajec Jan Petržílek a někdejší vrcholný politik Vít Bárta (Věci veřejné).
5 fotografií

Bém: Odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou zfalšované, měly mě poškodit

Zločiny a soudy
Roman Janoušek a Pavel Bém.
Kauzu úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška dnes začal soud projednávat za zavřenými dveřmi. Veřejnost se do jednací síně dostane až v pátek, sdělila na místě novinářům soudkyně Jarmila Pavlátová. Obžaloba viní ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace bývalého předsedu Věcí veřejných Víta Bártu a někdejšího agenta Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Petržílka.
5 fotografií

Únik odposlechů Janouška s Bémem projednává soud za zavřenými dveřmi

Zločiny a soudy
Nemocnice v Pelhřimově.
Pelhřimovská nemocnice je na hraně svých kapacit co se intenzivní péče týče. „Intenzivní lůžka začínají být hodně vytížená. Tam svým způsobem děláme, co můžeme, abychom stále měli kapacitu i pro necovidové pacienty. Jsme v komunikaci se záchrannou službou a ostatními nemocnicemi. Snažíme se v případě potřeby pacienty přerozdělit,“ řekl ředitel Nemocnice Pelhřimov Michal Kozár.  
5 fotografií

V Pelhřimově dochází lůžka. Pomohou ostatní nemocnice z Vysočiny

Pelhřimovsko
Expremiér Petr Nečas
Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta začal podle někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) pracovat na případech spojených s Nečasem poté, co ho v roce 2010 odmítl dosadit do funkce policejního prezidenta. Nečas to řekl v rozhovoru pro server Česká justice.cz. Podle Nečase měl navíc Šlachta v případech kolem jeho tehdejší šéfky kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (Nagyové) informace z odposlechů ještě dřív, než je oficiálně povolil soud. Šlachta ČTK řekl, že všechna tato tvrzení odmítá. Považuje je za mstu bývalého premiéra za to, jaké informace zveřejnil ve své knize.
8 fotografií

Expremiér Nečas: Šlachta měl na mě averzi, když se nestal policejním prezidentem

Česko
Novinář a publicista Jaroslav Kmenta
Beseda s jednou z předních osobností české investigativní žurnalistiky, novinářem Jaroslavem Kmentou, se uskuteční v pondělí od 17 hodin v hradeckém Sboru kněze Ambrože.

Jaroslav Kmenta bude v Hradci

Hradecko
Vít Bárta.
Pražský městský soud v úterý vrátil k došetření případ bývalého ministra Víta Bárty (VV) a policisty Jana Petržílka. Důvodem je skutečnost, že státní zastupitelství podalo jejich obžalobu v utajeném režimu. Podle soudu pro to není důvod a porušuje to Bártovo a Petržílkovo právo na obhajobu. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí soudu Markéta Puci. Kauza se týká úniku odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.
13 fotografií

Soud žádá, aby obžaloba Bárty a Petržílka nebyla utajená

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
V úterý 10. prosince bylo otevřením čtyřpruhu dálnice D3 v úseku Ševětín - Borek dokončeno spojení Tábora s Českými Budějovicemi. Úsilím mnoha lidí, firem i úřadů, se tak cesta mezi těmito městy dostane do kategorie plně hodnotné dálnice.

Splnění kousku snu

Táborsko
Vít Bárta
Státní zástupce dnes podal obžalobu v kauze vynesení odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. ČTK to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Na posun v případu upozornila Česká televize. V kauze čelí od roku 2013 stíhání někdejší šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta společně s policistou Janem Petržílkem. Oba muži vinu ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace odmítají.

Státní zástupce obžaloval Víta Bártu a policistu Petržílka. Za únik odposlechů

Krimi
Pražští radní schválili stavbu veřejných záchodů a zázemí pro zahradníky na Petříně, proti němuž protestují občané.
Teprve minulý týden po několika odkladech schválili radní hlavního města vybudování veřejných záchodů a nového zázemí pro zahradníky na Petříně. Občané však proti záměru magistrátu protestují. Bojí se o zeleň na okraji Velké strahovské zahrady i o jedinečný výhled na Prahu. Mezi iniciátory petice je i Kateřina Klasnová, bývalá politička a manželka Víta Bárty, někdejšího ministra dopravy a lídra Věcí veřejných.
18 fotografií

Radní schválili stavbu WC na Petříně. Nenechme se umlčet! vyzývají občané

Praha
Jaderná elektrárna Temelín
Jméno zakladatele Věcí veřejných se po letech vrací opět na scénu. Tentokrát však nikoli v souvislosti s politikou, nýbrž kvůli původnímu byznysu Víta Bárty – ostrahou objektů. Firma rodiny Bártových Mark2 Corporation totiž vyhrála největší zakázku svého druhu v Česku. Za 1,1 miliardy korun bude pět let strážit obě české jaderné elektrárny. Zprávu přinesl server Euro.cz.
5 fotografií

Obě české jaderné elektrárny bude hlídat firma Bártových. Za více než miliardu

Ekonomika
Jiří Štyler, předseda Hnutí pro Prahu 11.
Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11), které vyhrálo volby na Jižním Městě, bude o koalici vyjednávat s Piráty. S nabídkou spolupráce následně osloví i další strany. Dnes to sdělila zastupitelka Prahy 11 Šárka Zdeňková (HPP 11). Hnutí vyhrálo volby se ziskem téměř 25 procent hlasů a má v 45členném zastupitelstvu 13 mandátů. Piráti skončili druzí s devíti zastupiteli. O možných koalicích začaly jednat i další strany.
26 fotografií

Vítěz voleb na Jižním Městě začne jednat s Piráty. O koalici se baví i další

Praha
Michal Hala.
Bývalý výkonný ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala u soudu snížil částku, kterou požaduje za stíhání za údajné držení dětské pornografie. Původně chtěl téměř 100 milionů, nyní žádá zhruba 44 milionů korun. Hala žádá náhradu za nemajetkovou újmu, medializaci případu, ušlý zisk a právní zastoupení. Částku snížil mimo jiné kvůli znaleckému posudku, který si nechal zpracovat. 
3 fotografie

Exšéf ŘSD Hala snížil částku za neoprávněné stíhání. Nyní požaduje 44 milionů

Česko
Policie ČR. Ilustrační foto.
Policista Jan Petržílek, který čelí obvinění z vynesení odposlechů podnikatele Romana Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma, byl z postu šéfa analytického odboru protikorupční policie odvolán oprávněně. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který zamítl Petržílkovu správní žalobu na policejní prezidium. Muž tvrdil, že rozhodnutí bylo nesprávné a nezákonné. Neúspěšně žádal, aby bylo zrušeno. Proti rozhodnutí lze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Podle soudu byl policista Petržílek z pozice sesazen oprávněně

Zločiny a soudy
Ivana Königsmarková.
Soud dnes opět zamítl část žaloby porodní asistentky Ivany Königsmarkové z Unie porodních asistentek týkající se náhrady pěti milionů korun za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním. Nárok je podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2 promlčený. Naopak jí přiznal 720.000 korun za ušlý zisk od listopadu 2011 do prosince 2013. Rozsudek není pravomocný, zástupkyně Königsmarkové avizovala, že se proti němu odvolá k pražskému městskému soudu.

Soud přiznal Königsmarkové ušlý zisk, nemajetkovou újmu zamítl

Zločiny a soudy
Ivana Königsmarková.
Soudkyně, která projednává žalobu porodní asistentky Ivany Königsmarkové na stát, trvá na svém názoru, že požadavek na pětimilionovou náhradu nemajetkové újmy za trestní stíhání je promlčený. Právník Königsmarkové dnes marně argumentoval rozsudkem v obdobné žalobě bývalého ministra dopravy Víta Bárty, kterému daly soudy ohledně jiného počítání promlčecí doby za pravdu.

Soud trvá na tom, že nárok asistentky na odškodnění je promlčený

Zločiny a soudy