ŠTÍTEK: vitamín D

Potraviny bohaté na přírodní vitamín D jsou například ryby, vejce, sýr, mléko, máslo, houby nebo konzervované sardinky.
Vitamin D je pro fungování našeho těla nezbytný. Ovlivňuje stav zubů a kostí, zdraví cév, podporuje správnou činnost svalů i funkci imunitního systému. Pokud jste unavení, bolí vás záda či svaly, padají vám vlasy nebo trpíte úzkostí, může to být právě kvůli nedostatku „déčka“. Podle odhadů totiž až 40 procent lidí dlouhodobě trpí nedostatkem vitaminu D.
6 fotografií

Nemáte nedostatek vitaminu D? Jak to poznat, co způsobuje a čím ho včas doplníte

Zdravý život
Nedostatek vitaminu D je v zimním období běžný. Závažné zdravotní komplikace však může způsobit i jeho přebytek.
Nedostatek vitaminu D není v zimním období nic vzácného. Pokud jste často unavení, náladoví, nesoustředění a nemocní, s velkou pravděpodobností se problém týká i vás. Ovšem nedostatek vitaminu D není to jediné, co vás může ohrožovat na zdraví. Předávkování „déčkem“ je sice vzácné, ale nese s sebou i riziko smrtelného selhání ledvin. Jak se lze předávkovat vitaminem D, jak se projevuje jeho nadbytek i nedostatek a jaké potraviny ho obsahují nejvíce?

Šero a tma? Potřebujete déčko. Předávkování ale může odrovnat důležitý orgán

Zdraví
Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.
Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Zdraví
Málo světla a chladné počasí dokážou s psychikou pěkně zatočit
Předjaří by se klidně mohlo jmenovat „čas intenzivního čekání na návrat slunce“. Tma a chlad si už s naší psychikou pohrály až až, takže všichni pracujeme z posledních sil, jsme unavení, podráždění, bez energie. A abychom si dodali naději na lepší a hlavně sluncem projasněné zítřky, ukončujeme naši konverzaci vždy konstatováním: už aby tu bylo jaro!
5 fotografií

Lidé strádají kvůli nedostatku slunce. Těchto pět tipů vám vrátí dobrou náladu

Zdraví
Vitaminu D má většina z nás v zimním období nedostatek, a měli bychom ho proto doplňovat.
S blížící se chřipkovou vlnou prudce stoupá zájem lidí o podporu imunity. Už během covidové pandemie se začalo hodně mluvit o zatím opomíjeném vitaminu D. Ten je totiž pro naši obranyschopnost klíčový. Jak ho užívat nejlépe? Jak vybrat správnou formu léku či doplňku stravy? A nemůžeme se předávkovat? Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi.
6 fotografií

Kapky, tablety, injekce? Jak a kolik vitaminu D máme správně užívat

Zdraví
Na podzim se už na dostatečnou tvorbu vitaminu D v kůži působením slunce v České republice spolehnout nemůžeme. Záření je málo intenzivní.
Bez dostatku vitaminu D v těle slábne naše imunita. Stáváme se tak snadnou kořistí virů a bakterií, které způsobují infekce. Na prahu dalšího období viróz, chřipek a covidových onemocnění tak stojí řada nepřipravených Čechů. Podle odhadů totiž 40 procent z nás dlouhodobě trpí nedostatkem vitaminu D.
5 fotografií

Vitamin D zachraňuje imunitu. Jak zjistit, zda nám nechybí

Zdraví
prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.
Znáte svoji hladinu vitaminu D? Proč je pro náš organismus tak důležitý? A co vše nám hrozí, když ho máme nedostatek? Potřebujete radu odborníka? Své otázky můžete zasílat od úterý do čtvrtka a ve čtvrtek 6. října od 10 hodin Vám vše zodpoví primář Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň, prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

ON-LINE: Nastartujte svoji imunitu s vitaminem D

Plzeňsko
Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.
Máte otázky týkající se protilátek před očkováním? Jsou protilátky parametrem, zda se nechat naočkovat? Víte, z čeho čerpat vitamin D? Mediální prostor je zaplavený protichůdnými informacemi a různými dezinformacemi, a je velmi složité se v tom zorientovat. Nebojte se zeptat. Pokud Vás toto téma zajímá, ptejte se přímo náměstka ředitele FN Plzeň pro vědu a výzkum prof. MUDr. Ondřeje Topolčana, CSc. tento týden od úterý do čtvrtka. Odpovídat bude ve čtvrtek 9. prosince od 10 hodin.

ON-LINE: Na otázky ohledně očkování odpoví náměstek ředitele FN Plzeň

Plzeňsko
Slunce potřebujeme všichni. Nabíjí nás pozitivní energií a pomáhá vytvářet vitamin D, který je důležitý jak pro zdraví, tak i dobrou imunitu a psychiku. Je však třeba se chránit
Užívání vitaminů je součástí každodenní rutiny milionů lidí na celém světě. Pomáhají tělu vykonávat všechny potřebné funkce, a když některý z nich chybí, může to způsobit zdravotní problémy. Jedna z nadčasových velkých debat se vede o tom, zda člověk může nebo nemůže přijímat příliš doplňků stravy, mezi které vitaminy patří. 
7 fotografií

Toxická hladina. Hrozí předávkování vitaminem D? Účinek doplňků nepodceňujte

30 škodlivých látek
Preventivní akce Vsetínské nemocnice se těší velkému zájmu.
Vitamin D, nejen jeho samotné představení, ale zejména důležitost pro lidský organismus. To všechno se dozvěděli návštěvníci Lékárny DUO v poliklinice. V úterý 2. listopadu 2021 se tam konala preventivní akce u příležitosti Světového dne vitaminu D. Akce se zúčastnily desítky pacientů, kteří se zajímali o význam vitaminu D i o doplňky stravy, které jej obsahují. Prevenci považují účastníci akce za velmi důležitou, obzvlášť v této době, kdy narůstá riziko virových infekcí.
2 fotografie

Vitamin D. Preventivní akce Vsetínské nemocnice se těšila velkému zájmu

Čtenář reportér
Spreje na opalování jsou mnohem komfortnější než krémy.
Stále více slunečných dnů láká k opalování. Řada lidí ovšem slunce podceňuje a často se spálí. Kůže sice má řadu mechanismů, díky kterým se dokáže z opakovaného spálení dostat, jednoho dne však mohou být její kapacity vyčerpány, varuje dermatoveneroložka Helena Michalíková z Canadian Medical. Co nejlépe pomůže při spálení? A opravdu stačí pár minut na slunci a do těla se dostane potřebná dávka vitaminu D?
10 fotografií

Lidé dělají stále stejné chyby, hrozí jim i nádory, varuje dermatoveneroložka

Zdraví
Vystavit se slunečním paprskům nezapomínejte ani v chladném počasí.
O vitaminu D se mluví i jako o slunečním vitaminu. Je to proto, že potravou jej získáte nanejvýš z deseti procent. Jeho hlavním zdrojem by měl být pobyt na slunci. Jak si s tím ale poradit v období, kdy je slunných dnů málo? Ideální je déčko doplňovat pomocí doplňků stravy i vhodným jídelníčkem.

Vitamin D pomáhá v boji s viry, doplnit ho lze i vhodným jídelníčkem

Zdraví
Kateřina Pelíšková, DiS., nutriční terapeutka Podhorské nemocnice.
Již několik týdnů panující epidemiologická situace značně omezila aktivní způsob života a lidé tak ve svých domovech tráví mnohem více času, než jsou zvyklí. Denní návyky se změnily a je nyní potřeba obzvlášť dbát na správný jídelníček. Nutriční terapeutka z Podhorské nemocnice, která je členem skupiny AGEL, radí, na co by se měl člověk v čase karantény ve stravě zaměřit.

V době karantény je obzvlášť důležité dodržovat správný jídelníček

Čtenář reportér