ŠTÍTEK: Vladimir Lenin

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka
Generálmajor Michal Koudelka stojí v čele Bezpečnostní informační služby (BIS) od roku 2016. V rozhovoru pro Deník říká, co je pro ni nejdůležitější: „Služba si během třiceti let své existence postupně vybudovala důvěru veřejnosti a politiků i respekt novinářů. To je pro její úspěšnou činnost zásadní. O současné a minulé vládě platí, že jako oprávnění adresáti berou a brali naše informace velmi vážně a také podle nich konali a konají. To je důležité nejen z hlediska ochrany země, ale také kvůli motivaci našich důstojníků. Vidí, že to, do čeho investují zdraví, čas a znalosti, má smysl.“
16 fotografií

V BIS musí umět střílet i sekretářka, říká šéf tajné služby Michal Koudelka

Česko
V restauraci Na Sídlišti 1962 v Kolíně to během hokeje vřelo.
/FOTOGALERIE/ Čtvrtfinále Mistrovství světa ledního hokeje mezi Českem a Spojenými státy sledovalo přímo v pražské hale přes 17 tisíc fanoušků. V Kolíně se fanoušci vydali dívat na hokej i do restaurací hospod, ale zatím co v podniku Na Sídlišti 1962 (známém jako „U Lenina“) to hokejem žilo, tak v jindy zaplněné pivnici Barborka byl tentokrát klid.
43 fotografií

V některých kolínských podnicích to hokejem žilo, jinde byl překvapivě klid

Kolínsko
Muži vinu odmítli. Jan T. vlevo, Dennis K. vpravo.
Zděšení, pláč i pocit křivdy doprovázejí od samého počátku tragický drogový případ, jehož smutné finále se odehrálo v restauraci U Lenina v Havířově. Již několik soudů řešilo, kdo může za smrt mladého muže, jenž zemřel poté, co zde vypil drogovou směs rozmíchanou v čaji. Jeden z aktérů Dennis K. (24 let), který koktejl namíchal, byl odsouzen k deseti rokům vězení. Jeho příbuzní i on samotný považují trest za nespravedlivý. Muž se v rámci dovolání obrátil až na Nejvyšší soud. A ten v minulých dnech oznámil, jak rozhodl.
4 fotografie

Smrt U Lenina. Pařba na Stodolní, tragédie v Havířově. Případ definitivně končí

Karvinsko
Sochy Lenina a Fučíka.
Zatímco sochy Lenina s Gottwaldem, i když už bez Gagarina zdobícího venkovní prostor mezinárodní letiště, se v Karlových Varech válejí na pile v Březové, v Chebu na to šli jinak. Za plotem Klášterní zahrady františkánského kláštera, uprostřed historického centra města, i když v ústraní a za kovovým plotem, se vzájemně hlídají rudí komunističtí bossové.

V Chebu má Lenin klášterní klid, Karlovy Vary jeho socha dráždí

Chebsko
Tatra 624 ve speciální úpravě automotoklubu Narex se v dubnu 1984 objevila jako auto pro rychlou lékařskou pomoc.
Byl tu duben, u kterého kdekomu vytane přívlastek měsíce bezpečnosti na silnicích. A aby těch policajtů nebylo málo, připomínal se v jeho rámci i Den Sboru národní bezpečnosti. Rudé právo se podívalo na nehodovost speciálně na jižní Moravě, kde zvlášť Velikonoce, připomínané stranickým tiskem důsledně jen jako svátek jara, měly na silnicích poněkud alkoholovější průběh. Skoro dvacítka šoférů tam nadýchala do balónků tolik, že nemohla dokončit jízdu.
53 fotografií

Duben 1984: Čechoslováky zaskočila sněhová kalamita i chvála zásobování

Historie
Počítač nevynikal kvalitou, nakonec se stopadesátek vyrobila jen asi stovka.
Saskia Burešová moderovala hvězdný ples v pražském hotelu Inter-Continental, venkovní teploty se naráz propadly o dvacet stupňů a v televizi končila první série Malého pitavalu z velkého města od Jaroslava Dietla. Pamatuje si na to? Nebo jste tehdy nebyli na světě a chcete se dozvědět, jak jsme žili přesně před čtyřiceti lety? Deník přináší první díl nového seriálu Retro Deník, ve kterém se pravidelně  - jednou měsíčně -  budeme věnovat událostem, které se staly přesně před 40 lety. Začínáme v lednu 1984. Na další díl se můžete těšit už 10. února. 
16 fotografií

Leden 1984 byl plný překvapení: První školní počítače i Saskia Burešová na plese

Historie
Agáta Hanychová a manžel Mirek Dopita
Málokdo čekal, že by se mohli dát znovu dohromady. Okolnosti tomu ale nahrály a influencerka Agáta Hanychová a Mirek Dopita jsou opět spolu. Od 29. prosince navíc už jako manželé. A i když jedno rčení říká „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“, současně platí: „štěstí přeje připraveným“. Agáta a Mirek jen krátce před svatbou časopisu Story prozradili, kdy se k sobě rozhodli vrátit, kde se poprvé potkali i kdo z nich je výbušnější. 
9 fotografií

Agáta Hanychová o svatbě s Dopitou: Mirek vnesl do mého života klid

Společnost
Mezi demonstranty na Husově náměstí v Berouně byli v listopadu roku 1989 i studenti.
/FOTOGALERIE/ Pochmurné dny první listopadové dekády roku 1989 v Berouně nezavdávaly náhodnému pozorovateli žádnou velkou naději na změnu politických poměrů, stále zdánlivě pevně ovládaných komunistickou stranou. Ještě koncem října vedoucí tajemník strany hřímá: „V okrese rozvrat nedovolíme!“ a 7. listopadu kladou soudruzi naposledy věnce k soše V. I. Lenina naproti poště. Demonstrace 17. listopadu však zastihla stranické vedení zcela nepřipravené.
8 fotografií

Pohlednice z minulosti: Listopadové události roku 1989 v Berouně

Berounsko
Lidé se scházeli na hlineckém náměstí a hromadně vyjadřovali svůj odpor k okupaci.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Dlouhých 55 let uplynulo od chvíle, co Česko osadila vojska spojeneckých armád Varšavské smlouvy. Lidé se s okupanty nemazali, své naštvané i zklamané reakce tlumočili vojákům prostřednictvím nápisů na fasádách domů a skleněných výlohách obchodů. V Hlinsku na náměstí, kam přijela nákladní a obrněná vozidla, bylo vzkazů skutečně hodně. S odstupem času můžeme dát palec nahoru autorovi nápisu "Utopíme vás v pívu", který se objevil na fasádě tehdejší hospody U Mašlů.
28 fotografií

V Hlinsku se s okupanty nemazali. Utopíme vás v pívu, stálo na fasádě hospody

Chrudimsko
Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě
Moskevská policie zadržela muže, který se pokusil podpálit mauzoleum s nabalzamovaným tělem vůdce bolševické revoluce Vladimíra Iljiče Lenina. Pokus byl neúspěšný, zápalná láhev podle policie nevzplála a mauzoleum na Rudém náměstí v centru Moskvy neutrpělo škodu, informovala dnes ruská média. Motiv žháře jim není znám.

Muž se pokusil podpálit Leninovo mauzoleum v Moskvě. Policie ho zadržela

Svět
Vzbuďte Lenina, Brežněv se zbláznil. Takový nápis stále zůstává na zámecké zdi.
Kraj Vysočina tvoří přibližně sem stovek obcí. Od velkých měst s desítkami tisíc obyvatel až po malé vesničky s jen několika málo usedlíky. Některým místům dominují velké a známé stavby, jiné jsou zase zajímavé malými nebo netradičními zajímavostmi. Deník si pro vás připravil unikátní videokvíz. Vyzkoušejte si, jestli podle záběrů poznáte, kde jsme tentokrát na Vysočině natáčeli.
29 fotografií

VIDEOKVÍZ: Výzva ke vzbuzení Lenina nebo pštrosi. Poznáte obec na Vysočině?

Žďársko