ŠTÍTEK: Volha

„Mám pocit, že točím pořád stejně. Některé roky jsou nabitější, jiné volnější. Loňský rok jsem měla šíleně nabitý. Může se zdát, že je ticho, ale pro mě se stále něco děje,“ řekla Aňa Geislerová.
Nikdy o to neprosila, přesto se její přání stát herečkou splnilo. „Nic nechtít je asi výhodnější,“ říká Aňa Geislerová v rozhovoru pro časopis Story. Ten se nesl v duchu vzpomínek na předrevoluční dobu, ve které se odehrává příběh minisérie Volha, jež nyní vstupuje na televizní obrazovky. Aňa Geislerová zároveň prozradila, co jí v herecké branži po letech nemile překvapilo a proč by nešla na koncert Michala Davida. 
5 fotografií

Aňa Geislerová: Když na něco pomyslím, vesmír mi nachystá zkratku

Společnost
Kryštof Hádek jako řidič Československé televize Standa Pekárek
Sympaťák s proříznutou pusou Standa Pekárek v podání Kryštofa Hádka si právě odkroutil dva roky na vojně a teď konečně začíná naplňovat svůj sen. V Československé televizi chce řídit volhu, jezdit pro redakci Humoru a lidové zábavy a na natáčení vozit Karla Gotta. Taková je výchozí situace nové pětidílné minisérie Volha, která se dějově vrací do normalizačních 70. a 80. let minulého století. Česká televize ji bude vysílat každou neděli od 2. dubna.

Volha: Prosťáček, nebo chytrák? Standa Pekárek zajede do normalizačních časů

Film a televize
Slánský okruh 2022.
Závod historických vozidel Slánský okruh s podtitulem O Pohár starosty města Slaného má za sebou úspěšný 13. ročník. Závod, jehož tradice sahá do roku 1952, obnovili před časem členové Klubu historických vozidel Slaný. Letošní ročník, který se uskutečnil minulou sobotu po dvouleté covidové odmlce, byl věnován 115. výročí legendární značky Praga. Pořadatelé proto mezi sebe pozvali na slánské Masarykovo náměstí majitele největší sbírky vozidel této renomované značky na světě, pana Emila Příhodu.
29 fotografií

OBRAZEM: Třináctý Slánský okruh se nesl ve znamení legendární značky Praga

Čtenář reportér
Úspěšný fotbalový trenér František Komňacký.
Kdoví, jak to mohlo být, kdyby na něj kdysi nepřišel anonym, že ze školy odbíhá na fotbalové tréninky. Možná by František Komňacký zůstal v ředitelně a nestal se uznávaným trenérem, který si v mnoha klubech připsal obrovský úspěch. Mistr ligy s Baníkem Ostrava, se slovenským Ružomberokem nebo asistent kouče v národním týmu v pondělí slaví sedmdesáté narozeniny. „Vždycky jsem dělal nějakou oslavu, když jsem měl takové kulaté či polokulaté narozeniny. Letos vzhledem ke covidové situaci bude jen v tom nejužším rodinném kruhu,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Rovnost Komňacký, který žije v Drnovicích na Vyškovsku.
8 fotografií

Kvůli plavání ho poslali studovat k Volze. Trenér Komňacký slaví sedmdesátiny

Fotbal
Koňská čelist nalezená na vykopávkách v Ginnerupu, Dánsko, červen 2021
Desítky miliard dat potřebovali vědci k objasnění původu koně domácího. Rozsáhlý tým badatelů z řady zemí světa včetně ČR pod vedením Ludovica Orlanda z francouzského Národního centra pro vědu a výzkum došel k závěru, že dnešní domácí koně mají jediného předka a pocházejí z oblasti dolní Volhy a Donu. Ukázalo se také, že tito koně se do střední Evropy nedostali s migrační vlnou lidí z kultury jámové, jak se předpokládalo, ale až později.

Kůň domácí má jediného předka. Do Evropy přišel později, než se předpokládalo

Věda a technika
Kabáti roztančili cirkusové šapitó.
Ve zcela netradičních prostorách se uskutečnil jeden z několika jihočeských koncertů rockové kapely Kabát. Bílý kolos, tyčící se do okolí, přitahoval pozornost všech okolo jedoucích aut, ale i procházejících. Ojedinělost koncertního prostoru potvrzuje množství pořízených fotografií samotnými návštěvníky. Někteří se nezdráhali během koncertu zahájit videohovor, aby se o netradiční podívanou podělili s ostatními. Šapitó, které si s sebou kapela do jihočeské metropole dovezla, se stalo domovinou pro návštěvníky po dobu téměř dvou hodin.
30 fotografií

Principál Kabátu Vojtek se prohnal se svým ansámblem po cirkusovém šapitó

Českobudějovicko
V Rusku jsou města, kde je běžné, že vám po centrálním prospektu jede stařičká volha, která má na střeše přivázaného mrtvého muže.
Širá je matička Rus. Místní to dobře vědí. Pokud bydlíte na vesnici, všechno je problém. I získat úmrtní list. Rodina musí zesnulého odvézt do střediskového města, které může být vzdálené i stovky kilometrů, a tam nebožtíka předvést úředníkovi. Až pak dostanou bumážku. Bez správného razítka vás v Rusku nikde nepohřbí.
5 fotografií

Mrtvý muž na střeše stařičké Volhy. I to spatříte v Rusku

Svět
Plzeň, Bolevecký rybník, pláž Ostende.
Nedávno vyšel můj fejeton o Plzni. A vida, už se musím opravit. Psal jsem, že Plzeňák není jen Plzeňák, ale Plzeňák a ještě k tomu starousedlík některé části města. No nebyl jsem přesný. Jako všechna pravidla, má také toto výjimku. A ona výjimka nese jméno Bolevec.

Pojednání o "vesmírném Volevci"

Čtenář reportér
Knihu Zápisky z karantény inspirovalo ústecké muzeum.
Kampaň Paměti z karantény přinesla do knihovny Muzea města Ústí nad Labem první knižní novinku roku 2021. Vzpomínky Jiřiny Plecité (nar. 1927) zaznamenané a zveřejněné na základě dubnové výzvy muzea k izolovaným seniorům v první vlně pandemie covid si vydala v limitované edici její rodina jako dárek k Vánocům. Jeden exemplář teď darovala muzejníkům. Sama pamětnice se toho bohužel nedožila.

Knihu Zápisky z karantény inspirovalo ústecké muzeum

Čtenář reportér
Zápis do české knihy rekordů v počtu záchranářských modelů převzal z rukou zástupce agentury Dobrý den MUDr. Anatolij Truhlář, který je zároveň šéflékařem Letecké záchranné služby v Hradci Králové.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Anatolij Truhlář je vedoucím lékařem vyhlášené letecké záchranky v Hradci Králové, která letos oslavila 30. výročí svého vzniku. Ve volném čase pak už od roku 1987 sbírá modely sanitek. Minulý týden se jeho unikátní sbírka 1777 modelů z celého světa, kterou mohla veřejnost v poslední době vidět v Muzeu východních Čech, dočkala zápisu do České knihy rekordů.
25 fotografií

Šéf letecké záchranky: Záchranářským vrtulníkem jsem letěl už jako žák

Hradecko
Kladno - Karlovy Vary 4:2, porada produktivních tahounů týmu Bradyho Austina a Jaromíra Jágra
"Pomůžu v obraně, ale umím také vystřelit!" hlásil po svém podpisu smlouvy s Kladnem kanadský obránce Brady Austin. V sezoně ukázal, že o velkoústá vyhlášení rozhodně nešlo. Dal 18 gólů, nejvíc z Rytířů a nejvíc mezi beky celé extraligy. Za skvělou sezonu si v pondělí vysloužil sladkou odměnu, kontrakt v bohaté ruské KHL. Hrát bude za Torpedo Nižnyj Novgorod sídlící v pátém největším a velmi starobylém ruském městě na řece Volze.

Austin už má v kapse smlouvu, v Novgorodu si mnou ruce

Hokej
Alexandr Ovečkin (vpravo) ke zlatu Rusku nepomohl.
Kremelské věže se zachvěly, hladinu Volhy zčeřil hněv a na velkou zemi na východě padl závoj křivdy a ponížení. Jak se dalo čekat, úterní rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pustit na zimní hry v Pchjongčchangu jen zaručeně „čisté“ ruské sportovce a pouze pod neutrální vlajkou, vyvolalo doslova bouři odporu. 
6 fotografií

Rusko zuří kvůli dopingovému trestu. Hrozí bojkotem olympiády

Hokej
Ilustrační foto
Volgograd - Obyvatelé ruského města Volgograd si dnes připomínají 55. výročí přejmenování bývalého Stalingradu, o něž se v rámci odhalení zločinů diktátora Josifa Stalina a boje s "kultem osobnosti" postaral tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov. Stopy po Stalinovi jsou ale podle ruských médií ve městě patrné dodnes.

Volgograd si připomíná výročí změny názvu, mnozí ji ale nepřijali

Svět
Ilustrační foto
Moskva - Nebývalé štěstí postihlo zapadlou ruskou vesnici Maloje Perekopnoje, která leží na řece Volze tisíc kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Podle zprávy serveru Vesti se na státní silnici protínající obec převrhl kamion s nákladem 20.000 lahví vodky. Oslavy ve vsi trvají už týden.

V ruské obci se převrhl kamion s vodkou, nehodu slaví už týden

Svět
Opravdu nadrozměrný náklad!
NATĚSNO. „To je milimetrová práce, jakou jsme ještě neměli," říká v deníku OÖN Gregor Kremsmüller, šéf stejnojmenné firmy průmyslových zařízení v německém Steinhausu, k transportu reaktoru na výrobu hnojiv do lineckého přístavu v noci na pondělí.Váží 364 tun, je dlouhý 59,03 m, široký 4,91 m a vysoký 4,99 m a je určen pro Samaru na Volze. Po zemi byl přepravován 24osým návěsem se 192 koly za dvěma tahači o síle po 612 koních, z nichž každý sám váží 35 tun. Pro transport s předepsaným jízdním pruhem 5,5 metru bylo nutné uzavřít některé mosty, vyzdvihávat troleje ve městě, ale také klást na vozovku v řadě míst ocelové pláty ke zpevnění krajnic…

Ochráncům u sousedů vadí kešky

Z okolí