ŠTÍTEK: Vostok

Neckiáda za Salaší. Ilustrační foto
Nebe na zemi, hokejové aréna Salaš, rybářské centrum, kosmická loď Vostok 1, teepe, postýlka s dvojčátky, králíci v klobouku, hasiči jedou k ohni, salašské zoo a fitko, svatba, záchranka, horkovzdušný balon. Zmíněná recesistická plavidla, ale i mnoho jiných viděli za sedmnáct let stovky návštěvníků neckiád, pořádaných obcí Salaš na hladině tamní vodní nádrže. A co diváky čeká při letošní neckiádě?

Salašská neckyáda se blíží. Stavějte plavidla a chystejte utopence

Slovácko
Májové slavnosti v Křenovicích byly tentokrát kosmické.
Křenovice - V sobotu 4. května jste se mohli dozvědět, jak to skutečně bylo s dobýváním Měsíce. Křenovické sdružení Májovci si připravilo na letošní Májové oslavy vystoupení plné zábavy, tance, hádanek, akčních scének s kosmickými i živými rekvizitami.
22 fotografií

Jak to skutečně bylo na Měsíci

Písecko
Antarktida
Nejmrazivější místo na zemi je chladnější, než se dříve myslelo. Nová studie, jejíž výsledky byly zveřejněny tento týden, prokázala, že v jednom regionu Antarktidy klesá teplota během polární noci na minus 97,8 stupně Celsia. Hodnoty nicméně nepochází z oficiálních měření pomocí skutečného teploměru, ale vědci použily údaje ze satelitu, který obíhá Zemi na oběžné dráze.
12 fotografií

Rekordní mráz. V Antarktidě se teplota přiblížila ke sto stupňům pod nulou

Svět
Replika přistávacího modulu kosmické lodi Vostok.
Praha /FOTOGALERIE/ - Výročí 55 let od prvního letu člověka do vesmíru připadající na úterý si připomíná pražské planetárium. Připravilo při této příležitosti pro návštěvníky zajímavý program. Chce je zaujmout rovněž unikátní maketou přistávacího modulu kosmické lodi Vostok, kterou pracovníci v měřítku jedna ku jedné postavili.
6 fotografií

Planetárium připomíná 55 let od prvního letu do vesmíru

Praha
Ilustrační foto. Snímky polární expedice Masarykovy univerzity.
Antarktida/Praha – Máte pocit, že je vám nesnesitelné vedro? Že byste se nejraději odstěhovali někam do polární krajiny a zchladili tak rozžhavené tělo? Možná by vás to brzy přešlo. Zatímco se Evropa peče ve vlně rekordních veder, na Antarktidě před pěti lety naměřili nejnižší teplotu na světě. Minus 93,2 stupně Celsia.

Opačné extrémy: Evropa se roztápí, na Jižním pólu mrzne rtuť

Svět
Ilustrační foto
San Francisco/Praha – Již rok má nejchladnější místo světa nový teplotní rekord. Vědci naměřili v oblasti věčného ledu Antarktidy teplotu minus 93,2 stupně Celsia, což je rozdíl čtyř stupňů oproti předchozímu rekordu. Výsledky zkoumání teplot na různých místech Antarktidy zveřejnili vědci loni 9. prosince na zasedání Americké geofyzikální unie v San Francisku.

Nejchladnější místo světa drží nový teplotní rekord již rok

Svět
Ilustrační foto.
Kyjev – Ukrajinská policie zadržela v Artemivsku na východě země muže jménem Chodakovskij, podle prvních zpráv jednoho z hlavních povstaleckých velitelů. Informaci dnes předal v Kyjevě novinářům poradce ministerstva vnitra Zorjan Škirjak. Později ale upřesnil, že zatčený ozbrojenec není šéf obávané vzbouřenecké brigády Vostok Alexandr Chodakovskij, ale jeho jmenovec Semjon, řadový povstalecký velitel.

Ukrajinská policie zadržela Chodakovského, ale jen řadového velitele

Svět