ŠTÍTEK: Vratislav I.

Staroslavná Budeč
Kladno /FOTOGALERIE/ - Loď rotundy Petra a Pavla, která stojí na vyvýšenině nedaleko obci Zákolany na Kladensku, je vůbec nejstarší stavbou v Čechách. Archeologové navíc prokázali, že kopec nad zdejším Zákolanským a Týnickým potokem osidlovali naši předci už dokonce v devátém století před Kristem. Kromě toho je celé místo opředeno řadou legend o svatém Václavovi, ale také o silné energii  
9 fotografií

Rotunda na hradišti Budeč je nejstarší českou stavbou

Kladensko
Ilustrační foto
Praha - V základech kostela Panny Marie na Pražském hradě byly v pátek uloženy ostatky muže a ženy žijících v 10. století. Ze stejného místa byly před více než 50 lety vyzdviženy pro antropologické zkoumání. Archeologové je připisují nejstarším Přemyslovcům, knížeti Spytihněvovi I. a jeho manželce. „V nejstarších kostelích na Pražském hradě byli pohřbíváni pouze příslušníci knížecí rodiny Přemyslovců a církevní činitelé. Museli to být členové této rodiny," řekla novinářům historička Milena Bravemanová.
19 fotografií

Na Hradě pohřbili ostatky připisované nejstarším Přemyslovcům

Praha
Kosmova Kronika česká.
Brno – Urážka a vražda. Přesně tak vypadala před 925 lety první historická zmínka o Brnu v Kosmově kronice. Desátého července roku 1091 oblehl český král Vratislav I. „hrad Brno" při svém tažení na Moravu. Ten tehdy patřil jeho bratrovi, knížeti Konrádovi. Během obléhání pak dvořan Zderad urazil Břetislava, syna českého krále. Ten si to však nenechal líbit. „Břetislav jej vylákal k tajné poradě a poté jej nechal svými druhy zavraždit," sdělila vedoucí kolektivu Irena Loskotová na internetových stránkách encyklopedie Brna.

Král Vratislav I. oblehl hrad Brno. Historii města začala psát válka

Brněnsko
Ilustrační foto
VÝCHODNÍ ČECHY - Toto staré slovanské jméno znamená „lidu milá“. Nejznámější nositelka tohoto jména byla skutečně oblíbena snad u celého národa.

Dnes má jmeniny Ludmila

Volný čas
Ilustrační obrázek
HRADEC KRÁLOVÉ - Toto staré slovanské jméno znamená „lidu milá“. Nejznámější nositelka tohoto jména byla skutečně oblíbena snad u celého národa.

Dnes má jmeniny Ludmila

Hradecko