ŠTÍTEK: vysílač

Podepsání Memoranda o porozumění.
/FOTO, VIDEO/ Liberecký kraj a České Radiokomunikace jednaly v pondělí 17. června o budoucnosti Horského hotelu a vysílače Ještěd, výsledkem je podepsání Memoranda o porozumění. V něm se České Radiokomunikace zavázaly, že do konce letošního roku nebudou jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem. Jak informoval generální ředitel společnosti Miloš Mastník, jsou připraveni s krajem diskutovat o možných podmínkách prodeje.
81 fotografií

Budoucnost Horského hotelu a vysílače Ještěd? O jeho koupi znovu usiluje kraj

Liberecko
Ilustrační foto.
Dvěma mužům z Třebíčska se podařilo odpojit od počítačů stovky lidí. Podnikatel a invalidní důchodce totiž společně vlezli do oploceného areálu u Valče na Třebíčsku, kde vyřadili z provozu skříň s technologickým zázemím pro přenos dat. Muži přestřihli a vytrhli kabely z takzvané rackové skříně. Celé zařízení přestalo fungovat a od IT služeb tak pachatelé odpojili na osm set uživatelů.

Dva muži odpojili na Třebíčsku stovky lidí od počítačů. Soud jim rozdal tresty

Zločiny a soudy
Sledování televize, ilustrační foto.
Pustit si zprávy a po nich na některém z televizních kanálů film nebo seriál. Běžný průběh večera milionů domácností v Česku. Na Šluknovsku se na mnoha místech, včetně center některých měst, mohou lidé večer dívat leda do zrnící obrazovky. V posledních letech se jim totiž výrazně zhoršil příjem televizního signálu, pravděpodobně za to může spuštění mobilních sítí LTE, kterým muselo uvolnit místo právě televizní vysílání.

Zrnění místo zpráv a filmů. Oslabený televizní signál trápí Šluknovsko

Děčínsko
Mizerný mobilní signál? V Kořenci staví operátor vysílač.
/FOTO/ Zavolat si lékaře, popovídat si s příbuznými nebo něco vyřídit na úřadě mobilním telefonem? V řadě obcí na Blanensku je to i v jednadvacátém století stále problém. V regionu jsou místa, která mají mizerné nebo i nulové pokrytí. Léta se s tím potýkají například v Kořenci. „Poté, co se kvůli kůrovcové kalamitě vykácela část okolních lesů, se mobilní signál malinko zlepšil. Ale pořád je to hodně slabé. Jsou místa, například v okolí místní hospody, kde si člověk nezavolá. Používám proto volání přes internet, jinak by to v mém případě nešlo. Podnikám a musím být proto ve spojení se zákazníky,“ řekl Deníku Rovnost jeden z místních Viktor Weiniger.
4 fotografie

Mizerný mobilní signál? V Kořenci staví operátor vysílač

Blanensko
Českobrodské vysílačky.
Pět institucí obdrží v těchto dnech petici, jež volá po zachování vysílačů v Liblicích u Českého Brodu. „Odesílám na České radiokomunikace, Český telekomunikační úřad, ministerstvo vnitra, ministerstvo kultury a Národní památkový ústav,“ upřesnila Irena Kuklová, jedna z iniciátorek petice. Pod tu se podepsalo 941 lidí z Liblic, Českého Brodu, Přistoupimi, do jejíhož katastru spadá jižní věž vysílačů, i z dalších míst v širokém okolí.
35 fotografií

Skoro tisíc podpisů. Petice za zachování liblických vysílačů odchází na pět míst

Kolínsko
Českobrodské vysílačky.
/FOTOGALERIE/ Snaha nejen obyvatel Liblic u Českého Brodu o zachování místních vysílačů, které jsou nejvyšší stavbou v České republice, neutichá. S přechodem na digitální vysílání už pro vysílače z poloviny 70. let minulého století v podstatě přestalo být využití. Jelikož se z nich naposledy vysílalo na Silvestra roku 2021, začalo se mluvit o jejich demolici.
35 fotografií

Nejvyšší stavba republiky, zdá se, k zemi nakonec nepůjde. Jen to nezakřiknout

Kolínsko
Rozhlasový vysílač. Ilustrační foto.
Dva z osmi vysílačů digitálního rozhlasového vysílání v síti DAB+ Českého rozhlasu, které nově spustily České Radiokomunikace (CRA), jsou ve středních Čechách. Působí v lokalitách Rakovník a Čelákovice (s umístěním v Mochově); v obou případech s vysíláním v rámci kanálu 12 C.

Digitální vysílání rozhlasu se rozšířilo u Prahy i na Rakovnicku

Z okolí
Mobilní síť 5G. Ilustrační foto
Matouš B., který podle policie v nepříčetném stavu v loňském roce poničil několik vysílačů mobilních operátorů v okolí Jihlavy, je volný. Motiv činu není úplně jasný. Matouš. B. jej zdůvodnil tak, že považuje moderní technologie tohoto typu za nebezpečné pro lidstvo. Kvůli jeho údajně rozvíjející se paranoidní schizofrenii mu hrozilo ústavní psychiatrické léčení.

V okolí Jihlavy ničil vysílače 5G sítí. Léčit se bude ambulantně, rozhodl soud

Zločiny a soudy
Českobrodské vysílačky.
Naděje, že obyvatelé Liblic a vůbec celého okolí Českého Brodu nepřijdou o „své“ vysílače, se opět trochu zvětšila. Lidé jsou ale opatrní. „Alespoň do konce roku by vysílače měly být zachovány,“ řekla Ivana Havlínová, která s Irenou Kuklovou, kolegyní ze Spolku přátel obce Liblice, bojuje za zachování unikátní stavby, jež je nejvyšší v republice (355 metrů).
35 fotografií

Půjde nejvyšší česká stavba k zemi? Lidé raději sepsali petici na její záchranu

Kolínsko
Českobrodské vysílačky
Naděje, že obyvatelé Liblic a vůbec celého okolí Českého Brodu nepřijdou o „své“ vysílače, se opět trochu zvětšila. Lidé jsou ale opatrní. „Alespoň do konce roku by vysílače měly být zachovány,“ řekla Ivana Havlínová, která s Irenou Kuklovou, kolegyní ze Spolku přátel obce Liblice, bojuje za zachování unikátní stavby, jež je nejvyšší v republice (355 metrů).
35 fotografií

Půjde nejvyšší česká stavba k zemi? Lidé sepisují petici na záchranu vysílačů

Regiony
Autobusem až na Praděd.
Až na vrchol Pradědu v nadmořské výšce 1492 metrů autobusy běžně nejezdí. Cesta z Ovčárny od autobusové zastávky na nejvyšší horu Moravy a Slezska je dlouhá přes tři kilometry. Je to dost do kopce, takže pěší výlet na Praděd vyžaduje kondici. Autobusy dopravce Z-Group bus. dostaly povolení k jedenácti výjezdům až k vysílači, aby se na Praděd mohli podívat také senioři a lidé se sníženou mobilitou.

Autobusy pro seniory vyjedou na Praděd až k vysílači

Bruntálsko
Českobrodské vysílačky.
Stožáry vysílače Liblice B poblíž Českého Brodu jsou se svými 355 metry nejvyšší stavbou v republice. Kdysi pokrývaly vysíláním rozhlasu takřka celé Čechy. To však skončilo s přechodem na digitální vysílání. Naposledy stožáry vysílaly 31. prosince 2021 a teď už pro ně České Radiokomunikace nemají využití. Začalo se tedy hovořit o odstranění těchto monumentálních věží.
35 fotografií

OBRAZEM: Připravte si tužky, petice za záchranu vysílačů bude brzy na stole

Kolínsko