ŠTÍTEK: vysočina

Kamion. Ilustrační snímek.
Se zvýšeným zájmem začali krajští politici i úředníci sledovat dění na silnicích v lokalitách, kde od ledna přibyly nové úseky silnic první třídy, které jsou zpoplatněné v rámci rozšířeného mýtného systému. Od začátku ledna bylo do mýtného systému zařazeno zhruba 110 kilometrů silnic prvních tříd, které jsou v majetku státu a nacházejí se na území Kraje Vysočina. Na hejtmanství se obávají, že i na Vysočině, podobně jako v některých jiných krajích, hrozí, že řidiči kamionů budou zpoplatněné úseky objíždět po krajských silnicích.

Zpoplatnění silnic: příval kamionů do obcí? Zatím ne, i díky členitosti terénu

Z okolí
Basketbalový míč. Ilustrační foto.
Zlín – Basketbalisté BC Vysočina si na lídra nepřišli. Do Zlína přijeli se zpožděním, pouhých dvacet minut před začátkem, ale i přesto s domácími drželi více než půlku zápasu krok. Nakonec se svěřenci trenéra Pešouta nechali trochu rozhodit a v závěru už na drama nezadělali.

Krutílek byl nehlídatelný a Vysočina odjela poražena

Ostatní sporty
Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.
Vysočina – Na Vysočině v lednu výrazně vzrostla nezaměstnanost na současnou hodnotu 3,2 procent. Během jediného měsíce přibylo 638 uchazečů o zaměstnání, na konci ledna jich bylo 11 266.

Nezaměstnanost opět vzrostla

Podnikání
Písek – První zápas v nadstavbové skupině o 7. až 12. místo skončilo pro prvoligové basketbalisty BC Vysočiny nezdarem. Na půdě silného Písku drželi svěřenci trenéra Pešouta krok jen první poločas, pak začali úřadovat domácí, kteří si připsali jasné vítězství o 33 bodů.

Písek jihlavské basketbalisty na svém hřišti utahal

Ostatní sporty
HC Dukla Jihlava.
Vysočina - Během reprezentační přestávky hokejová Dukla přesnou mušku neztratila. Po šesté z posledních sedmi odehraných duelů totiž nastřílela minimálně pět branek, tentokráte její střelecký apetit odnesly Litoměřice. Prohru jednoho ze soků v boji o postup do play-off nevyužila Horácká Slavia Třebíč, která jasně padla na ledě pražské jmenovkyně.

Pomoc Dukly Třebíčští nevyužili, na Slavii schytali debakl

Hokej
Tatru Phoenix 4x4 sestavila desítka studentů z Třebíče. Tatra bude jezdit pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočina.
Bylo krátce po desáté hodině dopolední, když se v pondělí 11. února shromáždili před objektem diagnostiky v areálu společnosti Tatra Trucks v Kopřivnici studenti třebíčské školy, radní kraje Vysočina pro školství, sport a kulturu Jana Fialová, ředitel Střední technické školy v Třebíči Zdeněk Borůvka a obchodní ředitel společnosti Tatra Trucks Petr Hendrych.
28 fotografií

VIDEO: Budoucí automechanici poskládali tatrovku. Otestovali ji na polygonu

Novojičínsko
Tatru Phoenix 4x4 sestavila desítka studentů z Třebíče. Tatra bude jezdit pro Krajskou správu a údržbu silnic Vysočina.
Třebíč - Bylo krátce po desáté hodině dopolední, když se v pondělí 11. února shromáždili před objektem diagnostiky v areálu společnosti Tatra Trucks v Kopřivnici studenti třebíčské školy, radní kraje Vysočina pro školství, sport a kulturu Jana Fialová, ředitel Střední technické školy v Třebíči Zdeněk Borůvka a obchodní ředitel společnosti Tatra Trucks Petr Hendrych.
28 fotografií

VIDEO: Studenti z Třebíče poskládali tatrovku. Otestovali ji na polygonu

Z okolí
Ilustrační foto.
Klobouky – Zadělali si na pořádný malér. Florbalisté Hipposu Žďár nad Sázavou podlehli ve 20. kole Národní ligy – skupiny Východ Kloboukům na jejich půdě 6:9. Dvě kola před koncem základní části se tak Hroši o skóre propadli na 9. příčku, mimo místa, zajišťující účast v play-off. V závěrečných dvou duelech navíc borci Žďáru zajíždí na palubovky svých soupeřů. Výsledky dalších utkání 20. kola, včetně aktuální tabulky, naleznete ve čtvrtečním vydání týdeníku Vysočina.

Tristní koncovka stála Hippos ztrátu elitní osmičky tabulky

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Vysočina – Během prvního měsíce letošního roku usedlo na Vysočině za volant třináct opilých osob, které havarovali. Celkem bylo nehod 375, o čtyřiapadesát více než loni v lednu.

Počet dopravních nehod v lednu vzrostl

Nehody
Kufřík pro opuštěná miminka z jihlavské porodnice.
Jihlava - Kufřík mapující první dny života nově dostanou odložená či odebraná miminka v jihlavské nemocnici. Za poslední měsíce se takové dětí narodily v Jihlavě čtyři, nejmladší z nich tento týden. To už dostane kufřík, kam mu sestřičky mohou dát fotografii z porodnice, nebo výstřižek z novin, co se v den jeho narození stalo. Jihlavská nemocnice je první na Vysočině, která se do projektu zapojila.
4 fotografie

OBRAZEM: Miminka, která rodiče nechtějí, nově dostanou kufřík

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Pardubický kraj /KRAJSKÝ HOKEJ/ – Všechny čtyři čtvrtfinálové série mohou skončit v nejkratším možném čase! Událostí středečního programu byla kanonáda Kohoutů, kteří nasázeli Litomyšli osm gólů v úvodní třetině. Nejdramatičtější je zatím bitva o Vysočinu.

Kohouti se rozjeli a s nebohým soupeřem zatočili

Hokej
Házenkáři Nového Veselí přivezli z palubovky Lovosic bod za remízu 22:22.
Nové Veselí – Přáli si zisk alespoň bodu a to se jim podařilo. Házenkáři Nového Veselí zavítali v 16. kole Extraligy mužů na půdu silných Lovosic, které do té doby doma letos ještě neztratily ani bod. Tentokrát ale bylo všechno jinak, po remíze 22:22 se body spravedlivě dělily.

Nové Veselí vyválčilo v Lovosicích cenný bod

Ostatní sporty
Ve vodní nádrži Trnávka se v úterý 5. února uskutečnil výcvik záchrany osob ze zamrzlé vodní hladiny, kterého se zúčastnili profesionální hasiči z celé Vysočiny.
Brtná, vodní nádrž Trnávka /FOTOGALERIE/ – Záchranu tonoucího člověka si v úterý na vlastní kůži vyzkoušeli profesionální hasiči z celé Vysočiny. Zhruba tři desítky vysočinských hasičů se tak na zamrzlé vodní nádrži Trnávka otestovaly v záchraně osob z ledové vody a jejich transportu ke břehu. „Každý rok jsou tu jiní hasiči. Snažíme se o to, aby byli proškolení všichni. Výcvik se samozřejmě koná pod vedením zkušených instruktorů,“ informovala mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.
26 fotografií

Lano, žebřík i nafukovací lávka. Hasiči se v úterý učili zachraňovat tonoucí

Pelhřimovsko
Ilustrační foto.
Pelhřimov – Bodové konto florbalistů Spartaku se v Národní lize nerozrostlo. Pelhřimov totiž v Praze podlehl celku Wizards 4:3. „Vyrovnané utkání rozhodla bojovnost domácích a naše neproměňování gólových příležitostí,“ uvedl trenér Petr Zajíček.

Florbalisté Spartaku v Praze body nezískali

Ostatní sporty
Jihlavská primátorka Karolína Koubová
Jihlava – Zajímá co vás, co čeká krajské město v příštích letech? Sledujte on-line záznam ze zítřejšího setkání s primátorkou Jihlavy, které připravil Deník. V gotickém sále jihlavské radnice se sejdou v úterý 5. února zástupci desítek organizací zřizovaných městem Jihlava, zástupci firem i jihlavští komunální politici na diskusním dopoledni věnovaném Programovému prohlášení rady města Jihlavy.

Jihlava představí programové prohlášení. Deník připravil setkání s primátorkou

Jihlavsko