ŠTÍTEK: vznik života

Kapsle, která přinesla na Zemi vzorky z asteroidu Rjuga, po přistání na poušti v jižní Austrálii. Kapsle se předtím oddělila od sondy Hajabusa 2
Japonská vesmírná agentura oznámila, že její pátrací tým vybavený helikoptérou se dostal ke kapsli, která přinesla na Zemi vzorky z asteroidu Rjuga. Kapsle se předtím oddělila od sondy Hajabusa 2 a v sobotu SEČ přistála na poušti v jižní Austrálii, jak bylo plánováno. Materiál odebraný na asteroidu by mohl pomoci vysvětlit vznik života na naší planetě, napsala agentura AP.
5 fotografií

Kapsle se vzorky z asteroidu Rjuga se vrátila na Zemi. Vyzvedl ji pátrací tým

Věda a technika
Kometa - Ilustrační foto
Komety fascinují odborníky i veřejnost od nepaměti. Průlet těchto vesmírných těl patří mezi nejzajímavější úkazy, které může noční obloha nabídnout. Podle některých teorií mohly navíc stát na pozadí vzniku života na Zemi. Nejnovější vědecký výzkum přitom naznačuje, že všechny komety jsou si až neobvykle podobné. Podle odborníků tak možná sdílí společný původ.
14 fotografií

Odkud pochází tajuplné komety? Vědci odhalili jejich překvapivý původ

Věda a technika
Výstaviště v Lysé nad Labem otevře brány pro dvojici výstav Květy a Festival věštění už ve čtvrtek 13. července.
Lysá nad Labem – V duchu vzniku života je připravována letošní oblíbená letní výstava Květy 2017 na lyském výstavišti. Koná se tu spolu s floristickou soutěží a Festivalem věštění od čtvrtka 13. července do neděle 16. července.

Výstaviště bude místem kouzlení a květů

Nymbursko
Ilustrační foto.
Havlíčkův Brod – První dva listopadové dny patří svátkům Všech svatých a Památce zemřelých. Kořeny těchto svátků tkví už v keltských rituálech, postupně si je k obrazu svému přizpůsobovala pak křesťanská církev.Lidé vždycky věřili, že duše zemřelých se mohou v některých dnech vracet na zem.

Svátek Dušiček: Od věku není léku a od smrti koření

Havlíčkobrodsko
Ilustrační fotografie
Mys Canaveral (USA) - Na vůbec první misi svého druhu vypustil ve čtvrtek americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sondu, která bude po dobu příštích sedmi let sbírat vzorky z asteroidu. Sonda Osiris-Rex, která by podle plánu měla na Zemi přinést materiál z asteroidu Bennu, může podle vědců přispět k objasnění vzniku života na naší planetě.

NASA vypustila sondu Osiris-Rex mířící k asteroidu

Svět
Rosetta.
Brusel - Vesmírná sonda Rosetta objevila na kometě ingredience nutné pro vznik života. Kometa Čurjumov-Gerasimenko odvrhla při průletu kolem Slunce do vesmíru glycin
a fosfor, což jsou látky, které můžeme najít
i v lidském těle.

Existují důkazy. Život mohl přijít z vesmíru

Svět
Ilustrační foto.
Brno - Ostatky uhynulých tuleňů jsou v polárních oblastech důležité v místech, z nichž ustoupil ledovec, pro vznik života v podobě bakterií, řas, mechů a lišejníků. Tato takzvaná kolonizace tuleních mumií přitom nemá jednoznačná pravidla. Dobré podmínky pro ni jsou, pokud jsou ostatky umístěny ve vlhkém prostředí. Zjistili to vědci z brněnské Masarykovy univerzity, která již jedenáct let provozuje na Rossově ostrově nedaleko Antarktidy Mendelovu polární stanici. Výzkum zveřejnili v mezinárodním vědeckém časopise Antarctic Science.

Ostatky tuleňů napomáhají v polárních oblastech růstu vegetace

Svět
 Svátky dřeva 2014.
Žamberk – Od pátku bude možné na Masarykově náměstí v Žamberku slyšet zvuky pil a později dlát. Koná se zde řezbářské sympozium na počest Jaroslava Buncka, lidového řezbáře, který vytvořil pro Žamberk jednu z plastik umístěnou na pěší zóně s názvem Počátek života.

Žamberské náměstí rozezvučí pily a dláta

Orlicko
Ilustrační foto.
Washington – Důkazy o mimozemském životě se najdou nejpozději do 20 let, předpokládá americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Půjde ale o mikroby, nikoli o „zelené mužíčky", upozornila vědkyně NASA Ellen Stofanová.

NASA: Důkazy o mimozemském životě se najdou do 20 let

Svět
Ilustrační foto
Brno - Brněnští vědci přispěli k výzkumu chemických procesů, které mohly vést ke vzniku života na planetě Zemi. Pomocí počítačových modelů zkoumají možné kombinace základních jednotek genetického kódování. Další posun v jejich bádání přijaly k publikaci prestižní časopisy, například Journal of Physical Chemistry a Chemistry - A European Journal. Řekli to výzkumníci Judit a Jiří Šponerovi.

Brněnští vědci přispěli k výzkumu vzniku života na Zemi

Česko
Pavel Zemánek.
Třebíč /ROZHOVOR/ – Rok 2015 vyhlásily Organizace spojených národů a Unesco Mezinárodním rokem světla. Cílem je zdůraznit klíčovou roli světla pro současnou moderní společnost, připomenout působivou historii světla a optiky a vyzvednout jeho nezastupitelné místo pro budoucí udržitelný rozvoj naší planety. Ani Česko v Roce světla nezůstane pozadu.

Světlo bylo klíčové pro vznik života na Zemi, říká Pavel Zemánek

Třebíčsko
Laboratoře CEITECu.
Brno – Podle českých vědců můžou za vznik života na Zemi asteroidy. Výzkum sloučil metody výpočetní chemie a laserových experimentů. „Mnozí badatelé se domnívají, že dopady cizích těles ze Země odstranily život. Náš výzkum ukazuje, že to mohlo být jinak," řekla Judit Šponerová z Biofyzikálního ústavu. Na výzkumu se podíleli vědci z pražského Ústavu fyzikální chemie, brněnského Biofyzikálního ústavu a Středoevropského institutu Ceitec. Simulovali v experimentech podmínky, které na Zemi panovaly před čtyřmi miliardami let.

Život na zemi vznikl díky asteroidům, říká nová studie brněnských vědců

Brněnsko
Ilustrační fotografie
Washington/Praha - Život na Zemi nevznikl náhodou, ani nepřišel odjinud – umožnily jej podmínky, které na planetě způsobil náraz asteroidu. Naznačuje to studie českých vědců, kteří v laboratoři simulovali událost, jež před téměř čtyřmi miliardami let předcházela pravděpodobnému vzniku prvních živých forem na Zemi. Experiment neobjasňuje vývoj života na Zemi, ale vedl k získání základních dílů stavby života, informovala agentura AP.

Vědci rekonstruovali vznik života na Zemi při dopadu asteroidu

Svět
Testování modulu Philae, který má zkoumat jádro komety. Ilustrační foto.
Praha - Pět dětských kosmonautů si bude moci simulovaně vyzkoušet let ke kometě, přistání a vědeckou práci na jejím povrchu a opravu vesmírné sondy. Projekt Expedice vesmír, pro který organizátoři hledají děti mezi deseti a 15 lety, má přispět k pochopení významu zkoumání komet a jejich možné role při vzniku života na Zemi a zároveň přitáhnout zájem dětí k vesmíru a kosmonautice, aby se Česko v budoucnu dočkalo svého druhého vyslance do kosmu.

Pět dětí si vyzkouší simulaci letu na kometu

Česko
Ilustrační foto.
Washington /ANIMACE/ - Více než pětinu hvězd podobných Slunci obíhají v naší galaxii Mléčná dráha planety, které mají velikost srovnatelnou se Zemí a nacházejí se v zóně, kde se může vyskytovat voda v kapalném skupenství. Vyplývá to podle agentury AP ze studie vyhodnocující údaje z vesmírného teleskopu Kepler. Podle spoluautora studie Geoffa Marcyho to znamená, že v Mléčné dráze existují miliardy planet s podmínkami pro vznik života.

V Mléčné dráze jsou miliardy planet s podmínkami pro život, tvrdí studie

Svět
Snímek z robotického vozítka Opportunity na Marsu. Ilustrační foto
Washington – Marsovské vozítko Opportunity přišlo nejspíš s novým zásadním objevem. Na povrchu „rudé planety" totiž objevilo skálu, která by podle vědců mohla obsahovat jílové minerály. Jejich výskyt přitom naznačuje, že hornina byla někdy v minulosti vystavena dlouhodobějšímu působení vody, napsala britská zpravodajská stanice BBC. Robotické vozítko se na Marsu snaží najít přítomnost vody již devět let. Určité náznaky objevilo, nicméně nyní jde podle odborníků o mnohem jasnější důkazy.

Vozítko Opportunity nejspíš objevilo nový důkaz o vodě na Marsu

Svět
Jedno z ramen modulu Curiosity při průzkumu Marsu
Mys Canaveral – Americká sonda Curiosity, která na Marsu pátrá po stopách života, má další závadu počítače, která zpozdí obnovení vědeckých výzkumů. Nejnovější komplikace se objevila o víkendu a šestikolové vozítko po odhalení softwarové chyby v souboru vstoupilo do nouzového režimu, napsala agentura AP.

Sonda Curiosity na Marsu má opět problémy s počítačem

Svět
Curiosity zkoumá povrch Marsu. Ilustrační foto
Washington – Na planetě Marsu mohly v minulosti existovat mikrobiální formy života. Potvrdila to podle amerických vědců analýza hornin, které americká sonda Curiosity odebrala v Galeově kráteru. Vzorky obsahovaly síru, dusík, vodík, kyslík, fosfor a uhlík, tedy prvky klíčové pro vznik života.

Curiosity potvrdila, že na Marsu mohl být kdysi život

Svět
Jedno z ramen modulu Curiosity při průzkumu Marsu
Washington – Americká sonda Curiosity, která na Marsu pátrá po stopách života, se po problémech s funkčností počítačových systémů vrátila do normálního provozního režimu. Oznámil to na svých webových stránkách Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Koncem minulého týdne byla podle NASA omezena činnost hlavního počítače a kontrolu nad vozítkem převzaly záložní systémy.

Sonda Curiosity je po problémech s počítačem v pořádku

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
San Francisco (USA) – Marsovské vozítko Curiosity dokončilo první chemický test půdy odebrané z povrchu Rudé planety. Vědci našli stopy uhlíkových sloučenin, ale musejí teprve určit, zda pocházejí skutečně z půdy Marsu, nebo byly na planetu dopraveny odjinud. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na jednání Americké geofyzikální unie v kalifornském San Francisku.

Curiosity na Marsu našla sloučeninu uhlíku, analýzy pokračují

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
Řím /VIDEO/ – Vozítko Curiosity nejspíš našlo na Marsu jednoduché organické molekuly, které jsou důležitým předpokladem pro vznik života. Během konference na římské univerzitě La Sapienza to podle agentury ANSA řekl George Elachi, vedoucí kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL), které misi Curiosity řídí.

Curiosty na Marsu našla organické molekuly, důležité pro vznik života

Svět
Vozítko Curiosity našlo na Marsu oblázky, které jsou stopou po řečišti vody.
Los Angeles - Americké vozítko Curiosity našlo po sedmi týdnech na povrchu Marsu oblázky. Vědci je považují za důkaz, že na této planetě kdysi mohla být tekoucí voda a tedy podmínky vhodné pro vznik života. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil fotografie.

Americké vozítko Curiosity našlo na Marsu stopy po vodě

Svět
Ilustrační foto
Londýn – První formy života na Zemi se musely vyrovnat s četnějšími dopady asteroidů, než si vědci doposud mysleli. Na povrch jich dopadlo nejméně sedmdesát a jejich rozměr odpovídal meteoritu, který zřejmě před 65 miliony let způsobil vyhynutí dinosaurů. Tvrdí to dvě studie, jejichž závěry otisklo nejnovější vydání odborného magazínu Nature.

Asteroidy bombardovaly Zemi déle, než si vědci doposud mysleli

Svět
Pardubická hvězdárna
Pardubice – Na dnešní večer zve Astronomická společnost Pardubice do Velkého sálu Dům dětí a mládeže (DDM) v Gorkého ulici všechny zájemce na přednášku SVĚTLO nebo TMA? Že je světlo tím, bez čeho by astronomie ani neexistovala, posluchače od devatenácti hodin přesvědčí Marek Bálský, člen Astronomické společnosti Pardubice.

Dnes večer pobesedujte ve hvězdárně

Volný čas
Ilustrační foto
PAŘÍŽ - Je vznik života na planetě Zemi zcela jedinečným výsledkem stamiliónů let vývoje nebo se na zemský povrch první živé organismy dostaly z vesmíru? To je otázka, kterou se vědci snaží nalézt odpověď už desítky let. Žádný jednoznačný důkaz o tom, že lidé jsou potomky dávných „marťanů“ zatím nepadl, ale poslední experimenty tuto možnost nevyloučily.

Život mohl přežít cestu mezi planetami

Svět