ŠTÍTEK: vztah

Simona Lewandovska se na obrazovkách objeví v roli sestry Marie.
V Jaroslavicích na zámku natáčí štáb České televize poslední díl nového detektivního seriálu Zločin na dobré cestě. Zámek poslouží jako kulisa pro klášter, kde se poslední případ seriálu odehrává. Na place jsme potkali nejen režiséra, ale i mnoho známých tváří, které se ve svých rolích objeví na televizních obrazovkách na podzim příštího roku.
13 fotografií

Natáčení na zámku v Jaroslavicích. Herci prozradili, o čem nový seriál bude

Znojemsko
Michaela Kuklová
Herečka Michaela Kuklová oslavila v dubnu šestapadesáté narozeniny, na svůj věk ale rozhodně nevypadá. Možná je to i dobrými geny zděděnými po mamince. Ta totiž v osmdesáti letech ještě před pár týdny běhala v Římě na podpatcích a vypadala skvěle. Do Říma se s Michaelou a její maminkou vypravil i Míšin syn Roman. Jaký spolu mají vztah? A proč se o herečce říká, že je "psí anděl"?
5 fotografií

Michaela Kuklová: Maminka běhá v osmdesáti na podpatcích, je plná energie

Společnost
Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.
5 fotografií

Orbán v Kyjevě jednal se Zelenským. Vyzval k příměří a mírovým rozhovorům

Státy mimo EU
Online seznamky a aplikace se pro řadu mužů staly místem lovu. Už nemusí chodit do barů ženy balit, stačí si založit během pár vteřin profil a zábava začíná. A je jedno, že vedle leží manželka.
Zjistit, že je vaše drahá polovička na některé ze seznamovacích aplikací, znamená pro vztah obrovskou ránu. Následovat mohou pocity zrady, vzteku i zmatení. „Proč si hledá někoho jiného, když žijeme ve funkčním partnerství?“ „Je mi nevěrný/á?“ „Mám se hned rozejít?“ Jedna otázka střídá v hlavě druhou a člověk může zůstat naprosto paralyzovaný. Vztahová koučka a majitelka seznamovací agentury Kristýna Mertlová poradila, co v takové situaci dělat.
4 fotografie

Pomoc, můj si píše s jinými! Co dělat, když zjistíte, že je partner na seznamce

Sex a vztahy
Nádražní restaurace Nádr v Dejvicích.
Nižšími cenami ve srovnání s podniky působícími v okolí i charakteristickým prostředím a atmosférou s hudebními akcemi láká svůj okruh návštěvníků restaurace zvaná Nádr – nádražka v Dejvicích. V pátek 28. června ještě zaujala speciální akcí – pivem pro příznivce za poloviční cenu. Stalo se tak v rámci akce Neberte nám Nádražku, upozorňující na neshody mezi provozovatelem podniku Martinem Ullmannem a Správou železnic, která je vlastníkem nádražní budovy.
12 fotografií

Dejvická nádražka jednou skončí. Kdy to ale bude nevyhnutelné?

Praha
Vztah prarodičů a vnoučat je jedinečný a nesmírně důležitý. Je ale nutné vědět, čím by prarodiče mohli dětem ublížit.
Vztah mezi prarodiči a vnoučaty je bezesporu výjimečný a přináší oběma stranám mnoho benefitů. Někdy jsou však rozdíly mezi generacemi příliš propastné. A prarodiče vnoučatům mohou zadělat na celoživotní traumata. Existují tři věty, které by děti od prarodičů nikdy slyšet neměly.

Tři věty, které by prarodiče svým vnoučatům nikdy neměli říkat

Rodina
Ilustrační foto
V roce 2024 zaznamenaly Státní úřad inspekce práce (SÚIP) a Český báňský úřad (ČBÚ) celkem 35 840 pracovních úrazů, což je mírný pokles ve srovnání s předchozím rokem, kdy došlo k 36 117 pracovním úrazům. Výrazně se snížil počet smrtelných pracovních úrazů (13 procent), meziročně bylo méně také závažných pracovních úrazů (s hospitalizací nad 5 dnů) a v loňském roce rovněž poklesl počet pracovních úrazů u mladistvých zaměstnanců.

V loňském roce zaměstnanci utrpěli téměř 36 tisíc pracovních úrazů

Jičínsko
Ministr zahraničí Jan Lipavský
/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE V LUCEMBURKU/ Andrej Babiš a jeho hnutí ANO šlo podle ministra zahraničí Jana Lipavského konečně „s barvou ven“. A přestalo si hrát na proevropské liberály, k nimž se přes mnohá Babišova protibruselská vyjádření stále hlásilo a podporovalo i dosavadní Evropskou komisi v čele s Ursulou von der Leyenovou. Přes mnohé podobné posuny ale šéf české diplomacie očekává rychlou dohodu evropských států a parlamentu na obsazení nejvyšších postů v Unii.
14 fotografií

Česká vláda si nemá ve vztazích se Slovenskem klást podmínky, říká Lipavský

Česko a EU
Martin Komárek
Jakékoli násilí na dětech je zločin. Mlácení i takříkajíc „láskyplné“ je ponížením malého vnímavého člověka.

Bít dítě je zločin

Komentáře
Nový slovenský prezident Peter Pellegrini složil slib a ujal se funkce.
Neúčast nejvyšších českých státních představitelů na inauguraci nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho vydávají lháři za projev buranství a tvrdí, že se to ještě nikdy nestalo. Jenže ve skutečnosti je to naopak – čeští ani slovenští státníci se inaugurace hlavy sousedního, dříve společného státu neúčastnili ani v minulosti. Čeští a slovenští prezidenti si však tradičně věnují svou první a poslední zahraniční návštěvu.
5 fotografií

Dezinformátoři šíří nesmysly o inauguraci Petera Pellegriniho, ignorují zvyky

Česko
Severokorejský vůdce Kim Čong-Un a jeho ruský protějšek Vladimir Putin
Dohodu o komplexním strategickém partnerství na summitu v severokorejské metropoli Pchjongjangu podepsali ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Putin podle ní poté uvedl, že dohoda předpokládá vzájemnou pomoc obou států v případě agrese proti některému z nich. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podpis dohody odsoudil.
6 fotografií

Putin a Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů mezi Ruskem a KLDR

Svět
Sedm sourozenců císařovny Alžběty Bavorské, známé jako Sisi, v roce 1854, kdy se vdala. Osudy jejích sester byly stejně nešťastné jako císařovnin
Nejstarší bratr slavné rakouské císařovny Alžběty Bavorské zvané Sisi ve své době pohoršil celou bavorskou společnost. Zamiloval se totiž do ženy bez šlechtického původu. Kvůli lásce k ní se dokonce musel vzdát titulu, přesto neustoupil. Když pak ovdověl, oženil se podruhé. Svým druhým sňatkem - a následným rozvodem - vyvolal dokonce ještě větší skandál. 
7 fotografií

Bratr císařovny Sisi pohoršoval skandálním vztahem. Kvůli lásce se všeho vzdal

Historie
Na zasedání voděradských zastupitelů přišla téměř stovka lidí. Všichni se ale do obecní zasedačky nedostali.
Bouřlivé jednání má za sebou zastupitelstvo Voděrad na Rychnovsku. Debata o situaci na místní základní škole trvala přes dvě hodiny a vedení obce a ředitel školy čelili kritice rodičů, bývalých učitelů a dalších občanů. Škola se dostala do komplikované situace poté, co během školního roku kvůli novému vedení podali výpověď prakticky všichni původní učitelé. Ředitel Simon Schwab sbor postupně doplňuje.
4 fotografie

Bouřlivá debata na jednání zastupitelstva Voděrad změnu ve škole nepřinesla

Rychnovsko
Karel Heřmánek, Taťjana Medvecká, Martha Issová a David Máj řeší rodinné trable.
Děti, chceme vám s maminkou něco říct. Tahle věta obvykle nevěstí nic dobrého. A budí o to větší neklid, když s ní přijde pár, který má společně odžito už pár desítek let a jehož děti jsou dávno dospělé. Taková je výchozí zápletka seriálu Mozaika, jehož první díly jsou právě k vidění na platformě Voyo.

Budeme se rozvádět. Seriál Mozaika řeší mezigenerační vztahy

Film a televize
Prezident Petr Pavel předal státní vyznamenání slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové
Prezident Petr Pavel ve čtvrtek v poledne předal na Pražském hradě nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy končící slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové za přínos k rozvoji vztahů mezi oběma zeměmi. Zuzana Čaputová udělila Petru Pavlovi nejvyšší slovenské státní vyznamenání Řád bílého dvojkříže za zásluhy o všestranný rozvoj vztahů.
24 fotografií

Bílý lev a Bílý kříž. Pavel a Čaputová si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

Česko
Český prezident Petr Pavel přivítal v Praze slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou
Prezident Petr Pavel s manželkou Evou odpoledne na Pražském hradě přijali končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Obě hlavy státu hovořily o dalším rozvoji vzájemných vztahů, dopadu konfliktu na Ukrajině na obě země, jejich ekonomiky a bezpečnost i o výsledcích víkendových voleb do Evropského parlamentu. Na tiskové konferenci po jednání na Pražském hradě to řekl Pavel. Blízkost mezi zeměmi je podle Čaputové důležitá a významná obzvlášť v době, kdy celý svět čelí krizím a výzvám. 
5 fotografií

Poslední zahraniční cesta: Slovenská prezidentka Čaputová se sešla s Pavlem

Česko
Barbora Mudrová
Herečka Barbora Mudrová, známá jako Ája ze seriálu Ulice, se nedávno vrátila z Bali, kde loni zažila překvapení. Přesně před rokem ji tam požádal o ruku její partner Martin. Svatba je v plánu, ale zatím není prioritou. Barbora má teď plné ruce práce s vytouženým synem Kristiánem. Přišel na svět i přesto, že doktoři nedávali herečce na potomka velkou šanci.
6 fotografií

Herečka Barbora Mudrová: Doktoři mi řekli, že nemůžu mít děti, teď mám dva kluky

Společnost
Hranice a limity ve výchově jsou dětem v dnešní době často špatně nastavovány.
Hranice a limity ve výchově patří k velmi diskutovaným tématům rodičovství. Někteří je stanovují příliš těsně, jiní je mají volné a nechávají děti, aby naplno testovaly své možnosti. Psychologové a terapeuti se však shodují, že jedinou cestou, jak si získat u dětí respekt a naučit je dodržovat pravidla, je právě nastavení jasných hranic. Jenže jak toho docílit bez použití fyzických trestů a zákazů? To Deníku prozradila terapeutka Alena Wehle.

Proč děti neposlouchají? Rodiče neumějí nastavit hranice, jinde vládne strach

Ženy
Heimstaden, ilustrační foto.
Vítězem druhého ročníku veřejné hlasovací soutěže Soused roku se stal Eduard Graca z Havířova-Šumbarku, který si získal sympatie veřejnosti za pomoc seniorům a snahu kultivovat sousedské vztahy. O cenu soutěžilo 162 klientů společnosti Heimstaden, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku. Veřejnost hlasovala prostřednictvím „lajků“ na facebookovém profilu Heimstaden.

Souseda roku vyhrál Eduard Graca ze Šumbarku

Karvinsko
Seznamování v online prostoru se stalo běžnou součástí moderního společenského života. Podle průzkumu Behavio z loňského roku to je nejběžnější způsob seznámení v České republice.
Svět se mění a my s ním, říká známé rčení. Dynamická proměnlivost, která je pro moderní dobu charakteristická, se pak pochopitelně projevuje i v oblasti seznamování a lidských vztahů obecně. O tom, čím je specifické seznamování v dnešní době, jak úspěšně najít partnera (nejen) online, ale také o bezpečném chování v prostředí internetových seznamek, jsme si povídali s profesionální „dohazovačkou“ Kristýnou Mertlovou.
6 fotografií

Povrchnost, rizika, ale i naděje. Odbornice radí, jak se úspěšně seznámit online

Sex a vztahy
Prezident Petr Pavel ve Vysokém Mýtě diskutoval s občany
O seznámení s manželkou, divokém dětství, boji s dezinformacemi či vztahu k hokeji. O tom všem a mnohém dalším byla řeč v další debatě s prezidentem Petrem Pavlem, která se uskutečnila v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě. To bylo beznadějně vyprodané, otázku hlavě státu však čtenáři Deníku mohli položit i prostřednictvím e-mailu. Nestihli jste přímý přenos debaty? Její záznam si můžete pustit v článku. 
96 fotografií

VIDEO: O divokém dětství, Ukrajině i maturitě. Prezident Pavel debatoval s lidmi

Regiony
Tranijská hraběnka Matylda, mladší sestra slavné Sisi.
Sňatek Alžběty Bavorské zvané Sisi s rakouským císařem Františkem Josefem I. učinil velmi žádoucí partie i z jejích sester. Až na jednu byly ale jejich osudy nešťastné. Také Matyldu Ludoviku Bavorskou rodiče uvěznili v domluveném politickém manželství, které nikdy pořádně nefungovalo. V novém domově v Itálii situaci řešila mileneckým vztahem. To se ale mladé ženě krutě vymstilo. 
5 fotografií

Sestra císařovny Sisi Matylda Bavorská: Milenecký vztah se jí krutě vymstil

Historie
Petr Fiala s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou
Italská premiérka Giorgia Meloniová v pondělí přijala v Římě předsedu české vlády Petra Fialu. Oba politici jednali o migraci, budoucnosti Evropské unie po volbách či bilaterálních vztazích. Během jednodenní návštěvy italské metropole má Fiala na programu i jednání s prezidentem Sergiem Mattarellou.

Fiala se v Římě sešel s premiérkou Meloniovou, jednali o migraci

Česko
Hollywoodský pár Ryan Gosling a Eva Mendes
Seznámit se s „panem Božským“ je čím dál těžší i pro běžnou ženskou populaci, natož pro celebrity. Řekněme na rovinu, založit si Tinder či jinou seznamku je pro slavné dost nemožná mise. A jelikož tráví většinu života na natáčeních, která trvají i několik měsíců v kuse, není zbytí a musejí pokukovat po kolezích ze štábu nebo po titulních postavách.
4 fotografie

Lásky herců před i za kamerou. Některé ztroskotají před oltářem, jiné trvají

Společnost
Glynis Barberová a Michael Brandon, hlavní hrdinové televizního seriálu Dempsey a Makepeacová, si při návštěvě České republiky v roce 1994 prohlédli výrobu cibuláku v Českém porcelánu v Dubí
Představitelé slavné detektivní dvojice Dempsey a Makepeacová, Michael Brandon a Glynis Barberová, navštívili Českou republiku před třiceti lety. Byli velmi mile překvapeni, jak si tu hlavní hrdiny televizního seriálu Dempsey a Makepeacová, které tak skvěle ztvárnili, lidé oblíbili. Těžko uvěřit, že od natáčení nezapomenutelného seriálu už uplynulo čtyřicet let. Přečtěte si, co dnes dělá půvabná seržantka Makepeacová a její parťák poručík Dempsey.
9 fotografií

Jak dnes vypadají Dempsey a Makepeacová? V Česku si kdysi prohlédli cibulák

Společnost
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto
Obžalobě ze znásilnění a ohrožování výchovy dítěte čelí u Krajského soudu v Českých Budějovicích 41letý  D. J. z Českobudějovicka. Sexuální choutky měl, patrně i pod vlivem alkoholu, zaměřit na nevlastní tehdy jedenáctiletou dceru. Podle jeho samotného se ale nic ze skutků, které poškozená popisuje, nestalo a děvče k výpovědi navedla matka, protože se chce svému bývalému muži mstít.

Případ znásilnění školačky? Lež a msta, tvrdí u soudu obžalovaný

Českobudějovicko