ŠTÍTEK: Walter Disney

Malá kina, upoutávka na magazín Víkend
Ještě na začátku devadesátých let bylo kino doslova v každé vesnici. Poté ale nastala éra velkých multikin a jednosálová kulturní zařízení začala mizet. Jejich renesance nastala až v posledních letech. Nadšenci v nich začali pouštět zajímavé filmy, pořádat besedy a miniaturní festivaly. Pak ale přišla pandemie koronaviru a kina musela ze dne na den zavřít. Přežijí, nebo navždy zmizí z mapy a s nimi i kus dějin?
11 fotografií

Kinaři to nebalí. O diváka chtějí bojovat, intenzivně hledají způsoby

Zábava
Mary Pickfordová
Nákaza a nemoci si nevybírají podle popularity, což se opět potvrdilo, když infikování novým typem koronaviru oznámil i americký herec Tom Hanks. Ne vždy ale musí vážná nemoc znamenat konec všech plánů. Po skončení první světové války drtila svět pandemie nebezpečné španělské chřipky. Zasáhla i osobnosti, které později vstoupily svým dílem do historie.
13 fotografií

Zákeřný virus nezná hranic. Těchto deset slavných přežilo španělskou chřipku

Společnost
Sněžná mela
Multikino Cinestar nabízí tento týden svým divákům 2 novinky. První z nich je horor z vysokoškolského kampusu Černé Vánoce, druhou pak animované rodinné dobrodružství Sněžná mela, která diváky zavede mezi arktické kurýry.

Kino vás naladí na zimní atmosféru

Volný čas
Tomáš Kačo hraje na světových pódiích.
Tomáš Kačo, který vystoupí i v Českých Budějovicích, si rád určuje cíle zdající se být nereálné. „Každý den pro svůj cíl něco udělám a mám pak pocit, že se malinko přibližuje,“ vysvětluje Tomáš Kačo, 32letý muzikant z Nového Jičína, který se sám učil hrát v pěti letech na pianino, ale k notám se dostal až mnohem později. Dnes má talentovaný pianista za sebou studia hudby v Berklee College v Bostonu, koncert před vyprodanou Carnegie Hall, žije a skládá hudbu v L. A.

Vše závisí na síle snu, říká pianista Tomáš Kačo

Volný čas
Jan Kročák se podílel na dokumentární sérii The Planets a dostal se i do týmu, který pracoval na filmu Lví král.
Hlavně díky své vůli a píli vyhrál před třemi lety světovou soutěž, která mu umožnila věnovat se vysněné práci a spolupracovat mimo jiné i na novém filmu z produkce studia Walta Disneyho Lví král. Jan Kročák pochází z Českých Budějovic a nyní již třetím rokem žije v Londýně.

Pracoval na snímku Lví král

Českobudějovicko
Muzikál Tarzan v Divadle Hybernia
Zpěváci a herci David Gránský, Michaela Gemrotová, Josef Vojtek, Ivana Korolová, Vojtěch Drahokoupil či Jaromír Dulava se představí v novince pražského Divadla Hybernia muzikálu Tarzan. Milostný příběh s hudbou Phila Collinse bude mít premiéru 3. října.

Novinka Divadla Hybernia: Tarzan s hudbou Collinse

Divadlo
Zimní stadion ve Slaném
Zimní stadion ve Slaném si po čase opět vybrali pro natáčení filmaři. Na pět dní se zde usídlila americká produkce. Stejně jako jindy vše podléhá přísnému utajení. Kladenskému deníku se přesto podařilo zjistit alespoň nějaké informace. V pondělí a úterý se staví kulisy a přetírala se plocha na bílo. Pro účely natáčení se dále musela na celém zimáku zatemnit všechna okna.
34 fotografií

Přetřený led a zatemněná okna. Američtí filmaři obsadili slánský zimní stadion

Regiony
Američany zaujal slánský zimák, vybrali si ho mezi sedmi v republice.
Slaný - Slánský zimní stadion si po čase vybrali pro účely natáčení filmaři. Na pět dní se zde usídlila americká produkce. Stejně jako jindy vše podléhá přísnému utajení. Kladenskému deníku se přesto podařilo zjistit alespoň nějaké informace. V pondělí a úterý se staví kulisy a přetírala se plocha na bílo. Pro účely natáčení se dále musela na celém zimáku zatemnit všechna okna.
34 fotografií

Američany zaujal slánský zimák, vybrali si ho mezi sedmi v republice

Kladensko
Muzikál Big v Městském divadle Brno.
Brno - Převtělit se ze dne na den z třináctiletého kluka do dospělého třicátníka, přijmout zodpovědnost za své činy, zažívat první lásku, úspěchy v práci, ale i intriky kolegů. Takovou zápletku přináší muzikál Big, který premiérově uvedlo Městské divadlo Brno v režii Petra Gazdíka. Inscenace těží z dobře vystavěného příběhu, sehrané choreografie a hlavně hereckých výkonů.
7 fotografií

Muzikál Big těží z výkonů dětských herců, září i Florián

Volný čas
Režisér Tim Burton.
Na svém kontě má několik kultovních snímků, patří k výtvarníkům, kteří inspirovali celou generaci následovníků, a v neposlední řadě je Tim Burton také velkým milovníkem Prahy. Ostatně ke svým vzorům řadí Jiřího Trnku. Autor hitů, jako byl Střihoruký Edward, Batman nebo Alenka v říši divů, oslaví zítra šedesáté narozeniny.    
9 fotografií

Temný kouzelník Tim Burton slaví šedesátiny

Film a televize