ŠTÍTEK: Westminsterské opatství

Britský král Jiří VI. vládl Spojenému království v letech 1936 až 1952
Korunovace Karla III. byla plná odkazů na korunovace jeho předchůdců. Současný britský panovník měl na sobě třeba korunovační rukavice, které původně patřily jeho dědovi Jiřímu VI. Výročí jeho korunovačního ceremoniálu připadá na tento týden. S korunovací Jiřího VI. se ale pojí trapné situace - pořadatelé a média se totiž museli netradičním způsobem vyrovnat s předchozí abdikací jeho bratra Eduarda VIII. 
15 fotografií

Korunovaci Jiřího VI. provázely trapasy i kontroverze. Jednu teď připomněl Harry

Svět
Karel III. během obřadu korunovace ve Westminsterském opatství.
Jako dokonale nacvičenou, ale zároveň tajuplnou a dojemnou podívanou hodnotí korunovaci krále Karla III. britský tisk. Vyzdvihuje spojení tisíc let starých tradic s novinkami, které odrážejí současnou Británii, například zastoupení několika náboženství a jazyků na obřadu ve Westminsterském opatství. I díky nim se Karel stal panovníkem 21. století navzdory historickému ceremoniálu, napsala média.
42 fotografií

Korunovace? Dojemná podívaná, která se odehraje jednou za generaci, píše tisk

Státy mimo EU
Prezident Petr Pavel na tiskové konferenci na českém vevyslanectví po korunovaci krále Karla III., Londýn, 6. května 2023.
Korunovace britského krále Karla III. byla velký zážitek, řekl v sobotu český prezident Petr Pavel, který byl mezi stovkami hostů pozvanými na obřad do Westminsterského opatství. Před ceremoniálem měl možnost hovořit s dalšími evropskými lídry, přičemž se mluvilo mimo jiné o podpoře Ukrajiny. Na korunovaci český prezident dorazil se svou manželkou Evou. Ta okouzlila módní experty i sociální sítě svými šaty.

Korunovace byla velkým zážitkem, řekl Pavel. Eva Pavlová okouzlila svými šaty

Státy mimo EU
Britský král Karel III. s královnou Camillou zdraví lid z balkonu Buckinghamského paláce.
Británie má nového krále. Korunovace se před zraky světových lídrů a televizních diváků po celém světě v sobotu ve svých 74 letech dočkal britský panovník Karel III. Slavnostní průvod s králem a jeho chotí Camillou za zvuků britské hymny před polednem dorazil do Westminsterského opatství. Zde Karla III. korunoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Po návratu do svého sídla se královská rodina ukázala lidem z balkonu Buckinghamského paláce. Princové Harry a Andrew chyběli.
42 fotografií

VIDEO: Karel III. je králem. S rodinou pozdravil lid, Harry na balkoně chyběl

Státy mimo EU
Princ Harry a Camilla
Dva tisíce. Tolik lidí dostalo pozvání na korunovační ceremoniál britského panovníka Karla III. ve Westminsterském opatství, který se koná již v sobotu 6. května. Mezi hosty nechybí příbuzní krále a královny manželky, členové dalších královských rodů, prezidenti (včetně českéhlavy státu Petra Pavla), významní britští politici či celebrity. Výběr hostů poznamenaly kontroverze týkající se především prince Harryho. Podívejte se, kdo nakonec na korunovaci dorazí, a kdo zůstane doma. 

Hosté na korunovaci Karla III.: Dorazí neposlušný Harry, prezidenti i celebrity

Státy mimo EU
Zasedání Nástupnické rady v londýnském Svatojakubském paláci 10. září 2022. Král Karel III.
Korunovace britského krále Karla III. se bude konat 6. května příštího roku ve Westminsterském opatství v Londýně. V úterý to oznámil Buckinghamský palác. Obřad povede arcibiskup z Canterbury Justin Welby, nejvyšší duchovní představitel anglikánské církve. Podle britských médií lze očekávat, že se ceremonie ponese ve skromnějším duchu než korunovace Alžběty II. v roce 1953.
16 fotografií

Korunovace Karla III. se uskuteční příští rok v květnu, uvedla královská rodina

Státy mimo EU
Meghan, vévodkyně ze Sussexu, manželka prince Harryho, přichází na pohřeb královny Alžběty II.
Dalo by se říct, že zesnulá královna Alžběta II. byla mistryní symbolického oblékání. Oblečení a doplňky, zejména jejich barvy, používala ke komunikaci s poddanými i k vedení jemné diplomacie. V pondělí, kdy byla nejdéle vládnoucí britská panovnice uložena k poslednímu odpočinku, nastal čas, aby její nejbližší i obdivovatelé - členové rodiny, hlavy států a další hodnostáři - udělali totéž.  
12 fotografií

Černé klobouky, brože, perly. Smuteční hosté vzdali hold královně i skrze módu

Móda
Posledního rozloučení s Alžbětou II. se zúčastnil i královnin oblíbený poník
Velká Británie se v pondělí loučila s Alžbětou II., jež zemi panovala dlouhých sedmdesát let. Bohoslužby ve Westminsterském opatství se zúčastnila řada státníků a monarchů z celého světa, na oblíbenou panovnici však vzpomínali i lidé v ulicích britských měst. Posledního rozloučení se zúčastnili také královnini milovaní psi a oblíbený poník, na němž v posledních letech jezdila. 
38 fotografií

Pohřeb Alžběty ve fotografiích: Smutný Karel III. i marné čekání psích mazlíčků

Státy mimo EU
Britský král Karel III. u rakve s pozůstatky jeho matky, zesnulé královny Alžběty II.
Velká Británie se rozloučila s nejdéle vládnoucí panovnicí svých dějin. Ve Westminsterském opatství se v pondělí 19. září konala bohoslužba za Alžbětu II., které se zúčastnily stovky světových státníků. Pohřeb, který neměl v historii Velké Británie obdoby, vyvrcholil večer soukromým obřadem v kapli na hradě Windsor. Událost jsme sledovali v podrobné on-line reportáži. 
38 fotografií

VIDEO: Pohřeb Alžběty II. Svět sledoval poslední cestu britské královny

Státy mimo EU
Zámek Balmoral.
Skotský zámek Balmoral castle si královna Alžběta II., která tu pravidelně trávila léto, oblíbila. Ráda sem jezdívala i se svým manželem vévodou z Edinburghu. Jedno z majestátních sídel britské královské rodiny se také stalo místem, kde ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let opustila tento svět. Ze zámku, kam jezdí odpočívat celá královská rodina a je běžně přístupný i pro veřejnost, se na svou poslední cestu vydala v neděli.
10 fotografií

OBRAZEM: Poslední cestu královny Alžběty II. lemují dechberoucí památky

Do světa
Britská královna Alžběta II. a americký prezident Donald Trump Buckinghamském paláci. Uprostřed první dáma Melania Trumpová
Jako "velmi dobrou" zhodnotil americký prezident Donald Trump první londýnskou část své státní návštěvy Británie, která vyvrcholila státním banketem v Buckinghamském paláci. Trump, na něhož vedle královského přivítání čekaly i protesty, zavítal do Westminsterského opatství a setkal se u čaje s princem Charlesem a jeho ženou Camillou. Během večerního banketu připomněl, že obě země pojí historické pouto od doby vylodění v Normandii, jehož oslav se zúčastní ve středu.
12 fotografií

Trump se v Británii dočkal královského přijetí. Jeho návštěvu provázejí protesty

Svět
Ilustrační foto
Vysočina, Anglie – Slavnostního pochodu Remembrance Sunday, který se koná u příležitosti Dne válečných veteránů v neděli 11. listopadu v srdci Londýna, se zúčastní i čeští vojáci. „Jedeme tam také tři z Vysočiny," potvrdil veterán z Afghánistánu z Nového Veselí Miloš Prášil.

Váleční veteráni z Vysočiny pojedou do Anglie

Žďársko
Penny Black. První poštovní známka.
Londýn/Praha - Rowland Hill, anglický venkovský učitel, který se narodil před 220 lety, 3. prosince 1795, vymyslel vůbec první poštovní známku. Objevila se na dopise v Británii, ale neměla ještě zoubky na okrajích. Říkalo se jí Penny Black a byla na ní vyobrazena královna Viktorie. Do Hillova vynálezu všichni platili na přepážkách a cena za doručení se odvozovala od vzdálenosti místa určení.

Před 220 lety se narodil vynálezce systému poštovních známek Rowland Hill

Svět
Ilustrační foto.
Lomnice nad Popelkou - Na přelomu března a dubna tohoto roku jsem se zúčastnila s dalšími devíti spolužáky měsíční stáže ve Velké Británii ve městě Portsmouth, které se nachází na jihu Anglie. Stravování, ubytování i dopravu jsme měli hrazenou grantem od Evropské unie. Tuto jedinečnou příležitost jsem měla jen díky naší škole a programu Erasmus+.

Stáž v divadle? Roznášení letáků v kostýmech

Otevřená Evropa
Novomanželé lady Diana a britský následník trůnu princ Charles na balkónu Buckinghamského pláce krátce po svatebním obřadu.
Londýn/Praha /VIDEO/ – Pod šmolkově modrou oblohou, vzácnější v Británii než v jiných zemích, projížděl ulicemi Londýna nablýskaný kočár za mohutného jásotu davů. Následník trůnu princ Charles si v něm vezl mladičkou snoubenku Dianu Spencerovou.

Svatba Charlese a Diany byla oslavou monarchie

Svět
Kate Middletonová dorazila do Westminsterského opatství.
Londýn - Neuběhlo ani pět hodin od chvíle, kdy se Catherine Middletonová vydala na cestu k Westminsterskému opatství, kde si v pátek vzala britského prince Williama, když rodinné krejčovství v Londýně začalo zapošívat poslední stehy na kopii jejích svatebních šatů.

Kopii Katiny svatební róby ušili za pět hodin

Svět
Kate Middletonová dorazila do Westminsterského opatství.
Londýn /FOTO, VIDEO/ – Kate Middletonová dorazila do Westminsterského opatství. Svatební ceremonie, při níž si bude brát prince Williama, oficiálně začala. Nevěsta má na sobě šaty, jež navrhla britská návrhářka Sarah Burtonová ze salonu zesnulého Alexandra McQueena.
3 fotografie

Kate přijela na svatbu v šatech Sarah Burtonové

Svět
Princ William a Kate Middletonová si řeknou své ano.
Londýn /ČASOVÝ HARMONOGRAM, ANIMACE, FOTOGALERIE/ – Ve Westminsterském opatství v Londýně se v pátek vezmou princ William a Kate Middletonová. Je to nejsledovanější svatba v britské královské rodině od července roku 1981, kdy se brali Williamovi rodiče, princ Charles a Diana Spencerová.
14 fotografií

Princ William a Kate Middletonová si řeknou ANO

Svět
Královská svatba prince Wiliama a Kate Middleton.
Princ William pojme za svou manželku Kate Middletonovou v pátek 29. dubna. Obřad proběhne ve Westminsterském opatství. Královské poddané tak čeká oslava svatby jejich oblíbeného prince, i den volna, který k této příležitosti dostanou. Nechte se provést touto slavnostní událostí od začátku až do konce.

Královská svatba prince Williama a Kate Middleton

Animovaná infografika
Princ William a jeho snoubenka Kate Middletonová.
Londýn /GRAFIKA/ – V britských knihkupectvích jdou na dračku vystřihovánky s princem Williamem a jeho snoubenkou Kate Middletonovou, které je možné obléknout do sedmi různých šatů, samozřejmě včetně svatebních. Kupuje se to nejen pro děti, zájem mají i dospělí.

V Británii 'frčí' vystřihovánky s Williamem a Kate

Svět
Ilustrační foto
Londýn - V den svatby britského prince Williama s Kate Middletonovou příští rok budou mít Britové nejspíš volno. Snoubenka pravděpodobného příštího krále také navštívila Westminsterské opatství v Londýně a udělala tak z této pamětihodnosti horkého favorita na místo, kde se horečně očekávaný sňatek uskuteční.

Britové asi budou mít na svatbu prince Williama volno

Svět