ŠTÍTEK: Wikipedie

Rekordní závodní člun Arno XI - Ferrari na jedné z výstav.
Pro každého, kdo se zajímá o závody rychlostních člunů nebo rychlostní rekordy na vodní hladině je název Arno XI – Ferrari pojem. Připomíná jim totiž, že v roce 1953 tento stroj vytvořil rychlostní rekord s fantastickou hodnotou 241,71 kilometrů v hodině. Za dobu své existence byl tento hydroplán třikrát prodán. Naposledy před 12 lety. Také v současnosti je v nabídce.
11 fotografií

Vodní ďábel: Ferrari Arno XI je znovu na prodej za desítky milionů dolarů

Automagazín
Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Za jídlem
Chrání bazén před nečistotami, brání odpařování vody a udržuje její teplotu. V modré barvě je navíc bublinková fólie v podstatě neviditelná.
Už téměř sedmdesát let je tady s námi bublinková fólie. Ačkoliv původně vznikla jako 3D tapeta, její kariéra tudy nikdy nevedla. V průběhu let však pro ni kutilové a koumáci vymysleli nespočet možností využití. Mezi ty nejznámější patří obalování květináčů na zimu nebo „kabátek“ pro křehké věci v balících. Bublinková fólie však umí i ušetřit peníze a elektřinu; to pokud se použije jako letní kryt na bazén. Vodu v bazénu udrží čistou, teplou a navíc zabrání v růstu řasám a sinicím.
7 fotografií

Bublinková fólie. Výrobek dobrý na nervy pomůže ušetřit i peníze za bazén

Zahrada
Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Zdraví
K psaní wikipedie přivedl Jiřinu Kádnerovou vnuk. Na svém kontě má dnes desítky hesel.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Mnozí z nás už ji bereme jako samozřejmost. Pokud něco nevíme nebo potřebujeme zjistit o konkrétní osobnosti, najít zajímavý tip na výlet anebo se dozvědět více o památce ve svém městě nebo jinde, sáhneme zpravidla nejčastěji po chytrém telefonu a vyhledáme příslušné heslo ve Wikipedii. Už méně se ale lidé zamýšlejí nad tím, kdo za projektem, který nastartoval před lety v Americe a jeho odnož funguje v Česku od roku 2002, stojí. Jsou vůbec publikované informace spolehlivé? Kdo je píše? Kdo kontroluje? Kdo ty lidi platí?
11 fotografií

Na kontě má už desítky hesel. Jiřinu Kádnerovou přivedl ke psaní Wikipedie vnuk

Kladensko
Věž Benaru s cimbuřím už ve Slaném neuvidíte.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Podobně jako na Kladně, kde demolují budovu hlavního nádraží z 19. století, mizí v těchto dnech i v sousedním Slaném po 122 letech jedna z dominant - věž bývalé přádelny Benar i s cimbuřím. Vidět ji bylo už z dáli při příjezdu do města a mnozí si mysleli, že ve Slaném mají přinejmenším malou Hlubokou. Tento pohled z obzoru definitivně mizí. Původně věž s cimbuřím sloužila jako vodojem, který měl zabránit katastrofě, jelikož při velkém požáru předchozí přádelna na jiném místě ve Slaném do základů vyhořela.
21 fotografií

Na slánskou přádelnu zbydou už jen vzpomínky. Věž s cimbuřím jde k zemi

Kladensko
Zmrzlina
Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.

Zmrzlinové léto na Rychnovsku. Kde vám chutná nejlépe? Hlasujte v anketě

Rychnovsko
Fasáda vily, v níž sídlí Krajkářská škola ve Vamberku, projde obnovou a budově se vrátí i původní prvky.
/FOTO, VIDEO/ „Postupně dáváme centrum dohromady. Domlouváme se i se soukromými vlastníky, firma Cetin také opraví fasádu. Mám radost z toho, že centrum města takto ožívá a proměňuje se,“ říká starosta města krajky - Vamberka Jan Rejzl. V blízkosti domu v centru, který nyní získal díky polské umělkyni NeSpoon novou krajkovou výzdobu, se nového kabátu dočká také budova Krajkářské školy - Kubiasova vila.
10 fotografií

Startuje oprava fasády Kubiasovy vily, proslulé Krajkářské školy ve Vamberku

Rychnovsko
Přehrada Harcov.
Vodní nádrž Harcov v Liberci byla velkým lákadlem už v době svého vzniku roku 1906. Již tehdy se počítalo s tím, že kromě nejdůležitějšího úkolu, kdy bude jako součást soustavy přehrad schopná zadržet velkou vodu a zabránit povodním, poslouží zároveň jako místo k relaxaci a koupání. Na to si teď ale musí obyvatelé Liberce i návštěvníci města chvíli počkat. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce. I když se tu teď ale koupat nedá, je zážitek sledovat, jakou proměnou vodní dílo prochází.
68 fotografií

Koupající nahradila těžká technika. Sledovat proměnu vodní nádrže je ale zážitek

Doma
Panda velká se stala symbolem ohrožené přírody.
Je nádherný a se svou výraznou černobílou srstí vypadá jako dobrotivý veliký plyšák. Nenechte se ale mýlit. I když je tenhle vegetarián na bambusové dietě, patří mezi medvědovité šelmy a není na hraní. Panda velká se stala symbolem ohrožené přírody. Nejbližším místem, kde si můžete tato vzácná zvířata prohlédnout, jsou zoologické zahrady ve Vídni a v Berlíně.
10 fotografií

Roztomilou pandu můžete vidět na vlastní oči, jsou v zoo blízko dvou hranic

Do světa
Co Čech, to pivař? Každý z nás podle statistiky ročně vypije 128 litrů ročně. Souhlasíte?
Blonďák, kousek, bahno, boží dar, jediná jistota, laso, zrzavá voda, patrona, škopek. Ať mu říkáte jakkoliv, pivo je pro Čechy něco jako svatý grál, rodinné stříbro a národní pýcha: každý Čech a Moravan (včetně nemluvňat, batolat, vaší babičky a abstinentů) ho ročně v průměru vypije 128 litrů. Přesto existuje řada mýtů, kterým podléhají i ti nejzdatnější konzumenti. Jedním z nich je bezesporu představa, co přesně znamená takzvaná stupňovitost piva. Proč je desítka desítka a dvanáctka dvanáctka?
4 fotografie

Pivo: Desítka, nebo dvanáctka? Rozdíl není jen v alkoholu, vyvracíme pivní mýty

Věda
Ústecké hlavní nádraží je dle mnohých Ústečanů příjemným místem v centru města. Mohou za to hlavně kavárny, bistra a pekárny, do kterých míří denně stovky lidí.
/FOTO, VIDEO/ Výkladní skříň krajského města. Tak vidí Ústečané hlavní vlakové nádraží, které podle nich za poslední roky prošlo výraznou proměnou k lepšímu. Kouzlo „hlaváku“ prý tkví v příjemných bistrech, kavárnách i pekárnách. Byli jsme se na místě podívat a zjistit, v jaké kondici nádraží opravdu je a jaké ceny můžete očekávat. 
16 fotografií

Za kolik se občerstvíte na ústeckém hlaváku? Letí hlavně bagety za sedmdesát

Ústecko
Neustálý hlad vede k příbytku na váze. Vypovídá ale i o našem zdravotním stavu.
Co znamená, když má člověk pořád hlad? Pocit hladu je v určitých případech normální součástí života. Pokud je však vnímán nepřetržitě a jen zřídka dojde k pocitu sytosti, může to být závažný problém. Pocit sytosti i hladu ovlivňuje především kombinace dvou hormonů, ale například i dodržování diety s příliš nízkým obsahem tuku. Za neustálý hlad mohou být zodpovědná i některá běžná, ale i velmi vzácná onemocnění.

6 důvodů, proč máte pořád hlad. Ten nejvíc překvapivý? Možná jíte málo tuku

Věda a technika
Hádě střevní vyfocené v laboratorních podmínkách.
Na dovolené v exotických zemích pozor na malého tvora jménem hádě střevní. Jde o nebezpečného parazita, který žije v hlíně. S ní se pak stačí blíže dostat do kontaktu a většina napadených ani nepostřehne, že si právě zadělali klidně na vleklé zdravotní potíže. Ty se projeví s odstupem dnů až týdnů. Hádětem způsobená nemoc se jmenuje strongyloidóza.
5 fotografií

Nepřítel dovezený z dovolené: Hádě střevní se umí do těla člověka provrtat kůží

Zdraví
Slovenské Duo Jamaha vyprodává české, moravské i slovenské kulturáčky a tancovačky.
Mají statisíce fanoušků, jejich kalendáře jsou plné na rok dopředu, vítězí v zahraničních hitparádách, točí jedno album za druhým, ale společenské rubriky a slavičí ankety o nich víceméně mlčí. Řeč je o takzvaných šlágrových kapelách, které v posledních letech vítězně táhnou především venkovem. Eva a Vašek už se spíše ztratili z dohledu, Duo Jamaha má ale zase diář plný veřejných vystoupení. Co stojí za popularitou takovýchto hudebních formací, pro kterou by leckteré stars ze sociálních sítí a bulváru zabíjely?
9 fotografií

Duo Jamaha ve stopách Evy a Vaška. „Umělci z Prahy“ na ně nemají

Společnost
Čemeřice černá je víceletá trvalka s něžnými kvítky. Ozdobou zahrady bude mnoho let.
Čemeřice černá je okrasná, stále zelená, víceletá trvalka. Říká se jí také vánoční nebo zimní růže. Její něžné bílé nebo narůžovělé květy připomínající divokou růži se totiž nemohou dočkat jara a vykvétají, ještě než sleze sníh. Ve středověku se čemeřice pěstovala jako léčivka. Látky, které obsahuje, jsou ale jedovaté. Přečtěte si, jak tuhle nenáročnou trvalku, která je krásná i v květináči, pěstovat. Váže se k ní i řada zajímavých legend.
7 fotografií

Dříve léčivá, dnes jedovatá kráska. Vánoční růže je trvalka, kvete i ve sněhu

Zahrada
Postupné klíčení semen fazolí.
Fazole patří mezi nejdůležitější luštěniny a jsou součástí mnoha národních kuchyní. Pěstovat je můžete na zahradě i na balkoně. Když jim k tomu vytvoříte správné podmínky, odmění vás velkou sklizní. Pokud nechcete fazole využít v kuchyni, místo jedlých si pro radost vyberte mezi okrasnými. Mají krásné květy i pěkně zbarvená semena. Přečtěte si, jak dlouho klíčí fazole, kdy je vysévat a jak je pěstovat.
6 fotografií

Fazole mají rády teplou půdu: Jak je sadit, aby se urodily zdravé lusky

Zahrádkaření
Šeříkový sirup dá magickou vůni i chuť teplým i studeným drinkům, sluší i palačinkám a lívancům.
Patří k nejvoňavějším zvěstovatelům jara: rozkvetlé keře šeříku (lat. Syringa vulgaris) nenechají nikoho na pochybách, že je definitivně po zimě a nejkrásnějšímu ročnímu období už nic nestojí v cestě. Jakkoliv má šeřík spoustu léčivých účinků, právě vůně je jeho nejsilnější zbraní. Lze ji zachytit do zásoby na horší časy? Lze. Právě teď je čas nasbírat ho plnou náruč a naplnit lahvičky oslnivě fialovou esencí toho nejlepšího, co v sobě šeřík skrývá.
6 fotografií

Provoněné vitamíny do zásoby: Sirup z aromatických květů zná jen málo lidí

Zdravý život
Na železničním přejezdu ve Františkových Lázních v roce 1985 zemřel zpěvák Petr Sepeši, který tvořil známé pěvecké duo s Ivetou Bartošovou
Nerozlučnou pěveckou dvojici Ivetu Bartošovou a Petra Sepešiho rozdělila už po dvou letech tragická smrt zpěváka, který zemřel při autonehodě na železničním přejezdu ve Františkových Lázních. Sepeši by 23. dubna oslavil 64 let. U železničního přejezdu skončil později také život Ivety Bartošové. Jejich emotivní příběh přináší v těchto dnech i televize Nova v minisérii Iveta.
13 fotografií

Petr Sepeši a tragický konec: Smrt ve Františkových Lázních je stále záhadou

Regiony
Muž a žena jsou obžalovaní ze znásilnění dítěte na Lounsku.
U ústeckého krajského soudu pokračuje výslech svérázné partnerské dvojice, obžalované z dlouhodobého zneužívání nezletilého syna. K zločinu mělo docházet několik let na Lounsku, kde zahradník a bývalá manažerka velké firmy několik let žili. Vedli svérázný naturální život a když to počasí dovolovalo, měli na sobě podle vlastních slov nanejvýš ponožky. Podle informací Deníku za nimi na odlehlé místo jezdili i zájemci o zasvěcení do jejich pohledu na svět, muž přitom pravděpodobně působil jako guru.
4 fotografie

Dítě se počůrávalo, učili ho pít matčinu moč. Nové detaily ve skandální kauze

Krimi
Matěj Houška při zahájení loňské pstruhové sezóny.
Kdo měl nachystáno nádobíčko, mohl už dnes 16. dubna od šesté hodiny ráno vyrazit k vodě a nahodit. Duben je totiž měsícem, kdy rybáři netrpělivě vyhlíží začátek pstruhové sezóny. Ta letošní začala právě dnes v úterý, a chytat se může ve všech pstruhových vodách. Připomeňte si také náš podcast Deníku Ze západu s mladým a populárním rybářem Matějem Houškou a otestujete se na znalost ryb v západočeských revírech.
12 fotografií

Začala pstruhová sezóna, poznáte i jiné ryby z revírů západu Čech?

Chebsko
Podle Martiny Hynkové Vrbové jsou bezdětné ženy pro společnost stejně důležité, jako ty, které děti mají.
Moderátorku Martinu Hynkovou Vrbovou známe především z televizních pořadů, nejčastěji pak z publicistického pořadu Sama doma. Nedávno však vyšla její první kniha, založená na rozhovorech se ženami, které se z různých důvodů rozhodly nebo byly nuceny zůstat bezdětné. Kniha „Žiju bez dětí“ sklízí úspěchy především mezi ženami, které i díky ní pochopily, že se trápí zbytečně nebo s sebou vláčely neopodstatněný špatný pocit. Jak sama Martina Hynková Vrbová říká, právě proto mělo smysl tuto knihu napsat.
5 fotografií

Martina Hynková Vrbová o ženách bez dětí: Respektujme se, spojuje nás ženství

Ženy