ŠTÍTEK: William Shakespeare

Výhed nad Hallstattem na oblast Solné komory. Ilustrační foto.
Devětašedesátiletá Češka v neděli odpoledne spadla mezi Gosau a Hallstattem ve strmém terénu s e-kolem patnáct metrů hluboko. Byla na dovolené s 67letým manželem. Na cestě z Gosau na Hallstatt zabloudili a zamířili úzkou turistickou stezkou směrem na Rudolfsturm. Těsně před vchodem ke štolám Franze Josefa žena ztratila kolem 14. hodiny nad kolem kontrolu a spadla 15-20 metrů do velmi strmého terénu.

Od sousedů: Česká seniorka spadla u Hallstattu s kolem ze srázu

Českokrumlovsko
Z putovního benefičního letního studentského projektu OLDstars on the ROAD v parku pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře: premiéra openair cestovní divadelní inscenace Romeo a Julie.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nesmrtelnou klasiku od anglického dramatika Williama Shakespeara, ovšem v moderním pojetí, přijeli v pátek 12. července do Kutné Hory zahrát studenti z umělecké skupiny Oldstars v rámci svého putovního letního projektu Oldstars on the Road. Diváci tak v parku pod Vlašským dvorem mohli sledovat poněkud jiný příběh dvou veronských milenců.
19 fotografií

Milenci na kolečkách a pistole místo meče. Studenti předvedli svou verzi klasiky

Volný čas
Šrámkova Sobotka 2024
Přípravy festivalu českého jazyka, řeči a literatury Šrámkova Sobotka vrcholí, 68. ročník s podtitulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července. První prázdninový týden v Sobotce nabídne na sedm desítek kulturních pořadů.

68. Šrámkova Sobotka vypukne v sobotu 29. června

Volný čas
Anna Fialová a Filip Březina jako pár ve hře Marná lásky snaha
V roce 2018 měla na Letních shakespearovských slavnostech premiéru v představení Dobrý konec všechno spraví jako Helena, sirotek a schovanka hraběnky. V letošním roce se tam herečka Anna Fialová ukáže jako francouzská princezna ve hře Marná lásky snaha. „Poprvé mi bylo na Slavnostech moc dobře. Letos je tu taky boží parta lidí. Pracovat s ní je sen,“ říká v rozhovoru pro Deník.
23 fotografií

Moje princezna ze Shakespeara se s ničím nepáře, přibližuje herečka Anna Fialová

Divadlo
Městské divadlo ve Znojmě.
Závěrečná představení si pro své příznivce připravili absolventi hereckého oboru Základní umělecké školy ve Znojmě. Na herecké cestě mladé nadšence režijně vede pedagožka Martina Výhodová. Divadelní podvečery jsou naplánované do tří dnů. Z toho hned první z nich je určený především dětským divákům a těšit se mohou na tři různé příběhy.

Mladí herci ve Znojmě sehrají pohádky, parodii i Shakespeara ve zkratce

Znojemsko
Činoherní studio zakončí sezónu premiérou absurdní komedie Perplex.
Režisér a umělecký šéf Činoherního studia David Šiktanc zvolil jako poslední premiérový titul končící 52. sezóny absurdní komedii Perplex, kterou v roce 2010 napsal jeden z nejvýraznějších současných německých dramatiků Marius von Mayenburg. Premiéry se inscenace dočká v pátek 31. května, reprízy budou 4. a 6. června. Vše ve Velkém sále Činoherního studia.

Divadelní matrix. Činoherák zakončí sezónu premiérou absurdní komedie Perplex

Čtenář reportér
Letní shakespearovské slavnosti proběhnou v Ostravě již posedmnácté.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Největší divadelní festival v historii slavností! I tímto sloganem je uváděn letošní, již 17. ročník divácky velmi populárních Letních shakespearovských slavností, které se jako obvykle uskuteční na Slezskoostravském hradě. Ovšem pozor, letos se divadelní slavnosti konají netradičně dříve – od 8. července do 11. srpna. A nač se tedy můžete těšit?  
10 fotografií

Posedmnácté! Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě otevře Večer tříkrálový

Ostravsko
Anna Fialová a Anna Kameníková při čtené zkoušce komedie Marná lásky snaha
Ne příliš tradicionalisticky alžbětinská, zároveň ne křečovitě modernizovaná má být novinka letošních Letních shakespearovských slavností, kterou bude komedie Marná lásky snaha. Hlavní role v ní ztvární Anna Fialová a Filip Březina, kteří na sebe v poslední době upozornili televizními rolemi – ona Ivetou ze stejnojmenné série o zpěvačce Bartošové, on Filipem ze seriálu Smysl pro tumor.

Letní Shakespeare svede dohromady Annu Fialovou a Filipa Březinu

Divadlo
David Prachař.
Byl posledním mužem, jehož měla zpěvačka Iveta Bartošová po svém boku do doby, než dobrovolně ukončila svůj život. V závěrečné premiérové minisérii Iveta, kterou v těchto dnech vysílá Voyo, ztvárňuje postavu Josefa Rychtáře herec David Prachař. „Oslovili mě do ní přes castingovou firmu producentky Maji Hamplové. Asi měli pocit, že se Josefu Rychtářovi podobám. Následně jsem vedl rozhovor s režisérem a scenáristou Michalem Samirem a pak mi poslali scénář, který mě bavil. A tak jsem do toho šel,“ popisuje v rozhovoru pro Deník herec.

David Prachař o seriálu Iveta: S Josefem Rychtářem jsem se sejít nechtěl

Film a televize
Třetí a čtvrtá sobota v srpnu bude v amfiteátru v Lokti patřit oblíbené akci Kryštof kemp 2024: Poslední výstřel.
Čtyři velké koncerty, řadu sportovních událostí a nových atrakcí nabídne návštěvníkům řada pořadatelů na Chebsku i Sokolovsku. Hrát, sportovat či relaxovat bude možné v areálu koupaliště, na náměstí, v parku či oblíbeném amfiteátru pod loketským hradem. Nabídka je opravdu pestrá a vybrat by si měl každý. Akcí je nespočet a Deník vybírá ty největší.

Lidé se mohou těšit na dračí lodě, Olympic, letecký den, dechovky, swing i rock

Volný čas
23. duben je Světovým dnem knihy a autorských práv. Při této příležitosti čekal v úterý na děti ze základních škol v Broumově a v Meziměstí kulturní program s názvem Dámeknihu dětem. Účastníky pobavilo i divadelní představení  hrané divadlem Čučka.
Pět velkých papírových krabic uprostřed jedné z místností meziměstské knihovny a okolo nich více než tři desítky dětí, pro něž kniha není jen školou či rodiči naordinovaná povinnost. „Tak a teď můžete krabice otevřít a všechny knihy, které v nich jsou, vyskládejte vedle sebe a …," nedozněl ani do konce pokyn dospělého hlasu a malí čtenáři se o překot pustili do osvobozování desítek knih z útrob krabic. Světový den knihy oslavili žáci v Meziměstí a na Masarykově základní škole v Broumově divadlem a knížkami.
32 fotografií

Přijelo k nám knihkupectví: Světový den knihy dopřál možnost koupit si knížku

Náchodsko
Skupina šesti plavců, která chce štafetově přeplavat Lamanšský průliv. Zleva: Andrea Klementová, Jan Knotek, Gábina Dvořáčková, Pavlína Dvořáková, Josef Knotek, Helena Bišková.
Překonat Lamanšský průliv je meta, která láká odvážlivce z celého světa. Vzdálenost 34 kilometrů může přerůst ve výzvu daleko náročnější kvůli silnému proudu, který je často příčinou neplánovaných kilometrů navíc. Štafetu nazvanou Error 404: La Manche not found tvoří  smíšená skupina odvážlivců převážně z Pardubic. Chystají se na unikátní dobrodružství, šest plavců se chopí výzvy zdolat slavnou úžinu.
5 fotografií

La Manche je jako plavecký Mount Everest. Pardubická štafeta se výzvy nebojí

Pardubicko
Na světě se ročně narodí sto tisíc dětí s Downovým syndromem. Diagnóza nemusí být konec světa. Žena s Downovým syndromem se stala před dvěma roky modelkou pro světovou značku Victoria Secret, další dívka hraje v hollywoodském pokračování Hunger Games
Světový den Downova syndromu připadá každoročně na 21. března. Že lidé s Downovým syndromem nejsou oběti, ale aktivními členy společnosti, upozorňuje například i video Kanadské asociace Downova syndromu. S názvem „Předpokládej, že můžu,“ obletělo sociální sítě. Ukazuje důležitost změny přístupu společnosti k lidem s touto diagnózou. To samé by si přála také maminka malého Šimona, který se narodil se vzácnou mozaikou Downova syndromu.

Světový den Downova Syndromu je tady. Připravte si ponožky a zbourejte předsudky

Rodina
Setkání s poezií. Školáci v Adamově ohromili porotu básničkami i klasiky.
Přednést bezchybně básničku u tabule před celou třídou není jen tak. Stejně jako zvládnout monolog z tragédie Macbeth od Williama Shakespeara. A co teprve, když je to na okresní soutěži, vystoupení sleduje porota a ve hře je postup do krajského kola! Klobouk dolů před všemi školáky, kteří v adamovské základní škole v ulici Ronovská hodili ve středu dopoledne trému za hlavu a parádně recitovali.
25 fotografií

VIDEO: Setkání s poezií. Školáci v Adamově ohromili porotu básničkami i klasiky

Blanensko
Ze slavnostního zahájení osmého ročníku Benešovského literárního festivalu v Šímově síni Muzea umění a designu v Benešově. Na snímku herec Jiří Schwarz.
/FOTO/ Měsíc březen, vonící již jarem, býval dříve označován jako Měsíc knihy. Připomínala se tím důležitost a význam četby a literatury, i když to tehdy byl především nástroj ideologické propagace. Nyní, kdy už oficiální akcí není, se označuje spíše jako Měsíc čtenářů. Pro Benešov je březen již poosmé spojen s literárním festivalem, který se stal významnou součástí a obohacením jeho kulturního života.
8 fotografií

Osmý ročník Benešovského literárního festivalu zahájil Máchovým Májem

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Univerzita Pardubice udělí tento pátek čestné doktoráty hned dvěma osobnostem. Na návrh Vědecké rady Fakulty filozofické získá během slavnostního akademického obřadu v Aule Arnošta z Pardubic prestižní ocenění Doctor honoris causa (dr. h. c.) anglista a literární historik Bohuslav Mánek a expert na etické, náboženské a filozofické aspekty budhismu Jiří Holba.

Pardubická univerzita v pátek udělí dva čestné doktoráty

Pardubicko
Fifty. Soutěžní představení Dejvického divadla bylo v Pardubicích vyprodané za dvě minuty.
Soutěžní přehlídka nejlepších divadelních komedií začíná v pondělí 22. ledna ve Východočeském divadle Pardubice (VČD). Diváci mohou během Grand festivalu smíchu navštívit sedm nejlepších komedií, které vybrala dramaturgyně Jana Uherová. Akce se tak vrací do svého tradičního termínu na přelomu ledna a února. Loni se kvůli obavám z toho, aby ho nenarušila covidová pandemie jako v předchozích letech, konal festival až v dubnu.
7 fotografií

V Pardubicích začíná festival smíchu. Na Trojana bylo vyprodáno za dvě minuty

Volný čas
Hvězda NFL Travis Kelce po boku své přítelkyně a slavné zpěvačky Taylor Swift
Studenti prestižního Harvardu se budou v jarním semestru učit o písních třiatřicetileté zpěvačky Taylor Swiftové. Informace o kurzu věnovaném tvorbě několikanásobné držitelky Grammy zveřejnila univerzita před několika dny. Podle tvůrkyně osnovy kontroverze budícího předmětu nazvaného Taylor Swift a její svět písně zpěvačky zásadně ovlivňují popkulturu.

Nejde o vtip. O zpěvačce Taylor Swiftové se bude nově učit na Harvardu

Svět