ŠTÍTEK: World Press Photo

Kráterů, proláklin a trhlin v zemi vznikly v souvislosti s táním permafrostu na Sibiři už stovky.
Obyvatelé Sibiře takzvaný Batagajský kráter uctívají a také se ho bojí. Pro vědce je naopak zdrojem jedinečných informací o minulosti Země. Díky důkladnému zkoumání odborníci nedávno zjistili, že takzvaná brána do podsvětí je každoročně rozměrnější, a také poprvé změřili její objem. Jenže jedinečný úkaz také znamená ohromnou hrozbou pro tamní oblast.
8 fotografií

Brána do podsvětí je každým rokem větší. Na Sibiři pohlcuje okolí a děsí lidi

Objevy
Nejsmutnější fotka roku...
Vídeňská galerie WestLicht na Westbahnstr. 40 vystavuje do 23. října oceněné tiskové fotografie roku 2021. Cenu "World Press Photo" vyhrála snímkem červených oděvů na křížích Kanaďanka Amber Brackenová.

Od sousedů: Světové fotky roku ve Vídni

Z okolí
Pád na Taxisově příkopu.
Dostihový spolek, který pořádá závod Velká pardubická, odmítl udělit akreditaci fotografovi ČTK Romanu Vondroušovi, který za své fotoreportáže z dostihového prostředí získal množství prestižních ocenění včetně World Press Photo. Důvodem je to, že se spolku nelíbí jeho snímky, které ČTK vydala z loňských závodů. Spolek uvedl, že udělení akreditace na sobotní kvalifikační dostih ještě zváží, pokud agentura na závod nominuje jiného fotografa. To ale vedení zpravodajství ČTK odmítá a hovoří o snaze cenzurovat práci nezávislého média.
84 fotografií

Pořadatel Velké pardubické zamítl akreditaci ČTK, nelíbí se mu loňské fotky

Pardubicko
Z vernisáže výstavy 'Vilém Kropp - 100 let - Retrospektiva' v Muzeu Českého krasu v Berouně.
U příležitosti nedožitých stých narozenin Viléma Kroppa, významného fotografa, držitele ceny World Press Photo, byla ve čtvrtek 20. února v Muzeu Českého krasu v Berouně zahájena výstava fotografií nazvaná Retrospektiva. Za velkého zájmu návštěvníků nejprve všechny přítomné včetně starostky města Soni Chalupové přivítala ředitelka Karin Kriegerbecková a hned po ní se o hudební doprovod postaral písničkář Vladimír Čáp.
57 fotografií

Retrospektiva nechala vzpomenout na významného fotografa Viléma Kroppa

Volný čas
Soubor fotografií nazvaný "Nikdy ho neviděli brečet" získal nominaci v soutěži World Press Photo. Pomyslný cenný kov tak autora už nemine. Vyhlášení bude 11. dubna.
Kladno /FOTOGALERIE/ - Michael Hanke, sedmačtyřicetiletý fotograf z Kladna, byl nominován na prestižní ocenění v mezinárodní soutěži World Press Photo. Fotograf zaujal svým souborem deseti snímků ze sportovního prostředí nazvaným „Nikdy ho neviděli brečet“. Hrdinou jeho fotografií je český paralympionik Zdeněk Šafránek, který je kapitánem české reprezentace ve sledge hokeji.
11 fotografií

Michael Hanke: Fotím, aby po mně něco zůstalo

Volný čas
Meltingpot. Ilustrační foto.
Více než 180 řečníků z 25 zemí celého světa nabídne na osmi scénách třetí ročník mezinárodního diskusního fóra Meltingpot, který se koná od dnešního dne do 21. července 2018 po boku festivalu Colours of Ostrava v industriálním areálu Dolních Vítkovic.

Meltingpot: velké osobnosti budou diskutovat v Ostravě

Ostravsko
Ilustrační foto. Czech Press Photo.
Mezinárodní porota soutěže Czech Press Photo dnes vyhlásila nominace na vítěze, v každé z devíti kategorií vybrala tři. Do 23. ročníku soutěže o nejlepší novinářské fotografie se během září přihlásilo 482 fotografů s celkovým počtem 7277 fotografií. Vítězové kategorií, stejně jako hlavní cena soutěže Fotografie roku, budou vyhlášeni 21. listopadu na Staroměstské radnici. Soutěží se i ve třech video kategoriích, 26 autorů zaslalo 56 videí.

Porota Czech Press Photo vybrala nominace z 7277 snímků

Volný čas
Znojemský fotograf Zdeněk Dvořák získal ocenění v soutěži Czech Nature Photo.
Znojmo, Slup – Šestatřicetiletý bývalý speciální pedagog Zdeněk Dvořák se prakticky od dětství věnuje fotografii. Letos zazářil v soutěži Czech Nature Photo. S fotografií z výlovu Jaroslavického rybníka. „Ocenění v Czech Nature Photo je pro mě obrovským úspěchem. Fotografie, která zvítězila, byla i součástí souboru nominovaného na hlavní cenu v posledním ročníku soutěže Czech Press Photo. Tehdy to skončilo jen u nominace, což byl samozřejmě též obrovský úspěch. Slyšet na vyhodnocení svoje jméno bylo úžasné,“ svěřuje se Dvořák.

Dvořák zazářil na Czech Nature Photo. Nejraději fotím výlov rybníka, svěřuje se

Znojemsko
Fotograf Jan Šibík
Kladruby - Čtvrteční večer nabídne další klubový večer. Je již zvyklostí, že tato akce přinese vždy nějaké zajímavé jméno. Tentokrát se v prostorách sálu Regionálního muzea Kladrubska představí světově známý fotograf Jan Šibík.

Jan Šibík přiveze do Kladrub také svou novou knihu

Tachovsko
Galerie Czech Photo Centre v Nových Butovicích.
Praha - Čeští fotografové, kteří se věnují přírodě, vystaví své snímky v prostoru Czech Photo Centre v pražských Butovicích. Provozuje ho pořadatel fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo. Spolu se zahájením výstavy, která bude přístupná od 4. dubna do 14. května, vyhlásí novou soutěž. Pod názvem Czech Nature Photo osloví nejlepší české fotografy, kteří se zaměřují na fotografování přírody, sdělil za pořadatele Radek Polák.

Czech Press Photo vyhlásí novou soutěž pro přírodní snímky

Volný čas
Britská libra
Londýn (Velká Británie) - Ředitelé stovky největších britských firem obchodovaných na burze vydělávají v průměru téměř čtyřistakrát více než zaměstnanec s minimální mzdou a stodevadesátkrát více než člověk, který má jen průměrnou mzdu. Šéfové velkých firem si tak v průměru odnesou 5,3 milionu liber (165,3 milionu Kč) ročně.

Ředitelé velkých firem v Británii jsou "za vodou"

Ekonomika
Americký muzikant a zpěvák Bob Dylan.
Praha - Výstavu pěti desítek grafických prací muzikanta a zatím posledního nositele Nobelovy ceny Boba Dylana uvidí od června návštěvníci Prahy. Na Staroměstské radnici ji uspořádá galerista Zdeněk Kočík, který provozuje nedalekou Gallery of Art Prague (GOAP). „Podařilo se nám získat kolekci 55 litografií Boba Dylana. Jsou to práce, které vznikaly na základě jeho skic, jež si vytvářel během svých cest," řekl Kočík

V Praze budou v červnu vystaveny grafiky Boba Dylana

Volný čas
Reprezentativní průřez tvorbou členů rodiny Hankeových.
Praha - Reprezentativní průřez tvorbou členů rodiny Hankeových, kteří se věnují či věnovali fotografii, ve středu začíná v galerii Czech Photo Centre v Praze Stodůlkách. Vystavené budou i fotografie Michaela Hankeho ze série Šachy - turnaje mládeže, oceněné na World Press Photo 2016. Premiérově vystaví kromě jiného také snímky z nového souboru Plesová sezona. Výstava se jmenuje Rodinné balení a potrvá do 29. března.
5 fotografií

Fotograf oceněný na World Press Photo vystavuje s celou rodinou

Volný čas
Galerie Czech Photo Centre v Nových Butovicích.
Praha - Fotografickou tvorbu sedmi členů rodiny Hankeových, z nichž jedním je Michael, držitel ocenění v prestižní světové žurnalistické soutěži World Press Photo, představí v březnu pražské Czech Photo Centre. Na výstavě s názvem Rodinné balení budou k vidění vedle snímků Michaela Hankeho fotografie jeho dědy Jiřího, rodičů Jiřího a Jiřiny, sestry Lucie, synovce Vojtěcha a syna Dominika.

Czech Photo Centre představí tvorbu rodiny Hankeových

Volný čas
Vítězný snímek World Press Photo od Warrena Richardsona.
Amsterodam - Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2015 vyhrál snímek kojence, kterého otec předává do rukou další osoby pod ostnatým drátem na hranici Srbska a Maďarska. Autorem černobílé fotografie zachycujícího emotivní detail cesty uprchlíků do Evropy je Australan Warren Richardson. Fotky dokumentující současnou migrační vlnu uspěly i v jednotlivých kategoriích. Mezi sportovními snímky zvítězila momentka zachycující pád českého lyžaře Ondřeje Banka.
6 fotografií

World Press Photo vyhrál snímek syrského kojence pod ostnatým drátem

Ostatní
Bazárek RADOST PRO RADOST v Náchodě.
Náchod - Mnozí lidé si myslí, že je radosti málo. Nebo dokonce, že snad v těchto dnech má radost dovolenou. Bazar Radost pro Radost si veřejně zabral v srdci Náchoda nejen místo, kde se uskuteční, ale zabral si i privilegium tuto radost naservírovat syrově a bez jakýchkoliv zábran až do srdcí všech lidí, kteří mohou pomáhat už jen tím, že budou šťastní a veselí. Radost totiž tvoří vždy jen Radost.

V Náchodě se bude opět rozdávat radost a pomáhat dětem

Náchodsko
Americký fotograf Steve McCurry představil 7. září na Staroměstské radnici v Praze svou výstavu Photographer.
Praha - Mona Lisa Východu. To je fotografie, která proslavila Američana Steva McCurryho, jenž včera osobně otevřel výstavu svých děl v Křížové chodbě Staroměstské radnice (potrvá do konce září). Uvozuje ji právě portrét afghánské dívky, jež díky svému výrazu dostala tuto prestižní přezdívku a jejíž autor se v Česku představuje poprvé.

Nejlepší příběhy píše fantazie, říká fotograf Steve McCurry

Ostatní