ŠTÍTEK: Zaha Hadid

Al Thumama Stadium: aréna s kapacitou pro 40 tisíc diváků
Supermoderní, technologicky fascinující, od slavných architektů. Takové jsou stadiony, které Katar postavil pro fotbalové mistrovství světa. Dá se však o nich říct i leccos jiného: monumenty zbytečnosti, symboly okázalé marnotratnosti, smutné pomníky dělníků, kteří zahynuli při jejich stavbě. Kde se tedy bude konat nejsledovanější sportovní akce roku?
8 fotografií

Stadiony na MS v Kataru: Jsou supermoderní, fascinující i s černou minulostí

MS ve fotbale 2022
Mezinárodní urbanistická soutěž určí podobu pražské Florence.
O nové podobě Florence rozhodne mezinárodní urbanistická soutěž. Zanedbaný kout v centru byl už předmětem několika studií, nikdy se však na výsledku neshodli majitelé území. Těmi hlavními jsou společnosti Masaryk Station Development s majoritním vlastníkem Penta Real Estate a ČSAD Praha holding. Teď by se to díky společnému postupu města a investorů mělo podařit.
11 fotografií

Proměnu Florence určí mezinárodní soutěž

Podnikání
V Praze se bude konat výstava děl Zahy Hadidové.
Projekt administrativního centra s obchody a bydlením na Masarykově nádraží v Praze, které navrhla slavná architektka Zaha Hadidová, si mohou lidé prohlédnout v Galerii Jaroslava Fragnera. Spolu s vizualizacemi a modelem areálu navrženého pro skupinu Masaryk Station Investment je v galerii také výstava jiných prací ateliéru Zaha Hadid Architects. Galerie ji pořádá při Bienále experimentální architektury. Po dnešní vernisáži výstava potrvá do 27. října.

Galerie ukazuje práce studia Zahy Hadidové, i tu pro Prahu

Volný čas
Architekt Martin Křivánek.
Příbram - Tvrdí o sobě, že na matematiku a kresbu příliš nadaný nebyl. Přesto díky píli vystudoval architekturu a návrhy, na nichž se příbramský rodák Martin Křivánek podílí, získávají uznání architektů. Jak se liší navrhování mrakodrapu od běžného věžáku a jakou budoucnost má 3D tisk? Na to odpověděl v následujícím rozhovoru.

Architekt Martin Křivánek: Největší výzvou byl návrh mrakodrapu

Příbramsko
Zaha Hadidová
Londýn/Miami – Ve věku 65 let dnes zemřela uznávaná britská architektka a malířka iráckého původu Zaha Hadidová. Významná představitelka takzvaného dekonstruktivismu zemřela podle stanice BBC na infarkt v nemocnici v americkém Miami, kde se léčila se zánětem průdušek.

Zemřela architektka Hadidová, bylo jí 65 let

Svět
Ekonom Tomáš Sedláček
New York - Spisovatel Milan Kundera a ekonom Tomáš Sedláček se dostali do žebříčku nejvlivnějších myslitelů letošního roku sestavovaného na základě výběru redaktorů předních světových médií. Zatímco Kundera je v první stovce vlivných veřejných osobností celého světa, které vévodí papež František, Sedláček figuruje v pořadí intelektuálů ovlivňujících německy mluvící země.

Do žebříčku vlivných myslitelů se dostali i Kundera a Sedláček

Svět
Ilustrační foto
Tokio - Japonsko dnes jmenovalo svého prvního ministra olympijských her. Úkolem pětašedesátiletého Tošiakiho Enda bude vést přípravy země na letní olympiádu v Tokiu v roce 2020. Ve funkci, která byla zřízena teprve před měsícem, ho čeká řešení řady ožehavých otázek, především pak rostoucí náklady na stavbu sportovních zařízení a spory o návrh nového národního stadionu, píše agentura Reuters.

Japonsko má ministra olympiády a hned jej čeká řešení sporů o stadion

Ostatní sporty
Budoucí podoba NK.
PRAHA– Chobotnice nebo třeba Oko nad Prahou. To jsou jen dvě z mnoha přezdívek, které si již mezi Pražany stačil vysloužit architektonický návrh nové budovy Národní knihovny, která vyroste na okraji Letenské pláně. V mezinárodní soutěži nejúspěšnější řešení si vzalo za vzor jakousi pyramidu se zaoblenými hranami a velkými kruhovými okny. Celek pak skutečně připomíná tělo chobotnice s obrovským okem, shlížejícím na Hrad a Staroměstské náměstí. „Můj odhad je, že by knihovna mohla být otevřená někdy na podzim roku 2011,“ říká ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Na Letné vyroste chobotnice

Volný čas