ŠTÍTEK: zámek

František Kinský.
/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ S jednou ze špacírek pózuje fotografovi v komnatách Nového zámku v Kostelci nad Orlicí jeho majitel František Kinský. Když se zeptáte, komu patřila, upozorňuje na nápis na špacírce, patřila sestře jeho dědy. A záhy začne sypat z rukávu její zajímavý příběh. Máte pocit, že těch příběhů jsou tu ukryty stovky, za každým z předmětů, s nimiž je Nový zámek a rod Kinských spojen. Žije však i přítomností, kdy je už několik let novým kulturním centrem, které láká na výstavy a řadu akcí. Nejen na ně jsme se v rozhovoru zeptali Františka Kinského.
36 fotografií

František Kinský a novinky zámku: Memento minulých dob jsem odeslal do zapomnění

Rychnovsko
Testovací jezdec.
/FOTOGALERIE/ Na zámku Stránov si malí návštěvníci mohou hrát s replikami sto let starých autíček, která vyrobila mšenská rodinná dílna Popiko. Původní hračky, dřevěná Škoda Sentinel s vlekem a větší auto inspirované zřejmě vozem Laurin a Klement 550 MS, jsou nyní k vidění v zámeckých sbírkách. Ve mšenské dílně vonící dřevem vznikají třeba i stavebnice hmyzích domečků a ptačích budek nebo krmítka a zázemí pro veverky.
10 fotografií

Repliky historických autíček pro zámek Stránov vyjely ze mšenské rodinné dílny

Podnikání
Turistika Beroun
Podmanivá krajina s nespoutanou přírodou, která se nachází na jihozápad od Prahy, přitahuje člověka doslova od nepaměti. Zdejší hluboké hvozdy, bohaté na zvěř, si zamilovali také čeští panovníci, kteří oblast obohatili o mnoho loveckých hrádků a hradů. Nejen jejich aktivity sleduje oblíbená cyklostezka Po stopách českých králů, která se z Berouna rozebíhá do tří světových stran. Na místa, která našim vladařům přirostla tolik k srdci, se navíc můžete vydat jak na kole, tak pěšky.
4 fotografie

Čeští králové nedali na Berounsko dopustit a jejich stavby obdivujeme dodnes

Čtenář reportér
Pouť u svaté Anny je pro Pohled i okolí významná událost.
Tradiční svatoanenská pouť se koná v obci Pohled u Havlíčkova Brodu. Součástí poutě je řada kulturních a společenských akcí. Pouť se koná v lesním areálu u poutního kostela svaté Anny s pověstným údajně zázračným vodním pramenem. Další část pouti, hlavně společenský program, se odehraje přímo v obci a na místním zámku. „Pouť se koná od pátku 26. července do neděle 28.července,“ informoval starosta Milan Klement.
7 fotografií

Pohled u Havlíčkova Brodu žije velkou poutí u zázračného pramene

Havlíčkobrodsko
Ilustrační snímek
Kdy jindy než v letních měsících zahodit zábrany a vytančit se na hudebních festivalech či objevovat kouzlo hradů a zámků netradičním způsobem? V létě se to i v České republice jen hemží zajímavými akcemi nejen pod širým nebem. Deník vybral ty nejzajímavější, které rozhodně stojí za to navštívit. Na své si přijdou milovníci kultury, pohybu i historie. 

Světové hudební hvězdy i zábava na hradech. Deník přináší tipy na nejlepší akce

Regiony
Restaurátor Pavel Procházka při své práci v Zelené místnosti mimo jiné narazil i na spáleniště z 15. století.
/VIDEO, FOTO/ Restaurování Zelené místnosti v třebíčském Předzámčí odhalilo nečekané historické nálezy, včetně spáleniny z obléhání Matyášem Korvínem v roce 1468. Hlavní restaurátor Pavel Procházka přiblížil, jak se místnost proměnila od 15. století až po Valdštejny. Nově zrestaurované prostory se stanou součástí expozice Zmizelá Třebíč, která nabídne návštěvníkům pohled do bohaté historie města.
17 fotografií

Na zámku v Třebíči hořelo. Spálenina je v Zelené místnosti cítit po stovkách let

Třebíčsko
Krumlovský medvědinec prošel loni na jaře velkou očistou. Ilustrační foto.
/KOMENTÁŘ/ Příkopy a opevnění hradů sloužily v minulosti jako překážka chránící před dobyvateli. Nyní, kdy tuhle svou původní funkci dávno ztratily, se využívají různě. Někde jsou součástí prohlídkových tras, jinde slouží k uskladnění nářadí nebo jako louka pro ovce a kozy. Na čtyřech hradech a zámcích tvoří životní prostor pro medvědy. Netřeba dodávat, že prostory naprosto nevhodné. Proto vítám aktuální rozhodnutí Národního památkového ústavu (NPÚ) tyto chovy do čtyř let zrušit a zvířata přesunout do vhodnějších podmínek.

Ředitel zoo: Medvědi na hrady nepatří. Plánované zrušení chovů je dobrou zprávou

Českokrumlovsko
Andor Šándor. Foto: se svolením Andora Šándora
Český voják, bezpečnostní poradce, generál v záloze. Na druhé straně je heavymetalista, bubeník a člověk se smyslem pro humor. Andor Šándor (67) měl v dětství dva sny: být špionem, nebo rockovou hvězdou. Splnil si v podstatě oboje. Svou „špionskou“ kariéru má už za sebou, teď nastal čas vystupovat na pódiu. A tak si jednoho dne třiapadesátiletý bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby koupil bubny a začal trénovat. A nedávno své umění předvedl i lidem v Chotěboři.
9 fotografií

Andor Šándor v Chotěboři: Špionem jsem už byl, teď je čas na rock

Havlíčkobrodsko
Nemilkov.
Venkovský zámeček Nemilkov je ukázkou záchrany kulturního dědictví. Zajímavou památku během svého letního putování „objevila" paní Alena Hesounová z Pardubicka. Viděla i ložnici, ve které se nachází tajuplná skrýš, kde prý původní majitelé manželé Schreinerovi ukrývali před Hitlerem svého šestnáctiletého syna, aby nemusel do války. 
17 fotografií

Zámek Nemilkov překvapil. Má i tajuplnou skrýš, kde majitelé ukrývali svého syna

Čtenář reportér
Z Trampského muzea v Doudlebách nad Orlicí.
/FOTO, VIDEO, KVÍZ/ Kde bije srdce trampingu celého bývalého Československa? Přece v Trampském muzeu v bývalé zámecké sýpce v Doudlebách nad Orlicí, v kraji řeky Orlice, který je s tímto fenoménem také neodmyslitelně spojen. Muzeum se otevřelo teprve loni a už tehdy představilo tisíce zajímavých exponátů, do letošní sezony vkročilo s mnoha dalšími a v nové podobě.
22 fotografií

Oheň trampů hoří u zámku v Doudlebách. V muzeu najdete i chatu a řadu novinek

Rychnovsko
Jižní křídlo a věž zámku.
Rekonstrukce jižního křídla zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku, který je od roku 2016 ve vlastnictví města, se v uplynulých pěti letech zaměřila především na řešení havarijního stavu některých stavebních konstrukcí. V roce 2022 tak mohl zámek veřejnosti představit nové prohlídkové okruhy, nabídnout vyhlídku z věže i nové výstavní prostory. Opravy zámku podpořily téměř 90 miliony korun fondy EU.
48 fotografií

Moravský Krumlov odkoupil zanedbávaný zámek. S obnovou pomáhají fondy EU

Česko a EU
Simona Lewandovska se na obrazovkách objeví v roli sestry Marie.
V Jaroslavicích na zámku natáčí štáb České televize poslední díl nového detektivního seriálu Zločin na dobré cestě. Zámek poslouží jako kulisa pro klášter, kde se poslední případ seriálu odehrává. Na place jsme potkali nejen režiséra, ale i mnoho známých tváří, které se ve svých rolích objeví na televizních obrazovkách na podzim příštího roku.
13 fotografií

Natáčení na zámku v Jaroslavicích. Herci prozradili, o čem nový seriál bude

Znojemsko
Radnice ve Znojmě. Ilustrační foto.
Nestíháte číst novinky ze Znojemska každý den? Připravili jsme pro vás přehledný souhrn událostí za poslední týden. Ve Znojmě se schyluje ke změně vedení. Novým starostou by se měl stát František Koudela. Začala oprava mostu nedaleko Baumaxu, řidiči se tak na příjezdu do Znojma musí obrnit trpělivostí. Miroslav Harašta, ředitel Znojemského městského pivovaru, oznámil, že končí HoZpoda i stánek na Horním náměstí. Finanční problémy má fotbal ve Znojmě. Na zámku v Jaroslavicích natáčeli filmaři.

Souhrn událostí. Změny na radnici ve Znojmě, filmaři i další tragická nehoda

Znojemsko