ŠTÍTEK: Západočeský kraj

V multimediálním studiu VŠTE byl hostem Podcastu Deníku z jižních Čech legendární hokejista Jaroslav Pouzar.
Hokejista Pouzar, podnikatel a cestovatel Baloun, astronom Tichý. To byli první tři hosté nového podcastu Deníku Z jižních Čech, který redakce natáčí v multimediálním studiu budějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE). Jednotlivé díly jsou každou středu v premiéře dostupné na webech sedmi jihočeských Deníků a na kanále YouTube a Spotify.
4 fotografie

V multimediálním studiu VŠTE vznikají nové podcasty Deníku

Českobudějovicko
Bratrstvo sv. Barbory tentokrát vyrazilo na setkán do Plané.
Hornický den v Plané, pořádaný na počest sv. Prokopa, se letos konal již po devětadvacáté. Akce, která připomíná bohatou hornickou historii města a jeho spojení s hrabaty Šliky, přilákala zástupce z různých hornických spolků. Významným momentem bylo předání vzácného daru a vyznamenání Jaroslava Richtermoce medailí sv. Barbory za jeho přínos k uchování hornických tradic.
8 fotografií

Uranové doly ožily ve vzpomínkách. Planá hostila tradiční hornický den

Čtenář reportér
František Přibík.
Fotbalový oddíl Sokol Blovice je součástí takřka celého života Františka Přibíka. Je mu 72 let a v klubu působí a hraje už 60 let. Dlouholetý kapitán a stoper fotbalových Blovic, s kterými několik sezon hrával i krajský přebor západních Čech, v 70. letech minulého století dokonce odmítl nabídku absolvovat letní přípravu v tehdejší Škodě Plzeň. František Přibík v současnosti hraje za starou gardu Blovic.

Kvůli škole odmítl fotbalovou Škodu. V Blovicích Přibík slaví jubileum

Fotbal
Horké letní počasí. Ilustrační foto
První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území až na 33 stupňů Celsia, v neděli budou vedra ještě větší. Teploty s výjimkou západních Čech budou poslední červnový den stoupat ke 34 stupňům Celsia, na jihu Moravy může být výjimečně i 35 stupňů. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Horký víkend ukončí silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. V pondělí se citelně ochladí, teploty nepřekročí 24 stupňů.

Tropický víkend v neděli ukončí silné bouřky, v pondělí se ochladí

Česko
Testovací trasy při mezinárodní prezentaci vedly kolem památek v západních Čechách
Mladoboleslavská automobilka tentokrát kvůli představení další verze Superbu pozvala motoristické novináře z Evropy do západních Čech. Centrem prezentace se staly Karlovy Vary, odkud se na testovací trasy vyráželo jak se zážehovými, tak i dieselovými verzemi nové generace Superbu s karosérií liftback. I do ní se nakonec bude montovat plug-in hybridní pohon.
14 fotografií

První svezení s novou limuzínou Superb: už jezdí jako skutečná vlajková loď

Autosalon
Během několika minut rozvodněná řeka Úhlava v obci Štěnovice na jižním Plzeňsku brala vše, co jí stálo v cestě.
Na severovýchodě Česka bude v pondělí večer a v úterý silně pršet. V části Zlínského a Moravskoslezského kraje spadne až 70 milimetrů srážek, tedy 70 litrů na metr čtvereční. Zároveň v části středních a západních Čech budou dále stoupat hladiny řek. V části Plzeňského kraje mohu dosáhnout i nejvyššího povodňového stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
167 fotografií

Meteorologové varují před silnými dešti. V části Čech budou stoupat hladiny řek

Česko
Paleontolog Václav Ziegler považuje západní Čechy za unikátní lokalitu, bohatou na prehistorické nálezy
Je znám jako skvělý vypravěč a popularizátor vědy, ale také jako zkušený paleontolog a znalec přírody. Kromě vědecké práce považuje Václav Ziegler za své největší úspěchy vyhlášení pěti chráněných krajinných oblastí a nalezení části kostry dinosaura nedaleko Kutné Hory. Nyní přijel do Plzně podpořit unikátní výstavu obrazů Pravěk štětcem, tužkou a uhlem a zároveň připomenout všem zájemcům o prehistorii, jak významným územím jsou západní Čechy. 

Jedl jsem maso z mamuta. Chutnalo jako lojová svíčka, říká populární paleontolog

Regiony
Paleontolog Václav Ziegler považuje západní Čechy za unikátní lokalitu, bohatou na prehistorické nálezy
Je znám jako skvělý vypravěč a popularizátor vědy, ale také jako zkušený paleontolog a znalec přírody. Za své největší úspěchy, kromě vědecké práce, považuje vyhlášení pěti chráněných krajinných oblastí, konkrétně Kokořínska, Křivoklátska, Blaníku, Broumovska a rozšíření Českého ráje a nalezení části kostry dinosaura nedaleko Kutné Hory. Václav Ziegler přijel do Plzně podpořit unikátní výstavu obrazů Pravěk štětcem, tužkou a uhlem a zároveň připomenout všem zájemcům o prehistorii, jak významným územím z pohledu paleontologie je Plzeňsko a celé západní Čechy.

Jedl maso z mamuta. Chutnalo jako lojová svíčka, říká populární paleontolog

Plzeňsko
Vodní dílo Nechranice.
Odtok z přehrad na Ohři a přítocích řeky se v posledních hodinách výrazně zvýšil. Vodohospodáři snižují hladinu na Jesenici a Skalce v Karlovarském kraji i Nechranicích na pomezí Žatecka a Chomutovska. Důvodem jsou prognózy meteorologů, které předpovídají na pátek a víkend na severozápadě Čech vydatné deště. Průtok v Ohři na jejím středním toku roste, pod zmíněnými Nechranicemi už teče sto kubíků za sekundu.

Přehrady na Ohři se vypouští, o víkendu se čeká vydatný déšť

Žatecko a Lounsko
Plzeňský Prazdroj láká turisty. Připravil novinky pro letní sezónu
Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a tradice v Plzeňském Prazdroji, byl naším hostem podcastu Deníku Ze západu. A protože Plzeňský Prazdroj je v Plzni turistickým cílem číslo jedna, a blíží se letní sezóna, povídali jsme si právě o nadcházejících novinkách, prohlídkových trasách, získání prestižní ceny World Travel Awards a řadě dalších zajímavostí, které na návštěvníky čekají. Více v našem rozhovoru a podcastu.
8 fotografií

Plzeňský Prazdroj láká turisty. Připravil novinky pro letní sezónu

Deník Ze západu
Hokejoví fanoušci na českobudějovickém náměstí. Ilustrační snímek
/ANKETA/ Postup českých hokejistů do finále domácího světového šampionátu vyvolal velkou vlnu nadšení. Podívejte se, kde bude v západních Čechách možné sledovat boj národního týmu o zlatou medaili a prožívat výjimečné emoce a atmosféru společně, ať na náměstích nebo v menších prostorách na plátnech nebo velkoplošných obrazovkách. Přenos bude k vidění v mnoha restauracích a hospůdkách po celých západních Čechách.

Přinášíme přehled, kde v západních Čechách sledovat boj o zlato

Karlovarsko
V Kyšicích si připomněli konec války a osvobození, do kterého se zapojili také Čechoslováci. Ti byli součástí Kombinovaného oddílu Československé samostatné obrněné brigády, který byl začleněn do 3. americké armády.
Stovky místních i přespolních se sešly ve středu odpoledne na návsi v Kyšicích na Plzeňsku, kde si společně připomněly konec války a osvobození obce. Vzpomínkové shromáždění proběhlo u památníku příslušníků Kombinovaného oddílu Československé samostatné obrněné brigády, který právě 8. května 1945 do obce dorazil jako součást americké armády, která západní Čechy osvobodila.
37 fotografií

OBRAZEM: V Kyšicích si připomněli Československou samostatnou obrněnou brigádu

Plzeňsko
Tradiční Convoy of Liberty s vojenskými historickými vozidly, v čele s renovovaným tankem Sherman, projede centrem města v neděli 5. května
Vojenské kempy, vzpomínkové akty, legendární Convoy of Liberty nebo hudební vystoupení na třech scénách s pestrým doprovodným programem. Letošní plzeňské Slavnosti svobody, které už tradičně patří k největším oslavám konce 2. světové války, nabídnou všem fandům historické i současné vojenské techniky i milovníkům dobové atmosféry opět mimořádné zážitky.
12 fotografií

Slavnosti svobody začínají v pátek. Konvoj projede Plzní v neděli

Plzeňsko
Příjezd Konvoje svobody 2024, který tvoří zrekonstruovaná historická armádní vozidla z druhé světové války.
Konvoj zhruba 20 historických armádních vozidel a motocyklů v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se pořádá pravidelně od roku 2005, a to vždy poslední pátek v dubnu. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.
35 fotografií

Konvoj historických vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

Praha
Poslední možnost prohlédnout si tyto interiéry bude o následujícím víkendu, říká Magdalena Černá
Překvapivě zachovalý interiér s krbem z režného zdiva a zrcadlovou stěnou, dýhované obložení z jilmového dřeva s úložnými prostory, ale i rozkopaná kachlová kamna a vytrhané dráty po nezvané návštěvě zlodějů kovů. Tak vypadají v současné době místnosti ve druhém patře domu rodiny Semlerových na Klatovské třídě 19 v Plzni, do jehož rekonstrukce zbývají už jen týdny.
22 fotografií

Dům s Loosovými interiéry se uzavře. Poslední šance je vidět bude o víkendu

Plzeňsko
ČDD U19, skupina (17. kolo): FC Písek - SK Petřín Plzeň B (na snímku fotbalisté v červených dresech) 1:2 (1:0).
/FOTOGALERIE/ Po prvním poločase sice prohrávali, ale nakonec úvodní utkání jarní části sezony České divize dorostu do 19 let fotbalisté záložního týmu plzeňského Petřína (U18) zvládli vítězně. Tým z centra západních Čech porazil díky trefám Kasíka s Karpíškem domácí Písek těsně 2:1 a v tabulce se dostal na šesté místo před Beroun, který doma nečekaně podlehl Hořovicím. Podívejte se na zápas v Písku díky fotogalerii nestárnoucího jihočeského fotografa Jiřího Škrleho.
48 fotografií

OBRAZEM: Kasík s Karpíškem režírovali obrat mladých fotbalistů na hřišti Písku

Kraje