ŠTÍTEK: zápal plic

Jan Procházka je dnes v poměrně dobré kondici.
Na první covid před dvěma lety Jan Procházka málem zemřel, druhý letos v říjnu už překonal poměrně hravě. Podle něj zafungovala imunita z předchozího onemocnění. A nejen to. Jeho plíce pomohla posílit i postcovidová lázeňská léčba. Lékaři lázně doporučují jak pacientům po těžkém průběhu covidu, tak i jako prevenci na posílení obranyschopnosti.
9 fotografií

Jak dát poškozené plíce po covidu do pořádku? Příběh muže, kterému pomohly lázně

Zdraví
Bývalý prezident Václav Klaus navštívil v pátek odpoledne Miroslava Šafaříka v domově pro seniory v Trutnově.
/FOTOGALERIE/ V roce 2015 navštívil Václav Klaus Miroslava Šafaříka u něj doma v Trutnově, v pátek se za ním vydal do domova pro seniory. Daroval mu kořalku, víno, belgickou bonboniéru a tři knížky. „Byla to hezká a povzbudivá návštěva. Politiku jsme řešili jen okrajově. Máme k sobě takový vztah, že mu můžu říct všechno na plný pecky, i když to třeba není příjemné. Nebojím se mu dát najevo, když mám odlišný názor. Například na Zemana,“ rozpovídal se o prezidentské návštěvě 95letý Miroslav Šafařík.
24 fotografií

Prezidentská návštěva. Václav Klaus byl v Trutnově u předsedy klubu seniorů

Krkonoše
Miroslav Šafařík při jedné z posledních schůzí Klubu seniorů Trutnov v roce 2020, které vedl originálním způsobem.
Pětadevadesátiletý legendární předseda trutnovského Klubu seniorů Miroslav Šafařík se ani letos nedočkal kulturní ceny města Trutnova. "Už jsem ani nechtěl, aby mě navrhovali, protože se z toho dělá politika a ta do toho nepatří," přiznal. "Ale je mi to líto. Věchet i Šafařík by zasluhovali za svoji činnost kulturní cenu, to je bez debat," dodal.
25 fotografií

Šafaříka překvapil Věchet. Přitom jsem do něj bušil, že se na něj zlobí Krakonoš

Krkonoše
Covid zásadně proměnil i život v porodnicích, říká lékařka Lucie Kavanová.
/ROZHOVOR/ Covidová pandemie mění péči na všech odděleních nemocnic, gynekologická a porodnická nevyjímaje. Odráží se i na chodu porodnice ve Svitavách. "Minulý týden jsem měla covid pozitivní rodičku s mrtvým plodem, v ambulanci jen za jedno dopoledne šest telefonátů covid pozitivních, vyděšených těhotných, jedna z nich již se zápalem plic a druhá s trombózou," přibližuje aktuální situaci gynekoložka Lucie Kavanová z Vidlaté Seče, která slouží v porodnicích ve Svitavách, Mostě a navíc pracuje v ambulanci v Litomyšli.
3 fotografie

Předčasné porody, trombózy a zápal plic u covidu řešíme pořád, říká gynekoložka

Z okolí
Covid zásadně proměnil i život v porodnicích, říká lékařka Lucie Kavanová.
/ROZHOVOR/ Covidová pandemie mění péči na všech odděleních nemocnic, gynekologická a porodnická nevyjímaje. Odráží se i na chodu porodnice ve Svitavách. "Minulý týden jsem měla covid pozitivní rodičku s mrtvým plodem, v ambulanci jen za jedno dopoledne šest telefonátů covid pozitivních, vyděšených těhotných, jedna z nich již se zápalem plic a druhá s trombózou," přibližuje aktuální situaci gynekoložka Lucie Kavanová z Vidlaté Seče, která slouží v porodnicích ve Svitavách, Mostě a navíc pracuje v ambulanci v Litomyšli.
3 fotografie

Předčasné porody, trombózy a zápal plic u covidu řešíme pořád, říká gynekoložka

Svitavsko
Plicní fibróza. Ilustrační snímek
Narůžovělý párový orgán, umožňující výměnu plynů mezi krví a vzduchem a skládající se z milionů plicních sklípků, bývá někdy nazýván „orgánem života“. Význam plic pro přežití pochopili již staří Egypťané, kteří vytvořili speciální hieroglyf zobrazující plíce připojené k průdušnici a symbolizující tak nenarušitelnou jednotu mezi Horním a Dolním Egyptem.
5 fotografií

Drsná fakta. Dlouhodobé dopady covidu na stav plic můžou pokazit život

Zdraví
Nový kříž na městském hřibově v Lipníku nad Bečvou připomíná oběti ze zdejších lazaretů z období Velké války
Nejčastěji umírali na průstřel páteře, tyfus, zápal plic, malárii nebo tetanus. O zraněné vojáky, ale i nakažené španělskou chřipkou, se před sto lety starali hned v několika budovách vojenského lazaretu v Lipníku nad Bečvou. Na jednom z míst, kde byli pochováni - zdejším městském hřbitově - teď připomíná jejich hrdinství dvoumetrový kovaný kříž. Monument má symbolizovat utrpení i naději.
21 fotografií

Nový kříž v Lipníku připomíná oběti ze zdejších lazaretů. Takto jej odhalili

Přerovsko
Lékař Tomáš Vojtíšek, přednosta ústavu soudního lékařství.
Nový fenomén u onemocnění Covid-19 prokázali v poslední době lékaři z Ústavu soudního lékařství brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny. Při zvyšujícím se počtu pitev kvůli zjištění příčiny smrti u náhlých úmrtí lidí mimo zdravotnická zařízení zjistili, že jako bezprostřední příčina smrti byla diagnostikovaná virová pneumonie v důsledku onemocnění Covid-19.  
24 fotografií

Unikátní zjištění lékařů z Brna: Koronavirus zabíjí i nečekaně mimo nemocnice

Zdraví
Péče o pacienta jedné z nemocnic ve středoasijském Kazachstánu
Tisíce hospitalizovaných, stovky mrtvých a nekonečné fronty lidí stojících u márnic, odkud se snaží získat pozůstatky svých blízkých. Za současnou krizí ve středoasijském Kazachstánu však zřejmě nestojí obávaný koronavirus, nýbrž epidemie nové formy zápalu plic. Podle některých zdrojů je toto onemocnění mnohem smrtelnější než covid-19.
5 fotografií

Smrtelnější než koronavirus. Kazachstán sužuje záhadný zápal plic

Svět
Lék remdesivir americké společnosti Gilead
Evropská léková agentura (EMA) dnes po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila, aby byl přípravek remdesivir podmínečně schválen k léčbě pacientů s nemocí covid-19. Jeden z výborů úřadu přípravek americké společnosti Gilead Sciences doporučil pro pacienty starší 12 let se zápalem plic, kteří potřebují dodatečné dávky kyslíku. Proti covidu-19 zatím neexistuje žádný oficiálně schválený lék ani vakcína.
15 fotografií

Lékový úřad EU schválil remdesivir jako léčbu covidu-19

Zdraví
Sestra ošetřuje pacientku s koronavirem v nemocnici ve Wu-chanu v centrální provincii Chu-pej.
Pevninská Čína hlásí dalších 86 úmrtí po nakažení novým koronavirem. Celkově tak počet mrtvých do konce pátku v kontinentální Číně dosáhl 722, informovala dnes podle agentury Reuters čínská Národní zdravotnická komise (NHC). Počet případů nákazy v pevninské Číně vzrostl na 34 546. Mezi oběťmi koronaviru v čínském Wu-chanu je americký občan, vůbec první oběť z USA.
5 fotografií

Obětí koronaviru je už víc než 700, přiznala Čína. Počet nakažených roste

Svět
Zdravotníci v ochranných oblecích transportují pacienta do nemocnice ve městě Wu-chan
Nový typ koronaviru se zřejmě začal šířit v okolí Wu-chanu již o měsíc či dva dříve, než na něj upozornily čínské úřady, a byl zaměňován za zápal plic. První nemocní pacienti se přitom nakazili na různých místech a ne pouze na trhu s mořskými plody a dalšími zvířaty Chua-nan, jak zprvu naznačovaly čínské úřady i Světová zdravotnická organizace (WHO). V rozhovoru se serverem Science Speaks to prohlásil Daniel Lucey, specialista na infekční onemocnění z Georgetownské univerzity ve Washingtonu.
5 fotografií

Virus se ve Wu-chanu šířil již dříve, tvrdí vědec. Byl zaměňován za zápal plic

Svět
Ilustrační foto
Velmi vážnému průběhu invazivní pneumokokové infekce (IPO) loni ve Zlínském kraji čelilo 13 lidí, 4 z nich podle lékařky Jany Hoškové z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje zemřeli.

Pneumokok zabil čtyři osoby

Zlínsko
Zpěvák Karel Gott
Kvůli akutnímu zápalu plic zrušil nejpopulárnější český zpěvák Karel Gott čtvrteční představení na festivalu Benátská! v Liberci. ČTK to dnes sdělila jeho mluvčí Aneta Stolzová. Gott měl ve čtvrtek večer zazpívat v rámci tradičního Večírku pro nedočkavé, mělo to být jeho poslední letošní veřejné vystoupení. Na festivalu chtěl oslavit své 80. narozeniny, které připadly na 14. července.
7 fotografií

Gott zrušil vystoupení na festivalu Benátská. Kvůli akutnímu zápalu plic

Hudba
Ilustrační foto.
Nymbursko – IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy - IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Rakovnicko – IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy - IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy - IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy - IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Střední Čechy - IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Kladensko – IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Ilustrační foto.
Mělnicko – IPO může být smrtící. Invazivní pneumokoková infekce se může stát zabijákem, o němž se příliš neví. Na závažnost tohoto onemocnění upozornila Mahulena Poliaková ze společnosti Medica Healthworld. Připomněla, že loni podle údajů ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlové ve středních Čechách mělo velmi vážný průběh onemocnění 64 lidí, z nichž 11 zemřelo – a Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy připomněla v metropoli 50 nemocných, z nichž nepřežilo sedm.

Pneumokok zabíjí. Infekci loni nepřežilo 11 Středočechů

Z okolí
Pietní výroční k úmrtí Karla Čapka v Malých Svatoňovicích u sousoší bratří Čapků od akademického sochaře Josefa Malejovského.
Malé Svatoňovice - „Už neuděláš to největší a nevydáš všechno. Chtěl jsi se roztrhnout samou silou a zůstaneš celý, nespasíš svět, ani jej nerozbiješ. Mnoho toho zůstane zavřeno jako v kameni oheň, tak dobrá, je to obětováno,“ slovy jeho boha dědečka z Krakatitu se právě před osmdesáti lety rozloučila se svým manželem Karlem Čapkem, jež jí pár chvil před tím umřel v náručí, herečka Olga Scheinpflugová.
2 fotografie

Před osmdesáti lety zemřel Karel Čapek

Krkonoše
Pietní výroční k úmrtí Karla Čapka v Malých Svatoňovicích u sousoší bratří Čapků od akademického sochaře Josefa Malejovského.
„Už neuděláš to největší a nevydáš všechno. Chtěl jsi se roztrhnout samou silou a zůstaneš celý, nespasíš svět, ani jej nerozbiješ. Mnoho toho zůstane zavřeno jako v kameni oheň, tak dobrá, je to obětováno,“ slovy jeho boha dědečka z Krakatitu se právě před osmdesáti lety rozloučila se svým manželem Karlem Čapkem, jenž jí pár chvil předtím umřel v náručí, herečka Olga Scheinpflugová.
2 fotografie

Před osmdesáti lety zemřel Karel Čapek

Ostatní
Ilustrační foto, operace.
Kontaminaci jednoho ze vzorků anestetika Propofol odebraného v soukromé nemocnici Frýdlant, kde byla v minulém týdnu u devíti pacientů prokázána otrava krve, odhalily první výsledky testů. Minimálně v jedné z lahviček byl acinetobacter, což je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí. U oslabených lidí může ale vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve. Byla tam poměrně masivně, řekl dnes náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Na závěry je podle něj brzy.
5 fotografií

Otrava krve: Testy odhalily kontaminaci vzorku anestézie z frýdlantské nemocnice

Česko