ŠTÍTEK: Závist

Ilustrační foto.
Závist, Osvračín – Dvě velmi podobné nehody s velmi mladými protagonisty nedávno řešili policisté na Domažlicku. V obou případech šlo o karamboly jezdců na kole. U Závisti na Poběžovicku jedenáctiletý cyklista na přímém úseku nezvládl řízení a upadl na zem.

Mladí cyklisté se zranili

Nehody
Nevýrazný přechod u Penny Marketu vadí lidem
Vyškovsko, Blanensko – Cestu Marie Dokoupilové z Bučovic za nákupy provází obavy. Hlavně kvůli řidičům, kteří při odbočování na parkoviště k obchodu Penny Market přehlíží přechod pro chodce. „Už několikrát se mi stalo, že auta jezdí sem a tam a nerespektují přechod, vůbec se na chodce nedívají,“ postěžovala si žena.
2 fotografie

Jak se dostat k obchodu? Přechod v Bučovicích je nebezpečný

Vyškovsko
Nehoda v Závisti na Blanensku. Pro vážně zraněného muže přiletěl vrtulník.
Závist /FOTOGALERIE/ – Vrtulník přistával v pondělí u vážné dopravní nehody v Závisti na Blanensku. Krátce před devátou hodinou ráno se na silnici I/43 čelně srazil kamion s osobním autem. Zranili se dva řidiči, osmašedesátiletý muž, který řídil osobní auto, podle policie po převozu do nemocnice zemřel. Tah mezi Brnem a Svitavami byl v místě nehody neprůjezdný zhruba dvě hodiny. Provoz pak policisté omezili i odpoledne.
10 fotografií

Smrtelná nehoda: v Závisti kamion zdemoloval auto, řidič podlehl zraněním

Nehody
Kapela Blue Bucks oslavila plnoletost téměř všemi muzikantskými sestavami
Kolín – Čtyři desky a osmnáct let činnosti má za sebou kolínská kapela Blue Bucks a svoji plnoletost oslavila třetí květnovou sobotu ve velkém sále kolínského Městského společenského domu. Na velkém pódiu se dvěma bicími soupravami postavenými na velkém praktikáblu se postupně představily téměř všechny historické hudební sestavy, které se prošly čtyřmi natočenými deskami.
89 fotografií

Kapela Blue Bucks oslavila plnoletost téměř všemi muzikantskými sestavami

Volný čas
Dopravní nehoda u Letovic. Osobní auto se srazilo s nákladním.
Blanensko /FOTOGALERIE/ – Tragicky skončila čtvrteční dopravní nehoda motorky u obce Habrůvka na Blanensku. Po čtvrté hodině odpoledne tam na stroji Yamaha boural pětačtyřicetiletý muž. Podle policistů nezvládl řízení a narazil do betonového sloupku. Zatímco jeho spolujezdkyně vyvázla z nehody bez vážného zranění, muže museli na místě záchranáři oživovat. „Do nemocnice ho transportoval vrtulník v kritickém stavu. V noci pak zemřel," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.
6 fotografií

Těžce zraněný motorkář zemřel v nemocnici

Nehody
Volby v Závisti měly slabou účast. Přišla necelá polovina voličů.
Závist – Čtyřicet sedm procent. Taková byla účast v sobotních opakovaných volbách v Závisti na Blanensku, kde žije sto čtyřicet lidí. Přitom před dvěma a půl lety volilo vedení obce bezmála dvě třetiny místních. Stejně jako tehdy vybírali obyvatelé Závisti z jediné kandidátky nezávislých kandidátů. Tentokrát však na ní bylo jen pět jmen. Stejný je i počet zastupitelských mandátů. Žádný náhradník není.

Volby v Závisti měly slabou účast. Přišla necelá polovina voličů

Blanensko
Ilustrační foto.
Blanensko, Vyškovsko – Lidé v Závisti na Blanensku zvolí nové vedení obce. K opakovaným volbám půjdou tuto sobotu. V obci, kde žije zhruba sto čtyřicet lidí, sestavili jedinou kandidátku nezávislých kandidátů. Jmenuje se Naše Závist a je na ni pět místních.

V Závisti půjdou lidé v sobotu opět k volbám

Blanensko
Ilustrační foto
Závist – Necelé dva roky vydrželo fungovat zastupitelstvo v Závisti. V malé obci, kde žije zhruba sto čtyřicet lidí, položil před časem zastupitelský mandát místostarosta Dušan Šmarda. Náhradnice Gabriela Šmardová pak zastupitelský slib nesložila. V současnosti stojí v čele obce jen čtyři zastupitelé. To je o jednoho méně, než ukládá zákon. V obci tak budou nové volby, ke kterým půjdou místní čtvrtého února.

V Závisti na Blanensku půjdou lidé opět k volbám

Blanensko
Sněhovou nadílku si užívaly děti v Domažlicích.
Domažlicko – Auta v příkopech, stromy popadané přes silnice a zpožděné autobusové spoje. To je důsledek přívalů mokrého sněhu, kterého od pondělního poledne do úterního rána v některých místech našeho regionu napadlo až třicet centimetrů.

Domažlicko ochromila kalamita

Domažlicko
Ilustrační foto.
Černá Hora, Závist – S pomocí ovčáckého psa nahnali stádo zdivočelých ovcí do starého lomu. Pak ke slovu přišla veterinářova puška s narkotizační střelou. Uspané ovce svázat a odvézt zpět do ohradníku. Tak před několika dny skončil zátah majitele ovcí nedaleko Černé Hory. Stádo mu uprchlo už v květnu a potulovalo se v blízkosti státní silnice I/43, kde rozptylovalo pozornost řidičů.

Část stáda u silnice smrti uspal veterinář. Čtyři ovce se stále potulují okolo

Blanensko
Originální výrobky z drátků, korálků, plastů, látek a hlíny umí vyrobit dvacetiletá Iva Horáková ze Závisti.
Závist /MLADÉ TALENTY BLANENSKA/ – Z drátků, korálků, kousků látky nebo třeba z plastu dokáže vykouzlit krásné náhrdelníky a náušnice. A hlína se v jejích rukou mění na tradiční venkovské výrobky, jaké měly na chalupě naše babičky. Vášní dvacetileté Ivy Horákové ze Závisti se stala výroba šperků a keramiky. Že se chce svému koníčku věnovat naplno, si uvědomila na tříměsíčním pracovním pobytu v Anglii, ze kterého se vrátila teprve nedávno. „S přítelem jsme odjeli do Birminghamu. Pracovala jsem tam pro jednu doručovatelskou společnost a zadávala zakázky do počítače. Zdokonalila jsem se tam v angličtině a poznala nový kus světa. Zároveň jsem ale pochopila, že stereotypní práce není pro mě. Potřebuji se plně věnovat něčemu tvůrčímu, za čím je vidět konkrétní výsledek. Jinak bych nebyla šťastná. Proto jsem si založila živnost," vysvětluje Horáková.

Výroba náušnic a hrnků? Pro Ivu Horákovou ten nejlepší relax

Blanensko
Ilustrační foto.
Když už tady máme ten předvánoční čas, pokouším se i já vyhnat čerty z hlavy a vrhnout se na klidné prožití adventu. Nebojte se. Nebudu vás nudit výčitkami z nedomytých oken a nenapečeného cukroví. S dovolením bych vás „utloukla" svými čerty a schválně, jestli je také máte…

SLOUPEK: Čerty z hlavy ani
 metlou nevyženeš

Názory z regionu
Ilustrační foto.
Závist – Obyvatelům vesnice Závist se konečně vyplní dlouholeté prosby. Na silnici I/43 v části procházející obcí začnou řidiči jezdit pomaleji. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam v první půli listopadu sníží povolenou rychlost. Z devadesáti na šedesát kilometrů v hodině.

V Závisti na silnici I/43 sníží brzy rychlost. Na šedesátku

Blanensko
Ilustrační foto.
Černá Hora – Asi dvě hodiny se v sobotu dopoledne tvořily kolony na hlavním silničním tahu Brno-Svitavy v místech zvaných Černohorské lesy. Příčinou byla dopravní nehoda.

Kvůli nehodě se na I/43 tvořily kolony

Nehody
Ilustrační fotografie.
Černá Hora, Závist - Zatím největší letošní požár na Blanensku, shodují se hasiči. Ve středu před druhou odpoledne zasahovali při požáru lesa asi kilometr od státní silnice I/43 mezi obcemi Závist a Černá Hora. Na pomoc přivolali dokonce i vrtulník. Požár zasáhl mladý smrkový porost a celkovou škodu odhadli odborníci na zhruba na tři sta tisíc korun. Příčinou požáru byl pravděpodobně blesk, který v úterý večer zasáhl jeden ze stromů.

Blesk zapálil les. Do vzduchu musel i vrtulník

Požáry
Ilustrační foto.
Blanensko /POZVÁNÍ NA VÍKEND/– Víkend bude na Blanensku bezesporu patřit ostatkovému veselí. To zítra odstartuje na řadě míst v regionu. Ovšem zkrátka nepřijdou ani milovníci výstav, stejně jako ti, kteří by ještě v závěru plesové sezony chtěli vyrazit na nějaký ten bál.

Blanensko ovládne masopustní veselí

Blanensko
Přetížená silnice I/43 Brno - Svitavy
Závist – Někdy čekají lidé ze Závisti pět, jindy dvacet minut, než se kolem nich přeřítí rychlá auta. Pak se rozběhnou do silnice smrti. Snad stihnou autobus, snad je něco nepřejede. Takto riskují děti, jejich rodiče i starší lidé, když míří na autobusové zastávky, které leží na státní silnici I/43.

Lidé ze Závisti riskují přebíháním I/43

Blanensko
Ilustrační foto
Závist – Záchranáři vyjížděli v pondělí před půl devátou ráno k dopravní nehodě nákladního auta na silnici I/43. Řidič náklaďáku jedoucí ve směru od Černé Hory na Brno ve velké rychlosti nezvládl v kopci řízení a sjel ze silnice.

Z nabouraného náklaďáku vytekla nafta

Nehody
Cyklosobota v Českém lese - Okruh I.
Poběžovice /MAPA OKRUHU I./ - Tento okruh Vám představí domovinu loupežníka Dobrohosta. Během cesty budete moct navštívit a prohlédnout Pivoňský klášter, Poběžovický zámek a kostel. V místním infocentru se pak dozvíte nejen mnoho zajímavého z historie Poběžovic. A jeho blízského okolí.

Cyklosobota v Českém lese - Okruh 1

Domažlicko
Stavba dálnice Pod Horkou, léto 1940. Na snímkuta dělníků u náklaďáku a silničního válce.  par
Žernovník /FOTO/ - Křížení s okresní silnicí III/377 nám prezentují stupňovité základy dálničního mostu Pod Horkou, jež jsme zmínili minule. V nich byly zabetonovány vysoko čnící armovací železné pruty, stejně jako do základů dalšího mostu, přes potok Býkovku. Po válce byla železa odřezána a znovu využita.

Pod Horkou u Žernovníka bylo velké staveniště

Blanensko