ŠTÍTEK: Zermatt

Petra Vlhová
Úvodní slalom letošní sezony Světového poháru vyhrála ve finském Levi Petra Vlhová. Slovenská lyžařka za sebou nechala druhou Lenu Duerrovou z Německa téměř o vteřinu a půl, třetí skončila Rakušanka Katharina Liensbergerová. Ani ve druhém závodě sezony se nedostala na stupně vítězek Američanka Mikaela Shiffrinová, která dojela čvrtá. Česká lyžařka Martina Dubovská si připsala body za čtrnácté místo, Adriana Jelínková nedokončila první kolo. Muži se ani tentokrát nedočkali zahájení sezony, ve švýcarském Zermattu se sjezd neuskutečnil kvůli novému sněhu a větru.
8 fotografií

Stádo vítězné Vlhové se rozšířilo na šest sobů. Dubovská dojela v Levi čtrnáctá

Zimní sporty
Martina Dubovská se těší, že ji spolupráce s Livio Magonim přinese zlepšení
Po tradičním říjnovém „předkrmu“ v Söldenu, kde se kvůli nepřízni počasí dostalo jen na ženy, se světový pohár v alpských disciplínách nyní rozjíždí v obou kategoriích. Z Čechů bude ve hře při sjezdech na nové trati v Zermattu na švýcarsko-italském pomezí Jan Zabystřan. Ve finském Levi se na start slalomů při letošní premiéře v elitním seriálu představí Martina Dubovská, kterou tam doplní Adriana Jelínková.
14 fotografií

Dubovská jde na start. Očekávání raději nemám, říká před slalomem v Levi

Zimní sporty
Tak se jeví Matterhorn z kabiny.
Nová lanovka ve Švýcarsku vystoupá až do výšky 3821 metrů. Od 1. července vozí Matterhorn Glacier Ride II turisty z Zernattu kolem Matterhornu do italského Breuil-Cervinia. Nevýhodou je, že musejí mezi lanovkami několikrát přestupovat.

Od sousedů: Lanovkou přes Alpy

Českobudějovicko
Železná Ruda za jedno euro.
Pasov – 71letý Günther Klebes z Erlangenu sbírá historické pohlednice, zejména s motivy železnice. Teď do své sbírky dobyl další cenný exemplář – pohlednici s obrázkem nádraží v Železné Rudě z roku 1960, odeslanou 1965, píše PNP.

Soused si pořídil hraniční nádraží

Z okolí
... a v ní byl člověk...
Linec - OÖN popsaly, jak jen lehce oblečená asi 30letá Ruska žijící v Německu spadla u Zermattu ve Waliských Alpách ve Švýcarsku do trhliny v ledovci a v teplotě pod bodem mrazu přežila skoro celé dva dny a dvě noci.

Sousedka přežila dva dny v ledu

Z okolí
Vlaky Glacier Express s novou třídou Excellence vybavenou sedačkami české výroby
Společnost Glacier Express nasadila poprvé do běžného provozu na své spoje mezi Zermattem a Svatým Mořicem nové vozy. Moderní třída Excellence nabízí cestujícím za patřičnou cenu nejluxusnější svezení na železnici v celých Alpách. Vozidlo má i českou stopu: luxusní sedačky jsou z produkce firmy Borcad, která sídlí ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku.   
8 fotografií

Na sedačkách z Fryčovic na Frýdecko-Místecku se vozí cestující v celých Alpách

Podnikání
Ilustrační foto.
Pokud sledujete sníh mizící ze strání hor a blížící se termín plánovaného odjezdu za lyžováním vás naplňuje obavami, jestli už nebude na nějaké zimní radovánky pozdě, věnujte prosím pozornost následujícím tuzemským i zahraničním lyžařským střediskům. Ano, i u nás se ještě najdou sjezdovky, kde zatím nevyrašil první jarní květiny.

Kde se ještě lyžuje

Cestujeme
Frézování vozovky.
Benešovsko – Obyvatele dalších tří aglomerací na Benešovsku čeká zlepšení životního prostředí. Po Vlašimi a Olbramovicích také lidé z Divišova, Benešova a Týnce nad Sázavou nebudou tolik trpět automobilovou dopravou. Auta tam při průjezdu místem už nebudou tolik hlučet. Ne proto, že by jim tamní zastupitelé, podobně jako ve švýcarském Zermattu, zcela zakázali vjezd na území města, ale proto, že vozidla mezi obytnými domy pojedou po takzvaném tichém asfaltu. K jeho pokládce musejí cestáři nejprve odfrézovat svrchní část stávající komunikace. To se už nyní děje v Divišově, kde jsou ze zmiňovaných aglomerací, v tomto směru, nejdál. Do půlky měsíce tam cestáři odfrézují vozovku v Benešovské a Šternberské ulici, tedy těch komunikacích, které využívají motoristé mířící k dálnici D 1 nebo k Benešovu. Neúměrné zvýšení hlukové zátěže Divišovské postihuje ještě více, když se na dálnici stane nehoda. Přes městys totiž vede objízdná trasa.

Tichý asfalt položí cestáři v Divišově, Benešově a Týnci nad Sázavou

Benešovsko
Ilustrační foto
Zermatt - Švýcarsko se vzdává jednoho ze svých lákadel pro turisty: focení se s bernardýny pod horou Matterhorn. Úřady městečka Zermatt vyslyšely kritiku ochránců zvířat, podle nichž se s psími "modely" nezachází dobře, a dohodly se s místními firmami nabízejícími službu, aby tak již nečinily.

Švýcarsko přijde o jedno turistické lákadlo: focení s bernardýny

Ekonomika
Ilustrační foto
Curych/Vídeň - Výročí chce Zermatt oslavit velkolepě. Už sto padesát let totiž letos v červnu uplyne od prvního výstupu na světoznámou horu Matterhorn. Švýcarské letovisko se na slavnosti připravuje už dlouho. V polovině ledna ale přišel šok, když místní centrální banka rozhodla o zrušení limitu pro kurz domácí měny vůči euru. A následoval ho strach z dalších prázdných hotelových postelí, napsala agentura DPA.

Silný frank připravil Švýcarsko o turisty, Rakousko jásá

Ekonomika
Jedenáct zraněných lidí si dnes vyžádala nehoda vlaku na známé horské železnici Matterhorn-Gotthard v jižním Švýcarsku.
Bern - Jedenáct zraněných lidí si dnes vyžádala nehoda vlaku na známé horské železnici Matterhorn-Gotthard v jižním Švýcarsku. Souprava se na přejezdu srazila s dodávkou, dva vagony se po nárazu převrátily. Na místě zasahovalo přes 150 záchranářů a několik helikoptér, napsal portál 1815.ch.

Ve Švýcarsku se po nehodě vlaku převrátily vagony, 11 zraněných

Svět
Nikola Sudová.
Lake Placid - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila v jízdě v boulích v Lake Placid druhá a poprvé v sezoně Světového poháru se probojovala na pódium. Vyhrála domácí favoritka Hannah Kearneyová, která úvodní dva závody seriálu v prosinci vynechala po říjnovém zranění žeber.

Boulařka Sudová vybojovala na SP v Lake Placid druhé místo

Zimní sporty
BĚHEM cvičení si členové horské služby vyzkoušeli například záchranu ve skalním terénu, trénovali také lanovou techniku.
Krkonoše - Až do Alp zavítalo čtyřiadvacet záchranářů všech horských oblastí České republiky, aby v těchto dnech trénovalo v náročných podmínkách u švýcarského Zermattu. Šlo o první ze dvou doškolení členů Horské služby další by se mělo uskutečnit na začátku listopadu.

Horští záchranáři trénovali v Alpách

Krkonoše
Michaela Mertová
Pardubice – Jedna z našich nejlepších vytrvalostních běžkyň Michaela Mertová se na jaře potýkala s problémem. Trénink u ní způsobil únavovou zlomeninu stehenní kosti. V pardubické nemocnici ale přišli na to, jak sportovkyni léčit a zároveň jí umožnit udržet potřebné tréninkové dávky.

Běžkyni Mertovou dávali dohromady v Pardubicích

Pardubicko