ŠTÍTEK: Zimní olympijské hry

Mont Blanc, nejvyšší hora Evropy
Zimní olympijské hry v roce 2030 se uskuteční ve Francouzských Alpách. Kongres Mezinárodního olympijského výboru (MOV) přidělil dnes v Paříži pořadatelství zatím podmínečně kvůli chybějícím garancím. Jednu záruku postrádají činovníci od regionů Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d'Azur a druhou od budoucí vlády po nedávném vzniku politické krize v zemi.

Evropa uvidí i další zimní olympiádu v roce 2030. Francie dostala podmínku

Ostatní sporty
Lucie Charvátová, vlajkonoška Královéhradeckého kraje na ODM.
/FOTOGALERIE/ Sama o sobě říká, že má život sbalený v tašce na kolečkách. Díky biatlonu tráví Lucie Charvátová spoustu času na cestách. Kromě tréninku a závodů však zvládá i studium, před týdnem obhájila závěrečnou práci v oboru Sportovní diplomacie. Jak zvládat školu i sport, může radit právě teď svým následovníkům. Už podruhé se stala vlajkonoškou Královéhradeckého kraje na Olympiádě dětí a mládeže.
7 fotografií

Biatlonistkou jsem díky ODM. Charvátová zvládá spolu se sportem i studium

Ostatní sporty
Ondřej Janoušek a Pavel Pavel.
/FOTOGALERIE/ Pavel Pavel skončil 6. května tohoto roku na valné hromadě ve funkci předsedy Krajského svazu lyžařů Jihočeského kraje. Dvacet let je prakticky jedna generace, a to již stojí za ohlédnutí. "Velká jména závodníků vycházejí z obětavé práce mnohdy i bezejmenných lidí kolem lyžování," připomíná důležitou úlohu trenérů a všech kolem lyžování Pavel Pavel.
13 fotografií

Velká jména vycházejí z obětavé práce mnohdy i bezejmenných lidí kolem lyžování

Ostatní sporty
Sport karoserie Šklíba.
Na konci rychnovských Chaloupek je dům čp. 393, kde žil a měl svoji dílnu kolář Oldřich Šklíba (1902-1982), výrobce hokejek pro československé národní mužstvo v letech 1947-1949. Na brankářskou hůl, s níž na mistrovství světa ve Stockholmu v zimě 1949 hrál legendární Boža Modrý, měl Oldřich Šklíba dokonce patent (oba na společném snímku).
6 fotografií

Hokejky pro zlaté hochy se vyráběly v Rychnově. Jejich sny pohřbily uranové doly

Čtenář reportér
Anna a Kateřina Pavelkovy společně s Terezou Novotnou ovládly ME ve snowvolejbalu do 20 let.
Jde jim to na písku, v šestkách i na sněhu. Osmnáctiletá dvojčata Anna a Kateřina Pavelkovy společně s Terezou Novotnou ovládly evropský šampionát ve snow volejbalu do 20 let, který se konal v gruzínském Bakuriani. Po té, co se sestry žijící kousek od Prahy staly mistryněmi Evropy v plážovém volejbalu do 18 let, oslavily letos další zlato.

Princezny na písku i na sněhu. České sestry mají zlato ze snow volejbalu

Ostatní sporty
Účastníci 57. ročníku ČEZ Jizerské 50 ukázali, proč je závod takovým fenoménemÚčastníci 57. ročníku ČEZ Jizerské 50 ukázali, proč je závod takovým fenoménem
Sníh? Kdysi samozřejmost, brzy vzácnost. S vrtochy počasí se potýkají i sportovci a rodiny s dětmi. Počet dnů na lyžích v zimě se zmenšuje. Za radovánkami i závody cestují lidé dál a do vyšších nadmořských výšek. Bude bílo, nebo bahno? Nejistota trápí lyžování, donedávna tradiční český sport. Potvrzují to i debaty, které se strhly poté, co byla zrušena Jizerská padesátka. O tom všem je další téma Sportovního deníku.
7 fotografií

Jak zajistit sníh? Bude se pořád lyžovat? Zrušení Jizerské 50 otevírá řadu témat

Zimní sporty
OLYMPIJSKÉ HRY. Fin Ville Raikkonen (č. 9), Petr Garabík z České republiky (č. 8) a Alexej Aidarov (č. 3) z Běloruska v první etapě olympijské štafety biatlonistů na 4x7,5 kilometru, která se běžela 20. února 2002 v Soldier Hollow.
Americký biatlonový svaz vyřadil na půl roku ze servisního týmu někdejšího českého reprezentanta Petra Garabíka za sexuální obtěžování závodnice Joanne Reidové. Do konce letošního roku navíc bude v podmínce. Stříbrný medailista ve štafetě na mistrovství světa v roce 1995 ve vyjádření pro agenturu AP, která o rozhodnutí informovala, případ označil za nesmysl.

Bývalého olympionika vyřadili za sexuální obtěžování. Nesmysl, brání se Garabík

Zimní sporty
Eva Vrabcová Nývltová, trojnásobná účastnice zimních olympijských her, někdejší úspěšná závodnice v běhu na lyžích, se první únorovou sobotu představí ve Velkých Karlovicích na tradičním běžkařském závodu Noční stopa Valachy.
/FOTOGALERIE/ Zajímavou patronku a v neposlední řadě startérku bude mít úvodní akce Datart Valachy tour 2024. Tradiční běžkařský závod Noční stopa Valachy, který se chystá v sobotu 3. února ve Velkých Karlovicích, zahájí osoba z nejpovolanějších - trojnásobná účastnice zimních olympijských her, někdejší úspěšná závodnice v běhu na lyžích Eva Vrabcová Nývltová. 
5 fotografií

Olympionička Nývltová odstartuje a absolvuje Noční stopu Valachy. Změříte síly?

Ostatní sporty
Krkonoše se těší přízni lyžařů dodnes
Přestože se na našem území nenacházejí žádné velehory, lyžování se věnuje nadprůměrné množství Čechů. Aktivních lyžařů je v tuzemsku, v přepočtu na počet obyvatel, prakticky stejně jako v Norsku, Švýcarsku či Rakousku. Třeba se vysvětlení skrývá v historii. Češi totiž v dějinách lyžování hráli velmi podstatnou roli. Vášnivé zaujetí našich předků tak možná máme doslova pod kůží.
11 fotografií

Češi založili první lyžařský svaz na světě. A přišli s myšlenkou zimní olympiády

Doma
Rumunsko na MS Divize I 2023 v Nottinghamu.
V moderní éře se Rumunsko kvalifikovalo na čtyři zimní olympiády a jeden světový šampionát elitní skupiny. Aktuálně čeká reprezentační tým, většinově tvořený etnickými Maďary, únorová olympijská kvalifikace a na přelomu dubna a května MS Divize I v italském Bolzanu. Svůj „rodný list“ dostal rumunský hokej 24. ledna 1924. Tehdy Mezinárodní liga ledního hokeje – jak se IIHF dříve jmenovala – schválila přihlášku od někdejší Ústřední komise zimních sportů, podepsanou králem Ferdinandem.

Rumunský hokej slaví 100 let. Připíjet se ale bude tokajským…

Hokej
Marek Müller v obřím slalomu na MČR.
Letošní sezona šumavských sjezdařů byla plná nečekaných událostí. Ale začínáme pochopitelně těmi příjemnými – starší žák David Janda, člen SA Špičák, dosáhl na titul mistra republiky v obřím slalomu a skončil druhý v rámci závodu Super G. Slova uznání zaslouží i junior Marek Müller ze Sokola Špičák, který se stal tuzemským šampionem ve slalomu mužů.
4 fotografie

Sezona šumavských lyžařů. David Janda a Marek Müller sjezdařskými mistry

Ostatní sporty
Ota Pavel u psacího stroje
Dukla mezi mrakodrapy, Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby. To je jen několik titulů, jejichž autorem je Ota Pavel. Po přečtení jeho knih, které jsou pohlazením po duši, byste jistě nehádali, že je napsal člověk těžce zkoušený osudem. Během 42 let, které mu byly na tomto světě vyměřeny, sice zažil radostné dětství s chytáním ryb a kariéru nadějného hokejisty, ale i rodinné utrpení spojené s válkou a onemocnění maniodepresivní psychózou. 31. března tomu bude 50 let ode dne, kdy spisovatel zemřel.

Chtěl se zabít, ale zachránila ho láska k rybám. Ota Pavel měl své démony

Literatura
Zlínské mladé naděje ocenil i hejtman Radim Holiš.
Celkem 13 medailí, z toho tři zlaté, pět stříbrných a pět bronzových, přivezli ze zimní Olympiády dětí a mládeže reprezentanti Zlínského kraje. Jubilejní dvacátý ročník se konal v Královéhradeckém kraji od 22. do 26. ledna. Zlínský kraj na něm reprezentovalo 106 členů výpravy. Bylo v ní 76 sportovců, 28 trenérů a 2 vedoucí. Vlajkonošem Zlínského kraje byl skikrosař Jiří Čech.
2 fotografie

Mladé olympioniky obdarovali na krajském úřadě

Zlínsko
Děti Nagana
/RECENZE/ Českých filmů o hokeji, které by děti a mládež bavily a zároveň v nich vzbudily zájem o zimní národní kratochvíli, je jako šafránu. A i to je moc. Z minulost stojí za to zmínit jen socialistického, ale povedeného Malého velkého hokejistu. Snímek Děti Nagana, který se bude hrát od příštího týdne v kinech, rozhodně potenciál okouzlit dětskou duši má. Troufám si tvrdit, že i v současné době, ve které se děti baví sledováním youtuberů nebo stupidních sekvencí na sociálních sítích, má dobře natočená podívaná šanci svou velkou příležitost proměnit v nezapomenutelný gól.
28 fotografií

Zbytečný Hašek, Čermák jako Hlinka, místo lapačky kšiltovka. To jsou Děti Nagana

Hokej
Kraj ocenil medailisty z her X. zimní olympiády dětí a mládeže ČR.
Medailisty z X. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2023 přijali a ocenili v pondělí 13. února představitelé kraje. Hry se konaly na konci ledna v Královéhradeckém kraji a mladí Jihočeši na nich obsadili v konkurenci sportovců z ostatních 13 krajů a Hlavního města Prahy osmé místo. Vystoupení završili ziskem celkem 7 cenných kovů. Konkrétně 2 zlatých, 1 stříbrné a 4 bronzových medailí.
33 fotografií

Hejtman Kuba ocenil medailisty ze Zimní olympiády dětí a mládeže

Českobudějovicko