ŠTÍTEK: Žižkovský vysílač

Radost. Fotbalisté Žižkova před svými fanoušky porazili Chrudim 3:1.
Před týdnem rozhodl žižkovský záložník David Sixta v poslední vteřině domácí zápas s Kroměříží (3:2), tentokrát se dvěma góly lví měrou podílel na dalším domácím úspěchu, tentkrát 3:1 proti Chrudimi. Dva zápasy pod žižkovským vysílačem, dva vítězné góly Sixty a šest důležitých bodů do tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY!

Další domácí výhra. Žižkov bral cenné body proti Chrudimi

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Série #světovéČesko / Již od dob prvního osídlení Prahy se zajisté chodilo bruslit na Vltavu. A tradice bruslení, ať již na šlajfkách, šněrovacích či plastových, půjčených či vlastních zimních bruslích přetrvala v Praze dodnes a těší se velké oblibě.

Pražská kluziště

Světové Česko
Ve ctěnickém zámku na vás čeká zajímavá výstava o řemeslech z pohádek.
Zůstanete během prvního srpnového víkendu v Praze? Pokud ano, podívejte se na pár tipů na zajímavé akce. Třeba se vám nějaká zalíbí a horké dny si zpříjemníte jejich návštěvou.

Tipy na víkend 1. a 2. srpna

Cestujeme
Prohlédněte si výstavu k jubilejnímu 100. výročí založení Říše loutek.
Pokud ještě nemáte vymyšlený plán, jak strávit čtvrteční den, podívejte se níže na pár tipů z naší nabídky. Třeba se vám trefíme přesně do noty.

Tipy na čtvrtek 23. července

Volný čas
Park Parukářka.
/PROCHÁZKY PRAŽSKÝMI PARKY/ Na Vrchu svatého Kříže leží jeden z nejznámějších parků Žižkova. Ten nabízí neopakovatelný výhled na Vítkov, Žižkovskou věž i Hradčany. Pozor ale na přízrak, který po večerech bloudí jeho cestami. A pokud jste fanoušky vojenské tématiky, nenechte si ujít návštěvu protiatomového krytu, který se pod ním skrývá.
6 fotografií

Tajemný kopec s bohatou minulostí. Co skrývá žižkovská Parukářka?

Praha
Instalace mimin na Žižkovskou věž se zúčastnila řada významných osobností
V těchto dnech si Praha 3 připomíná jedno zajímavé jubileum. Před dvaceti lety – konkrétně 29. května 2000 – došlo k slavnostnímu představení díla kontroverzního umělce Davida Černého. Od té doby (s krátkou přestávkou) lezou po Žižkovském televizním vysílači černá miminka. Jedno však „uteklo“ a „skrývá se“ na dvoře radnice městské části na Havlíčkově náměstí.
42 fotografií

Žižkovská miminka slaví. Černého „andělé zkázy“ budí okouzlení i hrůzu už 20 let

Praha
Hvězdné léto bude. Alespoň producent Divadla Kalich Michal Kocourek v to doufá.
Divadelní hlediště v těchto dnech zejí prázdnotou. Ale to neznamená, že osiřela jeviště a jejich zákulisí. Herci, režiséři a producenti se připravují na to, aby až se situace uklidní mohli znovu přivítat publikum. Své o tom ví Michal Kocourek z Divadla Kalich, který se těší na Hvězdné léto či hru podle Felliniho Silnice. 

Na letní scéně uvedeme Pomádu i Saturnina, slibuje Michal Kocourek

Divadlo
Žižkovský vysílač. Ilustrační foto.
Zbývají už jen hodiny. Minutu před půlnocí ze středy na čtvrtek technici vystoupí do útrob Žižkovské televizní věže a „otočením knoflíku“ vypnou staré televizní vysílání DVB-T, aby jej vzápětí nahradili novým DVB-T2. Ve stejnou chvíli to samé provedou i technici na vysílači Cukrák nedaleko Prahy. V ten moment se hlavní město a Středočeský kraj stanou prvními v republice, kde naostro začíná běžet nové televizní vysílání.
15 fotografií

DVB-T končí. Pražané naladí nový TV signál jako první

Zprávy z Česka
Jedno z mimin se nachází na garáži úřadu v Praze 3
Jedno z mimin Davida Černého uteklo. A to už téměř před 20 lety. Prvorozené dítko se ukrylo kdesi na úřadě Prahy 3. Své bratry a sestry zanechalo na Žižkovské věži nebo třeba na Kampě. Ikonickou plastikou miminka se tak pyšní právě třetí městská část. Získala ji za necelých 100 tisíc od známého sochaře Davida Černého. Mimino se dokonce před lety podívalo na krátkou dobu do Nizozemska. Od té doby ale stále sídlí někde na úřadě.
21 fotografií

Mimina z Žižkovské věže mají opuštěného sourozence. Samotář se ukrývá na úřadě

Praha
Václav Aulický.
Praha - Architekt Václav Aulický se proslavil projektováním řady pražských budov. Známý je zejména jako autor kontroverzní Žižkovské věže či legendárního objektu ve stylu brutalismu, tedy bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas. Do podoby hlavního města se tak zapsal nezaměnitelným způsobem.

Václav Aulický: Jaká místa mám v Praze rád

Praha
Cvičení evakuace při požáru v Žižkovské věži.
Praha /FOTOGALERIE/ - Hoří! Hoří v nejvyšším objektu postaveném lidmi v hlavním městě, v komplexu televizního vysílače na Žižkově!! Oznámení na tísňovou linku o plamenech, které vyšlehly v kuchyňce ve třetí kabině, odstartovalo úderem pondělní deváté hodiny cvičení nejenom hasičů, ale i dalších složek integrovaného záchranného systému. Poplach se současně rozezněl i přímo v Žižkovské věži. „Byl tu spuštěn alarm z důvodu mimořádné události ve výšce 105 metrů," hlásila přímo z místa redaktorka Deníku Andrea Grubnerová. 
24 fotografií

Hořící kuchyňka vyhání z věže na Žižkově dvě stovky lidí

Požáry
Ilustrační foto.
Praha - České Radiokomunikace (ČRa) začaly ve čtvrtek v rámci pražského experimentálního vysílání ve standardu DVB-T2 opět vysílat v rozlišení Ultra High Definition (4K). Ultra HD testovaly již v roce 2014 s Českou televizí. V současnosti jim obsah poskytuje společnost SPI International pod značkou FunBox 4K.

V Praze se začalo znovu testovat Ultra HD TV vysílání

Podnikání
Ilustrační foto.
Praha - České Radiokomunikace (ČRa) začaly dnes v rámci pražského experimentálního vysílání ve standardu DVB-T2 opět vysílat v rozlišení Ultra High Definition (4K). Ultra HD testovaly již v roce 2014 s Českou televizí. V současnosti jim obsah poskytuje společnost SPI International pod značkou FunBox 4K. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Ultra HD nabízí čtyřikrát větší rozlišení proti stávajícímu full HD.

V Praze se začalo znovu testovat Ultra HD TV vysílání

Ekonomika
Architekt Adam Gebrian.
Co spojuje budovu bývalého Federálního shromáždění poblíž Václavského náměstí, Hotel Pyramida na Břevnově nebo Žižkovský vysílač? Tyto stavby, které vznikly převážně v období normalizace, se opakovaně objevují v žebříčcích a hodnoceních veřejnosti jako ty nejošklivější v Praze. Část odborné veřejnosti, architekti či umělci však objevují v těchto budovách na první pohled opomíjené kvality a s hodnoceními nesouhlasí. Stejně jako Adam Gebrian, architekt roku 2014.

Architekt Adam Gebrian: Většina architektury mají být obyčejné stavby

Bydlení
Žižkovský vysílač v Praze
Praha - Český rozhlas dnes spustil plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro 17 procent populace. Signálem z Žižkovského vysílače pokrývá Prahu a okolí. Do konce roku 2017 chce pokrývat polovinu populace. Oznámil to dnes na tiskové konferenci. Digitalizace má umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání a nové multimediální služby.

Český rozhlas spustil digitální vysílání pro Prahu a okolí

Ekonomika
Žižkovský vysílač v Praze
Praha - Český rozhlas ve čtvrtek spustil plnohodnotné experimentální digitální vysílání pro 17 procent populace. Signálem z Žižkovského vysílače pokrývá Prahu a okolí. Do konce roku 2017 chce pokrývat polovinu populace. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci. Digitalizace má umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos vysílání a nové multimediální služby.

Český rozhlas spustil digitální vysílání pro Prahu a okolí

Praha
Praha – V mnoha základních a středních školách v Česku se už dnes rozdávalo vysvědčení, i když školní rok oficiálně končí v úterý 30. června. Do velké skupiny škol, jejichž žáci mají v pondělí a v úterý ředitelské volno, patří také pražská Základní škola
Praha – V mnoha základních a středních školách v Česku se už dnes rozdávalo vysvědčení, i když školní rok oficiálně končí v úterý 30. června. Do velké skupiny škol, jejichž žáci mají v pondělí a v úterý ředitelské volno, patří také pražská Základní škola Londýnská. Žáci šesté třídy této školy vysvědčení přebírali 66 metrů nad zemí, v restauraci ve třetím patře Žižkovské věže.

V mnoha základních a středních školách se už rozdávalo vysvědčení

Česko
Žižkovský vysílač v Praze
Praha - České Radiokomunikace ve středu začnou testovat vysílání ve standardu, který by v budoucnu mohl nahradit nynější podobu pozemního vysílání (DVB-T). V pilotním provozu plánovaném do února 2016 se objeví stanice ČT sport HD, Nova a Prima. ČRa to dnes oznámily v tiskové zprávě. K příjmu nového standardu jsou potřeba televizory vybavené příslušnou technologií.

Radiokomunikace začnou testovat vysílání v novém standardu

Ekonomika
Jaromír Jágr nezapomíná ani na své fanoušky.
Praha – Hokejový útočník Jaromír Jágr v úterý na Žižkovské věži ocenil 28 vítězů televizní soutěže Hokejový kvíz, šťastní tipující tak vedle chytrého mobilního telefonu získali i nevšední zážitek a fotku s třiačtyřice­tiletou hrající legendou. Někteří soutěžící si jej vysloužili díky znalostem, jiným pomohl tip. I sám Jágr potvrdil, že kvíz nebyl lehký, protože jednu ze čtyři otázek na svou osobu netrefil.

Jágr ocenil vítěze kvízu, sám v jedné otázce o sobě váhal

Hokej
Pražská trojice říkající si Resumé doplněná o kameramana měla nahoře premiéru. V Žižkovské věži už sice pár hudebníků vystupovalo, ale na její střeše ještě ne.
Žižkov /FOTOGALERIE/ - Hrají sice teprve krátce, ale už se dostali na vrchol. Doslova. Pražská punk-rocková kapela Resumé natáčela o víkendu klip na střeše restaurace Žižkovské věže. A třebaže nehrála nijak hlasitě, její vystoupení 70 metrů nad zemí bylo v sobotu ráno slyšet až na náměstí Jiřího z Poděbrad.
3 fotografie

Punk 70 metrů nad zemí: kapela Resumé natáčela klip na věži

Hudba
Tanec Praha 2013: A Mary Wigman Dance Evening
Praha – Pětadvacet let. Tolik letos oslaví Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha, který před čtvrtstoletím postavila doslova na „zelené louce" Yvona Kreuzmannová. V rámci svého jubilejního výročí přivítá nejnovější hvězdy tanečního světa, ale také elitní hosty, kteří na festivalu vystoupili v minulosti. To připomene například úvodní gala opening Reminiscence 3. a 4. června v Ponci.

Světoví tanečníci se sjíždějí do Prahy

Divadlo
Tanec Praha 2013: A Mary Wigman Dance Evening
Praha – Pětadvacet let. Tolik letos oslaví Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha, který před čtvrtstoletím postavila doslova na „zelené louce" Yvona Kreuzmannová. V rámci svého jubilejního výročí přivítá nejnovější hvězdy tanečního světa, ale také elitní hosty, kteří na festivalu vystoupili v minulosti. To připomene například úvodní gala opening Reminiscence 3. a 4. června v Ponci.

Světoví tanečníci se sjíždějí do Prahy

Volný čas
ŽIŽKOVSKÝ VYSÍLAČ ARCHITEKTA VÁCLAVA AULICKÉHO, dokončený v roce 1992, se pravidelně umísťuje na prvních příčkách žebříčku nejošklivějších staveb světa.
Praha - Žižkovskou televizní věž proslavil už po několikáté průvodce po nejošklivějších stavbách světa… Negativní reklama je také reklama. To platí stejně jako v jiných oblastech i v turistice a její propagaci. A tak lidé touží vidět nejen architektonické skvosty, ale láká je i navštívit cizí město, konstatovat: „Tak tohle je ta nejošklivější budova!", vyjádřit svůj názor a cvaknout kompaktním fotoaparátem.

Turistika za ošklivostí? Praha může nabídnout žižkovský vysílač

Ostatní
Ryugyong Hotel – Severní Korea
Pchjongjang /GRAFIKA/– Měl se stát chloubou severokorejského komunistického režimu, namísto toho se z něj stal pomník jeho neúspěchů. Řeč je o mrakodrapu Ryugyong, který je se 105 patry a s výškou 330 metrů bezkonkurenčně nejvyšší stavbou v Severní Koreji (KLDR).

KLDR otevře nejvyšší budovu. Po 23 letech

Svět
Ilustrační foto
Praha – Další black-out analogového televizního signálu, tedy takzvaná analogová tma, postihne několik tisíc Pražanů. Po přepínání velkých vysílačů typu Cukrák či Žižkov na digitál, nyní přišla řada i na ty menší. V lednu to čeká vysílač na Strahově.

Přejděte na digitál, blíží se analogová tma

Ekonomika