ŠTÍTEK: Zoologická zahrada Brno

Zoo otevřela novou voliéru pro orly.
/FOTO/ Unikátní Králova voliéra v brněnské zoologické zahradě slaví desáté výročí od otevření. Přesně před deseti lety, 5. července 2014, k ní zavítali první návštěvníci. Lákadlem se stala především otevřená vyhlídka do prostorů voliéry orla bělohlavého. Toho již dnes ale lidé v Zoo Brno nespatří. Kvůli nestabilnímu svahu u další z voliér musel z Brna odcestovat rovněž orel kamčatský.
16 fotografií

Deset let od otevření orlí voliéry v Zoo Brno. Druhou nedávno srovnali se zemí

Brněnsko
Radost při rozdávání vysvědčení. Ilustrační foto.
Školáci na Jižní Moravě odpočítávají čas do okamžiku, kdy jim učitelé v pátek 28. června předají vysvědčení. Za celoroční snažení, ale také na oslavu začátku prázdnin podniky a instituce na jihu Moravy připravily speciální nabídky. V některých případech rozhodují i známky, které se na vysvědčení objeví. Deník Rovnost přináší přehled míst a lákadel.

Odměny za vysvědčení v Brně. Místa, kde děti dostanou zmrzlinu nebo vstup zdarma

Brněnsko
Zadržení pachatele
Recidivista, narkoman a psychiatrický pacient. Jevíčkem na Svitavsku, nedaleko Prostějovska otřásla v úterý večer vražda mladé ženy přímo na autobusové zastávce na náměstí. Motivem hrůzného činu, ke kterému došlo před zraky několika lidí, měly být spory mezi partnery. Pachatel Petr G. byl 22 hodin na útěku, policie ho dopadla opilého ve středu odpoledne poblíž zoologické zahrady v Brně. Jde o čtyřiatřicetiletého devětkrát trestaného muže, který se léčil na psychiatrii. 

Vražda v Jevíčku: žena dostala 20 ran boxerem. Útočník se léčil na psychiatrii

Krimi
Vraha z Jevíčka našla policie v Brně.
Jevíčkem v úterý večer otřásla vražda ženy přímo na náměstí. Policie vyhlásila v souvislosti s vraždou pátrání po P. G. z okresu Blansko. Hledal ho také vrtulník. Policie rozšířila pátrání do Jihomoravského kraje. Ve středu, krátce po 16. hodině, přišla zásadní zpráva. Vraha policisté dopadli v Brně. "Pachatele jsme zadrželi u brněnské zoologické zahrady a bude předán pardubickým kriminalistům," sdělila Deníku policejní mluvčí Markéta Janovská. Více informací k zadržení zveřejní později. 
6 fotografií

Brutální vražda v Jevíčku: Pachatele policisté dopadli u brněnské zoo

Krimi
Vraha z Jevíčka našla policie v Brně.
Jevíčkem v úterý večer otřásla vražda ženy přímo na náměstí. Policie vyhlásila v souvislosti s vraždou pátrání po P. G. z okresu Blansko. Hledal ho také vrtulník. Policie rozšířila pátrání do Jihomoravského kraje. Ve středu, krátce po 16. hodině, přišla zásadní zpráva. Vraha policisté dopadli v Brně. 
3 fotografie

AKTUÁLNĚ: Vraha z Jevíčka policisté dopadli u brněnské Zoo

Krimi
Daniel Madarász se zatím nepravomocným rozsudkem nesouhlasí.
/VIDEO/ Deset a půl roku ve vězení za pokus o vraždu. Takový trest udělil ve čtvrtek Krajský soud v Brně sedmatřicetiletému Slovákovi Danielu Madarászovi, který vloni v září při své rozlučce se svobodou shodil z hradeb Špilberku čtyřiadvacetiletého turistu z Německa. Podle soudu jde o naprosto ojedinělý a mimořádný případ, kdy motivem náhlého útoku byla arogance odsouzeného. Rozsudek je nepravomocný, Madarászův obhájce si ponechal lhůtu na odvolání.

Opravdová rozlučka se svobodou v Brně: shození z hradeb Špilberku a teď vězení

Krimi
Šimpanzí pavilon nakonec v brněnské zoo nejspíš vůbec nevznikne.
O třicet milionů korun levnější bude přestavba již vybudovaného výběhu na subtropickou expozici oproti jeho úpravě pro šimpanze v brněnské zoologické zahradě. Původně šimpanzí pavilon, který zoo staví za více než sto milionů korun už přes deset let, je podle koordinátorů pro chov těchto primátů nebezpečný. Opoziční zastupitelé Brna se na úterním zasedání ostře obuli do vedení města i zoo za špatný stav zahrady a promrhanou investici.
29 fotografií

Krach šimpanzího výběhu v Zoo Brno: Místo formulí jen šlapací autíčka, kritizují

Brněnsko
Veganfest. Archivní foto
Březen se dostal do své poloviny a s tím souvisí i řada jarně laděných akcí. Na Brněnsku nalákáme například na VeganFest, při kterém můžete objevit kouzlo veganského životního stylu na festivalu plném přednášek, workshopů a chutných pokrmů. Brněnská zoo bude slavit příchod jara mezi zvířaty a milovníci psů by zase neměli vynechat akci na výstavišti. 

Tipy na víkend v Brně a okolí. Zoo oslaví příchod jara, láká VeganFest

Volný čas
Komunitní centrum Komunál má v budoucnu vyrůst v brněnských Bosonohách. Zahrne i sportoviště.
/VIZUALIZACE/ Nového moderního areálu by se mohli dočkat obyvatelé brněnských Bosonoh. V místě dnešního fotbalového hřiště a přilehlých ploch plánuje vedení městské části do budoucna rozsáhlou revitalizaci. O plánech a představách, co všechno by v místě v následujících letech mělo vzniknout, diskutovali ve čtvrtek s Bosonožskými v tamní orlovně.
3 fotografie

Nový areál v Bosonohách zahrne sportoviště i komunitní centrum. Podívejte se

Brněnsko
Vstup do Zoo Olomouc. Ilustrační foto
Návštěva Zoo Olomouc se od 1. března prodraží. Cena základního vstupného v hlavní sezoně se podle nového ceníku navyšuje o 20 korun na 160. O dvacku jde nahoru i vstupenka pro děti od 3 do 14 let a studenty. Mění se zároveň formát rodinného vstupného, zavádí se nové rodinné vstupenky odstupňované podle počtu doprovázených dětí. 
64 fotografií

Vstupné do olomoucké zoo zdražuje. Kolik se platí jinde?

Olomoucko
Ples, ilustrační foto
Poslední únorový víkend nabídne Vyškovsko spoustu akcí. Pozvat můžeme na Městský ples města Rousínov. Lidé si zatančí na melodie skupiny Blue Band Company, večerem provede moderátor a herec Vilém Čapek. Den pro rodinu aneb Den otevřených dveří u koní se bude konat ve Vyškově. Děti se můžou těšit na hry nebo výtvarné dílničky.

Tipy na víkend. Rousínov láká na městský ples, Vyškov na Den pro rodinu

Volný čas
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/53. OTÁZKA/ V zimě se lidé s některými zvířaty v přírodě nesetkají - ukládají se totiž k zimnímu spánku, tedy hibernaci. Snad nejznámějšími zimními spáči jsou medvědi, kteří spí mnoho měsíců. Jak to tak dlouho vydrží? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Jak medvědi vydrží tak dlouho spát?

Věda
Margay
První narozeným mládětem letošního roku v brněnské zoologické zahradě byl malý ještěr Anolis leachii, který ani nemá v češtině druhové jméno. Zato v hodonínské zoo jako první vykouklo v polovině ledna z matčiného vaku klokaní mládě. Ve vyškovském Zoo parku zase udělali chovatelům jako první radost ovečka a beránek narození páru kamerunských ovcí na konci ledna. Deník přináší přehled mláďat narozených v jihomoravských zoologických zahradách za uplynulý rok.
17 fotografií

Mláďata z jihu Moravy: podívejte se, jaká se narodila v zoologických zahradách

Z okolí