ŠTÍTEK: zpětná vazba

Herečka Eliška Jechová.
/ROZHOVOR/ Vstup do angažmá ve Východočeském divadle Pardubice (VČD) byl pro herečku Elišku Jechovou hektický. Ze školy musela rovnou vklouznout do hlavní ženské role v muzikálu Pekařova žena. Teď má za sebou titulní roli v Maryše – v inscenaci, která si originálním pojetím vysloužila značnou pozornost, Divadelní noviny ji například vyhlásily sukcesem měsíce června. „Slyšela jsem od řady lidí, že jsou velmi rádi, že něco takového uvádíme,“ říká herečka v rozhovoru pro Deník.
14 fotografií

Na Maryšu mám dobrou zpětnou vazbu. Lidi dojímá a nutí k zamyšlení, říká herečka

Volný čas
Povolené svaly pánevního dna vedou k úniku moči i výhřezu dělohy.
Posílené pánevní dno je stavem, o který usiluje většina žen. Domácí cviky však ne vždy fungují, a ženy tak často na cvičení zanevřou. Pak je tu ale zařízení pro posílení pánevního dna, které vypadá jako erotická pomůcka. Po vložení do vagíny jde použít jako ovladač, který lze propojit s mobilním telefonem a hrát s jeho pomocí zábavnou a efektivní hru.
4 fotografie

Cviky na pánevní dno? Lze zkusit i věcičku, která se tváří jako erotická pomůcka

Zdraví
Ilustrační foto
ANKETA/ Jsou domácí úkoly v dnešní době přežitek, nutné zlo nebo nezbytnost? Nejsou děti, které většinou po škole pádí rovnou do kroužků, zbytečně přetěžovány? Neměly by dostat aspoň doma prostor na oddych? To jsou otázky, které se honí hlavami rodičů, pedagogů i samotných dětí.

Domácí úkoly? Podle učitelek jsou nezbytné

Zlínsko
Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100
Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Za jídlem
Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal
Školní inspektor už dávno není obávaný úředník v tvrdém límci, postrach to všech ředitelů, jak ho líčil spisovatel Jaroslav Žák. Dnes patří Česká školní inspekce k nejprogresivnějším prvkům vzdělávací soustavy. Její analýzy a šetření jsou cenným podkladem nejen pro ministerstvo školství, ale hlavně pro pedagogy. Zcela výjimečný školní rok proto Deník hodnotil s ústředním školním inspektorem Tomášem Zatloukalem.  
9 fotografií

Školní inspektor Tomáš Zatloukal: Nachytávat děti na špecích nemá smysl

Česko
S depresivní úzkostnou poruchou pomáhá nezisková organizace Nevypusť duši. Josefína Kuchařová.
Od dětství prožívala úzkostné stavy. Když měla mluvit na veřejnosti nebo před spolužáky, paralyzoval ji stud. „Na střední škole to došlo tak daleko, že jsem již plakala každý den. O svých pocitech jsem s nikým nemluvila, bála jsem se, že by mě kamarádi odsoudili, nepochopili. Do toho jsem se nadměrně stresovala i z problémů ve škole,“ vrací se zpátky v čase třiadvacetiletá Josefína Kuchařová.
5 fotografií

Kuchařová: S depresemi jsem se trápila zbytečně dlouho

Praha
Ilustrační foto
Která jsou nejlepší města pro život? Zajímavé srovnání nabízí Index kvality života, který třetím rokem sestavuje společnost Obce v datech. Porovnává veřejně dostupné údaje ze všech 206 českých obcí s rozšířenou působností. K „premiantům“ patří v Pardubickém kraji Pardubice, na chvostu tabulky je pak Moravská Třebová.

Kvalita života? Žebříček vedou v kraji Pardubice, Žamberk je pětadvacátý

Z okolí
Ilustrační foto
Která jsou nejlepší města pro život? Zajímavé srovnání nabízí Index kvality života, který třetím rokem sestavuje společnost Obce v datech. Porovnává veřejně dostupné údaje ze všech 206 českých obcí s rozšířenou působností. K „premiantům“ patří v Pardubickém kraji Pardubice, na chvostu tabulky je pak Moravská Třebová.

Kvalita života? Žebříček vedou v kraji Pardubice

Pardubicko
Ilustrační foto
Pardubický kraj - Která jsou nejlepší města pro život? Zajímavé srovnání nabízí Index kvality života, který třetím rokem sestavuje společnost Obce v datech. Porovnává veřejně dostupné údaje ze všech 206 českých obcí s rozšířenou působností. K „premiantům“ patří v Pardubickém kraji Pardubice, na chvostu tabulky je pak Moravská Třebová.

Kvalita života? Žebříček vedou v kraji Pardubice, Hlinsko předstihlo Chrudim

Chrudimsko
Učitelka při online výuce v době nouzového stavu.
Od září se na ni se svými žáky poctivě připravovali, protože neustále visela ve vzduchu. Na distanční výuku nakonec všichni žáci a studenti povinně přešli ve středu 14. října. I když se učitelé shodují na tom, že situace je nyní přehlednější než na jaře a na distanční výuku byli schopní přejít plynule prakticky ze dne na den, má výuka na dálku řadu úskalí.
3 fotografie

On-line výuka očima učitelů: Situace je přehlednější než na jaře, děti ale chybí

Regiony
Listopad 89
Havlíčkův Brod - Listopad nepatří k oblíbeným měsícům a snad jen šalebnou hrou okolností a souvislostí se stal měsícem vzpomínání. Nemám ovšem na mysli každoroční návštěvy hřbitovů. Stal se měsícem mnohých výročí, která veteránské generace doprovázejí po celý život. U většiny historických výročí existují přímé nebo zpětné vazby. Některá jsou jen symbolicky oprašována, další uvadají v prachu zapomnění, ta čerstvější jsou přirozeně zdůrazňována.

Když hrdinové mlčí

Čtenář reportér
Závěrečný monstrkoncert festivalu Kmochův Kolín.
/FOTOGALERIE/ Dirigenti a orchestry, účinkující na festivalu dechové hudby Kmochův Kolín, obdrželi od města dotazníky. V těch se do konce srpna mohou zaměřit na zpětnou vazbu, shrnutí toho, jaký letošní festival byl, i na připomínky, co by bylo potřeba zlepšit a čeho se také vyvarovat. Dotazník tak poslouží městu jako důležitá informace pro konání Kmochova Kolína 2020.
50 fotografií

Město získá zpětnou vazbu na Kmochův Kolín

Volný čas
Mobilní rozhlas. Ilustrační foto.
Efektivně informovat občany v době krizových událostí, umět oslovit konkrétní skupiny obyvatel, dokázat důležitými zprávami zasáhnout také nerezidenty. Ale také získávat zpětnou vazbu od občanů a reagovat na jejich podněty. To jsou výhody komunikačního systému Mobilní rozhlas, který nově přidává Praha 7 do rodiny svých nástrojů pro chytrou komunikaci. Městská část si od nového systému slibuje rychlejší, efektivnější a bezpečnější informování obyvatel a jejich vyšší zapojování do života v obci.
4 fotografie

Krizová komunikace i zpětná vazba. Mobilní rozhlas pomůže v Praze 7

Praha
Spisovatelka Dana Emingerová
/ROZHOVOR/ Publicistka a spisovatelka Dana Emingerová má zkušenosti snad se všemi literárními žánry, a rozhodně se nedá říci, že by psala „do šuplíku“, protože stejné zkušenosti má i s ohlasy čtenářů – se zpětnou vazbou. Kdo jiný by tedy měl být pokračovatelem ve vedení kurzů tvůrčího psaní, které založil světově ceněný autor Arnošt Lustig?
15 fotografií

Dana Emingerová: Chcete-li dobře psát, musíte jít odvážně s kůží na trh

Ostatní
Neratovice mají třetí nejlepší webové stránky v kraji
Neratovice – V kategorii nejlepší webové stránky města skončily Neratovice na třetím místě za Nymburkem a Slaným v soutěži Zlatý erb 2019 v krajském kole. Dvacátého prvního ročníku soutěže Zlatý erb se aktivně účastnily obce a města z celé republiky. Do celostátního kola postupují ze Středočeského kraje Nymburk, Hýskov a Liteň.
8 fotografií

Neratovice mají třetí nejlepší webové stránky v kraji

Mělnicko
Matěj Šmídl ještě v dresu Ostravy.
/ROZHOVOR/ Splnil si sen, v jednadvaceti letech podepsal smlouvu s klubem věhlasné Série A1. Po půl roce ovšem přišlo vystřízlivění: v italské Ravenně nedostal šanci a začal pomýšlet na odchod. „Skoro vůbec nehraju. V prosinci jsme si s prezidentem a manažerem sedli. Chtěl jsem od nich slyšet zpětnou vazbu. Řekli, že mi nebudou bránit, když si něco najdu. Nezapadl jsem do koncepce. Rozešli jsme se ve spoustě názorů. Cítím obrovské zklamání,“ přiznává český volejbalista Matěj Šmídl.

Cítím zklamání. V Ravenně jsem páté kolo u vozu, říká volejbalista Šmídl

Ostatní sporty
Zimní běh na Blaník.
Vlašim – V předvečer závodu vydatně sněží a venku panuje lezavá zima. Běžci tuší přetěžký terén ve sněhové peřině. Po probuzení se ale teplota přehoupla nad nulu a sníh pomalu odtává. Trať se zhoršuje každým závodníkem a každým krokem. Naplňují se slova ředitele závodu Ondřeje Pojmona: „Jde o extrémní závod v extrémním počasí.“ Řeč je o populárním vlašimském závodu Zimní běh na Blaník, který se konal již po čtyřicáté páté.

Blanický rytíř vyslal běžce na mýtickou horu Blaník

Ostatní sporty
Hrající trenér boskovických fotbalistů Jan Havlíček.
Boskovice – Poněkud překvapivě přezimuje na prvním místě tabulky krajského přeboru fotbalistů tým FC Boskovice. Do čela se vyšvihl ze sedmé příčky v konečném bilancovaní minulého ročníku. „V Boskovicích ale nejde jen o jen o áčko, ale aby dobře fungoval celý klub,“ upozornil jeden z dua hrajících trenérů Jan Havlíček. Tým vede s Lukášem Martínkem.
3 fotografie

Hrající trenér boskovických fotbalistů Havlíček chce na jaře snít podzimní sen

Kraje
Plánovaná proměna Karlova náměstí - vizualizace.
Po mnoha letech nezdařilých pokusů zná Praha novou podobu Karlova náměstí. Vítězný návrh, který vzešel z tzv. soutěžního dialogu, schválili pražští radní. Citlivá obnova parku v centru města bude doplněna o promenádu, kavárnu, hřiště a trhy. Revitalizace má z parku vytvořit místo, kde lidé chtějí trávit čas. Cena celkové revitalizace parku se odhaduje na zhruba 230 milionů korun. 
5 fotografií

Karlovo náměstí projde postupnou proměnou za 230 milionů korun

Praha