ŠTÍTEK: Zvolen

Klatovy (na archivním snímku v červených dresech) zažívají těžké jaro. Dosavadní kádr se celý rozpadl a nové vedení musí hledat nové hráče.
Po sestupu do krajského přeboru došlo ve fotbalových Klatovech k velkým změnám. Zvolen byl nejen nový výkonný výbor, ale také přišel nový trenér, zároveň v kádru A týmu nezůstal kámen na kameni. Na lavičku usedl staronový kouč Luboš Vašica, který má v létě plnou hlavu starostí, s jakým týmem půjde do nové sezony.
13 fotografií

Klatovům se rozpadl kádr, zmizela celá jedenáctka

Fortuna divize
Maroš Jedlička je novou posilou Komety.
Další comeback hlásí hokejová Kometa. Angažmá šikovného slovenského útočníka Maroše Jedličky v Brně si ale pamatují jen ti největší fajnšmekři. Jedenadvacetiletý rodák z Trnavy si za Kometu zahrál před osmi lety v kategorii osmých tříd a mladším dorostu. Postupně se propracoval až do zámoří, kam ho draftovalo Colorado Avalanche. Nyní se Jedlička na jih Moravy vrací po sezoně, kterou kvůli operaci ramene vynechal. Před startem ročníku se totiž zranil v přípravném duelu v dresu Colorada. 

Restart? Do Komety se ze zámoří vrací nadějný Slovák. Zranil se v přípravě NHL

Hokej
T. J. Melancon působí u Bílých Tygrů již třetím rokem.
Ze zámoří přes Slovensko až do České republiky, konkrétně na sever Čech do Liberce. Taková je zatím cesta kanadského urostlého obránce T. J. Melancona, který letos pod Ještědem načal svou třetí sezonu. V klubu se postupně vypracoval v oporu defenzivních řad a v probíhající sezoně je nejproduktivnějším obráncem Tygrů. V rozhovoru se dovzíte, jak se mu žije v srdci Evropy.

Nejraději mám kachnu a líbí se mi Češky, říká liberecký hokejista Melancon

Hokej
T. J. Melancon působí u Bílých Tygrů již třetím rokem.
/FOTO/ Ze zámoří přes Slovensko až do České republiky, konkrétně na sever Čech do Liberce. Taková je zatím cesta kanadského urostlého obránce T. J. Melancona, který letos pod Ještědem načal svou třetí sezonu. V klubu se postupně vypracoval v oporu defenzivních řad a v probíhající sezoně je nejproduktivnějším obráncem Tygrů. V následujícím rozhovoru se dovzíte, jak se mu žije v srdci Evropy.
17 fotografií

Liberec miluji, je to úžasné město, chválí si Melancon české angažmá

Hokej
Hokejová extraliga: Kladno (v modrém) hostilo České Budějovice. Deven Sideroff zápas rozhodl.
Kanadský hokejový útočník Deven Sideroff přicházel do Kladna jako velká posila, když v uplynulém ročníku v dresu Zvolenu zaznamenal 39 kanadských bodů. Na své první trefy v kladenském dresu si musel počkat až do Litvínova, kde dal hned dvě branky. Na to navázal i v domácím duelu s Českými Budějovicemi, který rozhodl v prodloužení netypicky z trestného střílení. „Spoluhráči mi poradili, co na brankáře platí,“ prozradil Sideroff.

Každou třetinou se cítím líp, Kladno je skvělé, culil se hrdina Sideroff

Hokej
Robert Fico po schválení termínu predčasných parlamentních voleb na Slovensku na 30. září 2023
S blížícím se termínem předčasných parlamentních voleb vrcholí na Slovensku politický boj. Jeho součástí se staly 29. srpna i oslavy Slovenského národního povstání. Zatímco oficiální oslavy se konaly v Banské Bystrici a zúčastnili se jich pamětníci i prezidentka, strana Smer Roberta Fica uspořádala ve Zvolenu vlastní akci. Zazněla při ní protiukrajinská a protiamerická hesla, dav napadl novináře.

Dnes nás okupují Američané. Smer zorganizoval vlastní oslavy povstání

Státy EU
Hokejisté Vsetína. Ilustrační foto.
Na slovenského vicemistra nestačili, připsali si tak třetí prohru v přípravě. Hokejisté Vsetína ve večerním domácím střetnutí podlehli Zvolenu 3:7, o góly valašského mančaftu se starali Rob s Jonákem.

Vsetín podlehl vicemistrovi ze Zvolenu

Hokej
Pátou předsezonní posilou kladenských Rytířů je kanadský útočník Deven Sideroff.
Hokejové Kladno oznámilo pátou předsezonní posilu. Tou je kanadský útočník Deven Sideroff, který v posledních třech sezonách v Evropě potvrzoval velmi slušnou produktivitu. Naposledy působil ve slovenské extralize, kde v dresu Zvolenu posbíral 35 kanadských bodů ve 42 zápasech. Ještě předtím hrál ve švédské druhé lize, mezinárodní ICEHL i v zámořských AHL a ECHL.

Kladno má další zahraniční posilu, ze Slovenska přivedlo kanadského útočníka

Hokej
Pernštýnská noc v Pardubicích 2023
Už po třicáté prvé se v Pardubicích a Hradci Králové o víkendu konal folklórní festival. Otevřela jej tradiční Pernštýnská noc, která hudbou a tancem ovládla centrum města. Akce se zúčastnily folklórní soubory z celého Česka, ale i ze zahraničí. Festival přilákal do centra Pardubic tisíce lidí, na které čekaly koncerty a vystoupení folklórních skupin, jež předvedly to nejlepší ze svého umu. 
26 fotografií

VIDEO: Pernštýnská noc roztancovala centrum Pardubic folklórem

Pardubicko
Liberecký bek Uvis Janis Balinskis se bude stěhovat z Podještědu na Floridu. Nejlepší obránce extraligy podepsal kontra v NHL. Z Tygra bude Panter. Foto: hcbilitygri.cz
Liberecký bek Uvis Janis Balinskis, jenž vyhrál bodování obránců v základní části extraligy, podepsal roční nováčkovský kontrakt v kanadsko - americké NHL s Floridou. Po jedné sezoně na severu Čech znovu mění 26letý obránce dres. Příchod účastníka olympijských her nebo čtyř mistrovství světa už potvrdil i jeho nový klub.

Z tygra je panter. Nejlepší bek ligy jde z Liberce do NHL. Balinskis na Floridu

Hokej
Utkání 23. kola fotbalové Gambrinus ligy mezi celky SK Slavia Praha a Bohemians 1905 hrané 5. dubna 2010 v pražském Edenu. Peter Grajciar ze Slavie se raduje z úvodní branky zápasu.
Posilu zvučného jména se podařilo získat Slavoji Koloveč, který hraje fotbalovou I. B třídu. Nováček soutěže na několikátý pokus zlanařil mistra české a gruzínské ligy a bývalého slovenského reprezentanta záložníka Petera Grajciara. Devětatřicetiletý rodák ze Zvolenu hrál naposledy za AFK Slivenec hrající pražskou I. A třídu. Grajciar je v současnosti i trenérem věkové kategorie U14 Viktorie Plzeň.
27 fotografií

Koloveč posílil po dlouhých námluvách mistr první ligy se Slavií Praha

Kraje
Nový asistent hlavního trenéra Dušan Binder (vpravo).
Realizační tým u druholigových fotbalistů Vlašimi se před startem jarní části sezony rozrostl o jednoho člena. Už na soustředění v Nymburku se na lavičce objevil 36letý Slovák Dušan Binder, který se po roce vrátil do Česka. U dvanáctého celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY bude dělat asistenta hlavnímu trenérovi Martinovi Hyskému. Na starosti bude mít především obranu a cizince.

Na starosti obranu i cizince. Něco jako ministr zahraničí, směje se Binder

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Profesor a primář neurologické kliniky ústecké Masarykovy nemocnice Martin Sameš.
Přednosta Neurochirurgické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., profesor Martin Sameš se stal prezidentem České neurochirurgické společnosti (ČNCHS). Zvolen byl na kongresu ČNCHS, který se uskutečnil ve dnech 14. - 16. listopadu v Brně u příležitosti 30 let od založení neurochirurgie ve Fakultní nemocnici Bohunice. Ústecká neurochirurgie bude mít ve výboru odborné společnosti zástupce hned dva, docent Aleš Hejčl  zasedne v revizní komisi ČNCHS.

Profesor Sameš se stal prezidentem České neurochirurgické společnosti

Čtenář reportér
Hokejisté Komety si v předposledním domácím zápase přípravy zahráli se slovenským Zvolenem.
Dva týdny před startem nového extraligového ročníku nastoupili hokejisté Komety v přípravném duelu se slovenským Zvolenem v takřka kompletním složení. Na domácím ledě absentoval z osobních důvodů jen finský forvard Kim Strömberg. Kometa v silném složení přerušila sérii dvou porážek, když si s úřadujícím třetím týmem slovenské extraligy poradila 5:3.
7 fotografií

Kometa v takřka plné palbě zabrala. Šalé v první lajně skóroval

Hokej
Alois Hadamczik je novým šéfem českého hokeje .
Novým prezidentem Českého svazu ledního hokeje se stal Alois Hadamczik, kterého v prvním kole volby podpořilo 31 delegátů. Jiří Šlégr získal 16 hlasů, Dominik Hašek pět hlasů, Bedřich Ščerban čtyři hlasy a Otakar Černý 2 hlasy. Celkem mohlo hlasovat 60 delegátů, 1 se zdržel a 1 hlas byl neplatný. Alois Hadamczik nahradí ve funkci prezidenta ČSLH Tomáše Krále, který ke konci května 2022 rezignoval.
13 fotografií

Novým šéfem českého hokeje se stal Hadamczik. Zvolen byl již v prvním kole

Hokej
Základní škola Palachova ve Žďáře nad Sázavou se aktivně zapojila do dvanáctého ročníku úspěšného mezinárodního projektu Záložka do knihy spojuje školy.
Rozvíjení čtenářské gramotnosti Jinak. Základní škola Palachova ve Žďáře nad Sázavou se aktivně zapojila do 12. ročníku úspěšného mezinárodního projektu Záložka do knihy spojuje školy. Je zaměřen na podporu čtenářství žáků základních škol a nižších stupňů osmiletých gymnázií a na vzájemnou spolupráci mezi školami prostřednictvím výměny záložek do knih. Za fotografie děkujeme Martině Růžičkové.
12 fotografií

Školy si mezi sebou vyměňují záložky. Žáci je vyrábí a posílají na Slovensko

Čtenář reportér
Tábor má nového místostarostu. Stal se jím Martin Mareda.
Na pondělním zasedání zvolili zastupitelé místostarostou Tábora piráta Martina Maredu. Zvolen byl hlasy šestnácti zastupitelů. Martin Mareda tak na postu místostarosty nahradil Michaelu Petrovou, kterou zastupitelé odvolali na březnovém zasedání. Důvodem bylo její odmítnutí testu na alkohol po dopravní nehodě.

Tábor má nového místostarostu. Stal se jím Martin Mareda

Táborsko
Od 15. června FlixBus opět propojil Uherský Brod, Uherské Hradiště se Slovenskem
Dálková doprava se postupně vrací do stavu jako před koronavirem, a tak se nabídka spojení každý týden rozrůstá. "Tento týden dopravce FlixBus obnovil první mezinárodní spojení z Uherského Brodu a Uherského Hradiště. Od pondělí 15. června jezdí zelené autobusy do sousedního Slovenska, dopravce tak opět propojil Uherské Hradiště a Uherský Brod s Prahou, Brnem, Trenčínem, Zvolenem, Rožnavou nebo Košicemi," uvedla za FlixBus v tiskové zprávě Jitka Schmiegerová.
2 fotografie

FlixBus obnovil spojení Brodu a Hradiště s Prahou, Brnem a Slovenskem

Slovácko
Partnerství měst v praxi.
Společně s dobrovolníky jsme zhruba v polovině nouzového stavu  zaslali do partnerského města Zvolen, „Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb Zvolen“ zásilku šitých roušek od dobrovolníků, pohledů s pozdravy pro seniory od studentů a také SeniorPoint Pressy, bulletin pro seniory od seniorů.

Zvolen: Partnerství měst v praxi

Čtenář reportér
Pavol Pučko, dnes už bývalý úspěšný jezdec motokrosu, ploché dráhy a flat tracku.
Tátu má ze Slovenska, mámu z Moravy. Sám se narodil v Boskovicích, ale hned po návratu z porodnice žil do svých jedenácti ve Zvolenu. Až poté se Pavol Pučko přestěhoval s rodinou na Mělnicko, do Mlčechvost. Právě tam později vstoupil do povědomí příznivců sportu – výhradně toho motoristického. Od motokrosu přes plochou dráhou postupně přesedlal na její méně obvyklou verzi – flat track. Se závoděním ovšem musel talentovaný jezdec ze zdravotních důvodů nedávno zcela přestat. V pouhých osmadvaceti letech.

Pavol Pučko: Se závoděním je konec. U flat tracku chce ale nadále zůstat

Zprávy z Česka