ŠTÍTEK: žvýkačka

V době kamenné mladí lovci používali pryskyřici kromě lepidla pravděpodobně i jako ekvivalent pravěké žvýkačky
Skutečnost, že teenageři v době kamenné používali pryskyřici kromě lepidla pravděpodobně i jako ekvivalent pravěké žvýkačky, není pro vědce novinkou. Díky zkoumaným černým kouskům smoly s otisky zubů ale odborníci zjistili, že mladí lovci a sběrači jedli rádi pstruhy, jeleny a lískové oříšky. Identifikované DNA podle výzkumníků vrhá nové světlo na stravu a zdraví zubů v době kamenné.

Co jedli teenageři v době kamenné? K vyřešení hádanky pomohly pravěké žvýkačky

Objevy
Zubní pasta má vedle čištění zubů i řadu jiných možností využití. Umí odstraňovat nečistoty i škrábance, udržuje hygienu a dokáže si poradit i s takovou nepříjemností, jako je žvýkačka ve vlasech.
Bez zubní pasty si život asi neumíme představit. Je jednou z prvních věcí, po nichž ráno saháme, a jednou z posledních, kterými končíme den. Zubní pasta má vedle čištění zubů i řadu jiných možností využití. Umí odstraňovat nečistoty i škrábance z nejrůznějších povrchů, eliminuje pachy, udržuje hygienu a dokonce pomáhá při kožních problémech. Dokáže si poradit i s takovou nepříjemností, jako je žvýkačka ve vlasech. Co všechno umí zubní pasta? Kde všude můžeme zubní pastu využít? A jak pomocí zubní pasty vyrobit čisticí ubrousky?

Divy v domácnosti: Naneste zubní pastu na papírové utěrky a získáte pomocníka

Domácnost
Studie prokázaly, že olej z máty peprné aktivuje kanál proti bolesti v důležitém orgánu.
Vysokou voňavou bylinu si zpravidla spojujeme s osvěžujícími letními nápoji. Aromatická máta peprná však v sobě skrývá neuvěřitelné množství léčivých účinků. Mezi nejvýraznější určitě patří podpora správného fungování trávicí soustavy a pomoc při žaludečních nevolnostech, bolestech břicha a dalších trávicích potížích. Vědecké studie dokonce naznačily, že máta umí zmírnit i příznaky tak nepříjemného a bolestivého onemocnění, jakým je syndrom dráždivého tračníku. Jak máta pomáhá při problémech se zažíváním? A kdy se máty raději vyvarovat?

Která bylina zažene trávicí problémy? Umí také utišit bolest při vážné chorobě

Zdraví
„Vadí mi, že je téma rakoviny stále takové tabu. V dnešní době je už daleko více pacientů, kteří se uzdraví než těch, kteří takové štěstí nemají,“ říká Matúš Baláž.
Poprvé si nádor na varleti nahmatal dnes třicetiletý Matúš Baláž, když mu bylo 15 let. Za čtyři roky se u něj situace opakovala na druhém varleti. Bývalý hokejista si svůj příběh nenechává pro sebe, ale sdílí ho, aby pomohl v prevenci. Jeho tvář bývá v médiích vidět především během listopadové kampaně Movember. Jenže nádory nejen varlat se o kalendář nestarají, a vznikají neustále. A tak je dobré o nich mluvit kdykoliv.
12 fotografií

Zaschlá rozkousaná žvýkačka na varleti. Tak popsal muž svůj nádor

Zdraví
Pod obaly žvýkaček i čokolád se dalo najít barevné překvapení.
Mnozí mají jistě v paměti dětská léta a s tím spojené žvýkačky Pedro, Bajo, Kačer Donald a další. Oblíbené nebyly jen pro žvýkání samotné a vyfukování bublin, skrývaly barevné obrázky zvířat, starých aut, kreslených vtipů, ale i samolepky nebo tetování. O pár pokladů z podobalů cukrovinek se s námi podělila Hana Poliaková. Děkujeme.
16 fotografií

RETRO: Pod obaly žvýkaček i čokolád se schovávalo překvapení. Pamatujete?

Čtenář reportér
Mike Tyson.
/VIDEO/ Legendární boxer Mike Tyson má mnoho tváří. Od kriminálníka až po respektovanou sportovní osobnost. A taky platí za skvělého baviče. Smysl pro humor mu rozhodně nechybí. Pětadvacet let poté, co ve slavném zápase o světový titul v těžké váze ukousl kus ucha Evanderu Holyfieldovi, uvedl na trh pod svou značkou Tyson 2.0 konopné žvýkačky ve tvaru ucha. Přesněji ukousnutého ucha.

Tyson zase šokoval. Prodává konopné žvýkačky ve tvaru ucha. Ukousnutého...

Ostatní sporty
Ilustrační foto
V Evropské unii pokračuje boj proti obávaným „éčkům“, tedy přídatným látkám v potravinách. Nově od února evropské úřady zakázaly při výrobě potravin používat oxid titaničitý, bílé barvivo označené kódem E 171. Dosud se používalo zejména u žvýkaček a některých cukrovinek. Nové studie ale nevyloučily, že by mohlo poškozovat geny strávníků. Výrobci potravin teď dostali k dobru ještě půlroční přechodné období, během něhož mohou stále vyrábět potraviny starým způsobem. Od 7. srpna ale budou smět jen doprodat již vyrobené potraviny s touto příměsí.

Další zakázané „éčko“. Z obchodů zmizí bílé barvivo ze žvýkaček

Ekonomika
Vyučený kuchař kdysi vlastnil divadlo, se kterým objížděl svět. Dnes vlastní největší sbírku žvýkačkových obalů na světě. Přes 130 000 kusů shromažďuje Vladislav již několik desítek let, a to ze všech koutů světa. Je vedoucím sekce v Klubu sběratelů kurio
Vyučený kuchař kdysi vlastnil divadlo, se kterým objížděl svět. Dnes je majitelem největší sbírky žvýkačkových obalů na světě. Přes 130 000 kusů shromažďuje Vladislav Kuchta již několik desítek let, a to ze všech koutů světa. Je vedoucím sekce v Klubu sběratelů kuriozit, a i když je už v důchodu, rozšiřování jeho sbírky ho stále baví.

Vladislav Kuchta: Kuchař s největší sbírkou žvýkačkových obalů

Zprávy z Česka
Řekl, že chce žvýkačky. Potom prodavačku udeřil do obličeje.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Po lupiči, který napadl prodavačku večerky, pátrají nyní berounští kriminalisté. K loupežnému přepadení došlo v obchodě v Králově Dvoře. Pachatel využil okamžiku, kdy v prostorách obchodu nebyli žádný zákazníci. Pod záminkou nákupu žvýkaček čekal před pultem na moment, kdy pokladní otevře kasu. Pak ženu udeřil pěstí do obličeje.
5 fotografií

Řekl, že chce žvýkačky. Potom prodavačku udeřil do obličeje

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Vše, co mu přišlo pod ruku, ukradl v bytě v Předmostí neznámý zloděj, po kterém teď pátrají přerovští policisté. Pachatel se dostal dovnitř bez použití násilí v blíže neurčené době od prosince loňského roku do 7. srpna.

Zloděj bral žvýkačky, šperky i saponáty

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Finská společnost Raisio dnes zveřejnila informaci o prodeji své divize cukrovinek. Její součástí je i český výrobce lízátek, želatinových bonbonů a žvýkaček Pedro Candy Plus. Hodnota divize, jejímž novým majitelem se stane skupina Valeo Foods Group, je přibližně sto milionů eur (asi 2,5 miliardy korun).

Výrobce legendárních žvýkaček Pedro kupuje irská Valeo Foods

Ekonomika
Ilustrační foto.
Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brněnsko
Vzpomenete si na tuto žvýkačku?
Velim – Klub rodáků a přátel Velimi má ve svém programu odhalování zajímavostí z minulosti své obce. Za přispění místních obyvatel, kteří pomohou svými znalostmi, se to často daří. Součástí historie obce je i zdejší bývalá čokoládovna. Její význam je proto podtržen i v obecním znaku. Jednou zajímavou kapitolou čokoládovny, která vyráběla velký sortiment cukrovinek, je žvýkačka.

Kdo pamatujete Ricy – zapomenutou žvýkačku?

Kolínsko
Blanenská hlavní třída. Ulice Rožmitálova. Ilustrační foto.
Blansko – Knihovna, informační centrum, banky či obchody. A kousek od nich
 na červené zámkové dlažbě fleky od žvýkaček a přischlá mastnota z jídel, která si lidé kupují ve stáncích s občerstvením. Pod lavičkami roste tráva, kolem mříží u rozkvetlých stromů se povalují nedopalky od cigaret.

Rožmitálova? Podle lidí ostuda Blanska

Blanensko