Články

Nejdelší vlak na světě
Dovedete si představit, že lokomotiva a konec vlaku jedou doprava, zatímco vagóny uprostřed míří doleva? Přesně takhle to vypadalo na vysokohorské trati Albula, když Švýcaři sestavili rekordní vlakovou soupravu dlouhou téměř dva kilometry.

Nejdelší úzkokolejný vlak na světě

Ať už cestujete letadlem často nebo preferujete pozemní dopravní prostředky, musíte uznat, že paluba letadla je vskutku specifickým prostorem jako dělaným pro komediální filmy. Vybrali jsme pro vás pětici komedií odehrávající se v letadlech, které vám rozhodně vykouzlí úsměv na tváři.

5 nejlepších komediích, se kterými se proletíme po světě

S interaktivními mapami má zkušenost asi každý z nás. Dokážeme jejich pomocí najít adresu, obchod nebo zajímavosti v okolí, vyhledat dopravní spojení nebo se jimi nechat navigovat a vyhnout se dopravním nehodám a zácpám. Mapy ale nacházejí využití i v mnoha dalších lidských činnostech. Od územního plánování přes ochranu přírody po správu technických zařízení, mapy jsou zmenšeným a přehledným obrazem světa kolem nás, pomáhají nám jej poznat a díky tomu dělat dobrá rozhodnutí. A někdy jsou zkrátka „jen“ dobrým prostředkem, jak ostatním něco názorně sdělit.

Co dokáží webové mapy

I bez nervového systému si rostliny vytvořili vlastní systém ochrany.
Američtí vědci odhalili zase o něco víc z tajemství komunikace rostlin. Naši „zelení přátelé“ sice nemají nervový systém jako lidé nebo zvířata, ale po napadení využívají něco, co se překvapivě chová velmi podobně.

Jak reagují rostliny, když jim někdo ubližuje?