Články

Zimní horská (či vysokohorská) turistika patří mezi oblíbené sporty extrémnějšího charakteru, které již vyžadují o něco důslednější přípravu, než je tomu v letních měsících. Náročné podmínky horského prostředí, rychle se měnící počasí a mnohem nižší teploty než v nížinách jsou důvodem, proč je nutné túru vždy velmi pečlivě naplánovat a důkladně promyslet, co všechno s sebou člověk bude potřebovat a co může oželet – koneckonců, veškeré vybavení, které si s sebou vezmete, budete muset po celou dobu nosit. Příprava na výpravu do panenské horské přírody pokryté sněhem a ledem by tak měla být založena na zvážení a optimalizaci všeho vybavení a vašich zásob, které s sebou ponesete.

Jak se připravujete na zimní výpravy do divočiny?

Traianův sloup se sochou svatého Petra, kterou dal na špici umístit papež Sixtus V., se tyčí nad troskami Traianova fóra, kde kdysi byly dvě knihovny a velkolepý občanský prostor zaplacený válečnou kořistí z Dácie.
Je 38 metrů vysoký, vytesaný z mramoru a zdobí ho složitý spirálový vlys se 155 vytesanými výjevy. Je to válečný deník, který se tyčí nadŘímem. Příběh na sloupu vypráví, jak císař porazil nelítostného, ale udatného nepřítele.   

Úchvatný Traianův sloup

Krkavcovití jsou spojováni s magií a nikdy nevěstí nic dobrého. Vědci se jim nyní snaží napravit reputaci.
V literatuře jsou vrány či havrani vždy špatným znamením a jsou spojováni s čarodějnicemi a černou magií. Většina lidí má za to, že kradou, požírají vejce jiných ptáků a snižují tak populaci ostatních ptačích druhů. Vědci však nyní očišťují jméno krkavcovitých. Zkoumáním více než 326 interakcí mezi obávanými okřídlenými škůdci a jejich kořistí totiž došli k závěru, že jim křivdíme.  

Špatná pověst krkavcovitých je jen mýtus!