DUH - tak zněla první slova předků člověka. Poslechněte si jejich zvuky

Pravěcí lidé mluvili podobně jako seriálový Homer Simpson. Poslechněte si, jak mohly znít jejich zvuky.

DUH - tak zněla první slova předků člověka. Poslechněte si jejich zvuky
DUH - tak zněla první slova předků člověka. Poslechněte si jejich zvuky
Zdroj: archiv

Nizozemskému vědci se podařilo rekonstruovat, jak zněla slova našich prapředků. S pomocí přístroje skládajícího se z několika plastových trubic napodobil nejstarší zvuky australopiteka.

První slova našich prapředků zněla jako brumlání nebo basové mumlání. Nejčastěji zřejmě používali samohlásku „u“ – která se nejsnáze spojuje s hláskami jako „d“ nebo „h“.

Poslechněte si zvuky pralidí:

Současný člověk A E I
Australopitekus A E I

 

Všichni primáti vydávají zvuky pomocí tzv. vzdušných vaků. Člověk je výjimkou – tento orgán už u něj v podstatě zanikl. Poslední objevy antropologů ale ukazují, že tímto orgánem byli vybaveni i nejstarší předchůdci člověka. Samotná tkáň se sice nezachovala, ale u kostry australopiteka z doby před 3,3, miliony roky se našla kost, která vzdušné vaky podpírá. Tato podobnost naznačuje, že zvuky, které naši prapředkové vydávali, byly v mnohém podobné těm, jaké dělají velcí primáti.

Pár trubiček

Vědec Bart de Boer z Amsterdamské univerzity vytvořil model zvukovodů australopiteka a současného člověka. Zdá se to jako maličkost, ale tento výzkum má dalekosáhlé důsledky. Zatímco způsob, jak vydáváme zvuk, se za ty tři miliony roků změnil, sluchový aparát zůstává velice podobný.

Zvuky, které vycházely z jeho přístroje, pak vědec pouštěl lidem. Zjistil, že hlásky vydávané dnešním člověkem se nám slyší a rozlišují mnohem lépe než ty vydávané australopiteky. Vzduchové vaky totiž způsobují, že zvuky jsou velmi hluboké – spousta hlásek se tedy vyloženě ztrácí. Pokud si chtěli australopitekové rozumět, museli se některým hláskám vyhýbat – a jiné zase používat častěji. Například slabiky „tin“ a „ten“ by byly pro naše předky prakticky nerozlišitelné. 

Podle De Boera musely vzduchové vaky zmizet – stály v cestě přesnému přenosu informací mezi členy skupiny. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články