3 důkazy, že netřeba cestovat tisíce kilometrů, abyste zažili skvělou dovolenou

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Díváte se po letenkách a přemýšlíte, kam letos vyrazíte? A co vynechat vzdálené destinace i stres spojený s létáním a objevit krásy okolních zemí? Na Slovensku zažijete ty nejkrásnější hory a divokou přírodu, v Rakousku se vykoupete v křišťálových přírodních jezerech a o trochu dál v Rumunsku na vás čekají malebné vesničky, ve kterých jako by se zastavil čas.

Nádhernou přírodu nabízí také Rakouské Alpy.
Nádhernou přírodu nabízí také Rakouské Alpy.
Zdroj: Profimedia.cz

1. Tatry z jiné perspektivy

Slovenské Tatry už máte prochozené nebo se vám zdají příliš „mainstream“? Vydejte se na polskou stranu. Ta nabízí snad ještě větší počet zajímavých míst a krásných jezer a v letním období zároveň méně dalších turistů.

Dobrým výchozím bodem je Kuźnice, odkud můžete navštívit ještě před cestou Zakopané a – pokud máte děti – místní aquapark. Dále už si můžete užívat jen klidné a čisté přírody. Na výběr máte z několika turistických tras, ale k dispozici je i lanovka, která vás přiblíží a ušetří vám síly.

Výhodou Tater (ať už slovenských, nebo polských) je rozsáhlá síť horských chat, které vás nikdy nenechají „ve štychu“. Vždy je ale dobré znát jejich umístění a trasu si rozvrhnout s rezervami tak, abyste věděli, že cestu zvládnete. Výhodou horských chat je, že přespání je obvykle za nízkou cenu a někdy i zdarma – stačí vám vlastní spacák a karimatka. První takovou na cestě po jezerech polských Tater je chata Murowaniec v Dolině Gasienicové.

Odtud se lze po modré či po delší černé dostat k prvnímu ledovcovému jezeru a po značených cestách pokračovat k další, ještě rozsáhlejší vodní ploše. V okolí lze podnikat nejrůznější kratší či delší výlety. Ti zkušenější, kteří mají dostatek času, se mohou vydat až k jezerům Wielky Staw Polski a Przedni Staw Polski, u jehož břehů se opět lze ubytovat v malebné horské chatě.

2. Rakouské alpy

Nádhernou přírodu nabízí také Rakouské Alpy. Ty jsou stále populárnější v zimě, o to příjemnější dovolenou tady ale v létě můžete strávit. Úžasný výhled i sportovní vyžití budete mít z horské chaty Dominikus Hütte na kraji vodní přehrady Schlegeisspeicher. Unikátní podívanou zažijete na cestě mezi městem Mitterbach-Seerotte, jezerem Erlaufstausee a chatou Ötscherschutzhaus.

Rájem pro cyklisty jsou Korutany, kde můžete navštívit také řadu jezer, ale i lázní a wellness center, lanových center nebo muzeí.

3. Do Rumunska za Čechy

I Rumunsko je nevyčerpatelným prostorem kouzelných míst. Populární se stalo v posledních pár letech především díky hudebnímu festivalu Banát, který může být sám o sobě skvělým prázdninovým zážitkem. Mimo něj lze v Rumunsku navštívit řadu českých osad, v nichž lidé ještě částečně žijí tradičním způsobem a částečně již z turistického ruchu. Ten zde ale zatím neruší ráz života ani krajiny, ale naopak místní život obohacuje.

Nejznámější vesnicí v oblasti Banátu je Svatá Helena, odkud se můžete malebnými turistickými cestami dostat k několika pevnostem, projít se podél Dunaje nebo se jen tak toulat krajinou. Ve vesnici pořádají také organizované vyjížďky na koni k srbským jezerům za koupáním a další aktivity.

Pojištění

Přesvědčili jsme vás, že za nevšedními zážitky není třeba létat přes půl zeměkoule? I když pojedete „za humna“, nezapomeňte se před odjezdem seznámit s místními pravidly a podmínkami – například jestli je povolené nocovat ve volné přírodě, jaké zde bude počasí v době vaší dovolené a o dalších věcech – a přizpůsobte tomu své vybavení i způsob cestování.

Před cestou si také nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. V případě nehody vám usnadní cestu k pomoci a umožní vám si dovolenou užít bez jakéhokoli stresu.