5 nejkrásnějších míst v ČR, kam se může podívat každý

Spousta přírodních památek, hradů a zámků, průzračně čistá voda i písčité pláže – Česká republika skýtá nesčetně krásných míst, na která se lze vydat za aktivním odpočinkem. Co v Česku navštívit, aby si výlet užila celá rodina?

Nejkrásnější místa v ČR
Nejkrásnější místa v ČR
Zdroj: Redakce

Aktuální situace cestování do zahraničí příliš nenahrává, proto se nabízí otázka, kam na výlet po Česku. Nejkrásnější místa ČR lze najít již v blízkosti samotného hlavního města. Ideální příležitostí pro výlet v okolí Prahy nabízí například Posázavská stezka, která měří celkem 68 kilometrů. Její součástí jsou nenáročné i náročnější úseky, proto se na ni lze vydat i s menšími dětmi. Samozřejmostí je kvalitní obuv – tu lze objednat třeba z e-shopu eObuv, jehož nabídka je skutečně ohromující.

V letních měsících je zase možné vyrazit k jednomu z nejhezčích jezer v ČR a užít si den jako na dovolené u moře. A kdo k moři přece jen vyrazí, ocení aktuální informace k cestování, které se kvůli pandemii covidu-19 mění prakticky ze dne na den.

Nejkrásnější místa v ČR – kam na výlet s celou rodinou?

Česká republika je relativně malá, nicméně zajímavých lokalit, které stojí za návštěvu, nabízí nespočet. Na která nejkrásnější místa v ČR se vydat v roce 2021?

Prachovské skály

Nejslavnější české skalní město na seznamu nejkrásnějších míst v ČR rozhodně nesmí chybět. Prachovské skály jsou oblíbeným cílem milovníků pěší turistiky. Rozkládají se jen pár kilometrů od města Jičín a jsou dobře dostupné autem, autobusem i na kole.

Skalním městečkem vedou hned dvě turistické stezky, které nabízejí krásné výhledy na vrchy pískovcových skal, rokle a různá zajímavá zákoutí. Přímo ve středu komplexu se nachází přírodní koupaliště Pelíšek a v severozápadní části stojí zřícenina hradu Pařez, která byla zařazena mezi chráněné kulturní památky. Za návštěvu stojí například také Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj nebo Císařská chodba.

Adršpašsko-teplické skály

Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály se rozkládá mezi obcemi Adršpach a Teplice nad Metují. Jedná se o rozsáhlý skalní komplex sestávající ze skal Adršpašských a Teplických, oddělených 7 kilometrů dlouhou Vlčí roklí.

Adršpašsko-teplické skály jsou rájem horolezců i milovníků pěších výletů.Adršpašsko-teplické skály jsou rájem horolezců i milovníků pěších výletů.Zdroj: Redakce

Skalní město zahrnuje vodopád, malebná jezírka, hluboké soutěsky a skalní věže o výšce až 90 metrů. Prochází jím okružní turistická stezka, jež návštěvníky zavede například do Supích skal nebo na vrchol Čáp.

Boubínský prales

Národní přírodní rezervace Boubínský prales se rozkládá v centrální části Šumavy. Jedná se o třetí nejstarší přírodní rezervaci v ČR – chráněným územím byla vyhlášena již roku 1858 a její stáří je odhadováno na úctyhodných 12 tisíc let.

Boubínským pralesem prochází stejnojmenná naučná stezka, která měří celkem 4 kilometry a jejíž součástí je několik informačních tabulí. Pokračovat lze k rozhledně, jež se nachází na vrcholu Boubína, a poté do Kubovy hutě, která je nejvýše položenou železniční stanicí u nás.

V okolí Boubína je možné pohodlně parkovat, proto se jedná o ideální příležitost k výletu i ze vzdálenějších lokalit ČR.

Lom u Mariánského mlýna

Zatopený vápencový lom u Mariánského mlýna leží na jižní Moravě, nedaleko města Mikulov. Lom je součástí CHKO Pálava, která sama o sobě přináší nespočet příležitostí pro nenáročné procházky s celou rodinou.

Lom u Mariánského mlýna je vhodné navštívit v letních měsících. Není sice oficiálně koupalištěm, nicméně koupání v něm je tolerováno. Voda je díky vápenci krásně průzračná, díky čemuž se návštěvníci budou cítit jako u moře. Je však třeba počítat s tím, že se jedná o oblíbené turistické místo, které během sezony navštíví až tisíc lidí denně.

Vyhlídka Máj

Mezi nejkrásnější místa v ČR nelze nezařadit vyhlídku Máj, jež se tyčí nad bývalými Svatojánskými proudy a nabízí dechberoucí výhled na meandr řeky Vltavy. Nachází se kousek od obce Teletín, z níž je možné k vyhlídce dojít po žluté turistické stezce.

Kromě krásné přírodní scenérie lze z vyhlídky zahlédnout také nejstarší turistickou trasu u nás. Jedná se o naučnou stezku Svatojánské proudy, která vede skalnatým údolím mezi městy Štěchovice a Třebenice. Komu by tedy výlet na vyhlídku Máj nestačil, může se dále vydat právě sem.