Budou nám nad hlavami létat jaderné reaktory?

Jak ušetřit 40 až 90 % procent nákladů v letecké dopravě? Řešení nabízejí autoři projektu na obrovský letoun poháněný jaderným reaktorem.

Budou nám nad hlavami létat jaderné reaktory?
Budou nám nad hlavami létat jaderné reaktory?
Zdroj: archiv

Efektivnější motory, či vylepšený design spojený s novými lehčími materiály v plánech výrobců letadel předpokládá úspory často kolem 15 až 20 procent. Proto možnost ušetřit až 90 % nákladů zní lákavě i šíleně zároveň při vědomí, že to znamená poslat do vzduch letadlo na jaderný pohon.

Létající obří by mohly nabírat letadla nad nad Evropou a pak je vypouštět za oceánem nad Amerikou.

A nemá to být malé letadlo, naopak obrovské natolik, že běžná dopravní letadla by na něm mohla přistávat. Koncept, jehož autorem je Bhupendra Khandelwal z Cranfield University, představuje skutečně robustní zařízení, schopné pojmout více dopravních letadel, která by sloužila vlastně jako taxíky mezi zemí a tímto létajícím letištěm. Bylo by jakousi vylepšenou vzdušnou obdobou námořních trajektů, které převážejí ve svých útrobách desítky aut.

Předpokládané úspory při takovém schematu dopravy by údajně dosáhly při cestách na 1000 km 40 % a při dopravě na 10 000 kilometrů až 90 %. Teoreticky by mohlo kolem Země kroužit pár takových obrů, kteří by průběžně nabíraly například při průletu nad Evropou letadla z jednotlivých zemích, a pak je vypouštěly za oceánem nad Amerikou.

Všechno závisí na studené fuzi

Zajímavý nápad má však ještě daleko k uskutečnění. Především jde o pohon, mělo by se jednat o reaktor, ovšem ne klasický, jaký známe z elektráren, ale reaktor založený na technologii LENR, čili low energy nuclear reaction (jaderné reakce s nízkou energií) - tedy studená fúze. Odborníci předpokládají, že tato technologie je v podstatě na dosah ruky.

Například podle experta NASA Joe Zawodnyho některé experimenty jsou velmi slibné a reaktor na studenou fuzi bude zdrojem velmi čisté a také hlavně bezpečné energie. Díky pohonu, který by kombinoval klasický chemický pohon s tímto čistým jaderným, by mohly létající letiště zůstávat téměř trvale ve vzduchu.

Zpráva o tomto zajímavém nápadu však neuvádí, jak se takoví obři do vzduchu dostanou, tedy odkud by mohli startovat. Musely by pro ně být nejspíš vybudovány speciální obří letiště na neobydlených místech.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články