Bük - Bükfürdõ - oáza klidu a odpočinku

I přesto, že jsou lázně Bükfürdõ jedny z nejmladších lázní na maďarském území, mohou vás příjemně překvapit rozlohou s množstvím možností k odpočinku, relaxaci i zábavě. Do lázní už se totiž  dávno nejezdí jen za léčbou. Lázně jsou místem pro nerušený odpočinek a načerpání nových sil. To platí i o lázních v městě Bük na západě Maďarska. Lázeňský areál ve čtvrti Bükfürdõ nabízí nepřeberné množství aktivit pro děti, dospělé i seniory. Vždyť jde také o druhý největší lázeňský komplex v Maďarsku!

Bükfürdõ
Bükfürdõ
Zdroj: Redakce

Jedny z největších maďarských lázní

V současné době jsou lázně Bükfürdõ žádanou destinaci, kterou vyhledávají návštěvníci z Maďarska i ze zahraničí. Zajímavostí přitom je, že objevení termální léčivé vody bylo vlastně dílem náhody. Nebýt průzkumu podloží za účelem objevení ložisek ropy, k objevu by vůbec nedošlo. Průzkumný vrt proběhl na území města Bük v roce 1957. K překvapení všech zúčastněných nevytrysklo na povrch “černé zlato”, ale velmi silný pramen o teplotě až 58°C.

Nejprve využívali vodu ke koupání pouze místní obyvatelé, o 5 let později vznikl polokrytý bazén, který umožňoval pohodlné koupání i za nepříznivého počasí. Za dalších 10 let vznikl pak první celokrytý bazén, který umožňoval koupání celoročně. V roce 1979 získalo Bükfürdõ oficiální statut léčebných lázní.

Od té doby se areál rozrostl do kolosálních rozměrů. Při pobytu v Bükfürdõ si užijete více než 30 bazénů, saunový svět a mnoho atrakcí pro děti. Samozřejmostí jsou pak odpočinkové zóny a místa pro léčebnou lázeňskou péči, která je zde na velmi vysoké úrovni.

Léčivá voda dokáže zázraky

Složení léčivé vody v lázních Bükfürdõ je celosvětově unikátní. Vysoký obsah minerálů,  alkalického-hydrokarbonátu, vápníku, hořčíku a fluoru umí člověka znovu postavit na nohy. A to doslova! Většinu lázeňských hostů tvoří osoby s onemocněním pohybového aparátu. Pomocí koupelí, zábalů a aquaprocedur se léčí pooperační i poúrazové stavy, chronické záněty kloubů, artritida, artróza či Bechtěrevova nemoc. Lázeňský pobyt v Bükfürdõ může ale pomoci i od gynekologických zánětů či od onemocnění oběhové soustavy.

Prameny lze využít i k pitným kůrám, které jsou skvělé pro léčbu vředů či zánětu žaludku. Ideální době léčebného pobytu je 2 - 3 týdny, ale i za krátkou dobu lze na vlastní kůži pocítit pozitivní účinky.

Zrelaxujte tělo i mysl

Ostatně blahodárné účinky na vaší mysl bude mít i ničím nerušená relaxace v teplé vodě. Té si při pobytu v lázních Bükfürdõ  užijete dosytosti. Voda v bazénech určených pro léčbu dosahuje teploty 32 - 38°C. V bazénech určených ke sportování je teplota o trošku nižší a dosahuje “pouhých”  26 - 28°C. 

A až vás při ubytování v Bükfürdõ koupání omrzí, vyzkoušejte třeba výlet do okolí města Bük. Za vidění stojí historické město Kőszeg a rozhodně byste neměli minout ani luxusní rokokový palác ve městě Fertőd, který zde vybudovala šlechtická rodina Eszterházsy.

Dovolená v Maďarsku je skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí za netradičními zážitky příliš daleko. Jen pár hodin od českých hranic na vás čeká množství památek, turistických atraktivit a skvělých gastronomických zážitků. Podívejte se na Spa.cz na recenze hostů, kteří již Bükfürdõ navštívili.