Čech pokořil v rekordním čase Dawn Wall, nejtěžší stěnu světa

Adam Ondra (23) dokázal 21. listopadu jako třetí člověk na světě volně přelézt extrémně obtížnou stěnu Dawn Wall v Yosemitském národním parku v USA.

Dawn Wall je považovaná za jednu z nejtěžších vícedélkových cest světa.
Dawn Wall je považovaná za jednu z nejtěžších vícedélkových cest světa.
Zdroj: Mitchell Cipriano/Flickr

Dawn Wall v masivu El Capitan je patrně nejvyšší a nejstrmější stěnou světa. Má jen minimum držadel a opěrných bodů. "Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou za pomoci chytů a nerovností, které samotná skála nabízí," přiznal Adam Ondra.
Lezec Adam Ondra poměřuje síly se stěnou Dawn Wall.Zdroj: Instagram Black Diamond EquipmentNa téměř kilometr vysoké kolmé stěně strávil Ondra společně se spolulezcem Pavlem Blažkem celkem osm dní. O jedenáct dní tak překonal výkon Američanů Tommyho Caldwella a Kevina Jorgesona z ledna 2015. Právě s nimi se radil, jak Dawn Wall pokořit: „Zažívám teď jeden z nejlepších pocitů v lezení. Ale co Tommy a Kevin dokázali, bylo mnohem působivější, než co jsem zvládl já. Mohl jsem čerpat z jejich zkušeností a stačilo jen stoupat nahoru," hodnotí skromně svůj úspěch Ondra.

Zdroj: Youtube
Adam Ondra (23) je český lezec, který se již ve dvanácti letech zařadil mezi deset nejlepších světových lezců na obtížnost a trojnásobný mistr světa. Již deset let vede žebříčky skalních lezců a světová média jej nazývají českou senzací sportovního lezení.      Zdroj: Wikipedie

Mohlo by vás zajímat: