Čínský rok Opice v deseti českých městech s tradiční pekingskou operou

Stylovou oslavu nového čínského roku přinese tradičně již 15. ročník festivalu Songfest.cz. Tří víkendy od 2. do 20. února, jedenáct měst a pestrý program, jemuž bude letos vévodit autentická ukázka tradiční pekingské opery Opičí král v podání členů Čínské divadelní akademie v Pekingu - takové bude vítání nového roku dle luno-solárně jupiterského kalendáře, který bude tentokrát ve znamení ohnivé Opice.

Rok ohnivé opice, který začne 8. února 2016, přináší dynamickou pohyblivost, ohebnost a vitalitu, racionalitu i cit pro umění, průbojnost, proměnlivost a komunikaci.
Rok ohnivé opice, který začne 8. února 2016, přináší dynamickou pohyblivost, ohebnost a vitalitu, racionalitu i cit pro umění, průbojnost, proměnlivost a komunikaci.
Zdroj: Archiv

Festival Songfest tradičně zahajuje vánoční předprodej a nabízí možnost pořídit pod vánoční stromek netradiční dárek, který dává nahlédnout do vzdálených kulturní tradic.

„Rok ohnivé opice, který začne 8. února 2016, přináší dynamickou pohyblivost, ohebnost a vitalitu, racionalitu i cit pro umění, průbojnost, proměnlivost a komunikaci," říká zakladatelka festivalu Feng-yűn Song a dodává: „To vše jsou vlastnosti, které se snažíme obsáhnout v našem festivalu, který jsme letos věnovali zejména barevné proměnlivosti lidského hlasu a improvizaci. Jsem ráda, že letos uvítáme dva mistry pekingské opery s ukázkou z tradičního představení Opičí král." Programovou oporou multikulturního festivalu Songfest.cz 2016 bude samozřejmě také samotná Feng-yűn Song a její spolumoderátoři Jaroslav Dušek a Martin Zbrožek, jazzové Trio PUO, Lenka Navrátilová u piana a Eva Vogletanzová s romantickou kytarou. Na jednotlivých koncertech dále vystoupí například písničkář Jan Burian či americký perkusista Michael Delia.

Songfest letos uvítá dva mistry pekingské opery s ukázkou z tradičního představení Opičí král.Festival začne tentokrát netradičně na Moravě v olomouckém Divadle na Šantovce, dále bude pokračovat do Příbora. První festivalový víkend zakončí v brněnském HaDivadle a ve Znojemské Besedě ve Znojmě. Druhý víkend Songfestu začne na Malé scéně nového plzeňského divadla J. K. Tyla, poté zavítá do Divadla Drak v Hradci Králové, aby vyvrcholil v Praze v Paláci Akropolis. Závěrečný festivalový víkend bude patřit jižním Čechám: Písku, Českým Budějovicím a Českému Krumlovu. Vstupenky je možné zakoupit na pokladnách festivalových scén, ceny se pohybují v přívětivém rozmezí od 150 do 300 Kč.

Každý večer festivalu je jedinečný a neopakovatelný. Vedle základních opor Songfestu.cz 2016 se připojí také výtečný soubor Orchestr zapomenuté země snivců Jaroslava Kořána, který vystoupí v pražském Paláci Akropolis, v Jihočeské filharmonii v Českých Budějovicích a v Městském divadle v Českém Krumlově. Návštěvníky jistě nezklamou ani další hosté: v Příboře, v Brně a ve Znojmě to bude osobitý český písničkář Jan Burian, ve Znojmě vystoupí pro diváky Songfestu nikoli neznámý dětský soubor Carmina Clara. V Hradci Králové se představí maďarská šansonierka a houslistka Agnes Gutas, zatímco v Plzni si zařádí americký avantgardní perkusista Michael Delia se svojí autorskou scénickou hudbou. Festival také uvede nové začínající ženské kvarteto Gaia z jižních Čech, jehož motto zní: „Tvoříme hudbu, která opravdu žije".

Kromě hlavního koncertu, který začíná vždy v 19 hodin, nabízí festival mezi 16 – 18:30 hodinou pestrý doprovodný program určený dětem i dospělým. Ten probíhá v každém městě v takzvaném Pavilonu her a je pro všechny příchozí zdarma.

Vedle základních opor Songfestu.cz 2016 se připojí také výtečný soubor Orchestr zapomenuté země snivců Jaroslava Kořána.

Zakladatelka festivalu Feng-yűn Song v těchto dnech vydává CD singl „Tichá noc", na kterém vánoční skladba zní v češtině, angličtině, také v čínském přebásnění Song. Na nahrávce se podíleli Filharmonie Hradec Králové, Lukáš Hurník, Kamil Holub či Jan Kučera. Bonusem je Mozartova Píseň o Jaru v německém a čínském jazyce. 

Songfest 2016 – festivalové scény
3. 2. 2016 Olomouc Divadlo na Šantovce
4. 2. 2016 Příbor Piaristický klášter - refektář
5. 2. 2016 Brno Ha Divadlo
6. 2. 2016 Znojmo Znojemská Beseda

11. 2. 2016 Plzeň Nové divadlo J.K. Tyla
12. 2. 2016 Hradec Králové Divadlo Drak
13. 2. 2016 Praha Palác Akropolis

18. 2. 2016 Písek Sladovna o.p.s.
19. 2. 2016 České Budějovice Jihočeská filharmonie
20. 2. 2016 Český Krumlov Městské divadlo

www.songfest.cz